Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Friday, December 28, 2007

Kesimpulannya..

  1. Pengembaraan Medan - Danau Toba - Berastagi ni memang pengembaraan yang aku tak bleh lupakan sepanjang hidup aku. 4 orang anak dara, beli tiket free air asia cuma bayar RM170 pegi balik untuk tax, pengembaraan yang gamble, sampai Medan baru cari hotel, transport and arah tuju nak ke mana, tak pakai travel agent, tourist guide and so on. BERANINYA KAMI? No, sekurang2nya, BERANINYA AKU? Lepas balik JB baru aku cerita kat mak. Punyalaa dia membebel. Hehehe.. Macam-macam perasaan ada sepanjang trip kami ni, rasa happy, sedih, takut, marah, sakit hati, dan yang sewaktu dengannya. Overall, satu pengalaman yang manis la. Dan pahit, dan.. Arghh.. Semuanya ada lah
  2. Berapa aku spent untuk hotel, transport, shopping and so on sepanjang kat 3 tempat ni for 6 days and 5 nights? Tambah tolak semuanya around RPI 2,700,000. That is around RM1K. Quite cheap huh?
  3. It is advisable to bawak travelling iron bagi sape yang nak sentiasa nampak kemas especially tudung kan. Kalau aku, tudung hampeh, mood sepanjang hari tu pon ikut hampeh.
  4. Kalau nak beli barang make sure mintak less gila2 punya less. Ni tips lah. Sebab kalau tawar sikit2 nanti dia kata ok kita kena beli jugak. Kalau tak, kena kejar. So make sure tawar serendah yang mungkin. Lets say harga barang tu RPI 20,000. Mintak kurang sampai RPI 5,000. Hehehe.. Kalau dia kata ok kita amik la kan. Kalau dia kata tak ok, tak payah beli. Paling koman pun boleh dapat half price. Banyak dah untung kat situ.
  5. Nak datang lagi? Of course. Tapi tunggu la dulu. Banyak tempat2 lain yang menanti. ^__^

Wednesday, December 26, 2007

Day 6: Medan to KL to JB: Pajak Ikan, Masjid Raya Medan, Istana Maimun

Pagi ni rasa best sekali sebab duduk hotel yang berpadanan dengan harganye. Hehe.. Bila ditanya housekeeping ada iron ke tak, jawabnya "ADA!". Memang bersorakan aku kat situ. At last. Hari dah nak balik baru jumpa iron. Breakfast pagi tu pun sedap. Banyak makanan yang terhidang menanti kedatangan kami. Nasib baik penutup kepada perjalanan kami ni agak seronok. Kalau tak, sampai ke Malaysia nanti jadi bahan sumpahan. Hehehe..

Pagi ni jugak kami check out siap. Sebab nak berjalan lagi kan. Just tumpang letak beg je dikaunter. Hari ni just ronda2 dekat2 sini ja. Tak pegi jauh2 pun. Paling jauh pun kami ke Medan Mal dan Pasar Pusat. Nothing much there. Pasar Pusat aku tengok cam Pasar Larkin je. Orang kata banyak barang murah kat sini, tapi barang2nya bukan jenis yang aku nak cari. Just cuci mata je lah.

After that kami ke Pajak Ikan. Aku tak tau kenapa namanya Pajak Ikan sedangkan yang dijual di situ semua pakaian. Mungkin dulu2 tempat tu pasar ikan kot. Diubah suai jadik arked jual2 baju. Orang pun kata baju2 sampai ke telekung kat sini murah. Tapi tak murah pun. Murah lagi beli kat kedai Jawa Berastagi tu. Hehe..

Tuesday, December 25, 2007

Day 5: Berastagi to Medan: Pekan Berastagi, Festival Budaya Islam, Konsert Radja

Hari ni Christmas day. Tapi tak terasa pun kat Berastagi ni. Mungkin sebab kebanyakannya orang Islam. Hari ni kami bertolak balik ke Medan. Tamat dah dua malam kami di Danau Toba dan dua malam di Berastagi. Tinggal malam ni je di Medan dan besok kami balik semula ke Malaysia. Yey! Tak sabo nak balik pun ada.

Kami deal transport ke Medan dengan tuan Losmen tu je. Teksi akan datang jemput di losmen ni. Sementara tunggu tu kami sempat lagi merewang jalan2. Pagi ni brekfas makan soto + nasi putih. Sedap gak Soto orang Indonesia ni. Lain dari soto Malaysia. Total cost RPI 60,000. Then, aku dan K Awa bawak Ani n Nott pi kedai Jawa semalam. Murah betul rezeki diorang hari ni. Nott n Ani belanja sakan. Aku beli keychain, kalendar batak n beberapa t-shirt je which costs up to RPI 200,000. Malas nak beli pape lagi dah. Tunggu kalau ada benda2 menarik kat Medan nanti, boleh la beli.


Kedai Jawa tu..

Monday, December 24, 2007

Day 4: Berastagi: Mount Sibayak

Pagi2 lagi dah kemas barang. Pegi breakfast dulu, balik bilik ambik beg terus check out. Tak kuasa nak dok Berastagi Cottage ni lama2. Semakin sakit hati nanti jadinya. Kami ke restoran Berastagi Cottage ni untuk breakfast. Sunyi sesunyi2nya. Macam takde orang je. Tengok takde makanan pun terbentang atas mana2 meja. Konpius aku. Kami terus duduk kat meja. Waiter datang tanya nak makan apa. Pagi tu cuma ada Nasi Goreng dan Toast & spread. WHAT? Astaga..Hotel bayar mahal2 makanan tu je yang disediakan pagi2 ni? MasyaAllah. Memang kaw2 la aku n geng mengutuk, menyumpah. Muka masing2 sebek giler. Memang hot sehot2nya. Bayaran hotel tak setimpal dengan apa yang disediakan. Sakitnya hati.

Lepas makan tu, cepat2 kami ke bilik ambik barang and terus keluar. On the way nak ke recept, bertembung ngan mamat semalam tu. Sempat lagi dia sengih kat kitorang n kata "Ngak iron pun ngak papa kan. Udah kemas kok tudungnya" HUH!! Sempat lagi dia? Tak nampak muka kami yang hangit ni? Membara betul aku. Tak pandang pun muka dia pastu. Terus je berjalan ke recept. Kat recept K Awa n Nott main campak je kunci bilik atas kaunter. Tanda PROTES! Lepas ni aku takdelaa nak rekemen kat sape2 pasal Berastagi Cottage ni. Buat sakit hati je.

Naik angkot RPI 8,000 ke pekan Berastagi dan berjalan kami ke Losmen Sibayak. Awal2 pagi dah tercongok kat situ. Harap2 diorang bagi check in awal. Tak pun mintak tumpang letak beg. Kami ada misi besar hari ni. Nak pegi naik gunung berapi - Gunung Sibayak. Kat Berastagi ni ada dua gunung berapi yang aktif. Gunung Sinabung n Gunung Sibayak. Gunung Sinabung kalau nak pergi kena ada guide. Kalau Gunung Sibayak pergi sendiri pun ok. Senang nak ke atas coz jalan memang dah sedia ada. Dua2 gunung berapi ni aktif tapi belum pernah meletus lagi. Jangan la dia meletus time kami kat atas sana. Karang rentung tak balik la kami ke Malaysia. Hehe..

Sunday, December 23, 2007

Day 3: Danau Toba - Berastagi: Bandrek at Simarjarunjung, Istana Raja Simalungun, Air Terjun Sipiso-Piso, Berastagi Cottage

Pagi2 lagi aku dah sibuk berkemas. Kami nak keluar dah dari Samosir ni. Hahaha.. Penat dah menyumpah2 semalam kan. Rasa seronok pulak bila pikir nak keluar ni. Tapi ada jugak rasa sedih sebab lepas ni tak dapat dah nak tengok keindahan alam sekitar dan kecantikan Danau Toba ni. Apa pun, our journey must continue. Pagi tu brekfes pon ala kadar je which costs us RPI 52,000. K-CHING!!

Sementara tunggu feri datang, kami sempat lagi jalan2. Singgah lagi ke kedai souvenir belakang Samosir Cottage ni. Hari ni sorang makcik pulak yang jaga. Aku dari jauh dah nampak t-shirt yang aku beli kat Kursi Batu tu ada dijual kat situ. Makcik ni nampak baik2 so aku pun tanyala harga bape. Dia kata RPI 25,000 je. WHAT?? Mula aku menyumpah lagi. Setan betul. K Awa, Nott n Ani gelak2 je. Dah masing2 kena tipu. Tak bley nak buat apa dah. Souvenir lain2 pun makcik ni bagi murah je compare kat Kursi Batu n Tomok. Geram betul la aku. Tapi dalam geram2 tu beli gak aku. Hehe..



Saturday, December 22, 2007

Day 2: Danau Toba & Samosir Island: Huta Bolon Simanindo, Pangururan, Kursi Batu, Tomok

Pagi2 lepas subuh aku dah merayap keluar. Konon2nya nak tengok sunrise. Hampeh taik kucing. Tak sempat. Subuh pon subuh gajah. Hehe.. Nak mandi pagi2 ni malas coz air dia masyaAllah sejuk macam ais. Pi warm up laa dulu. Jalan2 tepi tasik tengok pemandangan. Memang cantik. Terpegun terkesima terkaku semua ada. Sempat jugak laa aku bergambar sakan walaupon belum mandi. Alah.. Tak masuk deh bau tu dalam gambar. Hehe..

Danau Toba @ Dawn


Friday, December 21, 2007

Day 1: KL to Medan to Danau Toba

Pagi2 ni aku rasa cam tak nak bangun jek. Teruk betul. Padahal dah bantai tido sepanjang jalan dari BP ke KL. Boleh ngantuk lagi. Teksi datang jemput kami kul 6.15 pagi. Aku, k awa, nott n anie pon mula laa perjalanan jauh kami. Hopefully semuanya berjalan dengan lancar nanti. Tapi blom apa2 teksi driver tu dah buat mereng. Dia kata dia tak tau jalan2 around umah nott tu. So mintak nott tunjuk jalan. So nott pon tunjuk laa ke sana ke sini nak pi LCCT. Bila dah jauh tu tetiba teksi driver tu cakap kenapa lalu sini. Dia kata ikut jalan sana lagi dekat. Huk aloh. Hawau ke baghal ke bangang mamat ni? Tadi kata tak tau selok belok area ni. Tapi tetiba kata lalu jalan sana lagi dekat. Huih. Angin je si nott. Sabau je la. Dia pon patah balik n ikut jalan yang dia cakap tu. Ntah pape la. Tadi kata tak tau. Pastu tau plak. Aku tak kose nak layankan. Layan blues lagi best sampai tertido2.

Kat LCCT punyela ramai orang. Sesak bukan main. Berasak2 nak pi scan beg. Nott, k awa n anie backpackers. Bawak satu beg je. Aku ni gatal bawak dua. Satu backpack yang tecit, tak macam diorang n satu sling bag. So ada dua la. Huru hara gak nak check in ni coz nak declare liquid la hapa la. Aku malas nak pikir banyak so terus sumbat je masuk kargo. Nak bawak by hand takut kena tahan la plak. Kat airport sempat lagi aku cucuk duit. For emergency cases. Manalaa tau kan. Takut tetiba short je duit. Kami ni jalan2 dah le gamble. Sampai sana baru nak cari hotel, baru nak cari transport semua. Berani betul buat semua2 ni. Mungkin nak pakai banyak duit. Kenalaa get ready. Sementara nak tunggu tu kami bekfes kat McD. Borak2 sampai terlebih masa boarding. Berlari pi security check semua. Bila sampai kat gate semua orang dah board flight dah. Tinggal kami n bape kerat je orang lagi. Kahakhakha.. Melampau betul lambat. K Awa plak wat lawak tetiba tak jumpa paspot dia. Kehehek.. Nasib baik laa tak kena tinggal flight. Kalau tak sesia je. Tapi yang lawak tu ada dua tiga orang minah indon ni baru sampai gak. Yang ni lagi la. Tak sabo gila nak naik flight dah. Siap potong queue lagik n cuba bukak pintu. Bila ditahan, dia kata kawan dia dah naik. Nanti ketinggalan plak. Punyelaa buat scene kat situ. Nak naik, nak naik jugak!! Adeh.. Sabo je la. Bila pintu bukak je, lari pecut 100 meter diorang kejar flight. Macam kejar bas plak diorang ni. Sempat lagi terdengar staf kat situ membebel. Kalau nak cepat, datang awal sket. Aku sengih je la. Aku n geng jalan lenggang kangkong. Yang minah2 tadi tu dah merempit sampai ke garisan penamat..

Thursday, December 20, 2007

Jalan2 di Aidil Adha

Pagi ni aku angin sket coz tetiba last minit ada keje2 opis nak kena settlekan. Kalau ikutkan memang dari pagi lagi aku nak ngadap laptop wat keje tapi sian plak kat mak aku kan nak masak2 lagi untuk raya ni. Lepas siap masak n makan n kemas2 tu aku terus berlari ngadap laptop. Nak tak nak kena settlekan hari ni gak. No. Kena settlekan seblom tengahari ni. Mak aku plan nak pi umah makcik aku kat ayer manis. Aku nak ikut. Ok gak ke sana coz nyai, yayi aku ada sana. Makcik2 aku yang lain pon ada gak. Semuanya berkumpul coz ada aktiviti korban lembu kat sana.

Aku siap wat keje around kul 1. Nak nangis dah aku. Cepat2 siap n kemas barang. Aku ni suppose to meet k awa kat batu pahat n sama2 naik bas ke KL malam nanti. Bas aku dari Larkin kul 5 petang. No way aku sempat ke sana. Nak patah balik lagi ke JB. Dengan jem lagi. Memang tak dan la. So the plan is that mak aku hantar aku ke BP terus. Kalau dari ayer manis dah dekat dah. Dalam sejam je kalau naik hiway. At least dapat la aku lama2 sket kat umah makcik aku. All the girls pegi. The boys stayed at home. Tengah kelam kabut tu teringat plak dah yang aku blom tukar duit lagi. Adehh.. Terkocoh2 aku pi Jusco tukar duit. RM368 dapat RPI 1,000,000. Perghh.. Cam orang kaya pegang duit juta2. Aku tukar sejuta je dulu. Takut terlebih plak nanti. Dah sampai rumah tu mak aku pon hulur duit rupiah lebih2 dia pi Surabaya aritu. Yey!! Dapat tambahan around RPI 700,000. Okla tu. Manalaa tau kan tetiba je tak cukup. Pegi sana semua dah la gamble. Mesti ongkos yang diperlukan tu banyak. Dalam 2.30 aku sampai umah makcik. Dua2 lembu korban dah berjaya tumbang. Orang2 sebok melapah. Aku dok tepi je layan hani. Semakin ligat si hani ni.

