Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Monday, December 25, 2006

Situ Lagi??? adehh...

saturday.. 23rd Dec.. buat kesekian kalinye aku menjejakkan kaki lagi sekali di................. mana lagi.. manukan ler!! adehhh.. ni semua adik2 aku ler punye pasal.. dari awal sampai kk aritu dok seboookkkk je ajak aku pi snorkelling.. wallahhh.. karang tak layan diorang kecik ati plak.. diorang kat sini aku tak bawak pi jalan2.. nak tak nak layankan je laa.. so semua pi kecuali mak aku.. mak aku dok kat rumah sengsorang.. malas dia nak layan ikan2 ni semua.. we got on the boat roughly kul 9 laa.. masa tu air surut.. so sampai kat jetty manukan tu we have to climb up the jetty.. huihhh.. memang huduh laa gaya aku memanjat.. tinggi betul jetty tu.. bapak aku ada laa kesukaran sket.. ye laa orang tua.. mana laa larat.. excited betoi adik2 aku.. lantak korang laa.. korang nak rendam sampai kecut korang punya pasal.. this time round aku datang aku rasa cam best plak.. ikan lagi banyak.. macam2 pesen.. sangatlaa teruja.. very exciting.. terus aku lupa pasal jellyfish season.. tengah musim obor2 sebenarnye.. kalau silap aribulan kena sengat bleh mati.. si jebon paling syok bagi ikan makan.. roti dah abis bagi biskut plak.. biskut dah abis bagi kerepek ubi.. kehkehkehkeh.. abis semua bekalan makanan orang jadik makanan ikan.. suka ati ko laa minah.. around 1 baru laa balik.. bila balik je baru dapat tau yang semalamnye ada 3 budak korea kena sengat obor2.. kritikal gak.. nasib baik dirawat cepat.. kalau tak gol.. n sebulan seblom tu budak korea jugak.. yang ni gol terus.. isyyy.. takut aku.. nasib baik dapat tau citer tu lepas balik dari sana.. kalau tau dulu alamatnye tak pegi laaa...

Friday, December 22, 2006

Seminar Kesedaran Radiasi Radiofrekuensi dan Kesihatan Awam

on tuesday, 19th dec our school organized this seminar.. aku jadik one of the committee.. handle registration.. so i get to know the vips.. orang media.. best gak kenal orang2 luar ni.. so the seminar ni very interesting.. ada dua topik yang dibincangkan.. satu pasal radiasi by our own lecturer (he's so damn funny.. tak larat nak gelak bila ingat balik.. ayat2 n content speech dia memang lawak gila laa..) n another one by orang suruhanjaya multimedia pasal diorang punya projek pemancar.. dapat laa tau gak sket2 pasal radiasi ni.. ye lah kan.. seblom ni orang kan penah heboh kalau pakai henpon cepat mati laa.. brain damage laa.. kena kanser laa.. sakit sawan laa.. kalau gantung kat leher effect kat jantung laaa... kalau simpan dalam poket seluar effect kat anu laa.. kehkehke.. itu laa.. ini laa.. bla bla bla.. tapi sebenarnye takde pape pon.. memang akan ada kesan sampingan tapi kesan tu TAK KAN MUNCUL IN THE NEXT 80 YEARS.. so no worries.. unless la you live up to over 100.. hehehe.. so kengkawan semua jangan ler ada rasa takut2 lagi bila pakai henpon tu..

Thursday, December 21, 2006

Cekik Darah!!

semalam, my family ngan my uncle's family pi picnic kat poring.. sambil2 tu dapat le main air panas.. pakcik aku bawak van.. separuh family aku naik hilux pakcik aku.. adik aku yang drive.. aku n adik2 aku yang pompuan naik kancil.. memang berdesup mereka2 tinggalkan aku kat blakang.. chett.. mentang2 aku kecik.. so kitorang ni kengkonon pegi tengah2 minggu sebab tak ramai orang.. sampai sana mak datuk.. penuhnye.. nak cari port pon tak bleh.. terpaksa laa menyelit.. ruang kat situ bukan laa besar sangat.. yang buat aku hangin satu badan tempat air panas tak bukak langsung.. under construction!! semua kena tutup ngan canvas.. baru je rasa nak merendam2.. potong stim betoi.. so tak bleh nak buat apa.. yang ada cuma kolam air sejuk je.. isyyy.. bosan betul.. dah ler air tu sejuk.. kena bayar rm3 plak tu.. kalau sekali masuk takpe gak.. ni RM3 SEJAM!! gilo opo?? kanak2 plak rm1 sejam.. isy.. tak ada logika langsung.. tak tercapai akalku!! ini boleh mendatangkan marah!! tapi marah2 tu aku masuk gak.. hehehe.. on the way out aku ternampak satu notis.. kat situ tulis kolam air panas jugak akan dikenakan bayaran.. what??? isk isk iskkk... seblom2 ni free je.. teruk betoi laa.. tak tau laa bape hengget kalau ikut rate rm3 sejam tu memang tak patutlaa.. dah le masuk gate kena bayar.. kat dalam nak mandi pon kena bayar lagi.. aiyooo.. tak payah pegi laa lepas ni..

Wednesday, December 20, 2006

Nak sangat pi.. AMIK KO!!!

memang padan le ngan muka aku ni.. tu laa nak sangat aku pi labuan.. orang labuan jangan kecik ati ngan aku ekk.. aku cuma nak luahkan je pengalaman mengerikan aku tiga hari kat labuan... kehkehkeh.. tersangatlaa ngeri sampaikan kena dok pikir lima enam tujuh sepuluh kali nak pegi lagi ke tak.. well.. aku pi labuan ngan family ler.. since diorang kat sini why not pegi.. lagipon aku tak penah pegi.. bila ngan family ni bleh laa aku pau bapak aku.. muahahahhaa.. kedekut punye anak!! so nak dijadikan cerita ari sabtu 16 dec kitorang pon pi laa sana naik ferry.. poyo je.. pepagi buta dah tercongok kat jetty.. naik kul 8.. 3 jam lebih beb.. penat dok dalam ferry tu.. dah ler laju gila.. tingkap plak tinggi.. tak nampak luar plak tu.. terkepam kat dalam tu.. tak selesa sangat tapi layan je laa.. kul 11 lebih baru sampai.. kat sana ada sorang mamat ni dah tunggu.. hehehe.. mamat ni ex-student bapak aku dulu.. kehekhekhee.. sian dia bapak aku pau dia plak.. LOL.. so mamat yang baik ati ni namanye ismet.. anak ulam raja adik beradik ngan ulam pegaga.. kehkeh.. ya ampun.. jahatnye aku.. ismet provide kitorang 2 keta so that kitorang bleh ronda2.. bagus betul.. keta2 kerabat dia gak.. nways kitorang dibawak ke umskal.. dok guest house kat situ.. tu pon si ismet ni yang booking kan.. aku memula nak mintak k leen book tapi si ismet ni beria2 nak buat so amiklaa ko.. lagipon dia excited nak jumpa ex-lecturer dia yang garang tu.. hehe.. bapak aku penah citer camne dia sergah si ismet masa present final year project dulu.. terkulat2 si ismet.. dah le kurus keding masa tu.. skarang ni jangan kata laa.. dah besar bagai johan..

so perkara pertama yang aku buat bila sampai kat guest house tu ialah tido.. kehkeh.. penat laa weh.. dah le rasa nak pengsan dok dalam ferry tu.. nasib baik tak mabuk.. petang tu pi ronda2 kat town.. ciput je rupanye town ni.. kedai sikit.. yang bukak time tu lagi laa sikit.. baru kul bape tapi dah banyak tutup.. huhuhu.. memang lain ler.. rasa macam mati kutu jap.. blur tengok keadaan sekeliling.. isy tak bestnye.. ntah nape tetiba kuar dari mulut aku camtu.. kuat plak tu.. rasanye orang yang lalu tepi2 aku tu dengar apa yang aku cakap.. mesti diorang kecik ati.. tu pon kalau diorang tau laa benda alah apa yang aku maksudkan.. pusing2 balik takat tu gak.. uih.. memang kurengg laa.. tak happening.. bila rasa dah takde pape yang nak ditengokkan kat town kitorang pon balik ler.. malam pi makan goreng2 kat cafe ums.. sadis je aku nengok student2 situ.. mesti jiwa diorang memberontak.. mana yang dari kl tu bak kata orang jawa mesti tak kerasan dok situ.. macam takde life je.. aku yang baru stengah hari ni pon rasa bengong.. malam tido awal siottt.. dah takde apa nak buat.. ums pon kedekut.. tak nak letak tv kat rumah tu.. kalau tak bleh layan apa2 cite tv.. satu penyeksaan gak bagi orang macam aku yang hantu tv ni.. so?? ye wess.. turu jo..

besoknye pagi2 si ismet ajak pi jalan2.. bawak pi pasar kat situ.. dia bawak wife dia n anak dia.. waduh.. comel gila anak dia.. geram aku tengok.. kat pasar ni jalan2 je laa.. ismet kata kain kat labuan murah.. kain pasang laa.. buat baju kurung ke apa.. so aku pon pi laa nengok.. wallaaaaaaaaaahhhh.. pattern not my taste.. tak bape cantik laa.. rasanye kat jakel lagi cantik.. so.. kain out!! tak mo nengok dah.. pi masuk duty free.. mak aku nak tengok correlle.. dia sedih tengok rumah aku pakai pinggan melamine je.. bape kali ko hempas ke lantai gerenti tak pecah punye.. hehe.. apa kan daya.. anakmu ini tak mampu mak!! dia kata murah ler correlle kat labuan.. separuh harga dari sogo.. metro.. dan semua kedai2 yang dia dah survey.. tapii........ pattern dia plak jenis empat lima tahun dulu.. so.. out!! tak jadik beli.. dah tu.. abis.. dah tak tau nak jalan ke mana lagi dah.. aduhaaaaaiiii.. on the way nak balik tu nampak k rahida.. dari jauh aku dah jerit nama dia.. kehkehkeh.. terkejut bapak aku kat tepi tu.. excited beb.. nampak orang yang dikenali.. dia bagitau kedai2 yang best.. tapi kedai2 tu aku dah masuk dah n jawapan aku ialah tak best.. huhuhu.. lepas lunch kat restoren mana ntah terus balik rumah..

petang sket jalan2 pusing labuan.. humang aihhh.. dalam sejam dah abis pusing satu pulau.. adehh.. tak hidup aku.. walaupon tak best tapi aku respect gak ngan labuan ni.. a very nice place in terms of sceneries.. sape yang suka pemandangan tu ngam laa.. tempatnye bersih.. kampung2 pon tersusun je.. nature people aku gerenti akan suka tempat cam labuan ni.. seblom balik aku pi jalan2 tepi laut tengok sunset.. daaaaaaahhhh.. habis hari kedua aku kat labuan.. malam tu k leen datang jenguk aku ngan housemate dia.. borak gitu2 je.. tak lama.. mak bapak aku pon join skali.. bapak aku tu tak bleh diajak borak.. karang sampai ke pagi pon blom tentu abis..

hari isnin pagi2 dah keluar coz nak kejar naik ferry balik kk.. kul 8.30.. si ismet dah tunggu kat jetty.. lepas say babai kitorang pon masuk ke dalam.. tak lama tunggu terus naik ferry.. kali ni... MAK DATUK!! memang aku dah melepek.. ombak sangat2 laa kuat.. melambung2 ferry tu.. macam nak tercabut jantung aku.. perut aku dah semacam.. terasa semua isi perut nak keluar.. memang kronik tahap gaban.. si ika dah nangis.. mana taknye.. MABUK SIOTTT.. si jebon tu bape kali kuar masuk toilet menguwekk kan diri.. aku tahan je........ memang dah tak kuat semangat dah.. silap aribulan aku ikut nangis gak.. huhu.. lama dok melepek last2 aku tertido.. at least dapat ler avoid rasa melambung2 tu.. aku bersyukur sesangat laa bila dah sampai kk.. cepat2 aku keluar.. tak larat betul..

so.. kesimpulannye?? one "exciting" adventure i must say... kiookkk...

