Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

One of my favourite place on earth..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Tuesday, March 31, 2015

Namaste Mumbai! ~ Summary: 5D4N Itinerary & Expenses

Alright, sebelum kita tutup buku, aku nak summarizekan sikit lah tentang trip kami ke Mumbai selama 5 hari 4 malam ni (7 - 11 Feb 2015). Sedikit sebanyak boleh lah kot kan dibuat panduan untuk siapa-siapa yang berhajat nak berjalan-jalan ke Mumbai. Mungkin kita ada dengar, "Alaa, ada apa kat Mumbai tu..", tak pun "Artis Bollywood je yang ada kat sana..", tapi sebenarnya banyak tempat-tempat menarik yang kita boleh kunjungi kat sini. Kena rajin menggodek Internet dan tanya pakcik Google. :-)

The Gateway of India

Sunday, March 29, 2015

A New Baby Sebelum GST

My new baby! Beberapa hari sebelum GST dilaksanakan, kena lah pergi shopping kan. Kebetulan, laptop dah tak berapa nak ok, tekan huruf ni keluar huruf tu, kejap-kejap hang, buat sakit hati je nak menaip apa-apa. Kita beli baru lah!

Ini lah baby nya..

ASUS Transformer Book gitu. Boleh cabut-cabut. Aku pun macam, eh best jugak ni boleh jadi tablet. Harga pun aku rasa macam ok jugak tak sampai RM2.5K. Tapi part nak membeli tu, kuss semangat. Berbagai jenis kedai aku masuk. Macam-macam yang aku tanya kepada penjual-penjual tu, tapi soalan basic pun diorang tak boleh jawab. Tapi nasib baik lah, kedai yang terakhir aku masuk memang penjualnya tip top. Semua yang aku tanya, dia boleh jawab. Dari segi fizikal laptop tu, bahagian teknikal nya, semua lah. Tak payah tunggu lama, aku terus beli dengan dia. Rezeki kau lah dik.

Dah tu, dapat banyak accessories pulak tu. Bertambah-tambah sayang aku kat budak ni. Hehe.. Kebetulan pendrive aku pun dah weng, headphone aku pun dah tak keluar suara sangat. Suka betul aku dibuatnya. 

Accessories..

Balik ke rumah dengan hati yang gumbira. Dah tak perlu nak menyumpah-nyumpah tekan keyboard, tak perlu nak maki hamun bila keluar skrin biru gila tu. Semoga rajin menaip lah lepas ni. Hehe..

Kita cabut-cabut dia..

Urmmm, ada beberapa hari lagi ni, nak beli apa pulak ye? ^___^

Saturday, March 28, 2015

Satu Pagi di Teluk Likas

Kalau tengah rajin, pukul 6 pagi aku dah tercongok kat Taman Awam Teluk Likas ni. Tak buat apa sangat pun, sekadar ambil angin pagi sambil cuci mata. Tengok pemandangan pun ye jugak. Orang lain seronok berjogging, aku jalan lenggang kangkung je. Asal boleh je lah. Bersenam jugak tu namanya kan. Hehe..

Bangunan kerajaan negeri yang baru dari jauh..

Wednesday, March 25, 2015

Namaste Mumbai! ~ Final Day: DDLJ, Bandra, VAG Metro, Minara Masjid

Wednesday, 11th February 2015

Our final day here in Mumbai! Makanya, tak buat apa sangat lah hari ni, sekadar bersantai-santai dan go with the flow je. To kick off the day, pagi-pagi ni kami sarapan nasi, maggi ayam, sambal tempe dengan ikan bilis dan juga telur goreng yang tak ada rupa telur goreng sangat. Janji boleh! Banyak jugak makan ni. Dah alang-alang tu, kita cuba try test untuk ringankan beg sebelum ke destinasi seterusnya. :-)

Breakfast..
Dah selesai makan, kami pun start packing sikit-sikit. Tinggalkan apa yang perlu je, yang lain semua selamat dah dihumban dan diseal di dalam beg. Disebabkan flight kami keluar dari Mumbai adalah pada pukul 6.10 pagi esok, kami memang sengaja tambah one extra night kat guesthouse ni. Sempat lagi kalau nak pergi jalan-jalan untuk satu hari ni, tanpa nak kisah mana nak campak beg dan barang-barang Our Touch yang berkilo-kilo tu. Makanya, boleh je nak check out tengah malam nanti ngam-ngam tiba waktu nak ke airport. Tuan guesthouse pun kata, Mumbai ni alive 24 jam. Pagi-pagi buta pun, banyak je teksi lalu lalang. Lega sikit lah bila dah dengar macam tu.