Around 5pm aku n geng bertolak ke BP. Baru je lepas ayer hitam aku dah sangkut plak dalam jem. Adehh.. Memang menakutkan betul. Macam2 cubaan n dugaan betul laa nak pegi berjalan ni. Tadi tetiba jek keje opis datang mencanak2. Ni jem plak. Lepas ni apa laa lagi masalah yang datang. Jam dah pukul 6 lebih dah. Takut tak sempat je sampai BP town. Bila tengok tak gerak2 aku msg k awa. K awa suh aku tunggu kat parit raja jek. Nanti pi sama2 dia ke BP town. Ok gak coz mak aku nanti tak yah laa susah2 ke sana. Lebih stengah jam gak sangkut dalam jem. Rupa2nya ada road block kat depan skolah nun. Cilakak punye polis. Time2 raya orang sebok ke sana sini diorang wat roadblock. Kutip duit raya la tu gamaknye. Aku tunggu k awa kat KFC parit raja. Landmark yang senang kot nak jumpa nanti. Around 10 minutes k awa pon sampai. Lepas say babai kat mak aku, kami pon jalan. Sempat lagi singgah BP Mall seblom ke stesen bas.

Sampai pudu around 11pm. Bas bangang plak tak bagi berenti tepi jalan kat tol sungai besi tu. Kalau tak senang je si Nott kawan k awa nak amik kitorang nanti. Nak tak nak terpaksa melajakkan diri ke pudu. Satu lagi dugaan. Dah tiga dah hari ni. Huhuhu.. Harap2 sampai sini je laa dugaan n cubaan tu. It takes time gak la tunggu nott sampai. Almost 12am dia sampai. Bawak kawan dia Anie. Ntah pusing2 ke mana nott bawak aku n k awa. Jauh betul umah dia. Skejap nampak signbod bukit jalil, skejap nampak signbod puchong, skejap lagi nampak signbod kinrara. Pening dah aku. Tak kisahlah, janji sampai. Sampai rumah nott aku terus siap2 nak titon. Besok kul 5 pagi nak kena bangun dah.

Wednesday, December 19, 2007

Balik JB Dulu

It's the day! The day aku balik JB. Yippee!! Tak sabo sungguh aku nak sambut raya haji. Hehehe.. Dah dua kali aku sambut raya haji kat KK. Tahun ni dapat sambut kat JB memang sonot. Dapat jumpa family. Dapat jumpa relatives. Best la. Aku sampai JB tengahari. Mak aku yang jemput. Sampai kat rumah si Jebon dah sengih2 tunggu aku. Tau je la dia nak apa. "duit.. duit.." Mak datuk. Tak boleh nak tunggu aku letak barang. Aku buat bolayan je. Tapi masih gak dia nak menempel kat aku. Geram betul.

Saturday, December 1, 2007

Another Year Passing By

Hari ni genap 2 tahun aku kat UMS. Skejap je kan? Aku pon tak sedar cepat je masa berlalu. Rasanya baru je haritu kami celebrate first year kat sini. Pi jalan2 Pulau Manukan, makan2, hang out. Hari ni dah tambah lagi setahun. Kalau ikutkan plan aku dulu aku bercadang nak dok sini 3 tahun je. Kalau camtu ada lagi setahun je la. Tapi betul ke aku nak dok 3 tahun je kat sini? Ntah la ek. Kalau aku sambung wat phd for sure aku ada kat sini 10 tahun lagi. Tepuk dada tanya selera. Takde sape larang takde sape paksa. Semuanya atas kemahuan aku sendiri.
Hari ni aku bawak mek yati jalan2. Lupa plak nak citer mek yati ada present paper kat RCCST07 ni. Dia datang ngan hubby dia. Aku ni sepanjang RCCST07 tak dapat nak entertain dia betul2 coz tau2 je la banyak keje nak buat. So hari ni aku bawak dia meround. Biasala kan. Tempat2 yang aku selalu bawak geng2 lain bila datang cni. Pagi2 lepas jemput dia dari hyatt aku terus bawak dia ke UMS. Pusing2 jap. Amik2 gambar semua. Pastu pi bekfes kat ziemal. Aku tak tau dah nak bawak dia bekfes kat mana. Pegi je la kat tempat feveret lepak place aku. After breakfast aku mulakan destination ke kundasang. Seblom ke sana sempat lagi singgah ke jambatan tamparuli. Bergambo sakan la diorang. Aku dok tepi je. Tak lama kat sana kami pon continue the journey.
It's a good thing cuaca sangat2 la baik. Udara pon nyaman jek. Memang reda la segala2 serabut dalam kepala aku. Puncak gunung Kinabalu pon boleh nampak sepanjang jalan. Macam biasa singgah kat Kinabalu Park. Pi gate Tinpohon, starting point mendaki gunung. Then pi Kundasang. Aku beli sayur sket n terus ke Ranau. Makan tengahari n solat n terus ke Poring. For the second time aku pi naik canopy walk. Mak aih. Memang dah kurang stamina aku ni. Semput siot naik atas. Dulu rasanya ok je. Nak kata semakin berat tak pulak. Dah kurang dah pon. Hehehehe..
Around 6 jugakla kami sampai KK balik. Sempat lagi bawak ke pasar filipin. Almost 9 aku sampai rumah. Penat giler..

Friday, November 30, 2007

RCCST07

At last!! Phewww!! Habis gak RCCST07. Lepas setahun kepala sakit dengan benda alah ni akhirnya abis gak. Suka hati aku. Tak payah dah nak mengadap benda ni lagi for one year. Yey!! Hehehe..

RCCST07 ni berlangsung selama dua hari. Buat kat Shangri-La Tanjung Aru Resort (STAR). Hari pertama je dah saspen banget. Pintu sume bilik berkunci plak dah. Adehh. Dah jadik satu kerja cari management people mintak tolong bukak pintu. Setup PC blom lagi. Nasib baik masih awal. Aku pon dah start busy kat meja registration. Ye la kan. Aku je yang tau sape yang dah bayar sape yang belum. Penat betul nak keep track status participants ni.

Tak sempat aku nak dok lama2 kat meja tu aku dah disuruh wat keje lain. Berlarilaa aku ke bilik secretariat. Huh! Tension betul aku. Keje2 remeh yang mencabar jiwa betul. Sudahnye aku tak lepak kat registration counter. Lantak la. Pandai2 korang la register. Opening ceremony pon aku tak join. Sadis betul.

Dari secretariat room aku nampak satu benda kat hujung nun yang bley buat mata aku bersinar2. Hehehe.. Berbunga2 hati aku. Dah lama aku tak bermesra dengannye. Rindu plak. Harapan aku tinggi lepas kerja dah siap semua aku nak pi menggodek benda alah tu. Tapi blom sempat pape, orang lain dah landing kat situ. Wallah.. Terpaksalaa tunggu dulu. Dah tengahari lepas lunch baru aku ada peluang menggodek. Bestnye.. Teringat zaman2 dulu.


Ni ler benda alah yang ku godek..

Sesi petang aku jadik chairman bagi satu sesi. Semua participants orang mesia. So no problem la. Tapi hangin gak aku coz ada sesetengah participant tak datang present. Padahal aku nampak muka orang tu masa registration n masa tea break. Mentel tul. Ni nak datang present ke datang sesaja suka2. Sabo je la aku.

Sesi hari pertama abis kul 4 lebih. Aku macam palesit pecut balik rumah coz malam tu ada acara lagi. Dinner kat Magellan Sutera Harbour Resort plak. Dinner conference tapi bukan kami yang handle. Nasib baik ada sponsor yang handle. So tak banyak la keje kitorang nak wat. Datang makan je. Ramai gak umat yang datang sebab dinner ni gabung ngan dinner organization lelain. Tak kisahlaa kan. Janji dapat makan.


The next day, participants dah berkurangan. Tak ramai dah yang datang. mana2 yang dah present tu jangan harapler nak nampak batang hidung. Semuanya dah blah ntah ke mana. Yang tinggal ni pon bape kerat je. Masa lunch makanan banyak tak abis. Ramai gak yang tapau bawak balik. Aku pong jua. Hehehe.. Sesi habis awal plak. Dapat balik rumah awal. Best siot. Dah sampai rumah lega bukan main lagi. Bubbye RCCST. See you in two years time!

Monday, November 26, 2007

Dah Pindah Dah

This few days back aku sangat2laa packed. Start dari hari jumaat lagi aku dah mula packing n kemas2. Nak pindah rumah dah. Yey!! Suka gila aku. Tak payah nak bertarung dengan semut2 durjana tu lagi. Rumah sewa baru aku kat Bukit Sepangar. Bukit you.. Jangan memain. Tak jauh mana pun. Taman belakang Indah Permai je.

So kemas2 ni banyak harta karun aku jumpa bawah katil, blakang almari. Kehkeh.. Dahsyat. Mula2 maintain je mengemas tapi dah lama2 tu aku smakin saspen. Pesal laa banyak sangat barang aku ni. Bilik kecik je. Barang mak datuk punyela banyak. Baju je dah 5 beg. Biar betul aku ni. Rasa macam sikit je baju aku. Benda kecik2 yang remeh temeh aku main campak je dalam kotak. Malas nak layan satu2.

Hari sabtu sambung lagi. Memang tak siap2 la aku mengemas. By the time aku siap hari dah petang dah. Tu baru bilik aku. Belum main hall lagi, dapur, peti ais --> OH MY GOD!! Banyak benda expired dalam situ. Kahkah.. Malam tu gak aku godek peti ais. Yang lelain settlekan dapur.

Ahad proses mengangkat. Aku hire adik ipar k rafidah for moving purpose. Musti pakai lori. Barang aku punyela banyak macam orang dah kawin. Actually kat rumah ni semuanya barang aku. Dari tv, mesin basuh, peti ais, dapur, meja makan, kabinet dapur, bla bla bla.. Proses pindah je sampai 2 trip. Angkut punye angkut tengahari gak baru settle. Dah tu pi makan n panggil orang pi potong rumput. Takkan nak biar belakang dapur tu cam hutan. Sebelum serah kat tuan rumah baik kemas2 sket2 kan. Tak laa dia kena heart attack bila tengok rumput2 dah sama tinggi ngan dia. Hehehe..

Gitu gini dah 4 lebih. Babai rumah lama. Welcome rumah baru. Barang2 aku humban je kat tepi dalam bilik tu. Mentang2 dapat bilik besar. I Like!! Nanti2 la aku kemas. Penyakit 'M' datang dah....

Wednesday, November 21, 2007

Up One More Year

As i mentioned b4, today is my birthday. Nothing much is happening today except for siapkan keje2 yang bertimbun tu. Tengahari aku cabut skejap. Pi CP. Pi Astro Centre sebenarnye. Nak pindah rumah ni kena laa deal pasal cabut n pasang kuali asteruk tu. Dah settle tu aku pi singgah SR. Biasakla beli kek macam tahun lepas. Kali ni rambang mata aku. Tak tau nak pilih yang mana. Last2 amik Chocolate Indulgence. Pergh. Meleleh wa cakap lu. Aku beli sebijik. Mintak orang SR tu mark slices sekecik yang boleh. Hahaha.. Jimat sket camtu. Yang nak makan ramai. Dapat la 18 slices. Biasanya sebijik kek ni orang tu mark 12 slices. Ada extra 6. Boleh la kan. So the party buih?? Kat bilik aku laa. Mana lagi. Sama macam tahun lepas. Last year yang datang berbuih cuma pn ct, k rafidah, k za n lau je. Tahun ni meriah sket. K rafidah, pn ct, k za, liawas, lau, chung, hanafi, sariah, salwa, k sal.. So quite cramped la bilik aku yang kecik cenonet tu. Sedap gilos makan kek ramai2 ni. At the end of the party ada lagi baki yang tinggal. I took home and eat by myself. Yep. Tak share pon dengan housemates ku yang lain. Muahahaha..

Tuesday, November 20, 2007

Hari ke 20 dalam bulan November

Today is the 20th. Hari ni tersangatlaa bz giler. Keje RCCST berlonggok2 nak dibuat. Semakin dekat RCCSt ni semakin banyak plak keje yang datang. Yang remeh2 plak tu. Bendahari plak wat lawak bangsat bila ditanya pasal payment yang masuk. Sakitnya jiwa. Punyalaa susah nak deal dengan diorang ni. Bila pi sana masing2 tak tau mende. Orang yang incharge takde la. Tak tau la. Tak pasti la. Bukan sekali camtu. Banyak kali. Bila call plak main pass2 kat orang ni orang tu. Last2 mampus gak tepon tu. Angin.. Angin..

Itu ini buat keje dah kul 6. Hujan lebat la plak. Gelap gulita kat luar. Kalau tido memang sedap. On the way balik rumah Neny n Zyka mintak stop kat Giant jap. Nak beli barang. Disuruhnya aku tunggu sat. Aku pon lepak je dalam keta layan blues. Apalaa bebudak ni beli. Biasanya aku tinggalkan je diorang kat situ. Hari ni mentel plak suruh tunggu. Ye la aku tunggu..

Sampai kat rumah aku tak tunggu lama. Tak sempat wat pape aku terus landing atas katil. Penat punye pasal. Syok betul aku tido. Hujan2 camni. Perghh.. Tak lama tu ada orang ketuk pintu bilik. Sayup2 je. Macam mimpi. Macam betul2. Aku pon bukaklaa pintu ngan mamai2nya. Si neni dok tercegat kat situ. Dia bagitau ada orang datang. Nak jumpa aku. HAH?? Biar betul neni ni. Aku dengan baru bangun tido macam zombie camni ada orang nak jumpa. Dah le hujan lebat. Sape yang datang? Saspen betul aku. Aku suh neni tunggu jap sementara aku pakai cun2. Dia kata tak yah pakai tudung coz pompuan. Uiksss.. Ni lagi la. Selama ni dia tak penah pon nak suruh aku pakai ke bukak tudung. Ke aku salah dengar? mental aku tak stabil lagi lepas bangun tido. Hahaha..