Saturday, December 16, 2006

Holidays with Family

13 dec hari yang paling aku tunggu2.. hehehe.. bukannye apa.. quite a busy day gak laa.. siangnye join bengkel penulisan project grant.. macam terer je.. aku saja je join.. nak tau camne nak apply grant research.. aku ni takde research lagi.. n tak tau lagi pon nak buat apa.. otak tak dapat nak pikir ngan betul.. nways banyak gak info yang aku dapat.. tapi still takde idea pasal apa nak diresearchkan..

malamnya aku keluar pi airport.. pi amik family aku.. the whole bunch datang.. mak bapak aku.. semua adik beradik aku yang 4 kerat tu.. datang segerombolan ke sini.. maklumlaa cuti skolah.. n utm pon tak start sem lagi.. huh!! tak macam ums ni.. cemuihh aku.. aku mintak pakcik aku datang fetch skali.. ye laa kan nak angkut diorang semua mana muat kancil aku.. pakcik aku ada van.. senang sket.. dah le barang masing2 cam nak dok sebulan kat sini.. hehehehe.. tapi oklaa.. diorang 2 minggu kat sini.. agak lama gak laa tu kan.. so malam tu makan2 kat rumah pakcik aku dulu seblom semua landing kat rumah aku.. bagus gak bila takde housemate ni.. diorang nak tergolek nak terguling ke apa diorang punye pasal.. hehehe..

so ada banyak yang aku buat with my family.. so klu nak tau tunggu je laa ekk posting yang seterusnye..

Thursday, December 7, 2006

1st Year Anniversary

dah settle pasal ICAIET aku dapat sms dari kawan aku kat labuan.. mek ni kata.. aku nak datang kk ni.. i said why not datang ler.. aku pon tengah keboringan ni.. takde kawan.. takde housemate.. takde life.. no hal punya.. so on friday mereka2 tiga orang ni pon datang laa naik ferry.. seblom aku datang jemput diorang kat jetty my fren ni sms lagi.. aku nak ajak ko makan.. tengok wayang.. bla bla bla.. ok fine.. n then dia tanya ko ingat tak hari ni bape haribulan?? dalam hati aku pehal laa plak minah ni.. hari ni 1hb laa.. aku pun terus assume dia tanya pasal movie apa yang dok tayang on this date.. aku pon ngan machonya pi laa surf tenet... dapatlaa jadual tu.. siap print lagik.. then aku kuar laa pi jetty.. by then i sampai diorang tengah dok minum2.. i join diorang laa.. diorang nampak fresh je.. kalau aku laa naik feri 3 jam mesti dah nak pengsan.. dah borak2 serba sikit tanya khabar itu ini kawan aku tanya lagi ko tak ingat hari ni bape hb?? pastu dia gelak2.. i said why?? ko tak ingat hari ni bape hb?? aku blur yang teramat.. why?? amende yang speselnye arini?? agaknya dah penat tengok aku blur diorang pon bagitau laa... WEH!! HARI NI 1st ANNIVERSARY KITA LAAAA!!!! waiyooohhh.. ASTAGA!!! aku tak ingat langsung!! rupa2nya 1 dec tu genap setahun aku keje kat ums ni.. wallaahwweiiii.. seriuslaa aku tak ingat.. diorang datang nak selebret ngan aku.. terharu siotttt.... huhuhuhu.. so malam tu kicking off our selebration kitorang makan kat SR n pi nengok wayang.. citer JEBON.. berbaloi gak schedule wayang yang aku print tadi.. ngehngehngeh.. the truth laa.. aku ni tak penah tengok wayang kat kk ni.. so sempena genap setahun aku kat sini baru laa aku jejakkan kaki.. seriously cinema kat sini tak sama ngan cinema2 yang aku penah pegi.. tak sama ngan tebrau city.. tak sama ngan city square.. rasa cam pelik je.. bila masuk kat dalam tu aku rasa cam nak tengok opera cina.. ada pentas n curtain lagi.. bila wayang nak main diorang pi tarik curtain tu.. huhu.. memang klasik betul laa tempat ni..

next day pi jalan2 kat manukan.. manukan lagi.. isyyy.. tapi takpe laa.. saja nak hirup udara segar sambil2 nengok ikan.. mereka2 tak nak snorkelling.. wooo.. rugi betul laa.. aku ikutkan je laaa.. kalau aku pi sorang2 dah bawak dah baju spare.. best apa main2 ngan ikan.. bila dah sampai sana baru laa mereka2 ni terasa kerugian besar.. hehehehe.. tu laaa.. len kali bawak baju.. takpe.. datang lagi nanti.. aku nak datang lagi?? macam takde tempat lain je nak pegi.. tapi nak datang lagi pon ok gak.. aku suka tempat2 camni.. landing kat situ kejap je.. tengahari dah balik.. besoknye mereka2 ni balik naik bas plak.. nak merasa jalan darat.. stop kat menumbok.. dari sana diorang naik bot balik labuan.. mmmmm.. bila laa agaknye aku nak pi labuan ekk?? satu hari nanti akan kujejakkan kaki jugak.. we'll see..

Tuesday, November 28, 2006

ICAIET 2006

International Conference on Artificial Intelligent in Engineering and Technology 2006.. perghh.. nama grand giler.. bila grand2 macam ni laa aku pon mula menyemak kan diri.. :D pi hantar paper kat situ n alhamdulillah accepted.. so tinggal present je laa.. conference ni berlangsung 3 hari.. 22-24 Nov.. dekat2 sini je.. sebab kitorang yang anjurkan.. so agak sibuk gak laa hidup aku lepas acara makan2 kek sehari seblom tu.. mana taknye.. aku pon jadik committee gak.. bidan terjun jadik co chair.. memula tak konfiden.. tapi taram je.. nak cari pengalaman gak.. so kenalaa buat script bagus2.. kat conference ni aku jumpa ramai orang dari merata tempat.. yang paling penting aku jumpa kak yanti.. hehehee.. memang toya laa.. pastu my long lost "auntie" pon ada.. skarang dah jadik orang besar2 gak kat tempat kak yanti tu.. dulu masa kat sheffield mak aku jadik nanny anak2 makcik ni.. so agak terkejut laa aku bila nampak dia.. last skali jumpa tahun 1993.. dah 13 tahun dah.. anak2 dia pon dah besar.. mesti best kalau jumpa anak2 dia.. bleh aku sakat kaw2.. aku dulu suka betul buli anak2 dia.. kurung dalam almari laa.. masukkan dalam bakul kain laa.. sampai diorang nangis tersedu2 baru aku lepaskan.. ngeh ngeh ngeh.. n then i saw someone who i used to call uncle.. uncle laa.. sebab kawan bapak aku kan.. tapi tu dulu2 laa... kalau skarang panggil uncle cam tak layak je.. lol.. dulu dia staf ums ni gak.. tapi dah pindah tempat lain.. tu pon sama dah berbelas2 tahun tak jumpa.. kenal pon masa kat sheffield dulu.. ntah kenapa aku tak tegur dia pon.. agaknye dia glamer sangat.. asyik ada orang berbual ngan dia je.. nak mencelah pon tak sempat.. tak kan laa aku nak main cak2 dengan dia.. Hai pakcik!! kenal saya lagi tak?? muahahahaha.. haru kalau aku buat camtu.. tak sesuai langsung..

aku present hari pertama sesi pertama.. tapi last presenter laa.. satu sesi ngan kak yanti.. apa lagi.. sempat menyengal laa.. kami present dalam ballroom.. bayangkan betapa besar bilik tu.. mula dah aku rasa seram sejuk.. tapi kak yanti kata belasah je.. aku pon sengih je laaa.. so our session ni sorang pakcik or aku rasa bleh panggil atok kot yang jadik chairman.. orang jepon.. fullamakk.. dia speaking aku tak paham apa.. hehehe.. pastu co-chair pon sempoi je.. cakap pon tunggang terbalik.. chissssss.. kalau laa aku tau co chair ni tak payah nak formal2 aku tak buat dah script formal panjang berjela.. buang karan aku je.. kak yanti present dulu baru aku.. so bila dah tengok kak yanti present bleh laa aku try praktik skill2 kak yanti.. tapi hampeh gak.. lebih banyak menggigil ada laaa.. sampai tersasul cakap melayu.. lantak laaa.. yang penting settle.. yey!! takde soalan pon untuk aku.. memang best ler.. lepas abis present je aku terus berlari ke bilik lain sebab kena jadik co chair.. aku sampai je kat situ tak sempat nak buat apa dah terus buat welcoming speech.. tetiba je lancar betul aku cakap.. tak ikut script pon.. kehkehkeh.. tak tau laa nape.. mungkin sebab chairman dia comel kot.. muahahahahhaaaa...

next day aku jadik co chair lagi.. bila dah hari kedua ni dah tenang sket.. kebanyakan sesi memang terus jadik tak formal.. relaks sket laa.. dah abis tu aku bawak kak yanti tour kk.. orang semenanjung bila datang sini tau je laa diorang nak pi mana.. bawak belek2 kristal n mutiara.. pening jadiknye.. dah banyak sangat kan.. sampai juling.. pastu pi muzium lagi.. pi sana sini.. dah penat tu baru balik.. lama2 aku tukar keje jadik tourist guide laa.. hahahahaha...