Monday, March 23, 2015

Visa ke Arab Saudi

Nak pergi Arab Saudi weii, weehuu!!

Kisahnya, abah keroje kat negara Arab nun. Dah dekat enam tahun dah. Mak pun ikut sekali duduk kat sana temankan abah. Cumanya sebelum ni mak datang sekali sekala je time cuti sekolah, sebab ada adik yang masih sekolah. Laa ni, dah habis sekolah, mak memang ikut duduk sana terus lah.

Ceritanya, ni haa aku nak pergi sana melawat abah dan mak kononnya lah kan. Dah alang-alang melawat tu, boleh lah buat umrah sekali. Dulu aku dah pernah pergi dah Arab Saudi ni pada tahun 2010. Tapi tak sempat nak menulis lagi cerita pertama kali menjejakkan kaki ke Arab Saudi. Which was kelakar jugak lah masa tu. Kali ni, aku nak cerita lah pasal trip kedua ni. Bermula dengan permohonan visa gittew..

Visa yang dah siap..

Visa ke Arab Saudi ni ada macam-macam. Yang biasa orang kita buat merupakan visa umrah, visa haji, visa business, visa apa lagi ek? Yang tu je kot yang paling biasa dan glamour sekali. Setiap visa ni lain-lain tau tujuannya. Yang aku nak buat ni, visa lawatan. Kenapa visa lawatan? Sebab tujuannya nak melawat ahli keluarga kita yang bekerja kat sana.


Saturday, March 21, 2015

Strawberry 우유 & Melon 우유

Sebelum ni kat AEON ada Banana Uyu je. Sekarang ni dah meriah dengan Strawberry Uyu dan Melon Uyu! Tak perlu dah nak mengangkut bagai kalau balik kampung Seoul kan? Cumanya, harganya tu bikin penasaran jugak lah. Hehe..

Uyu!!

Tapi ikut nasib jugak lah. Kadang-kadang pergi tu, jangan kata semua perisa. Satu perisa, seketul pack pun takde. Kempunan jugak lah dibuatnya. Sobs..

Friday, March 20, 2015

Pisang Hijau

Hey Uolsss! Ha ni nak habaq mai sini, kalau ada datang singgah pasar malam kat sebelah Pasar Kraftangan (Pasar Philippines) tu, jangan lupa pekena Pisang Hijau sekali eh! 

Amende Pisang Hijau ni? Cuba Google, tengok macam mana bentuk rupa parasnya. Tapi bila di Google, banyak keluar gambar pisang hijau versi Indonesia. So, tengok je lah gambar kat bawah ni. Pisang hijau versi Sabah. Ngencess tak? Hehe.. 

Pisang Hijau Special!

Thursday, March 19, 2015

Sunset at UMS ODEC

Kepada peminat sunset, kot ada kat tengah jalan-jalan kat KK ni kan, boleh lah try masuk ke UMS dan pergi ke ODEC untuk melihat sunset. Macam-macam jenis sunset ada depends on bulan berapa korang pergi tengok tu. Kadang-kadang sunset tengah laut, kadang-kadang sunset celah Pulau Gaya, memang best lah kalau duduk layan blues kat tepi jeti ni. 

Cekup!

Wednesday, March 18, 2015

UMS Peak

Dah 10 tahun kot aku kerja kat sini, tapi ni baru first time aku nak naik UMS Peak! Hampeh betul lah. Aku bukannya apa, cuma tak rajin je nak menapak mendaki bagai ni. Terbongkok-bongkok, tertonggeng-tonggeng naik ke atas, memang challenging betul. Hehe..

Tapi hari ni aku gagahkan diri jugak lah. Memang semput, putus nafas aku dibuatnya. Yang semputnya dari jalan besar nak naik sampai ke tangki air tu. Nampak macam senang, jalan tar sepanjang jalan, tapi dia punya darjah kecuraman dia tu, fuh rasa nak merangkak je sampai ke atas. 

Permulaan masuk hutan..