Aku pun turun laa ke bawah. Tak sempat sampai lagi bebudak ni dah jerit SURPRISE!!!! Terus start nyanyi Happy Birthday. Huk aloh. Terkedu dan terduduk aku kat tangga tu. Cilakak.. Wat aku terkejut je. Punye la ingat ada orang datang. Bengang2 tu ada rasa terharu gak. Camne la diorang bley tau besdey aku. Walaupon besok besdey aku diorang dah bersemangat sambut hari ni. Aku pon dengan blur2 nye pi tiup lilin. Huduh gila muka. Nasib baik takde gambo2. Lepas potong kek berdesup aku lari naik atas pi mandi. Bertuah betul bebudak ni. Nyaris2 kena heart attack..

Thursday, November 15, 2007

Go Jebon, GO!!

Tengah dok mengemas bilik yang macam sarang tikus ni aku terima call dari bapak aku. Dia tanya aku dah call rumah blom. Aku pon saspen nape plak? Ada something happened ke? Bapak aku pon cakap ler si jebon tuntut RM500. Aku tetiba je culture shock. OH NO!!!! For real?? Matik aku. Tetiba teringat yang hari ni hari Khamis dan hari ni gak keputusan UPSR keluar. Dan si Jebon tu dapat 5A! Waduh.. Aku happy pun ye sedih pun ye. Happy coz minah tu boleh score biarpun punyelaa malas nak belajar. Dalam kelas dah le selalu dapat nombor puluh2. Memang aku tak bagi harapan tinggi sangat kat dia. Yang paling saspen terkejut gila tu cuma 6 orang je dalam kelas dia yang dapat 5A termasuk dia. Kira bagus la tu. Syukur Alhamdulillah. Bersungguh jugak dia rupanya bila jawab peksa tu. Mak aku pon tak sangka dia bley dapat penuh. Mesti senyum melebar si jebon tu. Dah le mulut lebar. Semakin lebar la.
Aku call rumah, mak aku kata dia pi tampal result tu kat tepi tv bagi orang tengok. Cheh.. Ngengada plak camtu. Tau la bangga. Over plak. Tapi dalam2 happy tu aku jadik sedey plak. Terpaksalaa aku mengbankrapkan diri aku. Huwaa.. Aku tak expect dia dapat full. Nyesal aku janji ngan dia nak bagi RM500 kalau dapat 5A. Kapok! Padan muka aku. Mak aku pon padankan muka aku. Ntah2 masa dia jawab exam tu dalam kepala dia lima ratus.. lima ratus.. Kat kertas soalan pon nampak duit lima ratus. Haru betul. Jebonnn.. Yati bayar pakai installment laa ye. Hehehe..

Friday, November 9, 2007

Addicted Sudah..

Sape tengok Snow Queen? Masa aku pi KL jenguk mek yus aritu aku beli citer ni n a few others like Man of the Vineyard and Couple or Trouble. Mula2 dulu lepas beli memang semangat nak tengok tiga2 ni. Tapi takde masa plak. Last2 aku layan Snow Queen kat tv gak. Citer ni sedih gak kan. Tapi takde laa aku nak nangis. Menitis air mata pon tak. Blom ada cerita yang mampu buat aku nangis melainkan citer Sorry, I Love You. Tu memang tahap bapak gaban punye sedih. Bukan stakat meleleh air mata. Sampai sebak sakit dada tengok citer ni. Dahsyat betul. Sape yang blom tengok aku rekemen sangat2 pi laa tengok.

Skarang ni 8tv memang banyak amik citer yang latest. Walaupon kat korea dah tayang setahun lepas tapi boleh dikatakan still baru lagik. Belum menyempat apa2 aku dah nampak iklan Man of the Vineyard kat tv. Waduh.. Apa kes? Dua cerita yang aku blom sempat tengok cdnya dah ditayang kat tv. Tak bley jadik ni. Tak kan nak tengok semua kat tv? Tapi memang takde masa sungguh la nak tengok. Bz memanjang jek. CD semua aku wat pekasam. Paling latest, tengok tv ada promo citer baru gantikan Snow Queen. Tak payah nak teka2. Aku tak bley nak kata apa bila tengok promo iklan tu citer Couple or Trouble. Adeh.. Kat ntv7 citer Hwangjinyi tu pon kira agak baru gak. Tapi tak minat la aku citer2 purba ni. Kalau ada pon citer Dae Jang Geum jek. Tu pon sebab ada Pegawai Min yang hensem gilos tu. Drooool...

Jadual tv aku memang pack ngan citer korea je. Belom lagi cerita kat cenel 303 asteruk tu. Yang tu lagi latest ceritanya. Pening dah kepala aku ni bila tengok pelakon yang sama berlakon. Sampai storyline pon bercampur aduk. Kalau dah minat tu tak bley wat apa dah. Layan je laa..

Tuesday, November 6, 2007

Reunion Kecik n Sesi Tenung Menenung

Pagi2 smalam baru je aku nak duduk kat kerusi kat opis, henpon aku dah menjerit2 bunyi. Sapo la yang call pagi2 cenggini. Tengok kat screen tulis Dr Ct. Waduh.. Kok dr ct call aku ni. Bila diangkat tak banyak yang dicakap. "I'm coming to KK today n I nak u bawak I shopping.." Wohohoho.. Dr ct is coming? Cam tak caya je. Aku ok kan je. Dah lama gak aku tak jumpa dia. Lepas abis master dulu tak penah jumpa terus. Walaupon aku selalu balik skudai n selalu gak menjengah UTM tu tapi tak berkesempatan nak jumpa dia. Ni harus bagitau Lau ni. Dia lagilaa lama tak jumpa.

Dr ct datang coz ada viva kat sini. Student dr jason. Dr ct jadik external examiner. Ok la tu. Vivanya esok pagi. Hari ni pon dalam petang gak baru dr ct sampai. Aku pi fetch dia kat airport n terus bawak dia pi pasar pilipin. Tempat2 biasa orang pompuan lepak. Tak lama sangat kat situ. Dr ct main kaut je apa dia nampak. Kat pasar ikan masin pon sama. Aku dok peratikan je la. Lepas dah abis shopping baru la aku bawak pi UMS. Jumpa ngan Lau. Sonot betul Lau. Tak silap aku supervisor dia dulu masa wat master. Kami tiga orang lepak kat bilik aku borak2 n doing some catching up. Then Lau blanja makan n lepas abis semua aku hantar dr ct pi hotel.

Pagi2 ni aku ada exam. Yeszaa.. Subjek SAD. Aku dah plan nak tenung budak yang wat dajal kat bod aku tu. Siap la ko hari ni. Dr ct pon dah pi viva dia. Dah janji nak jumpa dia lepas dia abis viva n aku abis exam. Jaga exam ni tak best mana pon. Boring sesangat. Tapi ada yang best gak. Dapat tengok bebudak ni garu kepala, buat muka tensen n so on. Tak dapek aku nak tenung budak yang sorang tu. Kepala tunduk je. Muka bermasalah betul. Tu la. Derhaka lagi. Padan muka. Soalan aku bagi punyelaa direct tapi ramai gak yang tak paham. Ada yang dah jawab siap tanya aku betul ke tak apa yang dia jawab tu. Apa kes? Boleh ke camtu? Ada yang mintak klu la. Waduhh.. Mentang2 laa aku ni tak bape strict dalam kelas korang nak buli aku ye. Bila aku kata NO!! Muka masing2 berubah. Baru diorang tau aku ni tak bley dikotak2an..

Dr ct abis viva awal n dia mintak drebar hantar dia pi airport terus. Aku yang gabra. Kotak ikan masin dia ada ngan aku. Nak tak nak aku kena pi airport gak hantar kotak dia. Bleh say babai skali. Jumpa dia kat airport pon skejap je coz aku parking kat tempat haram. Naya je kalau kena saman. Skejap betul laa dr ct datang. Tak sempat aku nak bawak jalan ke mana2. Takpe, next time la kan...

Thursday, October 25, 2007

Konvo Diraja

Hari ni ada majlis konvokesyen diraja. Penerimanye ialah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan dan Yang Dipertuan bagi Negeri Kelantan. Fuhhh.. Aku kopi pes bulat2 dari website mana ntah. Takut salah tulis. Semua staf terlibat. Ikut je la. Pakai lagi aku jubah kaler ungu tu. Dalam aturcara program tulis kul 9 berkumpul kat foyer. Tapi seblom tu aku pi bekfes la 4 orang ngan k rafidah, k za n liawas. Pihak penganjur konvo tak bagi makan pagi2 ni. Kenala cari sendiri. Makan punye makan sampai terlajak dah ke 9.15. Cepat2 pegi ke dewan. Sampai je kat foyer tengok2 semua orang dah masuk. Muahaha.. Padan muka kami. Sape suruh lambat. Saspen pon ada, takut kerabat2 kelantan semua dah ada kat dalam. Nasib baik blom ada lagi. So kami menyelinap je masuk. Dewan dah le penuh orang. Dari pegawai kerajaan, organisasi2 tempatan, polis diraja ada, atm, tldm, masing2 macho ngan uniform masing2. Perghhh.. Meleleh air liur. Wakaka.. Bila dah duduk tu rupanya ada lagi yang lambat masuk. Haha.. Bukan kami je. Selamat!

Majlis hari ni sangat2 formal. Banyak betul protokolnya. Start dari perarakan masuk lagi. Ramai orang2 besar ada. CM Musa Aman ada, our menteri Tok Pa pun ada, TYT tak ketinggalan. Aku tak penah nengok kerabat kelantan dari dekat. Actually, kerabat mana2 pon dari dekat. Kerabat johor pon ngan Raja Zarith Sofea je. Tu pon disebabkan konvo. Kalau tak takde can langsung. So masa perarakan masuk tu aku dapatler tengok Sultan n Raja Perempuan Kelantan. Alahaiii.. Comei betul. Baju Raja Perempuan perghh.. Berkilau2an. Merelip uuu.. Terkagum aku skejap. Itu ini itu ini sampai la part Sultan kelantan bagi speech. Suara halusnya. Rasa cam nak tertido aku ni. Huhu.. AMPUN TUANKU!!!

Lepas abis majlis kami terus keluar pi makan. Konon2nye sempena kedatangan Sultan Kelantan ni ada buat Kelantan food fest. Dengan lagu2 dikir barat dipasang kuat2 kat perkarangan dewan nun. Wah.. Terasa macam kat kelantan plak aku ni. Bersemangat dan beria2 la aku nak makan laksam ke. Nasi kerabu ke. Tapi hampeh. Aku tak jumpa pon. Kelantan food fest apa camni. Diorang masak sikit sangat kot. Tak sempat aku nak menjamah.

Tengah syok2 makan tu ada announcement mintak staf akademik pi kumpul kat anjung siswa. Tok Pa nak bagi amanat. Malas aku. Tak dapat makan best2 terus boikot. Ramai2 berjemaah balik ke sekolah...

Wednesday, October 24, 2007

Coret2 Selepas Raya..

Alhamdulillah. Sampai dah aku kat KK nan indah ni. Smalam lepas landing terus amik cab pi umah pakcik aku. Amik keta la. Aku melandingkan keta aku yang terchenta tu kat umah pakcik aku sempena aku balik raya ni. Nak letak kat rumah sendiri tak bape konpiden. Takde orang sangat area tu. Takut jugaklaa kalau jadik pape kan. Sepatutnya hari ni aku keje. Tapi punyela penat ntah kenapa aku terus balik rumah n take a nap kejap. Tak payah naik bilik. Kat depan tv aku landing. Konon2 kejap je la titon ni. Pastu baru masuk opis. Tapi kirim salam je la. Takdenye aku masuk opis. Aku terus tido tak hengat dunia. Kul 4 baru bangun. Hahaha.. Siott jek. Take a nap apa camni. Dah alang2 tu malas dah aku nak masuk. Besok je la aku datang keje. Sonot betul aku memontengkan diri.

Hari ni masuk keje punye hangin satu badan. Ntah malaun mana pi conteng bod depan bilik aku. Yang aku sure sesurenye malaun tu pasti student aku. Tak puas hati ngan markah yang aku bagi. Ngengada taik kuda. Kalau markah sendiri dia tak puas hati takpo gak. Ni markah orang lain. Siap highlight terang2 n kata aku penipu n melampau. Huh!! Ini boleh mendatangkan marah. Ehh, bukan boleh je. INI MEMANG MENDATANGKAN MARAH!! Aku baru je puji kelas korang batch yang paling best aku penah ajar. Skarang korang wat hal plak. Memang nak kena. Mula2 aku bising gak. Tapi dah lama2 tu aku biarkan je. Dah tau orangnye sape so senyap2 je la. Tak ke bengap. Tulis tak cover2. Ingat aku tak boleh cari tulisan ko. Hahaha.. Tu la. Pandai sangat. Nanti ko time exam nanti. Aku tenung ko sampai tak cukup masa ko nak jawab exam...

Saturday, October 20, 2007

Reunion

Hari ni hari sabtu. Kengkonon reunion la kami hari ni kat kulai. Kehehkeh.. Ye yo o je. Aku plak berjaya mendapatkan tiket yang agak murah. So tak jadik balik arini. Balik isnin pagi. Hu la laaa.. Anyways, sempena reunion yang ntah pape ni kami wat bbq. Bbq toya je ni. Last minit punye preparation. Pagi tu baru beli ayam n pagi tu jugak laa baru nak perap. Bbq apa camni. Mana nak rasa best. Kebetulan one of my bapak punye sister n family datang overnite kat rumah aku. Dapat laa tolong mana2 yang patut. Tengah kecoh2 tu k sharin, azmi n baby iman datang beraya. Comeii banget baby k sharin. diorang saja datang beraya kan. Dah ada kesempatan camni boleh la jumpa. Last skali aku jumpa k sharin pon tahun lepas agaknye. Kat airport senai. Time tu aku nak balik KK dia plak nak balik kuching. Lama gak la tak jumpa. K sharin singgah pon tak lama. Nak beraya kat tempat lain lagi katanya. Aku pon sambung balik mengerjakan ayam2 tu. Family makcik aku yang dah bersiap dari tadi terus bawak ayam2 balik kampung. Aku n family jalan kendian..



