Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Sunday, January 4, 2015

SK10D9N ~ Day 7: Wonderful Jeju Part VI: Soesokkak Estuary, Jeongbang Falls, Seogwipo Harbour, Toscana Hotel

Thursday, 30th October 2014

Ok, kita sambung lagi dari entry sebelum ni.

Dari Oedolgae kami menuju ke Soesokkak Estuary. Nak datang ke sini sebab terpukau tengok scenery Soesokkak Estuary ni dalam rancangan variety Running Man dan 1N2D. Macam best je kalau dapat jalan-jalan kat sini. Hari dah petang, maka dengan pantasnya kami memecut ke sana.

Around 20 minutes jugak lah kami on the road. Soesokkak Estuary ni kat tepi jalan je lokasinya. Tapi jalan kampung yang kecik ler. Nak ke sana, memang masuk selok belok lalu celah-celah rumah orang. Nasib baik lah ada GPS kan. Kalau takde, memang merangkak jugak lah nak cari. Tu yang aku tabik spring orang dulu-dulu pergi jalan-jalan. Kena ada peta bagai kat tangan. :D

Oleh sebab Soesokkak ni letaknya kat tepi jalan, maka parking adalah sangat terhad. Kalau tak ramai orang, takpelah jugak. Ke depan, ke belakang, kami cari parking. Akhirnya dapat lah jugak, tapi jauh ke depan.

The lying ox..

Thursday, January 1, 2015

SK10D9N ~ Day 7: Wonderful Jeju Part V: Cheonjeyeon Falls, ICC Jeju, Jusangjeollidae, Oedolgae

Thursday, 30th October 2014

Entry ni merupakan sambungan dari entry sebelum ni ye. ^__^

Agak-agak dah puas bergambar di Andeok Valley, kami ke destinasi yang seterusnya iaitu Cheonjeyeon Falls. Kena baca betul-betul ye, Cheonjeyeon bukan Cheonjiyeon. Ejaan dekat sama dah tapi air terjunnya lain-lain. Cheonjiyeon Waterfalls aku dah pernah pergi dah masa first trip dulu. Yang Cheonjeyeon ni pulak baru nak pergi hari ni. Marilah kita check this place out. 

Around 15-20 minutes jugak lah perjalanan naik kereta dari Andeok Valley ke Cheonjeyeon Falls ni. Kalau dok perhatikan dari entry sebelum ni perjalanan dari satu tempat ke tempat yang lain memakan masa dalam 15-30 minit. Kira ok lah macam tu kan. Mana yang boleh kita singgah, kita singgah. Takde lah nak ke depan, pastu patah balik ke belakang dan seterusnya. So, kenalah plan betul-betul kan sebelum memulakan perjalanan tu. :D

Okies, dah sampai ni kena lah beli tiket. Harga tiket ialah KRW2,500 seorang untuk orang dewasa. Kanak-kanak dan sebagainya, boleh tengok kat gambar bawah ni.

Harga tiket masuk..

Saturday, December 20, 2014

SK10D9N ~ Day 7: Wonderful Jeju Part IV: Songaksan, Yongmeori Coast & Andeok Valley

Thursday, 30th October 2014

Hari Isnin, kita dah ke bahagian barat Jeju, hari Selasa pulak ke bahagian timur. Semalam kita ke tengah-tengah pulau Jeju menjejak Halla-san. Hari ni, kita ke bahagian selatan lah pulak ye. Dalam banyak-banyak bahagian pulau Jeju ni, aku rasa kat bahagian selatan ni lah paling banyak tempat yang boleh kita skodeng. Sangat banyak sampaikan kami berjaya singgah 12 tempat dalam tempoh 12 jam. Punya lah gila merempit. 

Disebabkan banyak nau tempat yang disinggah, entries on day 4 kat Jeju ni akan dipecah tiga. Entry yang ini kita cerita tentang tiga lokasi pertama yang kami terjah. The next entry, the next three locations. Hat tu, korang tunggu je lah bila mood aku nak menulis datang kembali. Hehe..

Our first stop today ialah Songaksan. Sebenarnya tak ada apa sangat pun kat Songaksan ni, melainkan lokasinya yang sebunjut kat hujung pulau Jeju ni. Jalan-jalan sini pun sebab nak tengok scenery je. 

Peta Songaksan..