Monday, March 16, 2015

Namaste Mumbai! ~ Day 4: Nariman Point, Dabbawala in Action, Gateway of India.

Tuesday, 10th February 2015

It's day 4! Tinggal hari ni dan besok je lagi kat Mumbai ni. Lusa, kami akan terbang ke destinasi yang seterusnya pula.

Semalam kami dah nampak secara tak sengaja para Dabbawala membuat kerja-kerja mengagih dabba di Grant Road Station. Hari ni kami nak tengok mereka buat kerja-kerja ni di Churchgate Station pulak. Kalau nak tengok mereka ni kat Churchgate Station, kena datang lebih kurang pukul 11 pagi. Tapi disebabkan masih awal, dan lambat lagi nak sampai pukul 11 ni, makanya kami plan melencong ke tempat lain dulu. 

Bergerak lah kami ke Mumbai Central Station. Selalunya, kami masuk ke stesen ni ikut jalan tikus. Tak lah jalan tikus mana pun sebenarnya, cumanya lorong pejalan kaki yang agak kecil dan sesak. Kali ni, kami masuk ikut pintu depan pulak. Pintu utama. Macam tak berapa ramai pulak orang keluar masuk ikut sini kalau nak compare dengan jalan tikus tu. Mungkin jauh kot nak kena jalan sampai ke kaunter tiket dan ke trek keretapi. Tapi kan, aku lagi suka kot jalan ikut sini sebab luas nak jalan. Tak lah berlaga-laga, menghidu bau kari sokmo. Hehe..

Ikut pintu depan..

Friday, March 13, 2015

Namaste Mumbai! ~ Day 3: Haji Ali Dargah, Dhobi Ghat, Mani Bhavan, High Street Phonix Mall, Palladium Mall

Monday, 9th February 2015

Masuk hari ketiga kami di Mumbai ni, dah boleh lah kiranya blend sikit-sikit dengan locals. Paling bangga sekali, dah berani melintas jalan macam jalan tu bapak kau yang punya. Haha.. Well anyways, macam biasa, aktiviti untuk hari ni ialah hasil daripada apa yang telah di Google malam tadi. Nampaknya, ada beberapa places of interests yang berada di sekitar Central Guesthouse ni. Kalau dah berdekatan tu, boleh lah kita jalan kaki dan jimat kos!

Jalan kaki pun, setengah jam jugalah kami berjalan dari guesthouse ke lokasi yang pertama. Haji Ali Dargah namanya. Menurut apa yang aku sempat baca, Haji Ali Dargah ni merupakan antara attraction utama kat Mumbai. Kalau dah namanya main attraction, haruslah kita singgah menjenguk kan? Dari apa yang aku belek lagi di internet, gambar-gambar Haji Ali Dargah ni nampak macam menarik sebab lokasinya berada di tengah laut. Takde lah tengah-tengah sangat sampai nak kena naik bot bagai, tapi berada kat atas air jugak lah.

Haji Ali Juice Centre

Tuesday, March 10, 2015

Namaste Mumbai! ~ Day 2: Churchgate Station, Cross Maidan Garden, Flora Fountain, Rajabai Clock Tower, David Sassoon Library, Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya, Chhatrapati Shivaji Terminus, Kala Ghoda Arts Festival

Sunday, 8th February 2015

Kita kira hari ni hari kedua lah ek, edisi jalan-jalan sekitar Mumbai. Malam tadi kononnya dah survey dah sikit-sikit tentang attractions yang ada kat Mumbai ni. Makanya, hari ni kita try lah pergi ke tempat-tempat ni semampu yang boleh. So, dari Mumbai Central Station, kami naik train dan turun di Churchgate Station.

Sebelum keluar tu kami tanya tentang teksi untuk ke airport dari guesthouse ni pada hari terakhir nanti. Tuan guesthouse kata teksi sentiasa ada 24 jam. No worries katanya, Mumbai never sleeps. Bila dia dah kata macam tu, kami pun mengambil keputusan untuk tambah satu malam lagi duduk kat guesthouse ni. Kisahnya, flight kami pada 12 Februari nanti pada pukul 6.10 pagi. So nak check out siap-siap lah kononnya pada 11 Februari tu, dan lepas tu overnight kat airport je sementara menunggu flight pagi. Tapi bila pikir nak check out awal, dah tu nak tinggal beg yang bertimbun, pastu nak pergi jalan-jalan lagi, macam tak berbaloi je. Makanya, tambah je satu malam lagi, dan kami akan bergerak ke airport pada pukul 12 malam atau 1 pagi je.