Wednesday, November 22, 2006

Ada Apa Dengan 25??

salamz... hi people.. hari ni genap 25 tahun aku kat dunia ni.. syukur alhamdulillah.. aku masih bernafas lagi.. masih ada kat sini.. terasa insaf kejap sebab ada jugak orang yang tak dapat cecah usia suku abad macam aku ni.. syukur sangat2.. so.. apa yang ada pada usia 25 ni?? nothing much i guess.. it's just a number.. tapi bagi aku la pada usia 25 tahun ni aku mesti dah terer pikul tanggungjawab sendiri.. dah bersikap lebih matang.. dah tak menyusahkan mak bapak.. tapi kekadang terpikir gak.. betul ke dah terer?? betul ke dah matang?? betul ke dah tak susahkan mak bapak?? duhhh!! susah nak cakap le.. aku percaya sampai ke hari ni aku masih menyusahkan mak bapak aku.. especially mak ler.. selalu risaukan aku.. hampir tiap2 malam aku dok bergayut ngan dia.. macam berchenta plak.. nak2 skarang aku dok sorang2 in a double-storey house with no one.. with no one that can be seen laa.. yang tak nampak tu aku tak tau plak bape ramai.. huhuuuuuuu.. eiiiiiiii.. hihihihihihihiiiiiii.. bleh ko buat lawak yatt?? kalau ko nampak baru padan muka!! wallahhhh.. mintak dijauhkan.. aku ni penakut orangnya.. kekadang lemah semangat gak.. just a few days back in the middle of the night i heard someone calling me.. naaaakkkkkkk... gaya orang2 tua panggil anak dia.. huwaaaaaaaaaa.. i almost into tears tau.. menggigil2 masuk bilik.. siap sendal pintu lagi.. hehe.. macamlaa diorang tak bleh masuk ikut dinding.. ommmmaaaaaaaaaaaa... there i did it again.. no insurance laa this mouth..

ada orang kata usia 25 tahun sesuai untuk kawin.. ye ke?? ngehngehngeh.. bab kawin laju je.. kalau kawin kan senang.. mak aku tak payah risau dah.. takde nak gayut lagi dah tiap2 malam2.. hehe.. i think i need to get married.. why?? desperate?? takde laaa.. it's just that sooner or later im doing my phd.. i dont want to harung segala susah payah sakit kepala memerah otak yang dah tepu semua ni on my own.. and then if i really did my phd i guarantee u laa.. mesti ramai yang takut nak dekat kan.. this girl aaa very scary laa.. harap2 tak laa jadi camni.. tapi kan jodoh ni ketentuan Allah.. tak bleh nak cakap.. kalau ada adalaaa.. kalau takde takdelaa kan.. bila cerita pasal kawin ni aku teringatkan kat sorang member tu.. katanya peluang belajar tak semua orang dapat.. why not proceed.. kawin blakang kira.. buat apa nak kecoh2.. kalau kawin buat sakit hati pon buat apa kan?? baik dok diam2 sorang2 camni.. uihss terbangak kejap aku.. betul gak member tu cakap.. tapi isi hati aku rasa camtu ke?? tetttttttttttttt!! definitely not!! muahahahaa..

well today i suppose to wake up with a big smile.. tapi ntah dengan apa aku wrestling dalam mimpi malam tadi sampaikan pagi2 bangun i got back pain.. so painful laaa.. cannot bend.. tegak je.. and then my foot ada tercucuk something.. WENGGGGGG??? bak kata surya.. menatang apa yang aku pijak?? apa yang aku tendang?? sakit gila woii.. smalam masa tido roh aku melayang ke mana?? huihhh.. scary man.... so i look like an idiot laa today.. jalan tegak tapi berdengkot2.. what a great gift to have on my birthday.. :sigh:..

Tuesday, November 7, 2006

Riang Ria Hari Raya

hari ni officially aku masuk keje.. malasnyaaaa.. mood raya masih ada.. nak keje pon malas.. office masih lengang.. haiii.. tak balik raya lagi ke orang2 kat sini?? sunyi sepi je.. student dah kurang.. masing2 sebok exam.. aku pon nak kena jaga exam lagi.. bukan subjek aku je.. subjek orang lain skali.. wahh.. banyaknye keje aku.. bila check pigeon hole tadi sampai nak terkeluar2 isi dalamnya.. banyak betul peminat aku.. dengan assignment student.. dengan keje2 pentadbiran.. urgent plak tu.. mati ler.. tapi as usual aku pastinya akan buat bodo ngan semua tu.. hari ni hari untuk berwarm up je.. besok baru start keje ngan tekun.. heheeee.. tekun ke?? wakakaka...

aku balik bercuti on rabu malam.. naik flight kul 9.05 dari kk ni.. penuh sesak ya amat kat terminal 2 tu.. masing2 nak balik raya.. muka2 yang dikenali pon ramai.. mostly student haku ler.. nak nyorok pon tak bleh sebab beg besar.. hehe.. dah laa sesak.. pastu tengah buat major renovation.. semua kelam kabut.. sampaikan aku yang baru sampai 1 jam stengah awal dari flight ni dah dengar announcement suruh pi pemeriksaan imigresen.. gilo opo... check in pon blom lagi.. memang berselirat laa.. sakit kepala jadinya.. sampai jb around 11.30.. parents aku bersemangat jemput.. hehe.. excited sambut anak balik raya..

sampai kat rumah aku terkujat beruk sket.... wallaaaaahhh.. makin banyak kayu!! mak aku ni tak abis2 ngan jatinya.. penat aku tengok.. kerusi raya kot.. tu mesti mengendeng kat bapak aku ntah bape kali ntah tu.. biasalaaa bapakku tu.. konon2 cam haji bakhil laa.. dah mintak kerusi setahun tak bleh mintak pape tau.. hehehe.. bapak aku kalau cakap suka guna ayat2 citer p ramlee.. tahan je laaa.. 5 bulan tak balik rumah banyak gak perubahan yang ada.. dalam rumah jangan cakap laa.. luar rumah plak dah ada segala jenis binatang peliharaan.. rajin plak bebudak rumah ni nak membela ye.. kalau aku tak larat laaa.. depan rumah, gelanggang futsal dah siap.. ramai gak aku nengok main.. bapak aku pon main gak.. ngan geng2 kertu opis dia.. huahuahuahua... mesti lawak gila tengok orang2 tua main.. jusco pon dah lain.. semakin sempit.. bercelaru pon ada gak.. dulu siap hafal tempat barang2 semua.. la ni sorrylaa.. memang lost..

on friday, aku dapat news pakcik aku pass out.. terus masuk spital.. tak sedarkan diri langsung.. masuk icu.. menakutkan betul.. tak tau apa yang jadi.. dengarnya dia jatuh n terhentak kepala.. lagipon takde orang yang nampak.. alih2 dah kat lantai.. nak raya ni macam2 yang jadi.. memula kat spital besar tapi dah seminggu pastu pi masuk spital pakar puteri.. lagipon wife dia keje nurse kat situ.. senang laa.. sampai ke hari ni aku balik kk dia masih tak sedar lagi.. sesekali tu ada bukak mata.. nak cakap tapi tak dapat nak bangun.. macam tido je.. kena strok kot.. semua anggota bleh gerak.. cuma dia tak nak bangun je.. bila orang panggil dia respon.. tapi cakap tak clear.. cam mamai2 je.. harap2 laa dia cepat sembuh..

tahun ni raya tak meriah sangat.. bapak aku tu risaukan adik dia masuk spital.. pagi raya kitorang beraya kat spital.. semualaa keluarga bapak aku.. adik beradik dia yang dah nak balik ke kedah pon patah balik raya kat jb.. so kat spital gak meriah.. tinggal nak makan je lagi.. dah abis beraya kat spital baru balik raya kampung bapak aku kat kulai.. petang sket baru pi kampung mak aku kat kota tinggi.. tido sana dua malam..

raya time ni baru laa aku ngikut beraya.. selama ni tak penah.. so meround laa aku n 5 lagi kereta.. 6 dari 8 orang adik beradik mak aku ikut beraya.. dari aping barat ke kledang.. pastu ke semenchu n last skali ke air tawar 2.. kledang rumah nenek sedara.. semenchu pi rumah sape ntah.. yang aku tau rumah tu rumah family salah sorang ahli kumpulan rabbani.. tapi aku sendiri tak tau camne nak relate kan dia ngan family mak aku ni.. very complicated laa.. patu kat air tawar 2 rumah nenek sedara.. dah penat beraya tu terus balik aping balik.. yang lain2 pi merewang kat kota.. aku tak larat nak pi.. penat dah bawak keta..

malam tu projek tengok wayang.. tu biasa dibuat tiap2 kali raya.. bapak aku jadik tokey wayang.. aku bawak laptop.. bapak aku bawak lcd projector.. pi pancar kat dinding.. tapi malam tu tokey wayang pi beraya laa plak.. menantu2 hj saleh pi beraya.. hehehe.. atuk aku ni ada menantu lelaki je.. menantu pompuan ilek.. nak buek camno.. adik beradik mak aku 8 orang semuanya pompuan.. so tak dapat laa nak bukak wayang tahun ni.. pasang kat player je laa.. tengok tv.. layan hindustan beb.. kabhi alveda na kehnaaa.. best cerita tu.. tapi tak sesuai laa bebudak kecik nengok.. ada part yang censored sket.. nasib baik yang nengoknya sket.. kalau pasang wayang tadi abislaaaaa.. last2 tinggal aku ngan adik aku je yang layan.. yang lain dah terbongkang.. mana taknye.. 1 pagi baru abis.. masing2 dah kepenatan beraya siang tadi..
disebabkan adik aku yang kecik tu masih kemaruk nak beraya so aku terpaksa balik lambat.. mak bapak aku dah jalan balik dulu.. kitorang ni bawak dua kereta.. kalau satu je mana nak muat.. bapak aku nak pi nengok adik dia kat spital tu.. aku pon masih malas lagi nak balik rumah.. so stay back ler.. biasa hari raya ketiga ni makan lauk paling best skali.. tau apa dia?? makan nasik lauk ikan kering ngan sambal belacan ngan ulam.. perghhh.. memang best laaa.. sebab dah muak makan ayam daging n sewaktunya masa raya.. so biasanya raya ketiga ni hari yang ditunggu2.. hehehe.. orang lain mungkin kata tak best.. tapi bagi aku memang best gila..
raya keempat tak buat apa.. cuma dok rumah je.. malam tu atuk n nenek aku n 2 orang adik mak aku datang beraya rumah aku.. so meriah gak laa malam tu.. bergegar rumah.. asyik gelak je.. memang best laa dapat pakcik tukang lawak ni.. ditambah ngan lawak2 bangsat bapak aku.. hehehe.. sakit perut ler.. besoknya hari sabtu kitorang pi serang batu pahat.. pi beraya rumah2 moyang sedara aku.. 4 rumah semuanya.. 6 kereta pi.. memang havoc laa.. dari parit apa ntah ke parit karjo n last skali ke air hitam.. ramai gak sedara aku kat bp ni ye.. kalau aku tak ikut memang tak kenal laa sedara2 ni semua.. k awa ajak pi beraya rumah dia.. tapi tak sempat laa.. dah petang sangat.. lagipon nak pi shopping kat air hitam lagi.. kehkehekhekekee.. shopping?? macam pelik je bunyinya.. :D

takde banyak perubahan kat air hitam ni.. kaum2 ibu semua bawak anak2 pi beli barang.. kaum2 bapa termasuk atuk aku n menantu2nya pi lepak kat kedai makan.. tu senario biasalaa dalam family aku.. mak2 memang sakit kepala layan anak2.. while bapak2 dok senang2 pi makan.. borak2.. kalau gelak tu sampai nak runtuh kedai makan tu.. takde apa yang nak dishoppingkan kat sini melainkan beli kerepek.. banyak gak yang diborong.. aku pon ada beli untuk bawak balik kk ni.. kat kk aku susah nak jumpa semua ni.. segala jenis kerepek ni.. ni rasa cam nak bukak kilang kerepek je kat kk ni.. hehehe..