Sunday, December 14, 2014

Berperang Dengan Cik Ti

Dah berapa minggu ni Cik Ti mengganas di rumah. Mula-mula tu ok je. Tapi bila dia tunjukkan muka tu, mula lah kami melompat keriangan melarikan diri. Sampai ke satu tahap, spray ridsect menjadi senjata melawan Cik Ti ni. Pandai sangat lah kan aku ni, Cik Ti tu tikus bukannya nyamuk. 

Agaknya marah betul dia bila kena sembur ridsect, terus dia mengamuk. Menangis tengok tutup tupperware dikerjakan Cik Ti ni. Huhuhu..

Demnn..
Penutup tong beras.. 

Dah beli perangkap pun, tak nak masuk. Terlampau educated Cik Ti seekor ni. Dah dua tiga hari tak dapat makanan, baru lah dia memasukkan diri dalam perangkap. Besar ya ampun!

Huhuhu..

Now, macam mana nak buang ni? Eii geli betul..

Saturday, December 13, 2014

Ada Apa Dengan Cappadocia?

Dua orang dara pingitan pergi ke panggung wayang untuk menonton cerita ni dengan tajuan yang berbeza-beza. Yang seorang nak tengok scenery di Cappadocia dan yang seorang lagi nak tengok Faizal Hussein. 

Manis kunun..

Hasilnya? Dua-dua frust menonggeng. Faizal Hussein tak banyak enterframe dan scene kat Cappadocia ya ampun ciputnya, banyak scene kedai karpet je. Terus down. Hahaha..

Wednesday, December 10, 2014

SK10D9N ~ Day 6: Wonderful Jeju Part III: Halla-san via Yeongsil Trail

Wednesday, 29th October 2014

Hari ketiga di Jeju, dan hari ni kami nak naik Halla-san yay! Memang tinggi betul cita-cita aku nak naik gunung ni. Tak padan dengan sakit lutut, sakit pinggang bagai. Orang lain nak naik, takkan aku nak kena tinggal kat belakang kan. Yang penting kita enjoy-enjoy dulu, sakit ke, tergolek ke, apa ke kita pikir kemudian. Hehe.. 

Kami keluar selepas simple breakfast, roti bakar, scrambled eggs dan sambal ikan bilis. Roti dan telur, hostel ada sediakan. Boleh lah bersilat kat dapur tu nak buat apa-apa dan sila lah makan mengikut kesesuaian. Nak naik gunung ni kena lah makan banyak buat bekal tenaga. Kang terkelepet lah pulak tengah jalan. 

Jom!!

Saturday, December 6, 2014

SK10D9N ~ Day 5: Wonderful Jeju Part II: Seongsan Ilchulbong, Seopjikoji, Maze Land, Manjanggul Lava Tube, Smart Grid Jeju, Gimnyeong Beach

Tuesday, 28th October 2014

Aktiviti pertama kami pada hari ni ialah pergi melihat sunrise di Seongsan Ilchulbong. Jarak dari hostel ke Seongsan Ilchulbong ni lebih kurang 45km. Makanya, seawal pukul 4 pagi kami dah bangun, mandi dan bersiap-siap untuk keluar. Pagi-pagi macam ni, breakfast belum ada disediakan lagi oleh pihak hostel. Takut kebuluran kat tengah jalan, kami pun bawaklah bekal. Nasi segera yang dibeli malam tadi kami letak air sikit dan panaskan dalam microwave. Lauknya pulak, lauk segera dari Brahim's. Kari ayam dan sambal ikan bilis. Tidak dilupa, serunding daging dan juga kimchi. Fuh, dah mewah sangat dah macam ni. :D 

Kami keluar lebih kurang pukul 5 pagi. Keadaan kat luar memang gelap gelita dan agak sunyi jugak lah. Nasib baik ada lampu jalan. Berbekalkan suara GPS unnie, kami pun memulakan perjalanan kami ke Seongsan Ilchulbong. Gitu gini, begitu begini, kami tiba di perkarangan Seongsan Ilchulbong lebih kurang pukul 5.30 pagi. Walaupun masih awal, boleh tahan dah ramai jugak orang yang datang. Semuanya bergerak menuju ke pintu masuk dan seterusnya menggagahkan lutut menaiki tangga yang disediakan untuk ke puncak.

Golap eh tapi ada cafe dah bukak..