Bila sekali skala kumpul camni syiok jugak. Syukur aku dapat keluarga yang poyo2 gila2. Adik badik bapak aku pon tak kurang loyarnye. Sama je ngan adik badik mak aku. Macam2 la yang diborakkan. Sekali skala bergegar rumah. Ketawa tak hengat punye la. Jarang dapat kumpul kan. Yang aku ingat dulu sorang sepupu aku ni baru blajar jalan. Dok tergolek2 jatuh. Skarang ni dah lari pecut 100m dah. Dah besar tinggi. Punyelaa lama tak jumpa. Dahsyat aku ni. Yang lain2 pon banyak dah berubah. Skejap je ek. Dalam ramai2 tu cuma adik bapak aku yang kat sabah nun je takde. Tu kalau balik lagi meriah. Tapi tahan je la slang sabahan diorang yang pekat. Susah gak yang lelain nak paham. Hehehe.. Bbq, bbq gak. Yang tak tahan tu banyak betul lalat kat sinun. Dengar cerita ada orang wat ladang ternakan ayam kat nun jauh ke dalam kampung nun. Macam mana tak banyak lalat. Sakit jiwa gak aku. Mengganggu ketenteraman orang betul. Ni nak kena panggil Karam Singh Walia camni.


BBQ Lalat.. Hiyerkk..

Dah lepas makan2 bapak aku wat doa selamat sket. Baca yasin ramai2. Ramai2 camni elok gak buat. Dah petang jugak la kami beredar. Tapi tak balik rumah terus. Pi beraya lagi dua tiga rumah. Dah alang2 kat area sini. Kalau nak datang semula tu ntah bila. Aku pon dah nak balik. Nak balik dah? Huhuhu........

Wednesday, October 17, 2007

Coret2 Raya

We meet again. Raya kali ni biasa2 je. Maybe sebab geng aku beraya dah kawen. Dah banyak tempat dia nak bagi2. Isk.. isk.. So aku geng ngan budak2 kecik n makcik2 aku je la. Malam raya masih kat rumah. Dok bertonyeh wat last stock punye kuih raya. Masing2 takde mood raya. Bila ditanya nak balik beraya ke mana semuanya diam je. Last2 bapak aku kata balik kota tinggi dulu. Semua pun macam "mana2 la..". Ntah nape rasa tak best. Kota tinggi kampung mak aku. Balik pon pagi raya. Alah. JB ngan kota tinggi ni sejam lebih je. Kampung bapak aku plak kat kulai jek. Stengah jam dari umah aku. Dekatnye.. Tak bape nak thrill kan? Takde perasaan sonot nak balik kampung. Tapi aku still bley rasa sket sebanyak coz aku ni dok jauh kan. Boleh la..

Kat kota tinggi semua adik badik mak aku ada berkumpul except for my mak usu. Mak usu aku balik Melaka. Dah lakinye owang melaka balik raya sana la. Adik badik mak aku 8 owang semuanya. Semuanya pompuan and gila2, buang tebiat and mereng. Tu yang seronok bila kumpul ramai2. Merepek meraban je la sepanjang raya ni. Ditambah lagi ngan laki masing2 yang sense of humor tahap dewa gaban yang ntah pape tu. Bergegar satu rumah. Nasib baik rumah bawah. Kalau rumah atas alamatnye runtuh rumah tu. Balik2 raya ni sempat lagi aku meniaga last minit. Barang2 biasa dari sabah ni la. Alhamdulillah dua hari aku kat sini dapat profit RM200. Sapo nak bagi weh.

Malam raya pertama tu sesi main mercun n bunga api. Tahun ni stok tak banyak la. Apa yang ada je la wat main. Yang kecik2 tu memang sonot main. Aku yang besar gabak ni dok dalam umah je. Malas nak layan. Tapi tak lama tu tergerak gak hati aku nak keluar coz dah macam perang dah. Dum dam sini sana. Kat area sini memang suka betul lawan main mercun. Tengok sape punye yang lagi kuat n lagi best. So baru siap2 nak keluar aku dah dengar bunyi bising2. Macam bunyi orang gaduh. Makcik2 aku dah saspen. Sape la yang bergaduh tu coz bunyinya serious sangat. Berlari aku pi tengok. Dah le gelap. Aku dengar suara je menjerit2. "KURANG AJAR! BABI! APA MAK BAPAK KAU TAK AJAR?? KALAU TAK MEH SINI AKU AJAR! MARI SINI!!" Bila dah dengar perkataan mak bapak tu aku jadik cuak. Serious ni. Sepupu2 aku yang kecik2 tu terus datang ke aku. "Kak yati.. abang udin ngamuk. Bessstttttt.. Padan muka orang tu.." LOH!! Si gemokk tu yang ngamuk ke? Astaga. Adik aku sendiri rupanya yang bermulut celupar tu. WAkakakakakahwkahawaa.. Tak penah2 aku tengok dia camtu. Seriously. Aku gelak gila2. Tapi curious gak. Nak tau nape dia ngamuk. Bila risik2 rupa2nya ada budak2 dajjal main mercun pastu sengaja dihalakan ke sepupu2 aku yang pompuan ni. Dah sorang tu terpercik kena ke muka. Nasib baik sket je. Calar je. Tu yang adik aku ngamuk tu. Dia kan guard jaga budak2 ni main bunga api. Suka melayan budak2 kecik. Bila ada yang tak kena tu mengamuk la dia. Terus terdiam semua. TERUS DIAAAMMM.. Dah takde bunyi mercun dah pastu. Senyap sesenyap senyapnya. Kahwahkhkahwaa.. Tau takut. Padan muka.. Makcik2 aku dapat tau pon bengang. Kalau nak main, mainlaa elok2. Ni nak perdajalkan orang. "DAH!! BESOK JANGAN BELI JAJAN RUMAH DIA!!" kata makcik aku sowang ni. Bertambah2 aku gelak. Boikot beb. Kebetulan budak2 tu cucu makcik yang jual jajan kat depan tu. Adehh.. Lawok. Lawok..

Lepas insiden yang aku rasa kelakar tu, kami segerombolan keluar pi serbu rumah mak long aku. Alah.. Satu felda je. Tak jauh mana pon. Sambil2 raya sambil2 melawat. Sepupu aku accident petang tadi on the way nak balik beraya ke Batu Pahat ngan wife dia. Eksiden sandwich. Tak silap dalam 8 keta yang disandwichkan tu. Keta sepupu aku plak tengah2. Memang compress habis la. Nasib baik dia n wife dia tak pape. Dah le wife dia sarat pregnant. Anak first lagi. Dah meraung2 bila dia rasa baby tak bergerak. Orang tengah panik kan. Semuanya blank tak rasa pape. Trust me. Aku penah rasa dah dulu. Bukan rasa pregnant. Rasa kena langgar ler...
Raya kedua tak banyak watpe. Dok melepek kat umah je. Budak2 pon tak datang beraya. Kalau zaman aku kecik2 dulu punyelaa meriah felda mak nyai aku ni. Aku panggil nenek aku mak nyai. Biasaklaa orang jawa beb. Sepupu sepapat aku pon dah tinggal bape kerat jek yang beraya. Semuanya segan dah nak jalan2. Ntah pape le bebudak ni. Aku dulu tingkatan 2 masih beraya lagik. Hehe.. Aku dulu2 kecik je. Orang tak tau aku skolah darjah bape. Teringat aku masa kat muo dulu. Pi outing n pakcik kat wetex tu tanya pekse UPSR bila. Huwaaaaa.. Aku dah nak amik SPM ler pakcik. Tapi bagus gak ekk. Young forever. Hehehe...

Tengahari tu mat2 bujang sume keboringan. Tak payah tunggu panjang semuanya plan nak merewang. Sharir jadik ketua. So 6 orang sumbat dalam satu keta n merewang ke pantai. Nasib baik enam-enam ni macam2 saiz. Kalau tak, tak muat satu keta. Umah nyai aku ngan pantai ada laa dalam 20km. Yang paling dekat Tanjung sedili. Kalau desaru tu jauh sangat dah. Terus sunyi rumah tu bila takde anak2 jantan. Tak bley jadik ni. So dalam sejam kendian kami semua yang kena tinggal ni siap2 nak pi gak. Semua skali pegi except mak nyai n bapak yayi aku tu. Tak kuasa diorang nak jalan2 tepi pantai. Dok umah je tunggu mak usu aku balik. Owhh.. Aida pon tak ikut. Tu memang. Lagi best tido. Kan aida kan...

Aku dah lama sebenarnye tak ke pantai ni. Walaupon selalu gak pi rumah mak nyai, aku jarang ke pantai. Last skali yang aku ingat masa aku tingkatan 5 kot. Punyela lama. So banyak dah berubah dah. Kami pegi ke sedili besar. Dulu2 mengikut cerita makcik2 aku n sepupu2 aku, kalau nak ke sedili besar kena naik bot. Skarang ni tak payah dah. Dah ada jambatan. Baru je siap kalau tak silap. Kami cross naik jambatan ke sana. Sedili besar ni aku tak penah pegi. Takde pape pun kat sana. Area kampung je. Tapi sonot gak beraya makan angin tepi jeti camni. Si bujang2 tu ntah merewang ke mana. Aku pasti sesangat diorang tak tau ke area sedili besar ni. Sharir pon tak penah pegi lagi nak bawak orang pegi. Kat tepi2 air ni banyak ikan belacak. Ngeri aku tengok. Banyak plak tu. Isy.. Tak dapat aku nak bayang bila ada owang makan ikan2 belacak ni. Geli.


Goreng pon sodap... Hiyerrrkkk..

Dok lepak2 adalaa dalam sejam. Time nak balik tu tertengok plak satu drama. Ni drama khas petang raya kedua ni. Pelakon utamanya satu kambing jantan n satu kambing betina. Punye la saspen aku tengok dua2 kambing ni. Kita namakan dia romeo ngan juliet laa ekk. Mula2 si romeo ni jalan naik ke titi. Jalan straight je pi ke jeti. Takde toleh2. Juliet plak dok tertinggal kat belakang. Takut kot nak jalan kat titi tu. Romeo pon jalan ke hujung skali. Sampai hujung. Pastu dok mengembek2 kat hujung jeti tu. Mak oi. Apa nak bunuh diri terjun masuk laut ke kambing ni. Biar betul. Sayu jek bunyinye. Juliet dari jauh pon ngembek2. Bunyinya macam "balikla.. balikla.. jangan terjun..". Kehkehke.. Buat skrip sendiri. Tapi macam tu laa situasinye. Romeo dok statik tak gerak2. Dok diam jek kat hujung tu. Makcik2 aku n sepupu yang lain dah saspen. Jangan terjun kambing oi!! Pastu Juliet ni dok ngembek2 lagi n gagahkan diri jalan naik ke jeti. Cam takut2 je. Romeo masih layan blues pikir2 nak bunuh diri ke tak. Tak lama tu Romeo pon patah balik. Jalan balik ke titi. Juliet masih ngembek2. Juliet pon patah balik turun titi. Romeo pon jalan slow melow kat titi tu n turun ke tanah. Bertemu semula Romeo n Juliet. Mereka pon beriringan balik ke rumah. MELEKEK2 KAMI GELAK!! Seriously, lawak betul.


Romeo si Kambing Jantan


Juliet teragak-agak nak jalan..

Sampai rumah mak usu aku pon dah ada. Aku excited gila dapat jumpa hani sepupu aku yang baru 3 bulan yang gebu ittew. Comei banget. Dah terkial2 nak meniarap dah hani. Cepat je dia. Sonot betul aku melayan dia.

Hari ketiga pagi2 dah kemas2 nak balik. Nak balik kulai plak. Kampung bapak aku. Kat kulai dah takde sape dah. Dua2 nenek n atuk aku dah meninggal dah. Yang ada cuma makcik aku je. Dia yang dok kat rumah arwah atuk n nenek aku. Kalau balik beraya balik ke sini je la. Adik badik bapak aku 7 orang. kali ni campur2 laa laki pompuan. Tak macam mak aku. Adik badik bapak aku raya bersepah2. Yang dua orang tu memang tiap2 tawon balik rumah mertua kat kedah. Yang sorang tu dah bermastatutin kat sabah nun memang tak balik raya la. Yang tinggal bape kerat je la. Dah raya ketiga camni semakin sunyi la. Tapi lauk raya masih ada. Masih rasa raya lagi. Hehe.. Dok borak2 tetiba makcik aku kata sabtu ni nak berkumpul ramai2. Kebetulan yang beraya kat kedah tu pon akan balik cni. Waduh.. Saspender dah aku. Tiket flight aku balik KK sabtu pagi. Cenggane ni. Tak bley jadik ni. Kalau ada tiket murah aku musti postpone balik. Bila lagi nak dapat kumpul ramai2 camni kan.

Wah penat lah. Nanti aku sambung lagi.

Tuesday, October 9, 2007

Coret2 Sebelum Raya..

Hallu.. Aku dah kat jb ni. Ahad malam aku sampai. Awal gak aku balik beraya kan. Mengalahkan student plak. Kehkeh.. Raya ada bape hari lagi tapi aku dah dok relaks2 kat rumah. Bestnye dapat balik camni. Lepak2 hirup angin johor. Perghh.. Nikmatnye tak terkata. Balik awal camni banyak bley wat. Yang pentingnya aku dapat pi PARAM! YEY! Cam jakun je kan. Tapi ni la yang aku tunggu2. Macam2 benda aku nak pulun. Susah nak jumpa kat sabah nanti. Tapi sambil2 tu terngiang2 suara Mariam kat telinga. "Kau jagak barat kau". Huh.. Gerun sey. Susah gak kalau ada orang yang monitor pemakanan aku ni. Aku ni berusaha nak kurus. Tu yang ada orang dok pantau aku. Cam lawak kan. Jangan plak korang gelak. Doa2kan laa aku berjaya. Hehehehe..

Siang tadi aku pi jumpa member seforum - kelisacute. Aku ni kan pemoyan tegar kat forum cari. Bila ada kesempatan camni pi la jumpa sekali dua. Lagipon bukannya apa, si kel ni kirim barang. Dari brooch ke gelang ke butang baju melayu. Macam2 ada. Dah alang2 aku balik ni aku pass by hand je la. Seblom ni aku sakan mengepos jek. Mula2 rasa saspen gak sebab aku tak tau camne rupanya si kel ni. Tapi belasah je la. Janji nak jumpa kat Angsana. Mak aku n jebon nak ikut la plak. Last minit shopping la tu. Biarle. Aku tunggu kel kat kedai bunga. Sambil2 tu mak aku pon dok syok membelek. Ntah apa laa yang best sangat ngan bunga2 ni. Lama plak tu. Kalau tak beli haru jek. Tak lama tu kel pon call and kami pon berjumpa. Kelu lidah aku time tu. Wakakhakwkahakaw.. Tak tercakap apa. Ni jumpa pompuan. Kalau jumpa laki ntah camne aku. Pengsan terus agaknye. Dah biasa merepek raban ngan kel kat porum bila bertentang mata camni terus lost. Gone with the wind. Masing2 cakap pon tak banyak. Aku pass barang kat dia and dia bagi aku kuih raya. Ala2 sistem barter gitu. Tak sampai dua minit pun sesi perjumpaan aku ngan kel. Dia terpaksa blah awal sebab nak masuk keje balik. Aku yang tak keje ni merewang je la.