tahun ni aku tak buat openhouse pon.. klu seblom2 ni memang buat tiap2 tahun.. ntah ye nape tak buat.. sebab malas kot.. sape nak datang datang je laa.. tak payah berjemput ber hapa.. lebih cuti raya ni aku bergilir2 jaga pakcik aku kat spital.. pastu sempat lagi borong kain buat baju kurung.. aku raya takde baju raya.. lepas raya barulaa buat baju.. aku raya pakai baju keje je.. orang tak perasan punyalaa.. patu sempat gak window shopping.. pastu pi makan2 ngan ina n ka awa n geng rumah dia.. sempena besday k awa laa ni.. makan kat andaman, tampoi.. memang bestlaa.. sedap gak makanan kat situ.. dah siap makan pi CS.. kengkonon nak tengok wayang tapi citer tak best laa plak.. last2 jalan2 cuci mata je..

tup2 dah sampai hari sabtu.. got to go back to KK.. huhuhu.. rasa cam tak puas laa cuti ni.. tapi bila cuti lama camni teringat plak keje2 yang belambak yang aku tinggalkan seblom raya.. mana nak marking assignment lagi.. silap haribulan aku main timbang je assignment bebudak tu.. hehehe.. waduh.. nak start keje ni punyalaa malas.. tolooonnnnnn.... pape pon.. blom terlambat aku nak ucap selamat hari raya kat semua orang.. happy selalu.. chiow!!

Thursday, October 19, 2006

Raya weh!

tup2 tinggal bape ari je lagi nak raya kan.. aku yang banyak keje ni sampai tak cukup tangan nak siapkan keje seblom cuti.. cepat betul masa berlalu.. dah nak kiamat kot.. malam ni aku balik jb.. yey!! macam melampau sangatlaa plak aku cuti awal camni tapi bos dah luluskan layan je laa.. hehehe.. ni laa first time aku dapat merasa balik raya.. :D tu yang thrilling tu.. slama ni takde rasa excited pon nak raya.. dok ngan family kan.. apa yang excitednya.. balik kg pon pagi raya.. nak2 balik kg bapak aku kat kulai tu.. stengah jam dah sampai.. tapi yang tak bestnya tahun ni dah start kena bagi duit raya kat semua orang.. MENGGANTIKAN BAPAKKU PLAK TU.. wah.. kijam sungguh bapakku itu.. harap2 tak ramai laa ye yang datang beraya ke rumah aku.. hahahaha..

bila puasa ingat zaman puasa dulu2.. bila raya ingat raya saman dulu2.. masa kecik dulu aku laa yang paling ligat beraya rumah orang.. tapi bukannya pi ngan sepupu sepapat.. tapi ngan mak bapak.. sebabnya kalau pi ngan mak bapak duit raya dapat lagi banyak.. muahahaha.. pastu duit raya tu hangus sebab suka bebenor laa buat main tikam.. sanggup tu pi raya jauh2 semata2 nak kumpul duit main tikam.. waduhh.. mereng aku time tu..

masa raya kat UK dulu tak dapek duit raya.. gila ko.. takkan nak bagi pences.. koman2 mestilaa sepound ye tak.. time aku dok sana dulu duit mahal.. tak mampu weh.. tiga tahun tak collect duit raya.. sedih je.. hehehe.. tapi sambutan meriahlaa.. gotong royong buat jamuan.. buat gathering.. buat open house.. student yang muda2 datang bergerombolan ke rumah.. memang havoc.. macam2 pesen.. macam2 rupa.. yang hensem berlambak.. tapi tak sempat nak ngorat laa.. umoq baru 10 tahun.. tapi dah gatai woo.. kahkahkah.. siap berebut ngan member cop buat abang angkat.. wakakakaka.. bestnya raya masa tu..

memandangkan hari ni aku balik nampak gayanya hari ni gak laa last aku bermesra2 ngan housemate aku.. pasnih tak jumpa dia lagi dah.. dia dah quit n fly wat phd dia kat UK.. huwaaaa.. takde geng dah aku.. ni dalam proses mencari housemate.. sesape yang teringin nak keje sini bleh laa dok ngan aku ekk.. aku kalau dok sorang2 ni bleh tahan lagi.. for temporarily laa.. kalau forever maunya aku mereng.. cakap ngan meja.. cakap ngan pintu.. siannya aku.. huhu..

Wednesday, October 18, 2006

PITIPITIPU....

last week aku dapat surat dari PTPTN kata aku tak bayar hutang.. what the S*&%#%$?? ooppssss.. puasa2 ni ter emo laa plak.. ni yang geram ni.. diorang tak inform pon bila start bayar.. alih2 kata hutang aku dah tertunggak 10 bulan.. maksudnya dia dah kuat kuasakan pembayaran balik aku bulan 1 aritu.. bapak ahhh.. at least bagitau la.. susah sangat ke nak hantar surat?? susah sangat ke nak call?? eii.. nak kena lempang ni.. bila aku call tergagap2 diorang kata dah tertera dalam perjanjian.. hahahahahahahaa.. kaber line laa tu.. aku ni manalaa rajin nak belek satu2 perjanjian tu.. manalaa nak ingat start tahun bila nak bayar.. saja je diorang ni nak kaut duit.. dah tak tau nak cakap apa diorang salahkan surat perjanjian.. aku ni bukannya buat pinjaman penuh.. separuh jalan aku tolak.. sebahagian aku dah bayar.. so dalam kes aku ni bukannya kena bayar tiap2 bulan.. bayar sejelepuk.. tu pon dia tak paham.. lantak ko laa.. bulan2 puasa ni aku malas nak cakap banyak.. takde tenaga nak marah.. baru ingat raya ni nak enjoy sakan.. nampaknya bonus aku hangus ke ptptipu ni ler.. isyy..

Thursday, October 5, 2006

Puasa?? Macam Tak Caya je..

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..

ello geng.. lama gak aku tak menaip kat sini.. sekadar menepek review hikmah 2 yang semakin hari semakin nyampah aku nak tengok.. tup2 hari ni dah hari ke 11 kita berpuasa.. macam cepat je masa berlalu.. nak2 bila dah keje macam ni tak perasan pon dah 11 hari.. kalau dulu selalu tunggu bilaa laa nak raya.. hehe.. puasa tahun ni lain sket laa kan.. seblom2 ni puasa ngan family.. makan sahur.. buka ramai2.. tapi sorang je kat meja makan (bapak ku..) yang lain semua buka depan tv.. hehe.. kalau malas nak masak bleh beli je kat param.. param tmn u tu macam2 ada.. kalau tak nak pi situ param kat utm pon ok gak.. macam2 jenis makanan yang ada.. pilih je laa..

kat sini lain.. kiranya syahdu gak laa.. kalau dah dok sorang2 camni alamatnya tak bangun sahur laa.. minum air jarang je.. tu pon letak tepi katil.. hehe.. dah lama tak pakai perkataan air jarang ni.. punyalaa malas nak bangun.. time buka plak most of the time masak sendiri.. nak beli tak bape minat laa.. tak kena ngan tekak.. apa yang slalu aku nampak kat param tmn u takde pon kat sini.. tak bestlaa.. huhuhu.. nasib baik aku balik raya agak awal gak.. dapatlaa merasa puasa 5 hari kat rumah.. bleh laa aku tibai makan semua benda yang aku dok kempunan kat sini.. hehe.. kat sini tak terasa sangat kemeriahan berpuasa.. tak tau laa nape.. mbe sebab klu pi jalan2 nampak cam melayu yang makan tapi bukan melayu.. wallaaahhh.. susah nak bezakan.. pastu agaknya sebab buka cepat.. 6.10 dah buka.. lepas buka tu selalu call rumah saja nak menyakitkan hati si jebon (adik aku yang darjah 5) bagitau aku dah kenyang kat sini.. muahahaha.. geram je si jebon tu..

bila time2 puasa camni selalu teringat zaman2 puasa masa kecik2.. aku start blaja puasa masa darjah 1.. masa tu kalau puasa sehari dapat singgit.. huih.. kalau puasa penuh dapat 30 hengget.. memang kaya laa time tu.. tapi ada trick sket.. bapak aku tu pandai.. kalau puasa 5 hari berturut2 dapat laa rm5.. tapi kalau ponteng hari ke enam collection pon kena reset.. so puasa hari ketujuh dapat singgit balik.. rm5 tu burn.. muahahaha.. memang kaki auta bapakku itu.. siap ada buku rekod lagi.. tapi yang pastinya sejak kecik aku tak penah puasa penuh sampai ke hari ni.. hehe.. aku masa kecik2 selalu je sakit.. demam laa apa laa.. yang paling sakit hati selalu sakit time puasa.. mak aku sampai kata ko tu temberang je.. tapi nak buat camne.. memang sakit.. so tak dapat nak buat collection..

masa darjah 3 aku slalu pi toilet curi2 teguk air.. kahkahkha.. tak senonoh tul.. sampaikan cikgu siap perli lagi.. nak gi toilet lagi?? bape kali nak pegi?? merah je telinga.. tapi pegi jugak.. hehe.. mana geng2 aku masa darjah tiga?? oit geng 3 gandasuli srk tmn melawati!! jangan buat2 lupa ye keje jahat kita ni.. hehe.. balik rumah je melepek kepenatan.. yolaa.. balik jalan kaki.. mana tak penat..

darjah 4-6 aku berpeluang berpuasa kat tempat orang.. cuaca tak bape panas so puasa pon tak terasa sangat.. best jugaklaa.. tapi yang tak bestnya anak2 mat saleh tu memang selalu nak kena penampor jepon ngan aku.. boleh diorang bawak makanan tu pastu menari2 depan aku siap nyanyi "fooddddd... glorious foooooood.." memang sengal betul.. anak paki ngan bengoli pon sama gak sengal.. siap bagi nasihat lagi "kita ni kecik lagi.. tak payah puasa.." bapak hang laa.. tu menghasut namanya.. eii.. cepuk jugak..

bila pikir2 balik lawak pon ada cerita pasal puasa ni.. blom lagi cerita pasal raya.. pasal collection duit raya abis buat main tikam.. muahahahaha.. till next time..