Wednesday, December 3, 2014

Mi Kicap Korea

Kemain iklan kat TV tu, membuatkan aku nak try Maggi Royale terbaru perisa Korean Spicy Braised Beef. Packaging pun menarik gitu. Beli lah satu pack buat rasa-rasa. 

Source: Maggi website

Expectation dari packaging macam best je. Bila dah dimasak, ya ampun. Versi apa ni. Haha..

Lepas dimasak..

Buruk bebenor lah kan rupanya. Haha.. Rasa? Tak spicy sangat pun. Bagi aku rasa macam mi letak kicap je. Tapi boleh lah layan. Not memorable sangat lah. Hehe..

Aku nak tunggu Maggi Royale keluarkan Laksa Johor pulak. :P

Tuesday, December 2, 2014

English Tea House And Restaurant, Kota Kinabalu

*Updated on January 2016, restoran ni dah tutup! Apadaa.. Huhu..

Aku baru je tau tentang kewujudan restoran ni di Alamesra KK bila officemate ajak makan kat sini. Ingatkan ada kat Sandakan je, sebelah rumah scary Agnes Keith tu. Hehe..

English Tea House and Restaurant..

Friday, November 28, 2014

SK10D9N ~ Day 4: Wonderful Jeju Part I: Rent a Car in Jeju, Hallim Park, Hyeopjae Beach

Monday, 27th October 2014

Perkara yang paling dinanti-nantikan dalam trip ke Korea kali ini ialah jalan-jalan ke Jeju Island. Dan itulah yang kita nak buat for the next five days starting today. Ke Jeju kita hari ni yay! 

Untuk memaksimakan masa jalan-jalan di Jeju, kami ambil flight seawal pagi yang mungkin. Tapi idokler pagi betul. Kalau pagi betul, pukul 6 pagi dah terbang. Tu nak kena tidur airport macam tu. Trip santai ni, kami tak kuasa lah nak tidur airport. Oleh itu, kami ambil flight yang sesuai yang dapat kami kejar dari hostel ni. Flight pukul 8 pagi.

Dari hostel, kami naik airport bus je. Bus stop yang berdekatan nak ke airport ni letaknya di depan hotel Best Western Kukdo, Euljiro-4-ga. Nak kena jalan kaki lah jugak dalam 10 minit dari hostel ke bus stop ni. Bas pertama yang gerak dari bus stop ni ialah pada pukul 4.30 pagi. Kami ni jalan laju-laju pun tak sempat nak kejar. Sampai je bus stop, bas pun jalan. Terpaksalah tunggu the next bus pukul 4.50 pagi. 20 minit menunggu tu pun boleh rasa keras kejung. Sejuk pulak pagi-pagi ni. 

Bus Stop ke airport..

Tuesday, November 25, 2014

SK10D9N ~ Day 3: Hi Seoul Part II: MOM House, Namsan Park, Yang Good Restaurant, Rubber Duck Project, Mouse Rabbit Cafe, Dongdaemun Design Plaza

Sunday, 26th October 2014

Hari kedua di Seoul! Aktiviti hari ni pun banyak santai-santai dan lepak-lepak, menyambung balik aktiviti mengejar Autumn Foliage yang nan hado tu. Tapi santai-santai pun, banyak jugak tempat kami singgah. :P

Awal pagi ni kami breakfast di cafe dan guesthouse milik emak si Dugong Gemok @ Dumok. Datang awal pagi macam ni senang. Tak ada orang, dan tenang je kami nak lepak lama-lama. Ahli keluarga Dumok pun takde. Belum bangun kot dek busy main Starcraft malam tadi. Haha.. 

Mom House gitu. Rumah mak lah kan. Macam best je duduk rumah mak ni. Tapi aku tak teringin pun, sebab tak kena dengan duit yang ada kat dalam poket aku ni. Harga satu malam duduk rumah mak ni, boleh duduk enam malam kat Big Bang Hostel. Boleh demam tengok harga. Jadinya, kita datang melawat je lah ye. Tapi kalau betul-betul baca pasal Mom House ni, "Mom" tu bukannya emak, or mama or mami or umi or ibu, tapi sebenarnya singkatan daripada Music Of Mountain. Lorr.. Ala-ala The Sound Of Music lah pulekk khenn. 

Mom House..

Sunday, November 23, 2014

Konvokesyen UMS ke-16

Aktiviti setiap tahun. Orang lain konvo, orang lain yang excited..