Balik rumah sempat lagi aku berYM. Nampak kel online. Masing2 gelak tak hengat bila teringatkan hal tadi. Memang lawak la. Betul kan. Perangai giler2 kat tenet belum tentu lagi boleh dibawak2 ke luar. Agaknye aku ni sesuai jadik cyber friend je kot. Ntah laa ekk..
.
Petang2 sket aku pi PARAM. Rambang mata siott. Tapi...... Mariam, ko punyak suara........!!!!! Isk.. isk..

Friday, October 5, 2007

Jiwa Celaru

Hari ni aku terlibat ngan FYP presentation. Semuanya anak buah aku yang present. Terpaksa beb. Aku ni dah nak balik raya. Tak sempat nak wat next week. Anak2 buah aku ni ada yang ok ada yang tak bape nak ok. Yang ok tu aku tumpang sonok supervise. Yang tak bape nak ok tu sampai sakit kepala aku nak handle. Tapi hari ni aku diam sediam2nya. Biar panel ngan examiner yang tentukan nasib diorang.

Macam yang aku expect. Hari pertama camni semuanya bersemangat nak menghentam. Nasib korang la labu. Banyak betul yang tak kenanya. Banyak betul yang dikomennya. Aku dengar pon terasa macam nak sakit jiwa. Tensen2 gak tapi hentam2 camni la best. Kalau tak bukan viva namanya. Tak meriah plak nanti kan. Kalau ada yang sampai nangis2 tu lagi best. Hahahaha..

Petang tu aku ada sesi buka puasa ngan most of the students of HC00 n HC05. Buat kat Anjung Senja ke hapa nama dia. Depan Plaza Wawasan nun. Sempena meraikan abis viva - untuk student aku ler. Kehkeh.. Ye yo oooo je.

Tinggal bape hari je lagi aku nak balik. Tak sabaunye. Rindu kat PARAM taman u. PARAMMMM......... I'm coming!!

Thursday, October 4, 2007

Farewell

Hari ni last day class. Suka ada sedey pon ada. Dari banyak2 batch yang aku ajar batch ni yang paling best. Hopefully aku jumpa diorang lagi next year..

Saturday, September 1, 2007

Konvo Lagi..

Hari ni Konvo UMS yang ke-9. Tahun ni kali kedua aku join konvo. So meaning dah dua tahun gak aku kat sini ye. Cepat betul masa berlalu. Dan seperti konvo tahun lepas, tahun ni aku angin kuskus aku datang balik. Penyakit gila bergambar aku datang balik. Hehe.. Mengalahkan budak yang konvo. Memang tak senonoh.
Tahun ni macam meriah sket coz ramai staf SKTM yang datang. Macam tahun lepas sket je. Tak best sangat. Nak moyan pon tak best. Macam biasa seblom masuk dewan ada bekfes dulu. Sempat la gak jumpa ngan orang2 labuan. Kak Rahida, Kak Leen n si Zul. Masa beratur nak masuk dean tu la aku mulakan keje aku. Sume orang aku tarik bergambor. Pedulik orang lain kata apa. Dah memang aku ni sengal camni. Nak wat cenggane lagi.

Macam tahun lepas jugak bila berarak masuk dewan aku start gabra. Takut turun2 tangga tu aku tergolek ke apa ke. Dah le diorang ni jalan laju kemain. Takde protokol langsung. Aku ni takut, takut gak tapi kontrol macho tetap ada. Lalu plak kat depan ex-students aku. Menyengih je diorang. Yo la. Dah grad kan. Menyongeh la. Turun tangga aku gabra, naik tangga ke pentas pon aku gabra. Dok atas pentas beb. Jadik bahan tontonan owang2 kat bawah nun. Ahh.. Belasah je.
Majlis dalam dewan tu tak la lama mana. Skejap je. Bosan pon ada. Tak macam function time aku konvo dulu. Ada gamelan. Ada live band. Ni live band pon macam cipan. Lagu ntah pape yang dia main. Yang paling aku angin bila skolah lain terima ijazah lagu cam lagu orang mati. Bila skolah seni je yang terima ijazah lagu bukan main sedap lagi. Mentang2 la yang main tu bebudak seni. Menyampessss..

Lepas kuar dewan terus pi mamam. Jamuan dari Le Meredien lagik. Wallahhhh.. Takpo la. Tak bley pisah dah. Tapi dessert dia memang sedap. Pergh.. Siap mintak tambah lagi. Hehehe.. Gitu gini pukul 1 lebih gak abis. Hujan pon turun mencurah2. Tersangat2 la lebat. Aku ni dah le tak bawak keta. Parking kat SKTM jek. Jalan kaki ke dewan. Camno nak balik. Nasib baik ada colleague sorang bawok keta. Pon parking jauh gak. Lintang pukang kami 3 orang lari. Memang kuyup la. Kalau la ku tau, jubah konvo tadi tu aku wat baju hujan. Hehehehe...

Balik rumah aku terus lepak. Baru je nak terlelap dapat call dari Ms Kim. Ohh.. Aku lupa nak bagitau aku ni dibagi notis 3 bulan pindah rumah. By end of Nov aku kena keluar n cari rumah lain. Memang gabra time dengar tu. Kebetulan si Roger anak landlord aku tu ada kawan nak sewakan rumah. Bryan n Kim punya rumah. So Kim ni call aku kata meh la tengok rumah. Aku terus melompat siap2 n ajak Nadia housemate aku tu pi tengok rumah.

First time tengok rumah terus jatuh chenta. Tak payah nak pikir panjang. Aku terus accept. Rumah 2 stengah tingkat. Pergghh.. Macam orang kaya je nak dok situ. Tapi harga sewa reasonable. Ada 4 bilik titon. Besar pon besar. Jauh beribu2 lemon besar dari rumah aku yang skarang ni. Memang berkenan terus la. Dah mula dah aku berangan nak hias macam2. Bestnya. Nanti dah pindah bley la aku citer panjang....

Merdeka??

Smalam genap 50 tahun negara kita merdeka. Merdeka, merdeka jugak. Aku ni dah merdeka ke belom? Kalau diselam ke dasar hati aku ni, rasanya belum merdeka lagi. Isy.. Ntahla. Aku pon tak tau. Buat malu je kalau orang tanya. Terasa macam tak layak plak jadi warganegara mesia. Adeh..

Well, merdeka smalam aku tak buat apa2 pun. Nak pi keluar malas. Panas terik youuu.. Ni la. Warga mesia yang patriotik konon. Tak raikan merdeka langsung. Eleh.. Macam aku sorang je. Aku gerenti ramai lagi yang kat luar tu wat donno je. Dan aku pasti bila matahari dah tegak atas kepala baru ada yang bangun tido. Cuti umum la katakan. Time gini je boleh bangun lambat. Ye tak?

Malam aku ada jemputan makan2. Majlis untuk student yang terima anugerah dekan. Especially yang nak konvo besok ni. Buat kat mana? Le Meredien. Memanglaa. UMS ngan Le Meredien memang tak boleh dipisahkan. Situ je la. Tempat lain takde. Majlis ni tertutup. Tertutup ke? Lebih kurang la. Sebab several people je yang datang. Takdenye nak panggil satu skolah datang. Yang pasti ikan2 jaws ada la datang. Ikan bilis macam aku ni kebetulan dapat join sebab baru dilantik jadik penyelaras program PLUMS. Huhuhu.. Sukak aku. Dapat makan free camni. Sapo nak bagi.

Yang buat aku bapak saspen, cuma dua owang pompuan je yang datang. Aku ngan Dr Pat. Staf akademik la. Dr Pat ikan jaws. Dok kat meja lain. Aku ni ikan bilis dok kat meja lain. Perghhh terawang2 bila diapit sembilan ikan bilis jantan yang lain. Kehkehkeh.. A flower among 9 thorns. Fullemeekkk.. Tak kisahlaa diorang ni semua laki orang dan bapak orang aku dilayan begitu mesra dan manja. Wargahgagwaghagaakaka.. Gila aku ni. Tapi bestla. Bila lagi nak dapat peluang camni kan. Kihkihkih..

Selain wat majlis untuk bebudak yang terer ni, malam tu gak buat majlis perpisahan ngan dekan. Dekan aku dah abis dah tempoh perkhidmatan dia. Bukan stakat turun takhta, dia nak pi pindah UMP plak. Huhuhu.. Dah tak jumpa dah dekan nanti. Bukannya apa. Aku dah kenal dia lamo dah. Sejak aku umur sembilan tawon lagik. Bape tawon tu? Lebih kurang 15 tahun la. Lama tuu.. Dia dah macam bapak aku dah. Kebetulan gak antara kawan2 baik bapak aku. Memang kenal gila la.

Lepas abis majlis aku terus balik umah. Gilo apo nak join ikan bilis jantan pi merewang. Balik tu tak payah tunggu lama la, terus aku tido. Hari ni aku pikir balik. La.. Tu je ke sambutan merdeka aku??

Tuesday, August 28, 2007

Mengundur..

Hari sabtu aku join sepupu aku 'mengundur'. Ni istilah biasa la yang orang Johor pakai bila rombongan pengantin perempuan bertandang ke rumah pengantin lelaki. Sekaligus buat majlis makan2 n bersanding skali. Meriah jugak tapi hujan daa.. Lecak gak. Abis tenggelam kasut aku yang cun melecun ni. Kalau la ku tau aku pakai selipar jopon jek. Aku tak lama kat sana. Lepas say babai kat sepupu aku, aku pon balik. Tinggal laa ko ngan keluarga mertua ko. Isy.. isy.. isy.. Tapi takpe. Dia jenis yang pandai bawak diri. Kalau aku ni. Mampuih!!

Isnin pepagi buta aku balik KK. Student aku mai amik. Patutnye keje tapi malas betul. Singgah opis jap. Tak lama tu balik rumah n tak balik2 keje balik. Kihkihkih...

Saturday, August 25, 2007

Meronggeng lagi

Ni last minute punye decision. Tak pikir panjang pon. Aku bagitau mek yus aku nak datang jenguk dia n terus beli tiket. Drastik betul. Seronot pun ye. Dapatlaa aku meroyan n meronggeng kat KL. Yihaaaa!!!

Aku pi hari rabu. Tiga hari gak laa aku kat sana. Konon2 berbachelorette party laa aku ngan mek yus. Dia kan dah nak kawin. Aku plak memang tak dapat nak datang majlis dia. So aku datang la ni menjenguk dia seblom dia jadik isteri orang. Alkisahnya mek yus plak keje. So aku berparty laa sorang2. Layan blues sorang2 jalan2 buang masa kat KL nun. Lepas mek yus abis keje baru laa dapat beramas mesra together2.

Err.. Koleksi korean drama aku dah bertambah. Kihkihkih.. Bagus betul. Sambil menyelam sambil minum air. Sambil2 datang melawat mek yus, sambil2 tu gak aku borong cd. Sukanya hati aku. Mek yus tengok pon poning kapla dia. What to do mek. One of my obsessions. Tak bley nak kata tak.

Hari jumaat aku balik jb. Bas pukul 7.30 naik kat pudu la. Tapi seblom tu aku merewang lagik. Lepas tunggu mek yus balik keje kitorang merewang ke lot 10. Mek yus bawak opismate dia. Cari barang kawin mek yus ler. Dah agak2 pukul 6.30 tu kitorang pon bergerak la ke pudu. Nak naik monorail, monorail tak nak berenti plak. Penuh ngan umat manusia. Tak jadik! naik teksi. Jalan plak jem gilos. Aku dah gabra. Jam kat dashbod teksi tu dah pukul 7.15. Pakcik teksi tu lagi nak menakutkan aku kena tinggal bas la apa la. Tak bley jadik. Dah 7.30 tapi masih tak jalan2 gak. Apa lagi aku terus turun dari teksi tu. Tiga dara pingitan ni pon berlari2 pi stesen bas. Hahaha.. Lawak gilos. Main redah je jalan lorong belakang rumah mana ntah. Sampai sana dah dekat 7.40. Aku pi amik beg, mek yus pi konfem tiket n opismate mek yus pi tahan bas kalau betul bas nak jalan dah. Dah penat2 tu tengok2 bas tak sampai lagi sebab jem kat luar. Chett!! Buang karan betul. Dari naik pukul 7.30 dah jadi naik pukul 8.30. Pukul 9 lebih baru keluar KL. Sampai skudai pukul 1. Nasib baik malam masih muda kat skudai tu. Kalau tak, tak rela aku. Tak pasal2 kena culik. Owh Tidakkk!!

Tuesday, August 21, 2007

Konvo.. Konvo..

Macam la majlis kawin tu aku yang punya. Kepenatan sangat aku tido mati macam kayu sampai tak sedar dah pukul 10 pagi. Terjaga pun sebab dapat mesej dari bapak aku "jap lagi nak kuar dewan ni.." WHAT?? Terus aku melompat dari katil tu. Mati la aku. Matilaaa. Cepat2 aku siap2. Aku tunjal2 si jebon suh bangun tapi tak mo bangun. Aku plak yang ditendangnya. Mimpi main kuda kepang kot. Sambung yang malam tadi punya. Hehehe.. Ah gasak! Ko tak nak ikut sudah.

Hari ni si Sharir konvo. Konvo gak akhirnya dia setelah extend stahun. Kihkihkih.. Jahatnya aku. Sepatutnya aku join skali masuk dewan. Tapi pagi tu liat betul nak bangun. Last2 mak bapak aku je yang pegi. Aku pon macam mamai2 je mak aku suh datang ke sana dalam kul 10. Memang aku tak sedar. Tu yang macam orang gila siap2 ke sana.

Sampai kat sana nak cari parking pon humang aih susah nak mampus. Ramai betul umat. Graduan semua dah keluar. Habislaa aku kena lecture ngan mak aku. Last2 aku parking tepi longkang. Berlari aku ke dewan. Nasib baik tak jauh. Aku ni datang bukannya apa. Lupa nak bagi mak aku kamera. Nak harapkan kamera kopab bapak aku tu bermasalah sungguh. At least ada backup la kalau yang satu tu korup.