Saturday, September 16, 2006

Jadik Kuda Belang..

last Sat aku n geng pi meroyan n merempit kat Pulau Manukan.. pi snorkelling konon2nya laa.. saja je release tensen.. perjalanan adalaa dalam 40minit.. macam jauh betul.. meredah lautan.. chewahh.. skali bila dah sampai tu hek eleh.. nampak plak bandar KK.. takle jauh sangat rupanya.. hampeh.. anyways.. pegi naik bot besar.. macam naik cruise je rasanya.. kihkihkih.. berangan je laa.. so bot tu dah macam bot sendiri.. biasalaakan perempit cam kami ni memang tak bleh dok diam.. orang seblah2 dok tengok je gelagat kami yang jakun ni.. siap tanya lagi.. u all student ums ke?? kahkhkahkhakha.. malu je nak ngaku staf.. staf akademik plak tu.. isy isy isy.. tak kisah laa.. on the way ke manukan bot stop kejap kat pulau sapi.. turunkan passanger.. Subhanallah.. kagum.. cantik betul laut.. very clear.. kaler hijau.. dari atas bot dah nampak ikan berenang2.. banyak plak tu.. macam kat kolam ternak ikan je.. memang best laa.. pantai pun cantik.. tapi yang tak cantik nya ramai plak mat saleh separa bogel kat situ.. eiii... klu body cantik sedap jugak nak memandang.. ni dah tua ganyang.. ganyut2.. astagaaaa.. apa aku merepek.. dari sapi ke manukan around 10 minit.. pantai manukan rupanya lagi cantik.. lagi lebar.. laut lagi cantik.. waduhhh.. syoknya.. ikan lagi banyak..

so bila dah landing carik port yang paling strategik.. mana bleh join orang2 lain yang ada kat situ.. tak best nak meroyan.. lepas makan terus lompat dalam laut.. memang best wo.. sewa goggle ngan life jeket.. memang syok.. kat tepi2 tu air paras pinggang je tapi ikan punyalaa banyak.. besar2 lengan plak tu.. kalau tangkap goreng pon sodap.. kat dasar plak banyak gamat.. geli aku tengok macam taik je.. hehehe.. bila ajak pi tengah sket ramai yang tak nak.. semua takut.. ombak bleh tahan kuat.. sampai at one time tudung aku tercabut.. hahahhaa.. satu hal nak mengejar nanti.. last2 aku togel je... ya Allah.. ampunkanlaa aku.. aku dah buat dosa.. hehe.. nasib baik kat tempat terpencil.. harap2 takde orang skodeng.. muahahhaha.. aku ni pun sbenarnya takut gak tapi at least pakai life jeket ni takle tenggelam.. dapat gak pi tengah2 wpun sorang2.. ececececehh.. terasa bangga plak.. tapi tu laa.. dah 10 tahun aku tinggalkan alam swimming.. tak bleh laju cam dulu dah.. hehe.. lagi banyak ikan.. tapi sesak gak pakai goggle ni.. nak bernapas pun susah.. tapi lama2 terer gak.. bila terasa semua dah kembang baru laa naik ke darat balik.. sejuk ya amat.. dengan angin lagi.. pukul 5 baru balik kk balik.. naik bot kecik plak kali ni.. risau je sebab macam terlebih muatan.. suka hati diorang je nak sumbat ramai2.. alhamdulillah sampai gak kat jetty jesselton point tu.. selesai dah.. sourvenir kekal sampai skarang - dapat jadik kuda belang.. abis berbelang2 muka n badan aku.. lantoklaa..

so kalau ada yang nak datang sabah ni aku rekemenkan pi pulau2 yang dekat2 KK ni.. nak pi sipadan jauh sangat.. at least berbaloi laa pada sape yang minat mandi laut.. menikmati keindahan alam sekitar n main2 ngan ikan..

  • Tambang bot - RM25
  • Sewa goggle n life jeket - RM 15
  • Tiket masuk pulau - RM 3

Total :- RM 43

Jom kita MEROYAN!!

Tuesday, August 29, 2006

Pity Me..

for the past four days, i had my father here with me in KK.. saja jalan2 orang tua tu.. lagipun dapat tiket MAS free tak kan nak bazirkan je.. baik dia jalan2.. tapi.. aku ni yang bermasalah sket.. the truth is i'm not very good in handling my parents.. apatah lagi bapak ku itu.. aku tak tau laa.. we talked.. we laughed.. we did many things together.. tapi we are not that close laa.. aku pun tak tau nape.. kekadang aku tengok family orang lain aku rasa jeles.. diorang bleh sambut father's day.. bleh selebrate birthday bapak dia.. bleh show appreciation terang2 depan bapak dia.. bleh peluk cium pipi kat bapak dia.. tapi aku tak... sangat2 laa tak pandai.. aku tak penah seumur hidup aku selebret father's day.. i never wish him happy birthday.. sedih rasanya.. tak dapat nak buat camtu.. camne ye?? aku memang laa tak reti.. aku nak dia tau yang aku memang betul2 care kat dia walaupun aku tak tunjuk.. takut plak bila aku start buat dia kata aku buang tebiat plak.. ye laa tak penah2.. geli geleman rasanya.. tapi maybe gak perangai aku ni tersampuk dari perangai bapak ku jugak.. hahahaha.. dia pun tak penah tunjuk dia sayang kat anak2 dia.. tapi aku tau dia sayang.. especially me.. hehe.. ingat lagi time masuk u.. even though jarak utm n my home tak sampai 10 minit dia tetap pi hantar.. dia yang uruskan banyak benda sampaikan hal2 hostel.. buat semua yang terbaik untuk aku.. bila jumpa dia kat fakulti slalu tanya are u ok?? ye laa.. time ni je nak jumpa tanya khabar.. aku ni miskin.. final year baru pakai henpon.. tak macam bebudak zaman skarang.. kalau tak dapat kontek aku dia cari aku kat hostel.. time aku pi driving test dia yang hantar pagi2 buta kul 6.30 tu n tunggu sampai aku abis.. sampai tau result.. n hantar aku balik rumah baru laa dia pi keje.. masa aku keje kilang dulu dia laa paling risau.. tengok aku pukul 6 pagi dah pegi keje.. balik pun selalu lambat.. kekadang kul 9 malam pun tak balik lagi.. slalu gak dia call makcik aku yang keje sama ngan aku tanya camne aku kat kilang tu.. ok ke.. tak ok ke.. n bila aku nak ke KK ni dia yang prepare everything.. dari tiket kapal terbang sampaikan ke luggage.. n kereta untuk aku pakai kat sini.. everything laa.. complete.. bertuahnya aku dapat bapak macam ni.. tapi what's wrong with me?? aku cuma senyum.. nak cakap terima kasih pun tak terkeluar.. tersekat kat tekak ni.. macam pelik rasanya walaupun untuk cakap thanks.. so back to these 4 days.. aku amik bapak ku itu di airport n what did i do?? aku hantar dia pi tido kat rumah pakcik aku.. what the hell am i thinking?? nape aku tak bagi dia tido rumah aku je?? masa tu aku tak pikir panjang laa.. mesti bapak ku ingat aku tak suka dia datang.. wallaaahhh.. the main reason nape aku buat camtu is aku takut bila dia dok rumah aku, dia rasa boring.. ye laa.. kami tak rapat.. kalau dia dok rumah pakcik aku at least dia bleh borak2 ngan pakcik aku.. wife dia.. bapak ku bleh layan anak2 sedara dia yang berderet cam keretapi tu.. itu je.. aku takde benda lain laa.. tapi tak tau laa kan.. hati orang tua ni susah nak predict.. tapi aku tengok dia ok je.. sempat gak aku pi bawak jalan2 walaupun these 4 days antara hari2 kritikal dalam hidup aku.. masa aku hantar balik ke airport smalam aku cuma salam cium tangan dia je.. dia pun kata "oklaa ti ye..." itu je.. n then dia blah.. hmmm.. agaknya memang camtu laa style nya tiap kali aku berdepan ngan bapak aku.. kalau dia senang dangan cara ni aku pun ikut senang.. apa pun.. abah.. i will always love u..

Thursday, August 24, 2006

Pity laa..

suppose u're an IT student, u should now what is email right?? tak payah kata IT people laa.. orang bukan IT pun majoriti tau email tu apa.. even budak skolah rendah pun tau.. my 9 years old sister pun ada email account sendiri.. but apa yang aku dapat kat sini?? tragic story.. there's a bunch of ILP's IT student yang buat latihan industri kat sini ni very buta IT laa.. today.. this morning i was asked to teach them the basic of building website.. aku admit yang aku ni pun a little bit bodo laa bab website ni coz i'm not that creative.. tak pandai nak mix match colours, layout n bla bla bla.. but at least i know how to make one.. so tak nak jadikan aku nampak bodo aku suruh diorang ni pakai free templates je kat internet.. hehehee.. nak pakai tu kena laa register.. one of the terms kena provide valid email address.. kat sini laa the problem tiba2 datang.. almost everybody got no email.. what?? ok laa fine.. then create one email laa.. then aku terdengar something shocking.. "miss.. macam mana mo create email??" OMG.. u damn serious?? huwaaaaaaaaaaaaaaaa... terkejut tak terkata.. hey! u're IT students meh?? how come?? why?? then aku tanya laa u all ni tahun brapa.. at that time i'm actually expecting to hear "we're doing sijil" or "we're doing diploma".. but NOOOOO!!! they're doing degree.. astagaaaa... donno what to say laa.. dah keje haku plak ajar sorang2 buat email.. masing2 takut nak tekan next.. next.. next.. semua tunggu aku bagi instruction.. wallahhh.. ini boleh mendatangkan marah!! aku bukannya hapa.. kesian jugak ngan bebudak ni sebenarnya.. camne diorang nak keje pasni.. nak kena compete ngan bebudak lain lagi.. takpelaa.. mungkin diorang tak penah nak tau kepentingan email.. diorang tak guna agaknya.. tak pandai guna email takpelaa.. paling koman pun student IT mesti pandai gak surf internet.. mesti tau guna web browser.. tapi bila aku suruh refresh website........... "miss.. macam mana mo refresh??" kiiiooookkkkk.....