Us..

Tiap-tiap tahun masuk dewan. Hopefully lepas ni bila masuk dewan, pakai jubah lain pulak. Harharhar..

Friday, November 21, 2014

Up One More Year!!

Hari ni tambah lagi setahun umurku. Ku singgah di office, tengok-tengok ada satu parcel menanti.

Jeng jeng jeng..
This is Love!!

Terkedu dan terharu bila bukak. Thanks Aleng and Asue for this birthday gift. Bawak jauh dari Seoul tu. ^______^

Sunday, November 16, 2014

SK10D9N ~ Day 2: Hi Seoul Part I: Ehwa Women's University, Gyeongbokgung, Wiki Cafe, Dongdaemun Design Plaza

Saturday, 25th October 2014

Kami tiba di terminal Seoul Station lebih kurang pukul 4.30 pagi. Masih lagi kemamaian masa turun train tu. Padahal nyenyak tidur sampai berdengkur-dengkur. Hehe.. Dah kat station ni, kami freshen up basuh muka gosok gigi bagai dan cari port solat Subuh. Selepas tu kami pun melangkah keluar untuk check in hostel.

Trip kali ni, kami stay di Big Bang Hostel, Euljiro-3-ga. Hostel ni, adik-beradik dengan Girls Generation Hostel. Sampai sana lebih kurang pukul 7 pagi. Nasib baik lah ahjumma dah bukak kaunter, dan nasib baik jugak lah bilik memang dah ready. Dapat lah kami check in, mandi-mandi dan rehat, dan buat apa-apa yang patut. Sambung tidur pun sempat. Hehe.. Topup energy sebab dah dua malam tak jumpa tilam. Lebih kurang pukul 11 pagi baru lah kami keluar.

Trip ke Seoul untuk dua hari ni agak santai. Tak ada nak ke mana sangat. Just nak jalan-jalan tengok Autumn Foliage kononnya. Tapi takde pun foliage nya. Awal sangat kami datang. Ada tu ada lah jugak tapi sikit sangat. Nak posing, main baling-balin, campak-campak daun kering memang tak dapek lah.

Dah lepas makan, kami decided untuk pergi ke Ehwa Women's University. Dulu dah pernah masuk dah university ni. Menarik jugak lah. Dengan old building, modern building, pokok-pokok pun banyak. Kot-kot lah kan ada pokok yang dah berdaun merah oren kan. Boleh lah posing-posing. Sayangnya kat Ehwa, beberapa pokok je yang daunnya dah mula bertukar warna. The rest masih kehijauan. Hampa lah jugak kan. Takpe lah. Jalan-jalan je kat dalam ni untuk sedapkan hati. 

Kawasan Ehwa Women's University.. 

Friday, November 14, 2014

SK10D9N ~ Day 1: Dynamic Busan Part I: Dongbaek Island, Busan Yacht Center, Busan Cinema Center

Bismillahirahmanirrahim.. Mukadimah kepada trip ni boleh baca kat sini. Mari kita start. ^___^ 


Friday, 24th October 2014

Kami selamat tiba di Gimhae International Airport lebih kurang pukul 9 pagi. Macam biasa lah kan, go through immigration, collect luggage, lambai uncle kastam, dan seterusnya keluar dari Arrival Hall. Ini kali kedua aku ke Busan. Makanya tidak lah tercangak-cangak fikir nak ke mana. Macam biasa jugak lah, kalau jalan-jalan ke Korea ni, perkara pertama yang dibuat sebelum meninggalkan airport ialah pergi topup kad T-Money.

Ramai kata tak boleh guna T-Money kat Busan. Mula-mula aku pun percaya jugak, sampai beli Cashbee Card takut tak laku T-Money yang ada. Tapi sebenarnya boleh je. Janji kad T-Money yang digunakan tu dibeli selepas tahun 2011. Baru lah stesen-stesen subway kat Busan ni kenal dengan T-Money kita tu. Itu pun dapat tau selepas ditarbiyah dengan staff subway di Gimhae tu. T-Money Mulan sokmo error takmo detect, sedangkan aku dan Sue lenggang kangkung lepas je. Bila disoal-siasat, T-Money tu Mulan beli pada tahun 2009. Nasib baik lah aku teringat nak bawak Cashbee Card, tak payah lah beli kad baru. Hehe.. 

Cashbee Card jadi penyelamat..