Sian adik aku. Konvo ngan junior dia. Kengkawan dia sume dah konvo. Adalaa dua tiga orang yang tercicir macam dia. Dapatla jugak bergambar. Sama gak macam aku dulu. Bergambar pon dua tiga kerat je. Tapi kes terbalik plak. Time aku dulu batch aku ramai yang gatai extend. Hahaha.. Berlagaknye aku. Huhu..

Bestnya teringat pasal konvo ni. Dengan pesta konvonya. Kalau masuk dewan bley dengar live orchestra. Best siott. Bila ntah nak masuk balik dewan tu. Tahun depan mungkin ada peluang. Si Aida plak konvo. Apa nak buat. UTM is our second home....

Monday, August 20, 2007

First time tengok.. Rasa jakun pun ada..

Apa acara yang aku katakan tu? Nasib baik gak aku tak balik awal. Malam tu abang sepupu aku panggil persatuan kuda kepang wat persembahan. Humang aih. Memang best la. Aku ni kan tak penah tengok persembahan kuda kepang. Dengar2 tu banyak la. Camne orang yang wat persembahan ni lama2 naik hantu, kupas kelapa pakai gigi, kejar orang, panjat pokok. Memang gerun la. Sebelum start tu pemain2 tu check kuda masing2. Patu yang main alat muzik pon wat sound test. Persembahan ni pakai gamelan, gendang n gong. So tau2 je laa. Muzik pastinya muzik yang menyeramkan. Ala2 citer pontianak harum sundal malam la plak.
Persembahan start dalam kul 9.30 malam. Memang lambat dah. Ramai orang datang tengok. Mostly jiran2 satu perumahan tu. Diorang excited gak nak tengok orang main kuda kepang ni. Aku lagi laa bapak excited. Mula2 pemain2 tu berbaris panjang. Dok mencangkung dengan kuda masing2 kat sisi. Bila muzik main diorang pon start bergerak. Menghenjut2 macam orang naik kuda tu. Diorang pon bergerak ikut muzik. Ada ketuanya. Pegang cemeti lagi. Yang ketuanya ni pon pegi ke depan ke belakang sambil menghenjut2 tu sementara yang lain masih stay dalam satu barisan. Mak aku kata ketuanya tu tengah check perbarisan kuda tu. Betul ke tak. Lepas checking tu satu barisan tu pecah dua. Masing2 saling bertemu n buat pergerakan lain. Stage yang ketiga diorang menghenjut dalam bulatan. Semakin lama semakin laju. Sambil bergerak sambil duduk. Kepala masing2 bertemu kepala yang lain2. Semakin lama semakin laju. Semakin lama semakin laju. Muzik plak semakin saspen. Ada yang sampai tersasar keluar bulatan n cepat2 masuk balik. Aku semakin saspen. Cemeti bertukar tangan. Ada sorang pakcik ni masuk join. Yang lain2 masih berpusing tak tentu arah. Aku dah start gerun.. Pakcik ni pon libas cemeti ke tanah. And..........................
Pemain2 tadi yang dok ligat pusing2 pon mula menjerit n menghempaskan diri ke tanah. Ada yang lay flat on the ground tak gerak langsung. Ada yang mencangkung. Ada yang merangkak macam hantu ju-on. Siap merangkak gostan lagi. Isyy.. Seram jangan nak cakap la. Ada yang dok mengepak2. Macam ayam pon ada. Ada yang merengus macam kuda. Masing2 dah kena masuk semangat kuda kepang. Pakcik yang pegang cemeti tadi ditugas mengawal pemain2 ni dari wat benda yang tak sepatutnya. Ada gak pemain yang relaks je. Mungkin semangat kuda kepang tu tak kuat dalam diri dia. Tu yang ok je. Yang dahsyatnya ada ahli2 diorang yang tak join main pon kena sampuk sama. Dah menari2 macam monyet. Keliling gelanggang. Ahli2 yang lain yang tak join dok keliling gelanggang jadi pagar. Tak bagi pemain2 tadi keluar dari sempadan yang sepatutnya.
Memang menarik tengok persembahan kuda kepang ni. Nak2 part diorang kupas kelapa ngan gigi. Mak oii.. Kuat betul gigi diorang. Lepas kupas tu diorang ketuk tempurung kelapa tu wat lubang n minum air. Pastu piknik sakan. Sekali tengok macam main2 tapi macam betul2 la plak. Tak paham aku. Pemain2 ni cukup takut ngan cemeti. So bila ketua tu libas je cemeti masing2 lari lintang pukang. Tapi tak keluar dari sempadan la. Persembahan non-stop sampai pukul 12malam. Belum lagi abis aku dah balik. Tak larat la nak tunggu..

Sunday, August 19, 2007

Balik Kampung!!

Cuti2 skolah camni memang tak soheh takde kenduri kawin. Antara yang kawin cuti skolah ni sepupu aku yang paling rapat. Mana tak rapat coz aku ngan dia sebaya. So adalah aku alasan nak cuti panjang minggu ni. Almaklumlaa kan ums tak cuti. Cuti mid sem dibawak ke raya plak dah. Apa2 la labu. Janji aku dapat balik join kemeriahan majlis kawin sepupu aku ni.

Bila cerita pasal kenduri kawin ni, orang johor kalau buat memang meriah. Dari sesi merewang, berinai, khatam Quran, hari pernikahan, hari persandingan, dengan bape kali salin baju, dengan hantarannya, dengan bunga manggarnya, dengan kompangnya, dengan silat pengantinnya, dengan makanannya, dengan berkatnya, memang serba serbi meriah. Lain orang lain cara penyampaiannya. Aku kat sini nak share sket la apa yang berlaku kat majlis kawin sepupu aku secara khususnya dan majlis kawin orang johor secara amnya.
Majlis makan2 sepupu aku buat hari ahad. Majlis nikah buat sabtu malam. So dua hari sebelom tu rumah makcik aku dah sebok. Kat tempat makcik aku masih kuat lagi dengan amalan masak sendiri. Tak main laa buffet2 ni. Hari jumaat tu memang dah sebok dah dengan aktiviti merewang. Apa yang dibuat masa merewang ni? Banyak. Antaranya dah start kupas mengupas, kopek mengopek. Masing2 datang bawak pisau masing2. Selain tu ada gak aktiviti merebus telur. Kenduri sepupu aku ni pakai telur rebus biasa je. Nak buat telur pindang tak sempat kot. Aku lagik suka makan telur pindang. Tapi takde rezeki la kot nak makan time ni. Boleh dikatakan orang yang datang merewang tu dah tau apa yang patut dia buat masa tu.
Aku datang hari sabtu. Petang plak tu. Hahaha.. Bertuah punye sepupu. Datang paling lambat. Pagi tu aku ada aktiviti bergambor ngan family. Si Sharir konvo. Sakan bergambo kat studio. Posing tak hengat punye la. Sampai2 je umah makcik aku dah tak banyak benda nak buat. Macam biasa la. Kalau aku sampai je riuh satu rumah. Macam mem besar plak aku ni. Hehe.. Keluarga mak aku semua tinggal dekat2. Paling tak 2 minggu skali mesti berkumpul. Kalau diorang berkumpul manalaa aku ada join skali kan. Tu yang terasa macam aku ni tetamu agung kat situ. Kehkehkeh.. Perasannya aku ni. Bila takde benda nak buat aku pon dok relaks je la. Lepak2 dalam bilik pengantin. Pelamin pon dah naik. Siap ada rumput2 plastik lagi. Ala2 dalam taman la tu. Hehe.. Skejap je dah nak malam. Majlis nikah lepas Isyak. Tak banyak masa dah yang tinggal.

Aku tak dapat bayangkan camne laa sepupu aku nanti bila sanding. Minah ni memang suka ketawa. Pantang dia kalau ada yang buat lawak ke apa ke musti ketawa gila2. Dah le kaum kerabat mak aku ni semuanya kuat menyakat. Karang tak pasal2 tengah sanding tu dia ketawa kuat2. Pecah laa mekap kat muka. Kehkehkeh..

Mak andam datang agak lewat gak. So mekap pon start lambat la. Aku pon sambil2 tu bersiap2 la nak ikut pi masjid. Bila aku dah siap aku tengok sepupu aku dah takde. Lorr.. Dah pi masjid ke? Tak kan laa diorang tinggalkan aku kat sini. Tak bleh jadi ni. Aku pon berlari keluar. Tengok2 sepupu aku tengah posing kat pelamin. Laa.. Bergambor dulu ke? Biar betul. Dah nak dekat isyak dah ni. Tapi wat bodo je la. Memang sakan makcik2 n pakcik2 aku menyakat sepupu aku. Tahan je dia gelak. Tak keluar suara pon. Sabo. Sabo. Sesi bergambar lama plak tu. Aku dah naik saspen. Yang lelain pon cam rasa pelik je. Sekali ha ngkau. Ada miscommunication. Mak andam mati2 ingat nikah kat rumah. Tu yang dia boleh sambil lewa slow melow wat keje n sempat lagi salin2 baju bergambo atas pelamin. Yang lain macam WHAT *%#%$*&????? Agak tegang gak masa tu. Mana taknya. Dah pukul bape tapi belom pi masjid lagi. Tok kadi n geng dah tunggu kat masjid. Pengantin lelaki dah berpeluh2. Kelam kabut jadiknye. Sepupu aku pon bersiap dengan pantasnya. Dan aku pon tetiba jadik drebar F1 pecut bawak sepupu aku pi masjid..

Majlis nikah went well. Pengantin lelaki lancar je sebut. Ye la. Tentera beb. Mana bley cakap gagap2. Hehehe.. Sepupu aku ni dah takde bapak so abangnya jadik wali. Bapak aku pon menyelit jadik saksi. Overall ok. Selamat dah diorang. Nasib baik takde sesi bersakinah. Kalau tak lagi sayu jadiknye. Sesi sakinah ni biasanya, sesi mak bapak pengantin pompuan menyerahkan anak dia ke keluarga belah pengantin lelaki. Syahdu beb kalau betul2 buat. Mau nangis gila2. Penah dulu skali kenduri sepupu aku yang lagi sorang tu wat sesi sakinah ni. Yang ada kat situ sume nangis. Aku pon sayu jek. Antara ayat2 yang aku ingat "sekiranya tiada persefahaman lagi pulangkan la anak kami dengan baik.. bla bla bla.." Orang tengah sedih2 tu tetiba aku dapat sms dari bapak aku. "Tu dia.. Akademi fantasia.." Siott je bapakku itu.

Balik dari masjid ada sesi bergambar lagi. Banyak betul. Ada gak sesi makan2. Untuk tetamu yang datang la. Majoritinya keluarga pihak lelaki n jiran2 yang berdekatan la. Aku dok lepak kat dapur je. Aku sebenarnye memang suka datang umah makcik aku ni. Sebabnya makanan banyak. Tak kisah la kenduri biasa ke doa selamat ke. Makanan banyak n sedap2. Makcik aku memang pandai masak. Tu yang best tu. Keje aku malam tu selongkar periuk je. Hahaha.. Malam tu aku amik tender buat bunga pahar. Tak susah mana pun. Paharnya dah ada. Main cucuk je bunga telur tu. Dekat kul 3 jugak aku tido. Tido dalam bilik pengantin. Pengantin lelaki balik umah dia. Hehehe..

Awal pagi dah bangun. Senak betul. Bape jam je dapat tido. Pagi2 aku dapat tender goreng nasi. Aku ngan makcik aku ler. Serabut gak aku. Tak penah masak banyak2 satu kawah camtu. Nak gaul pon seksa. Kalau silap gaul mau dengan aku2 skali masuk dalam kuali besar tu. Hikhik.. Lepas tender wat brekfes aku amik tender wat bunga rampai plak. Adeh. nak memotong daun pandan yang berlambak2 tu. Malas betul. Tapi ikutkan je la. Karang majlis aku takde sape yang nak buatkan bunga rampai. Hehehe.. Lepas tu semua anak2 dara (ececehh..) sepupu2 aku yang pompuan buat aktiviti berinai. Macam2 pesen. Aku pon ikut join skali. Macam aku yang nak kawin. Miahahaha.. Untuk suka2 kan. Paling best pon bley tahan 2 hari je inai tu. So no hal la. Takdela nak takut ke apa balik KK nanti masih lekat kat tangan. Tak pasal2 aku kena interview kaw2 nanti. Hehehe..

Pagi2 tu gak budak karaoke dah memekak pasang lagu kuat2. Majlis kawin kat Johor ni kalau takde karaoke macam tak sah agaknye. Lagu pon rock2. Sesekali lagu dangdut. Sabo je la aku. Majlis orang. Kalau majlis aku tak mo lah. Panggil ghazal lagi best. Pastu panggil budak2 tecit wat persembahan zapin. Kan best macam tu. Berangan tak hengat aku ni. Orang datang merewang dah datang. Penanggah pun dah ada. Yang datang merewang tu ditugaskan untuk bungkus berkat. Err tau ke berkat tu apa? Berkat tu makanan kenduri versi tapau la. Untuk tetamu yang datang. Aktiviti bungkus berkat ni buat kat rumah sebelah. Hari tu kira ada la dalam 10 orang makcik yang dok membungkus kat situ. Ada yang bungkus nasi, ada yang bungkus lauk, ada yang organize lauk. Cekap dah diorang wat keje2 ni. Tak payah disuruh2.
Pukul 10 orang dah start datang. Ramai gak. Cuaca agak baik hari ni. Wah.. Pengantin ada baling spender dia atas khemah kot. Kihkihkih.. Mana la tau kan. Tu antara petua yang aku penah dengar la tak mo bagi hujan turun. Aku pon dah pakai cantik2. Cantik ala kadar je. Karang terlebih cantik susah plak. Takut orang salah tengok kata aku pengantinnye. Hehe.. Sepanjang hari ni aku amik tender jadik video lady. Video cam bapak aku yang jadik mangsa. Segala jenis aktiviti aku shoot. Dengan umat2nya yang aku tak kenal ntah sape. Yang mengenterpremnya lagi. Sabo je la. Shooting kat dapur paling meriah. Ngan muka2 selebet makcik2 aku siapkan makanan untuk makan beradab. Hehehe.. Jangan kena marah sudah. Sambil2 tu sempat aku mengendeng makan lebihan lauk yang tak dibuat makanan beradab.