Thursday, July 27, 2006

Jalan-jalan

hallo people.. aku ni baru je balik bercuti.. takle cuti jauh2.. jalan2 round sabah ni je.. kebetulan k awa pun datang.. so aku pun bwk laa jalan2.. selain dari menghabiskan duit kat pasar filipin aku bawak k awa gi kundasang n keningau.. kundasang biasalaa.. jalan2 tengok gunung.. gi keningau plak sebab ada sedara dia kat sana.. so dapatlaa aku ikut gak.. klu tak, ntah bila aku nak sampai ke keningau tu..

so aku ni nak share laa sket pengalaman aku yang jakun ni bila gi keningau.. apa yang cantik menarik tertarik nya is perjalanan nak ke sana.. aku ingatkan jalan nak pi kundasang tu dah cukup tension.. rupanya nak ke keningau ni lagi bapak tension.. rasa nak tercabut kepala lutut aku ni menahan brek ngan tekan minyak.. huwaaaa.. tapi takpe.. mahal tu experience camtu.. kat johor takde camni.. scenery yang sangat2 laa cantik.. terasa cam jalan kat puncak gunung ganang.. aku ni sungguh laa tak paham nape laa orang sini buat jalan bergunung ganang bersimpang siur naik turun naik turun.. tapi what to do.. dah bentuk muka bumi dia camtu.. terima je laa.. brek keta hangit jangan cakap laa.. alignment keta pun dah lari.. kehkehkehe.. nak kena pi service keta aku ni.. tapi overall memang worth it laa.. tapi klu pikir2, tak sanggup kot rasanya nak gi lagi.. hahaha.. klu nak gi lagi kena pi sewa keta.. klu pakai keta aku blom habis bayar dah nazak dah agaknya.. hehehe..

padahal banyak tempat lagi aku nak bawak k awa tapi tak sempat.. klu cuti seminggu bleh laa aku bawak dia gi kudat.. gi tip of borneo.. gi beaufort naik train.. mesti best tu.. train ni bukan express.. ko tunggu laa kat tepi2 landasan tu.. klu tahan sure dia berenti.. cam bas.. hekehkehe.. takpe laa kan.. next time datang lagi.. aku pun lama lagi kat sini.. Insya Allah..

Tuesday, July 4, 2006

Sengal Bersamaku

allo.. allo... pekabo korang sume.. baru hari ni aku dapat menjejakkan kaki kat sini setelah macam2 yang aku lalui.. muahahaha.. ayat cam tragik je.. anyways.. setelah 2 minggu berinduksi.. pastu 2 minggu bercuti.. balik kampun woo!! and 2 minggu lepas tu ber p&p.. baru laa aku dapat merenggangkan segala otot2 yang dah sengal2 ni.. dan baru hari ni internet ada kat sini... ceritanya camni.. internet ni bangang sejak 2 minggu lepas.. tapi aku tak menyempat nak panggil technician tolon tengok kan pape yang patut.. ye laa kan.. asyik pi dengar sesi PnP yang membosankan tu je.. hehehe..

nak cerita sket ni.. hari khamis lepas aku amik ujian induksi.. muahahahha.. mo kasi jeles ni.. sebab aku syok gila jawab soalan esei.. soalan exam perggghhhhh... aku rasa jpa main fotostat je soalan tahun lepas tak?? hahaha.. sebabnya aku ada laa stadi sket2 soalan tahun lepas.. tak ingat plak bulan bape.. skali bila bukak exam paper tu sebijik soalan dari no 1 sampai laa no 4 bahagian satu ngan dua sama.. hikhik.. aku pandang k fai.. k fai pandang aku.. kitorang pun gelak... konon2 dah bawak toyol dah masa tu.. ceh.. dengan berlagaknya aku tak intai pun toyol yang aku dah siap potong cun2 bagi kecik2 tu.. heheheh.. tak laa riak tapi aku bersyukur sangat2 sebab aku tau semua jawapan pada soalan2 tu.. ALHAMDULILLAHHH... tu esei laa.. bab objektif jangan cerita laa.. penat aku pulun tengok soalan lepas2.. cuma separuh je yang sangkut.. lagi separuh tak penah kuar pun dalam soalan lepas2.. tu slamat tinggal laa.. babai.. hehee..
apa lagi nak merepek.. 2 minggu cuti kat rumah banyak benda tak tersettle.. u know what.. sume projek mega aku tak menjadi.. nak pakai contact lense amoi kedai cermin mata tu kata aku tak sesuai pakai laa.. pakai spek manyak cantek laa amoi.. duss.. kena sedas.. bila nak wat rebonding mak aku dengan machonya pi tunjuk paper metro hari tu berita pasal anak sape laa yang botak gara2 buat rebonding n perm.. duss.. kena lagi.. yang pasal gigi ni.. aku sendiri yang tak sempat pegi.. hahahaha... tapi cita2 aku nak rembat sony t30 berjaya.. muahahahahaa.. apa lagi.. bak kata yati pakai gores dan menang.. senang je.. kalau nak mengumpul duit tak dapat beli punya.. tapi sayang.. sampai skarang blom guna lagi.. sampaikan aku lupa aku letak kamera tu katne.. smalam sampai nak terberak cari kamera tu.. nasib baik ada.. fuhh.. klu aku silap letak kat mana2 naya laa.. nanti laa ye.. k awa mai sini kita amik gambor puas2..

alkisahnya 2 minggu yang lepas ni aku ber PnP.. teramatlaa bosan.. yang bagi lecture tu bosan betul.. lecturer ums gak.. camne laa student2 dia blaja ngan dia.. hahahaha.. aku ni?? agaknya aku camtu tak dalam kelas?? pandai je ngata orang diri sendiri ntah macam mana ntah.. agaknya ni laa perasaan student aku kot?? hehehe.. blasah je laa.. start sem ni aku dah bercita2 tinggi nak jadik garang sket n banyak cakap.. insyaAllah.. well time PnP ni aku jumpa balik umat2 dari induksi dulu.. nasib baik laa takde lagi komentar pasal tak cukup makan dan yang sewaktu dengannya.. makanan kali ni memang banyak.. berlebih plak tu.. so tapau bawak balik je laa.. selain yang join induksi tu ada gak lecturer2 lain yang belum confirm lagi join.. antaranya en lau kita tu.. hehehe.. set2 dia belah sana asyik belek laptop je.. asal aku pandang je tengah gelak2.. asal aku pandang je masing2 tengah menaip benda ntah.. ntah2 main game.. tu laa set2 lau, hanafi n chung.. ntah apa yang dibuatnya pun aku tak tau.. aku terasa sangat2 laa lega bila PnP ni abis.. macam beban tu dah abis kena buang tapi ada gak yang tak best... before start sem ni kena hand in dua assignment.. alaaa.. bosan laa.. takde mood nak buat..

alkisahnya lagi hari sabtu baru ni aku pi jalan2 kat kk.. balik ke rumah panik sket sebab gate tak bleh bukak.. lock dah jammed.. sampai sakit2 tangan aku n k fai memulas kunci tapi still tak nak bukak.. malam tu jadik rambo + mcgyver sket.. dengan machonya aku panjat pagar.. memang tebal laa muka.. anak dara main panjat2.. dari belah dalam aku mengoperatekan lock tu tapi still tak bleh bukak.. masuk dalam amik sket minyak taruk kat lock tu.. pun tak nak jalan.. amik lesung batu plak.. puas aku ketuk tapi still tak bleh.. no choice.. terpaksa pi beli gergaji.. setelah semua penat lelah dan daya usaha yang tinggi mangga tu berjaya dipotong.. adusss.. tak penah aku buat keje2 camni.. dulu kat rumah ni keje adik aku.. kat sini terpaksa laa pandai2 sendiri..
belum reda kisah panas putus tunang dah meninggal dah bapaknya.. sian kat mawi.. ntahlaa.. aku ni malas dah nak dengar citer pasal cerai berai.. putus tunang artis ni.. berbulu telinga.. tapi betulke dia putus?? hehehe.. putus bagus tak putus pun bagus.. apa2 laa.. nama tengah naik.. tengah bz.. banyak benda nak buat tak payah laa kawin dulu.. karang keje ntah ke mana bini ntah ke mana.. kalau ada anak lagi laa ntah ke mana.. so relaks.. slow down.. buat dulu keje2 yang sepatutnya dibuat.. kalau jodoh kuat ada laa tu.. kalau takde baik buat haluan masing2.. (ada can laa marsha pasni??) hahahaha..

minggu ni student dah mula mendaftar.. rabu ni ada sesi bersama diorang.. ntah macam mana dengan penuh rasa sengalnya aku dilantik jadik penasihat student baru masuk ni.. tak sukanyaa.. bukannya apa.. aku ni mana tau pape.. tetiba je.. takpelaa.. klu tak cuba mana tau laa kan.. so tunggu je laa hari rabu ni.. berjayakah aku menasihatkan mereka?? wait n see laaa ye...