Dapat port tepi pintu.. Alhamdulillah tak tergolek keluar.. 

Friday, March 6, 2015

Namaste Mumbai! ~ Day 1: Mumbai and Museum

Saturday, 7th February 2015

Ok, jom masuk bandar Mumbai! Rasa macam seram sejuk je aku nak tinggalkan airport ni. Sebabnya, aku dah tau dah kan environment India ni macam mana secara amnya. K Awa pulak nampak excited, tak sabar-sabar nak tengok India. Nanti, tengok je lah dengan mata kepala sendiri. Aku nak explain pun tak reti macam mana. Hehe..

Dari airport kami menaiki teksi ke guesthouse yang kami dah book siap-siap di Malaysia. Nama guesthouse ni ialah Central Guesthouse. Ceritanya lah kan, tak ada satu pun gambar Central Guesthouse ni dekat website Agoda. Main belasah je buat booking mana yang paling murah. Guesthouse lain tu dah tahap luxury dah aku rasa. Bukan kedekut, tapi entah lah, tak cukup bajet tapi gatal nak jalan-jalan sebenarnya. Kita wait and see je lah ye. Kalau hampeh, hampeh lah jawabnya. Dalam hati aku, aku rasa guesthouse tu hampeh. Haha..

Kaunter teksi..

Tuesday, March 3, 2015

Namaste Mumbai! ~ Day 0: Singapore to Mumbai

Friday, 6th February 2015

Setelah berhabis duit untuk persediaan pengembaraan ni, akhirnya tibalah hari untuk kami menerbangkan diri. Today is the day! Kami akan ke Amman, Jordan untuk menyertai program Our Touch for Syrian Refugee. Tapi sebelum tu, kita pergi jalan-jalan ke tempat lain dulu. Kita jalan-jalan Mumbai yeah!

Mumbai, India. Entah lah. Tak tau nak expect macam mana. Tapi India as a whole tu dah boleh lah imagine macam mana rupa parasnya. Hehe.. This is my 2nd time traveling to India. Dulu tahun 2008 dah pernah pergi ke Mysore, bertapa untuk 2 bulan pulak tu kat sana untuk program Infosys Foundation Program. Memang culture shock gila lah masa tu. Dah tu, bila balik Malaysia, dekat 6 bulan jugak lah tak boleh nampak kari. Kalau nampak je, terus loya tekak. Haha..

So, nak ke Mumbai ni kami naik Malaysia Airlines dari Singapore. Kemudiannya singgah di KL sebelum terus terbang ke Mumbai. Kebetulan lah pulak my mommy and daddy nak balik ke Jeddah via Changi pada hari ni jugak, makanya aku tunggu K Awa datang ke rumah, dan together-gether lah kami gerak dari rumah ke Changi Airport.

Bekalan untuk 18 hari..

Saturday, February 28, 2015

Tiga Negara, Satu Pengembaraan ~ Mulanya Di Sini

Tiga negara, satu pengembaraan. Bukan main poyo tajuknya. Tapi, memang itu lah apa yang aku nak ceritakan kat sini. Pergi jalan-jalan tiga negara sekali harung, India, Jordan dan jugak UAE. Oh wait, kalau rasa ngada-ngada sangat boleh jugak nak jadikan lima negara, kalau masukkan Singapura dan Kuwait sekali. Hehe..

Kisahnya, aku ikut program Our Touch for Syrian Refugee ke Jordan. Aku pada asalnya bukanlah ahli Our Touch (OT) pun. Aku setakat dengar-dengar je dari K Awa, yang merupakan salah satu orang kuat OT. K Awa cerita pasal program OT yang seterusnya, pasal nak pergi Jordan, pasal nak pergi kem pelarian, dan macam-macam lagi lah. Dengar cerita macam tu je terus aku rasa seronok, best jugak kan kalau dapat ikut? Malangnya bilangan ahli rombongan dah terlalu ramai. Dah tak ada kekosongan. Makanya, kita diam-diam je lah duduk kat tepi. Hehe..

Our Touch to Jordan..