Lepas zohor pengantin pon datang. Aku seriously tak perasan. Coz diorang start berarak dari jauh. Aku cuma perasan bila kompang dah start bunyi. Terkedek2 aku lari pegi sambut. Musti rakam masuk video. Karang ngamuk plak sepupu aku tengok gambo laki dia takde. Sepupu aku plak dah dok kat pelamin ngan mak andam. Bila rombongan pengantin lelaki ni dah sampai depan khemah jamuan, kena halang plak ngan dua pakcik ni. Tersengih2 pakcik yang menahan ni. Ada sesi berpantun la pulak. Tak larat aku. Pantun plak ntah pape. Gasaklaa ko. Spontan reka n spontan jawab. Berpeluh2 wakil dari rombongan pengantin lelaki. Tu namanya tol yang pertama. Jangan memain. Kenduri kawin kat johor ni banyak lalu tol. Memang masak laa rombongan pengantin lelaki. Lepas wakil pengantin lelaki tu bayar tol kat dua2 pakcik tadi baru laa rombongan dibenarkan lalu. Tapi sebelum tu pengantin lelaki disuruh duduk dulu coz ada yang nak menyilatkan dirinye. Waduh.. Rindu aku ngan aktiviti silat ni. Skill silat aku dah pupus ditelan zaman. Huhu..
Dah lepas silat pengantin lelaki pon start jalan ke rumah. Mamat karaoke tu dah sound2. "E'eh.. Senangnya pengantin lalu. Senangnya diaaaaa...." Paham2 je la kan. Maksudnya takde sape ke nak jadik tol lagi halang pengantin lelaki dari datang masuk ke rumah. Kekadang pikir cam bebudak je. Tapi seronok. Untuk suka2 kan. Sampai kat gate, makcik2 jiran sepupu aku ni plak yang jadi tol. Ada pantun2 lagi. Adeh.. Penat la camni. Yang sakit si wakil tu la. Terpaksa melayan kerenah tol2 ni. Lepas masing2 dapat habuan pengantin lelaki pon pi ke pelamin. Kena tahan lagi. Kali ni sepupu sepapat aku yang berdozen2 tu dah duduk siap2 ramai2 depan pelamin jadik tol. Camno la pengantin lelaki nak naik ye tak. Kena la jugak bayar. Lepas tol budak2 kena plak tol mak andam. Yeszaaa... Mak andam dok ngan bergaya skali atas kerusi tepi sepupu aku. Selagi tak dibayar dengan best skali dia takkan bangun. Sian pengantin lelaki. Macam2 dugaan. Nak kawin pon susah. Hehe.. Lepas mak andam puas hati ngan bayaran tol baru laa dia bagi pengantin lelaki duduk. Dah selamat dua orang tu atas pelamin. Sesi bergambor pon dimulakan.

Tak lama tu hujan pon turun. Nasib baik tak bape lebat. Aisyy.. Sepupu aku memang tak baling spender ke bumbung. Dah posing sakan tiba la time makan beradab. Aku jadik ketua mengangkat. Sonot betul mengarah sepupu2 aku yang lain2 angkat makanan. Time pengantin makan aku pon dapat laa relaks jap. Pengantin makan sket je. Lauk makanan beradab yang lebih2nya dibawak masuk ke dalam rumah. Apa lagi. Kami pon memulakan aktiviti menghabiskan semuanya. Makan ramai2 syok gila.

Tetamu yang datang ramai. Kawan2 sepupu aku, kawan2 makcik aku, kawan2 arwah pakcik aku. Pakcik aku dulu peramah gila. Memang baik ngan ramai orang. Tu la ada gak orang yang tak dijemput pon datang. Tetamu yang datang tak payah tunggu lama terus je makan. Lepas makan barulaa jumpa pengantin. Nak balik tetamu pompuan datang salam n hulur angpow kat mak pengantin pompuan. Yang tetamu lelaki plak hulur angpow kat abang sepupu aku. Aktiviti ni biasa dah kat tempat aku ni. Kenapa ada hulur2 duit? Aku pon tak tau nape. Tapi sebenarnya mengikut apa yang mak aku kata datang makan ke kenduri kawin bukan free. Kena bayar. Tapi ikhlas la nak bayar bape. Tak kisah. Paling koman pon ada yang menghulur 5 hengget. Yang banyak duit tu ada yang hulur 50hengget. Seratus pon ada. Sebenarnya bagus gak wat camni. Sebabnya, lain kali tetamu yang datang tu buat kenduri, kita datang kita balas balik hulur angpow. Kalau la makcik tu bagi angpow 10 hengget, kita akan balas balik 10 hengget kat majlis dia. Kalau 5 hengget, kita balas laa 5 hengget. Kalau 50 hengget, kita balas 50 hengget jugak. Biasanya kat angpow tu siap tulis nama orang yang menghulurnya. Senang nak ingat bape banyak kita kena pulangkan. Aku rasa ok gak wat camtu. Saling tolong menolong. Overall, majlis kenduri sepupu aku ni bukan setakat balik modal. Dapat untung lagi empat lima ribu. Not bad kan? Lepas tetamu salam nak balik, diorang akan dibagi berkat sorang satu bawak balik. Bagus betul kenduri kat johor ni kan. Dah laa dapat makan kat majlis, pastu dapat tapau bawak balik lagi. Ada stengah orang kata benda camni membazir je. Tapi bagi masyarakat selatan, johor khususnya benda2 camni laa yang jadikan majlis kenduri kawin tu unik. I'm proud to be a Johorean.

Lepas abis majlis semuanya lepak. Lepak = dok melepek kepenatan. Tapi pengantin tak dibenarkan relaks. Keje diorang pon bermula. Mencuci segala periuk belanga yang ada. Haha.. Tu biasala tu. Pengantin tak bleh relaks. Lawak aku tengok sepupu aku laki bini dok kerjakan periuk2 tu. Sampai maghrib gak. Aku plak dah lepak2 tengok tv. Bapak aku n adik2 aku yang lain tengahari lagi dah balik. Si gemokk tu nak balik segamat. Sian plak takde yang nak menghantar pi Larkin. Yang tinggal kat situ cuma aku, mak aku n si jebon ika kembong jek. Malam sket la baru balik. Malam tu ada acara lagi. Nanti aku sambung balik citer apa acara tu...

Sunday, August 12, 2007

Menakluk Sungai Padas

Semalam aku pi moyan. Moyan kat sungai padas. Memang shiok giler. Memula macam tak caya je. Sebab aku bukannya jenis orang yang nak pi moyan kat hutan2 or sungai2. Tapi bila dah ikut aku jadik seronot. Aku buat apa kat sungai padas ni? Tak lain tak bukan aku pi join white water rafting ler. Humang aih.. Memang best la. Nak pegi sana pun bukan main adventure lagi. Macam2 rintangan dan cobaan harus dialami. Hehehe..

Aku pegi ngan anak2 aku. Anak2 FYP aku. Beria2 diorang ajak. Aku pon kebetulan takde nak buat apa so ikut je la. Kalau tak bila lagi nak buat keje2 gila camni. Pukul 6.45 pagi aku dah tercongok kat kampung E. Naik bas dari situ. Ramai jugak yang pegi. Semuanya student. Aku sorang jek yang bukan student. Alah. Orang bukannya tau aku student ke tak. Aku kan maintain muda remaja. Hehehe.. Kami jalan lebih kurang pukul 7.30 pagi. Ada dua bas yang pegi. Lebih kurang dalam 60++ orang la yang ikut. Singgah kat KK jap amik sorang guide ni. Sementara tu ada la mamat sorang ni naik ke bas bawak video camera. Apa lagi the sengalians ni memposingkan diri depan kamera. So very the tak senonoh. Gile glamer weh! Around 8 pagi baru kami teruskan jalan.

So kat mana ekk sungai padas ni? Aku memula pon blur jugak. Tapi aku tau kat bahagian selatan. Exact place? Wo bu zhi dao. Wait n see la ke mana bas ni bawak. Atas bas, pakcik guide tadi bagi sket briefing. Namanya Itik. So unique. Aku tak tau la nama betul ke nama samaran jek. Nama2 orang sini bukannya boleh predict sangat. So dia bagitau kita akan pi ke Beaufort. Which takes around 1 1/2 hours la dari KK. Oooo... Baru la aku tau kita nak pi Beaufort la ni. Hahaha.. N then dari Beaufort kita akan naik the oldest train ever in Borneo to the rafting place. Which took around 2 hours. Mak oii.. Aku dah terbayang keretapi tu depan mata. Hoho.. Camne la rupa aku bila naik train tu. Mesti lawak. Apo taknye. Bak kata guide kami tu "U'll get a free massage n sauna on that train." Huwaaa.. Abis la aku. Aku kan puteri lilin. Sob Sob.....
Sepanjang perjalanan kami disajikan (disajikan?? whatever la) dengan video orang berafting kat padas tu. Best betul tengok. Melompat2 diorang dalam raft tu. Tak kurang gak yang terbalik terpelanting keluar dari bot. Adeh. Camno la nanti. Gabra gak aku. My swimming skill dah berkarat dah. Tapi no worries. Pakai life jacket. Everything will be okay.

Lama gak dok atas bas tu sampai aku terlelap. Mengantuk gila babeng. Terkujat beruk aku bila guide tu tetiba bersuara. Bagitau dah nak sampai. Terpisat2 aku bangun. Dah sampai dah pun pekan Beaufort. Last aku pi Beaufort around two years ago tak silap. Time kenduri Omeng. Tak banyak berubah. We went straight to the train station. Tempat rafting ni can only be reached by train. So nak tak nak kena naik train. So kat stesen tu apa lagi yang bley dibuat. Melainkan tunggu train n posing sakan amik gambo. Hehehe..


At Beaufort train station

Bila train sampai masing2 macam semut kerumun gula. Berebut2 naik. Kami je dah bape ramai. Pastu ada team mat saleh lagi. N local people lagi nak naik train tu. Dengan barang2 diorang lagik. Teringat aku Amazing Race kat India. Memang pack macam sardin. Train plak takde kipas or aircond. Dengan cuaca yang panas terik macam ni for sure aku masak kat dalam tu. Kat dalam gerabak tu memang takde tempat dah nak duduk. Memang full. So aku dok berdiri je la. Mampus aku. Tak kan nak berdiri sampai dua jam? Harus aku pengsan. Then aku dengar train tu nak ditambah gerabak. So kami pon keluar la. Dengan harapan dapat tempat dalam gerabak baru yang disambung tu. Tapi no luck la. Penuh jugak. Last2 dapat tempat yang paling best. Atas pelantar with no dinding n ceiling. OPEN SPACE MAN!! Masak. Memang masak!

Pelantar tu dah le buat dari besi. Terbakar pungkoq aku. Panasnya bukan main. Aku pon sengal jugak. Pakai tudung hitam. Kepala aku rasa cam kena rebus jek. Tak payah tunggu lama. Dengan selamba kodoknye aku tukar tudung. Nasib baik bawak tudung kaler putih. Kurang sket haba kat kepala ni. Lama2 rasa macam seronok plak duduk kat tempat open macam tu. Isyy.. Tak bley digambarkan dengan kata2. Kena naik dulu baru tau macamana bestnye dok kat open space ni. Keretapi pon start jalan. Adeh. Nasib baik slow. Kalau laju maunye aku tergolek dog jatuh kat rail keretapi. Walaupun panas, dok kat open space ni kena angin. Ok la jugak. Kalau dok dalam gerabak mesti berkepam je. Huih.. Sepanjang perjalanan tu sengih jek. Tak penah terlintas sekalipon aku naik keretapi camni. Sesekali terasa cam dalam citer hindustan plak. Sesekali terasa gak nak menari "Chal Chaiyya.. Chaiyyaa.. Chaiyyaa.. Chaiyyaa..." YEEEHAA!!!!


Kat tengah-tengah Hutan..

Sepanjang jalan tu kami lalu the countryside of Sabah. Lalu perkampungan orang. Menurut firasat dan perkiraan aku, ni la perkampungan orang Murut. The once known as the head hunter tribe. Gerun seyy. Rumah2 nya pon rumah kampung. Banyak yang serba kedaifan. No electricity line. No proper water source. Tapi... Ada tapi nya tu. Walaupon rumah tak bape nak best, kat atas setiap bumbung musti ada piring astro. Hahaha.. Jangan memain. Dahsyat.. Sepanjang jalan jugak tak terkira la bape kali train tu stop. Ye la kan. Satu2nya pengangkutan yang boleh digunakan kat kawasan pedalaman ni. Dah jadi macam bas jugak la. By this time aku memang betul2 masak atas pelantar tu. Muka tangan semua dah perit terbakar. Sauna ngan massage free pon dapat.

Around 12pm kami pon sampai kat stesen yang dimaksudkan. Rayoh? Ruyoh? Apa ntah nama stesen tu. The ending point for aktiviti rafting ni la. Kami turun n simpan barang2 kat bangunan Riverbug. Pastu cepat2 naik ke train balik. Menuju plak ke starting point about 10km away. This time aku sempat meloloskan diri ke dalam gerabak. Dapat dok atas kerusi. Tapi tak best langsung. Panas. Tak kena angin. Dok luar lagi best.

Stesen untuk starting point ni namanya stesen Pangi. Sempat jugak dijamu makan tembikai n pisang kat situ. Macam nyet plak. Hehehe.. No. Macam bayau. Hahahaha.. Perkataan baru aku belajar dari bebudak sengal ni. Tobat aku tak tau menatang amende la bayau ni. Rupanya proboscis monkey. Chet! Hampeh betul. Kat situ kami berkumpul n dibagi sket briefing untuk memulakan rafting. All the dos and don'ts. Macam2 la. Then it's time. YES!! IT"S TIME!! Satu raft kami naik 8 orang. Sorang tu guide kami. Nama Anil. Kecik keding je mamat ni. Risau aku kalau tetiba aku terpelanting masuk sungai larat ke tak dia nak angkat aku masuk raft balik. Hahahha..


Hantu betul bebudak ni. Tersedak2 aku kat atas pokok ni..