Monday, July 3, 2006

Cikgu Nor yang BZ..

it's been a damn bz week 4 me here.. rasa nak mampus!! starting dengan kehadiran bebudak baru.. kena tunjuk muka time Mustapha Mohammad datang.. bagi amanat kat bebudak baru ni.. dengan registration process lagi.. haduii.. diorang ni relaks je.. aku yang bapak risau.. takut budak2 bawah aku ni salah register subjek.. tak ke satu hal nanti.. well.. budak2 baru.. what can i say.. kesian ada.. lawak pun ada.. ada yang almost into tears.. katanya dia tak tau satu haram pun pasal komputer.. macam laa aku tau bab2 komputer ni 6 tahun dulu.. hehehe.. takpe.. slowly boleh dapat tangkap punya.. klu tak dapat tangkap, cuit sket pun kira allright laa..

rata 2 student ni panggil aku cikgu.. huh.. lantak korang laa.. cikgu pun cikgu laa.. memang laa kita ni cikgu tapi tak sesuai laa dipraktikkan kat sini.. hehehe.. mbe sebab fakulti kat sini pun dipanggil sekolah.. tu agaknya diorang rasa macam kat sekolah kot.. lecturer pun panggil cikgu.. ada sorang tu panggil aku CIKGU NOR.. muahahaha.. mau gelak guling2 kat situ gak.. tapi tahan je laa.. never mind bout that.. so umat2 baru ni tiap2 hari jumpa aku.. banyak benor

masalahnya.. biasalaa kan student.. awal2 ni je nak jumpa bagai nak rak.. nanti dah nak abis tahun hampeh.. kita ni dijumpa sekadar nak mintak sign borang registration je.. hehhe.. macam aku jugak dulu2.. muahahaha.. so diorang carik tak kira tempat.. aku ni jenis baik hati gak.. bagi no tepon aku kat mereka2 ni.. yang dahsyatnya hari ahad pun diorang tanya aku datang keje kul bape.. masya-Allah.. bebudak ni suruh aku keje seminggu non stop ke.. udah2 le tu.. aku nak relaks gak..

settle dah pasal student ni.. now ni aku baru dok lega.. baru siap buat report.. report pasal silibus kursus2 yang akan ditawarkan untuk program diploma.. program aku ni nak dipropose buat diploma.. hmm.. ntahlaa kan.. lecturer macam tak ramai tapi nak buat jugak.. so whateverlaa.. so aku dan beberapa orang lagi ditugaskan rangka course.. nak muntah hijau aku buat benda alah ni.. nasib baik laa dah siap.. nanti mesti ada adjustment kena buat tu.. wait n see je laa..

waaaaa.. banyaknya keje aku.. tu baru report.. assignment PnP nak disubmit minggu ni pun tak siap lagi.. aduss.. camno laa ni.. satu hapa on pengajaran next week pun aku tak prepare lagi.. this semester aku rasa macam patah kaki gak laa.. last sem setakat mengajar je.. this sem ada keje2 pentadbiran plak.. waduh.. gawat donk!! sabo je laa.. next 2 weeks ada nak bagi talk.. aku talk-talk apa2 je laa.. sakitnya jiwa..

kak hawa.. datanglaa cepat.. kita pi jalan2.. tak larat laa nak wat keje ni.. huhuhuhuhu..

Saturday, May 27, 2006

OBE Workshop

dua hari kebelakangan ni aku ada workshop kat le meredien.. honestly laa.. kepala aku ni dah tepu sejak balik dari induksi hari tu.. tak larat dah nak berfikir.. tapi what to do.. attendance is compulsary.. nak tak nak aku pun pegi laa.. nasib baik tak pegi retreat.. klu tak maunya aku jadi sewel skejap.. aku pegi ngan k wan.. k wan ni happens to be my next door neighbour kat sktm n my jiran belakang rumah.. betul2 blakang rumah.. klu aku kat dapur n dia kat dapur gak bleh main tata titi tutu.. at least ada laa gak geng wat peneman pegi sana.. tak laa aku terpinga2 sorang2 nanti..

so bila dah sampai sana, the major prob was how to find parking.. for your info laa kan kk ni is the worst place to find parking lot.. hehee.. orang kk jangan mare ekk.. susah tahap gaban laa nak carik parking.. mula2 kerek tak nak parking dalam hotel takut kena charge mahal.. tapi got no choice.. terpaksa gak.. nasib baik le dapat cop tiket.. so bayar rm3 for the whole day.. very reasonable laa kan..

so.. apa yang kami workshopkan ni?? aku tak tau mende laa.. something about OBE (Outcome Base Education).. sktm dah penah wat workshop ni dulu.. tapi masa tu aku belum join lagi ums.. so yang ni the 2nd time laa.. tukang bagi ceramah diimport dari ukm.. timb dekan fakulti kejuruteraan.. prof dr mohd jailani mohd noor.. dia ni antara orang yang pioneer guna OBE.. dia ngan ahli2 jabatan dia laa.. so dia nak share laa apa tu OBE ni ngan kami2 ni.. aku ni dah laa blur.. bertambah blur bila dia bercerita dengan OBE ni.. bila dengar je benda ni untuk bidang kejuruteraan apa lagi.. aku pun tutup telinga laa.. hhahahahaa.. tak larat nak dapat input dah.. lagipun dah teringat nak balik jb.. muahahahaha..

by the way.. kami duduk kat meja ikut program.. betapa malunya aku sebab aku tak tau aku program apa.. sebab ada dua program komputer kat sktm ni.. satu kejuruteraan perisian ngan sistem pengurusan.. betul aku tak tau aku program apa.. sumpah.. last2 aku dok je kat program kejuruteraan perisian tu.. hahahaha.. sebabnya apa?? aku ni under hanafi.. hanafi dok kat situ aku pun ikut je laa.. hahahaha..

aku ni buat2 laa paham apa prof jailani tu membebel kat depan.. dah lama sket tu baru aku perasan yang aku penah nampak prof ni seblom ni.. aku tak sure katne tapi very the familiar.. so tengah2 dia syok bkongsi idea tu aku pun tanya bapak aku (via sms laa) samada dia kenal tak prof jailani ni and kat mana aku penah nampak muka dia.. rupa2nya betul laa sangkaan aku.. aku rasa penah jumpa masa dok sheffield dulu.. betulla tu.. wife prof jailani ni ajar kitorang BM masa dok sana.. kebetulan plak wife dia ni cikgu bm.. so dapatlaa kami blaja bm kat sana.. bagus betul.. masa lunch aku bertegur sapa ngan dia.. terkujat dia bila tau aku ni anak daut.. tak sangka dah besor.. abistu.. nak maintain kecik?? bukan stakat besor usia.. besor segala2.. sihat sesihat2nya lagi.. hehehe.. ye laa dah dekat 15 tahun tak jumpa.. mesti laa terkujat badak.. pelik dia camne aku bleh ingat dia lagi.. jagan memain.. aku ni senang cam orang.. tapi tak terer plak bab2 hafal nama.. hikhikhik..

so enuff bout that.. tugasan kami haritu kena prepare program objectives, program outcome and course outcome.. penin woo.. oleh sebab kami ni takde kene mengene ngan kejuruteraan kami pun buat je laa apa yang ada.. tak wajib pun.. dr pat pun kata tak payah.. hahahaha.. dr pat is our timb dekan n also into sc comp gak.. so nak memeriahkan majlis kami pun bergabung 2 program tadi.. abis cerita.. lepas penat perah otak tu kami pun balik ler... besok kena datang lagi.. present kat prof tadi tu.. huhuhu...

at lasttt.. abis gak workshop ni.. masa yang ditunggu2 pun datang.. its time for MAKAN!! makanan kat sini memang perghhhh.. sodap.. memang kelas laa.. dah abis tu aku, k rafidah ngan k zatur nak pi pasar filipin.. lah.. yang lagi dua tu nak ikut gak.. sape lagi klu tak si hanafi ngan lau tu.. susah laa shopping bawak orang jantan ni.. aku ni nak beli macam2.. jadik bisneswoman laa katakan.. hehehe.. amik gelang yang aku order seblom ni.. terbeliak mata si hanafi tengok aku bayar almost 300 untuk 7 gelang kristal swarovzki.. isyyy.. dia ni blom tengok lagi aku beli sampai beribu2 kat sini.. ni baru sket ni.. jangan terbeliak pakcik oiii.. benda camni tak dapek harga murah kat semenanjung.. paling koman pun almost 3 kali ganda harga kat pasar filipin ni.... oooppssss... terbongkar dah harga.. hehehe.. betul laa.. kat sini memang murah gila babeng berbanding ngan semenanjung especially kl..

aku pi kedai tu kedai ni.. pelik diorang camne orang kedai tu kenal aku.. ramai plak tu yang kenal aku.. nak buat camne.. dah muka aku je menebeng kat sini sampai semua orang kenal.. antaranya k sarimah.. aku selalu beli dari kedai dia ni.. dari jauh dia dah jerit nama aku.. "yatiii.. adikku sayang.. kao datang jugakkk.." malunya akuuuu.. lau dah dah gelak.. yang lain pun heran.. si hanafi, k rafidah ngan k zatur tu nama je orang local.. tapi biasalaa.. orang local mana pegi tempat2 camni.. tapi.. dengan muka aku kat situ k zatur dapat lah gak beli barang ngan diskaun.. heheheh... berguna gak aku ni rupanya.. dah nak balik tu aku inform k sarimah aku nak balik jb.. dia pun suh aku krem salam kat mak aku.. k rafidah buat muka konpius.. sampai mak kau pun dia kenal?? hehehehehehheeeeee.. abis sume rahsia aku terbongkar.. lepas ni klu aku hilang tau laa diorang mana nak carik aku.. hahaha.. sebenarnya banyak lagi nak dibeli tapi dah malas laa.. tak selesa bila ada orang lelaki ikut.. tak bleh nak suka2 beli.. last2 balik opis terus..

Monday, May 22, 2006

Hari Yang MEMENATKAN!!

Hari sabtu pi jalan2.. bawak k rahida n k leen.. cadangnya nak pegi jalan ke arah gunung laa.. thrill sket.. klu nak jalan2 kat kk ni takde benda sangat.. so pi sewa kereta laa.. nak bawak kereta aku sayang woo.. klu kereta orang lain bleh lanyak sana sini.. tak yah risau.. hahaha.. sewa kelisa je.. tak kisah laa.. janji kereta orang lain.. memula k fai bawak nak pi isi minyak.. tiba tengah jalan dekat ngan ums kereta mati.. MINYAK ABISSS!! sket lagi nak sampai shell.. hahahaha.. lawak gila laa.. memang lawak laa.. nasib baik drive belah kiri.. bleh gak mencilok parking kat tepi.. hehe.. so yang jadik mangsanya si jaya laa.. mintak tolon dia belikan minyak.. pakcik tu tak bangun tido lagi time tu.. sian jaya tapi no choice laa..

dalam stengah jam hero pun datang bawak minyak.. yey!! very thankful sesangat ngan jaya.. hahha.. dapat gak tengok aksi dia bangun tido.. tak mandi lagi tu rasanya.. pakai t shirt, trek ngan selipar jepun.. hahaha.. dr jaya yang sempoi.. mamat tu siap perli2 lagi.. ayat dia paling lawak.. "i rasa kat sini banyak setan laa.. dulu pun mati kat sini gak.." hahahahaa.. teringat aku satu ketika dulu.. k fai n jaya pi jalan2 n kereta abis minyak.. kat area tu gak.. time tu aku yang jadik hero pi beli minyak.. hahaha.. agaknya 'setan2' kat situ dah kenal muka kitorang yang bertiga ni.. dah settle tu terus pi isi minyak.. ha nkau.. full terus.. tau je laa kelisa ni tangki besar.. rm70++.. aduss.. mesti round abis tu.. jeling kat mcD kat seblah shell tu nampak kembara jaya.. waduh.. mamat ni pi bekfes kat mcd ke?? memang sempoi.. hahahaha..