Sungai padas ni ada 7 rapid. Tempat air yang deras giler tu la. Tapi area sungai tu ok gak. Coz lepas lalu satu rapid, kita akan sampai kat tempat yang tenang n lapang. Pastu baru jumpa lagi satu rapid n jumpa lagi tempat yang tenang. Air sungai tersangat2 la dalam. Sempat jugak aku menghumbankan diri dalam sungai tu. Syiok betul time panas2 camni berendam dalam air. Air pon sejuk je. Bila nak naik balik ke raft tu memang problem. Dah le berat. Dengan baju basah lagi. Lagi la berat. Sampai tersangkut jari aku kat railing tu. Bisanya ya ampun!! Tahan je la. First time lalu rapid tu jangan cakapla. Meraung2 aku. Raft terpantul2. Anil jerit2 jangan stop dayung. Tapi biasakla. Tak mampu aku. Apa la yang ada pada kudrat seorang pompuan. To be precise kami semuanya pompuan. Anil sorang je jantan. Dengan air yang laju camtu. Senak sekejap. Cuak, cuak jugak. Tapi bila dah lepas tu rasa lega yang teramat sangat. Sangat2 la best. Lain rapid lain pengalamannya.

Certain2 point laju betul kami dayung. Bila terpikirkan makan barbeque lunch nanti membuatkan kami excited nak cepat sampai. Tengah lapor weh. Sanggup buat apa je untuk makan. Tapi Anil plak wat dajal. Dia saja je buat raft tu tak jalan. Dia kata kena ikut turn. Lorr.. Lantak la orang lain nak slow. Kami nak makan cepat2. Hehehhe.. Tengah dok dayung2 tu ada sorang mamat ni dok melompat dari satu raft ke raft yang lain. Shoot video beb. Aku rasa DVD ekspedisi kami ni nanti penuh ngan muka kami jek. Team kuat enteprem la katakan. Kecoh pon ye. Orang lain punye video shoot pon kami sempat enteprem. Gile Glamer! So overall hari ni, nasib kami baik. Sikit pon tak terbalik raft kami tu. Sakses! SAKSES!! Hehehehe.. Anil kata skarang ni musim panas tak bape challenging. Lain la kalau musim hujan ke apa. Air sungai banyak. Masa tu konfem ada raft yang terbalik. Isyyy... Tak mo aku datang time hujan.

Aktiviti berafting lasted for two hours. Penat weh. Kami stop kat ending point. Kebetulan time kami naik tu train pon sampai. Wallah. Harus cepat! The last train to go back to Beaufort. Rushing la jugak. Belum makan lagi. Nak salin baju lagi. Nak tak nak train tu kena tunggu kami. Sian kat penumpang2 lain. Terpaksa tunggu kami siap makan n kemas2. It's almost 4 pm. Kami baru nak makan lunch. Dengan lapar n basah camni memang boleh telan apa saja. Tak sempat nak menikmati makanan betul2 train tu dah bunyikkan hon dia suruh kami cepat2 naik. Elemekkk.. Relaks la. Ingat robot ke hapa. Memang tak tenang aku nak makan. Salin baju pon ala kadar jek. Tudung pon main sarung je. Takde masa nak cantik2.




Best kan??

Ingatkan nak dok kat atas pelantar lagik tapi dah dioccupied ngan mat saleh. Nyampess.. Time panas tak nak dok luar. Time sejuk redup camni sebok je nak dok kat luar. Aku terpaksa masuk ke dalam gerabak. Bukan gerabak tempat duduk penumpang. Gerabak tempat barang. Sadis betul. Dengan bau durian segala. Rasa nak pengsan. Sabo je la. Dah tak larat nak pikir. Penat2 camni terpaksa layan je la.

Kami sampai Beaufort around 6 pm. Terus pi ke bas. Lega aku dapat duduk atas kerusi. Setelah beberapa jam aku dok kematu. Sakit giler. Tak menyempat2 belum keluar dari Beaufort lagik aku dah tido. Sampai la KK. Pukul 8.30 baru sampai rumah. Badan dah mula rasa sengal2. Tangan jangan la cakap. Rasa kebas. Huwaaa.. Besok ada kelas. Macam tak larat jek nak bangun besok.

Kesimpulannya, memang seronok buat aktiviti white water rafting ni. Banyak pengalaman aku kutip. Kalau ada peluang aku akan pegi lagik. Masih dok tunggu gambor2 tengah dok merafting n DVD ekspedisi. Nanti gambo rafting dah ada aku tepek kat sini. Musti lawok aksi2 aku kat situ. So guys, apa lagi? Semuanya ada di Malaysia. JOM JALAN-JALAN!!




More info --> Padas River White Water Rafting

Wednesday, August 8, 2007

Merepek Sambil Makan Kerepek

Err.. Setelah beberapa hari berlalu, takde plak penyakit aku datang menyerang. Syukur alhamdulillah. Ni namanya penyakit ngada2. Hehe.. Tapi ok la. Takde la nak menyusahkan aku. Nak2 time ni aku perlukan otak aku untuk buat keje. Banyak betul benda yang nak kena ingat. Harap2 aku dapat stay camni lama2 sket. ^__^

Weh!! Aku nak balik JB weh!! Shiok bah. Kalau takde aral melintang menegak membujur aku balik 17hb ni. Seminggu aku meronggeng. So geng. Kita jumpa di sana.. DI SANAAA..

Bila nak balik ni banyak jugak kiriman yang aku dapat. Tolong beli ni. Tolong beli tu. Nak yang ni. Nak yang tu. Mak aku macam biasa la. Benda yang dia mintak beli tu kalau tak ikan bilis, udang kering. Kalau tak udang kering, ikan bilis. Kali ni ada tambahan plak. Cili kering. Lohh.. Di JB ngak ada apa? Nak dijadikan cerita, aku ni jenis tak rajin pegi pasar. So tak tau harga benda2 ni. But menurut kata2 mak aku, kat sini lagi murah kalau nak dibandingkan dengan JB. Ye ke mak? Kat sini ikan bilis yang dah dikopek sekilo RM11. Udang kering plak yang gred biasa2 sekilo dapat RM20. Kalau kat JB tak dapat harga2 nih. Baru la eden tau. So geng, cuba check at your nearest grocery store. Betul ke tak dapat lagi murah dari harga ni? Curiosity masih melanda diriku.

Ok. Dapat kiriman satu hal. Nak membelinya satu hal. Take note yang aku ni jarang pi pasar. Memang hampeh la bab2 membeli barang dapur ni. Biasanya aku menabung kat Giant jek. Sonang semuanya bawah satu bumbung. Nak pi bandingkan harga sini sana memang tak terlarat. Iskkk.. Tetiba teringat plak lagu rap pengguna bijak KDNHEP. "bandingkan harga.. sebelum membeli.." Alamak. No time beb! Mak aku pesan. Beli ikan bilis kat sini. Beli udang kering kat situ. Haaa?? Seriously? Nampaknye mak aku lebih tau selok belok kedai yang murah kat KK ni daripada aku. Aku? Yang aku tau cuma kedai mana yang murah kat pasar pilipin jek. Hahahahahaha....

Sunday, August 5, 2007

Di kala Keboringan, Aku Menconteng

Right.. Menconteng lagi kat sini. Malam2 sabtu macam ni sepatutnya memang happening. Tapi kali ni rasa bosan pulak. Zyka balik rumah. Neni pulak pi tido umah kawan dia. Nadia keluar tak balik2 lagi. Aku dok sorang2 tergolek2 depan tv yang dah dimutekan sambil mengadap notebook ni. Ntah apa la cerita tengah tayang tu. Mengadap notebook ni lagi menarik nampaknya. Untuk sementara ni la sebelom LOST main kat tv pukul 9 nanti. Background music - White Love Story from As One. Lagu dari OST the latest korean drama - 1st Shop of a Coffee Prince. Dari tadi dok repeat jek. Winamp aku pon dah naik penat agaknya main lagu yang sama dari tadi. Lama2 terasa sayu plak aku dengar lagu ni...

Cerita hari ni? Hari ni macam biasa, pagi2 dah pegi UMS bukak bilik tutorial. Dah tertulis sejak azali agaknya setiap hujung minggu aku kena buat kerja ni. Mula2 memang rasa sesak. Nak kena sacrifice masa tidur lagi. Tapi lama2 ok dah. Lepas settle semua aku pi ke satu tempat tu. Tempat apa? Secret. Hanya orang yang terdekat je yang tau mana aku melencong pagi2 sabtu macam ni. Hehe.. Poyo je kan aku ni.
Around pukul 12 aku start gerak. Nak balik rumah la kononnya ni. Tapi on the way tu nampak banner PC Fair kat Sabah Trade Centre. So aku terpikirla best jugak kalau aku pi sana. Tapi aku ni sengal jugak coz tak tau trade centre tu kat mana. Hahaha.. Lepas dapat info dari K Rafidah aku pon pi menuju ke sana. Mak oii. Jem! Parking pun tarak! Dahsyat betul. Padahal awal lagi ni. Takde rezeki la aku nak menyinggah. Terus pi Servay beli groceries. Lepas tu pi opis. Settlekan hal2 RCCST07. Dok situ sampai pukul 5.30. Pun tak siap2 keje ni. Besok je la aku sambung balik. Nak kena balik cepat coz citer 1 Litre of Tears start main hari ni.

*picture credit to d-addicts
1 Litre of Tears. Ceritanya sedih. Aku ada tengok dalam 3 to 4 episode. Lepas tu takde masa nak tengok dah. It's a True Story about an active girl yang sakit spinocerebellar atrophy. Aku pon tak sure penyakit apa secara spesifiknya. Something like otak dia jadik tak berfungsi sikit demi sikit. So far no cure. Takde sape yang survive penyakit ni. That girl lived up to 10 years after diagnosed with the disease. She died at the age of 25. Dengan background music dia yang best dan mendayu2, dengan family budak tu yang ceria n happening, dengan hero n doktor yang hensem (wakakkaa..), rugi kalau tak tengok. But...... The hero reminds me of my neighbour. Ya ampun!! Muka sebijik. Tapi I don't like him la. Tak gentleman langsung. Teringat aku masa2 kesukaran aku bila terkunci dari luar gate. Dia pandang je. Bukannya nak tolong. Nyampess..
Warghh.. Bosannya. Baru 7.30. Lambat lagi la LOST nak main. Apa nak buat ekk? Kalau aku layan Coffee Prince best jugak ni. Pi layan la jap. Nanti aku sambung balik keje2 menconteng ni.............


*picture credit to soompi
Yippieee!! Dapat gak khatam Coffee Prince ni. Stakat episode yang ada la. Well, Coffee Prince ni one of the latest drama kat Korea. In fact, masih ditayangkan n the shooting of this drama is still ongoing. Hu la laa. Memang best la. Hero dia? Gong Yoo!! AAAAAAHHHHHH!!! Heroin?? Yoon Eun Hye!! YEYYYY!! A nice combination. Cerita pasal apa? Hehe.. I'm in the process of writing synopsis for this drama. Nanti dah siap aku tepek kat sini. Drama ni disiarkan tiap2 hari Isnin n Selasa. Baru 10 episode main. Total ada 16 episode. Tapi dengar2 mungkin ditambah 2 episode jadik 18 episode. Syioknya! Drama ni boleh tengok online. Tapi aku download je. Tak sabar nak tunggu apa jadik dalam episode 11. Saspen ni!! So, Coffee Prince is a DRAMA MUSTI TENGOK!! Ehhh.. LOST dah start. Wa pi layan dulu....
I'm back.. Dah pukul 10 dah. LOST pon dah abis part 1. Sambil2 tunggu sambung part 2 aku sambung conteng kat sini. Si Nadia tak balik2 lagi. Biar betul minah ni. Tadi pagi sebelum aku keluar dia sempat bagitau dia nak keluar gak. Family dia datang. So okla no prob. Tapi dah malam2 camni kok tak balik2 lagi. Risau gak aku. Sorang2 ke aku malam ni? Oh TIDAK!! Anjing dah start menyalak tu. Huhu.. Nape la malam ni ko nak bising2 anjing oi. Aku ni dah le penakut. Huwaaaaa..
LOST part 2 ni aku tak bape nak concentrate la. Aku dok pikir n renung2kan apa yang aku dah buat for the past few days. Banyak benda yang berlaku. Tapi ada satu benda ni yang buat aku rasa semacam. Lately aku notis yang penyakit lupa aku ni semakin menjadi2. Two days ago time aku nak pi keje aku tertinggal notebook kat rumah. Padahal aku dah letak tepi pintu. Tinggal nak angkut masuk kereta je. Pun tak teringat nak buat. Padahal kat opis memang guna notebook tiap2 hari. Dah tengah jalan baru ingat. Nak patah balik susah coz pagi2 camni memang la jem yang teramat. So pegi punch dulu n balik semula ke rumah. Nasib baik la tak berapa jauh sangat. Baliknya waktu petang pulak aku terlupa nak punch out. What am I thinking? Padahal rutin aku tiap2 hari datang keje balik keje mesti punch. Lalu mesin punch tu pun banyak kali. Pun tak terbuat. Yesterday, aku keluar rumah terlupa bawak kunci rumah. Dah jelas dan nyata kunci rumah ada next to my bag and next to my car keys. Beg amik. Kunci kereta sure amik. Tapi kunci rumah tak amik. Nasib baik balik ngan Neni. Kalau tak, tak boleh masuk aku. Seblom balik rumah petang tu aku singgah bank. CIMB kat SPS tu je. Tapi I don't know what happened, aku bagi signal nak masuk ke simpang SST. Cepat2 aku tersedar n pulas stereng keta tu. Pastu instead of masuk ke simpang SPS aku bley terlajak sampai ke SPE plak. Neni konpius. Aku lagi la konpius. Aku tak paham kenapa aku salah jalan. Sakit ke aku ni? Pastu, today. Nak balik dari opis tadi aku dah siap kemas2 barang nak dibawak balik. Notebook aku n some books to study at home. Notebook aku amik. Buku2 tu aku tinggal plak. Dah turun bawah baru ingat. Naik balik semula amik buku tu. And... I bought some eggs siang tadi kat Servay. Tapi baru je tadi aku sedar telur tu takde. Ya Allah!! Apa jadi dengan aku ni? Is there something wrong with me? Aku kena pegi checkup la macam ni. Bahaya betul. Bila benda2 ni jadi kat aku, aku teringat cerita 50 first date. Aku teringat cerita A Moment To Remember. Aku teringat jugak kat cerita 1 Litre of Tears. Isk.. Terlebih emo plak aku ni. Kena amik omega-3 banyak2 ni.
And Nadia just contacted me a while ago. Dia kata dia tak balik malam ni. Dok lepak ngan family dia. Dia kata lagi dia dah bagitau aku pagi tadi dia tak balik malam ni.
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...... There I go again. ARGHH!!
Dah dekat pukul 3 pagi dah. Sorang2 la aku kat rumah ni. Besok ada kelas. Kalau bleh kensel kan best.............