settle sume pi jemput k leen n k rahida kat le meredien.. dah pukul 8.30 gak masa tu.. jadual aritu dah berubah sket.. takpe.. bleh lagi.. so my turn to drive.. dengan macho dan penuh gaya aku pun pecut ke arah gunung.. tiba je kat roundabout tamparuli yang tak macam roundabout tu terus tak bleh pecut.. hahaha.. mana taknya dah start naik bukit.. slow je.. paling tinggi pun gear 3 je.. ada certain tempat gear 4 bleh.. ada certain tu gear 2 je.. huhuhu.. lambat laa sampai camni.. penuh tawakal dan tawadduk aku penuh hati2.. paling bosan ikut belakang lori.. memang lambat ahh.. ngantuk jadinya..

cuaca hari tu memang cantekkk.. very clear.. dari jauh dah nampak gunung kinabalu dah.. bersyukur gak sebab seblom ni asyik hujan je.. klu hujan tak nampak dah gunung ni.. k fai yang dah pegi banyak kali gak baru first time nampak gunung.. seblom ni kena cover ngan kabus je.. bad timing laa masa tu.. so around 10.30 sampai dah kat kinabalu park.. dok jalan2 tengok situ.. dah tak sejuk dah.. dulu masa pegi 8 tahun dulu bleh tahan lagi sejuknya.. pi kat starting point orang mendaki.. bergambor sakan kat situ.. rasa macam kat Scotland plak.. muahahaha..
an hour later pi jalan menuju ke poring.. seblom tu singgah kat ranau dulu makan2.. then baru laa jalan lagi.. sampai kat poring main rendam2 kaki je kat dalam air panas tu.. tak bawak baju spare nak mandi.. dulu dah mandi sakan.. takpelaa.. next time bleh pegi lagi.. lagipun mengejar masa.. takut tak sempat nanti.. dah abis tu terus patah balik.. stop balik kat ranau.. relaks2 & sembahyang baru laa jalan lagi.. on the way balik amatlerr mencabar bagi aku sebab tak nampak jalan.. nak turun gunung tu hujan n kabus.. bawak slow sangat2.. aku cuma bleh harapkan line putih kat jalan tu n kereta kat depan je.. memang tak nampak apa.. bukan lagi nak tengok gunung kinabalu.. rumah2 orang kat tepi jalan tu pun tak nampak.. very challenging betul.. rasa macam masuk ke alam lain.. different dimension gitu.. hahahaha..

sampai kat bawah dah terang.. kat bawah memang tak hujan pun.. chett.. dah alang2 lalu kat tamparuli kitorang pun decide nak pi tengok jambatan tamparuli.. selama ni dok dengar je orang nyanyi jambatan tamparuli.. nengoknya tak penah.. anyways.. aku redah je jalan sebab tak tau kat mana jambatan tu.. bila kat one bend tu aku panic sebab sampai kat jambatan one way.. o-ohh.. kat belah atas nampaklaa jambatan tamparuli dok tergantung kat situ.. hehehe.. aku main reverse je kereta.. tak kuasa nak lalu kat jambatan kecik kat bawah tu.. parking kat tepi n pi naik kat jambatan tamparuli tu.. menakutkan gak jambatan ni.. kat situ orang je boleh lalu.. kitorang main dok kat tepi2 je.. nak crossing?? Kena pikir dua tiga kali.. kalau static takpe laa.. ni terhuyung hayang.. klu dekat nak cross bleh tahan lagi.. ni jauh.. lain kali je laa.. hehe..

our next destination is karambunai.. seblom tu pi jalan2 kat tuaran.. pi tengok rasa ria resort yang penah dicanangkan dengan hebat oleh hamba Allah tu.. huh.. takde mende pun kat situ.. tak lawa pun.. camno laa dia kata best.. pantai dia pun menakutkan.. dah alang2 tu gak pi jalan tengok rumah hamba Allah tu.. hehehe.. k fai punya idea laa ni.. belasah je.. around 5 sampai kat karambunai.. nice resort.. dah penah pegi dulu tapi tak penah turun.. pantai dia pun menarik.. marvelous landscapes.. klu nak dibandingkan dengan rasa ria tu.. huhh.. sejuta kali lagi best..

time nak balik tu almost gelap dah.. everyone pun dah penat.. so pi hantar k rahida n k leen balik hotel le.. dah sudah hantar tu aku n k fai pi tanjung aru.. rileks2 tengok sunset.. hehe.. gelap dah.. tengok sunset mendenya.. dok lepak2 minum2.. half an hour later kami pun blah balik.. lepas balik rumah bukannya nak relaks terus.. mandi2 n keluar lagi.. gi semula tanjung aru sebab nak pi makan2.. so penat jugak laa.. sebab tanjung aru ngan IP dekat stengah jam.. dah macam patah riuk tulang temulang aku ni.. nak pengsan pun ada..

kat tanjung aru join min n jaya makan2.. sambil borak2.. sambil menikmati angin malam sambil tengok laut.. hahaha.. memang best woo.. orang pun ramai.. meriah gak malam tu.. dah penat makan, borak2.. dah penat borak2, makan.. hahahaha.. cam takde keje je.. aku pun tak biasa buat keje2 camni.. nak kuar malam2 lepak2 camni.. sejak dok sini aku jadik berani.. klu kat jb tak dapatlaa.. belum kul 10 mem besar mesti call carik aku katne.. hehehe.. 12 lebih baru balik rumah.. kira dahsyat laa tu bagi orang macam aku ni.. hehehe..

Saturday, May 13, 2006

Cuti Yang Tak Cuti

hari ni hari jumaat.. cuti.. tapi kena datang keje.. grading punya pasal laa.. sakit jiwa je.. bila sampai sana sistem tutup.. tak dapek nak key in.. huiihhh.. bertambah sakit hati.. so?? hari isnin laaa.. mana laa sempat.. induksi tak abis lagi beb.. lantak laa.. orang dah suruh wat je laa.. karang nanti kena cop plak.. around tengahari balik rumah..

malam tu aku ngan k fai gi bank.. biasalaa membayar segala apa yang patut.. hutang yang menimbun.. so on the way balik aku quite bengkek gak sebab traffic jam yang teramat teruk.. awat??? masa tu dah dekat kul 11.. aku memang heran tahap gaban dah.. ye laa.. before ni jalan2 kat kk kul 9 malam dah macam dead city.. malam ni jem melampau.. rupa2nya ada fiesta hurrah.. chetttttt.. hidup lagi bandar kk ni wpun dah malam.. tension betul aku.. orang2 menebeng tengah2 jalan.. nasib baik kereta tak bergerak.. klu lengang dah aku langgar sekor2..

Monday, May 8, 2006

The most famous song about Johor Bahru..

Tanjung Puteri

Tambak Johor Tanjung Puteri
Selat Tebrau airnya biru
Di Pantai Lido tepian mandi
Sepanjang masa di hari minggu


Atas bukit Tanjung Puteri
Taman hiburan indah berseri
Pemandangan menawan hati
Jalan tambak hubungan negeri

(chorus)
Tanjung Sekijang nun di kuala
Tempat nelayan mengail gelama
Istana Hinggap di Kuala Danga
Pantai berkelah keluarga diRaja

Dari Tebrau orang berakit
Singgah Stulang membeli kopi
Pusara Si Bongkok di lereng bukit
Di tepi pantai Tanjung Puteri

hmm.. aku rasa cam kena rombak balik laa lagu ni.. nasib baik laa jambatan indah tu tak jadik ye.. klu jadik tambak johor tu dah tak bleh pakai.. lagi satu selat tebrau air tak biru dah.. ceklat pekat.. huduh betul.. pantai lido plak bukan tempat mandi lagi.. air dah tercemar.. so apa jadik?? jadi tempat orang wat maksiat.. bertenet beromen dan sebagainya.. atas bukit tanjung puteri tak sure katne.. tapi aku rasa takde dah kot tempat hiburan camtu.. lagi kena masukkan cerita pasal teluk danga.. kuala danga orang tak tau.. klu sebut DANGA BAY semua orang tau.. tempat jomheboh... port konsert AF tour.. bla bla bla.. kalau laa ada rakit lagi kat tebrau tu for sure aku ikut naik.. jem teruk area situ.. nak2 tengah wat flyover tiga tingkat.. very the sesak.. stulang?? skarang ni tempat orang makan2.. mana nak makan best pegi laa stulang... waaaahhh.. ni buat aku teringat kampung halamanku yang "indah permai".. nak balik!!

Friday, April 28, 2006

Busy.. Busy..

dah puas beronggeng minggu lepas, minggu ni bz balik.. marking paper yang tak sudah2 abisnya.. another 100 to go.. bila laa nak abis.. semalam aku sengaja carik nahas lagi skali.. aku menawarkan diri jadik co-supervisor budak master.. o-oohh.. kali ni memang sei laa.. aku tergoda ngan kata2 manis lecturer tu.. mintak tolong jadik co.. kehkehkehkeh.. terus accept.. lagi yang membuatkan aku nak terberak bila student tu wat research dalam games.. evolutionary programming?? ntah.. dengar2 camtu.. waduhhh.. memang nazak aku pasni.. kena blajar ngan bos dulu laa.. balik jb nanti terpakso laa den mintak tulun ngan big boss.. klu tak camno den nak jadik co?? saja je carik pasal.. anyways.. tak kisahlaa.. bleh penuhkan skt.. kihkihkih..

Thursday, April 20, 2006

Aktiviti Masa Lapang

these three weeks aku dok melangut coz student tengah exam skarang.. bleh laa aku relaks sket.. wat stretching mana2 yang patut.. at the same time aku curik tulang.. hahahaa.. tengok my lovely kim sam soon online.. kuehkueh.. tak senonoh.. aku geram sesangat sebab kat tv banyak potong.. penat bantai gelak sorang2 dalam bilik.. nak ketawa kuat2 tak bleh.. nanti lecturer sebelah dengar.. huahua.. best arr citer ni.. nak beli cd mahal woo kat kk ni.. nantilaa aku balik jb carik kat jb.. tak payah pikir banyak.. nak bukak library.. displaying all my collections.. musti beli satu hari nanti..

tengah syok gelak2 tu dapat call dari penyelaras program aku.. mintak aku bagi talk sempena pc fair anjuran student kat sini.. what??!! ooo-oohhh.. i donno laa nape tak pikir panjang.. terus accept.. mati aku.. camne aku nak bagi talk nanti.. aku merapu pandai laa.. takpe.. got another 3 months to prepare.. bantai je laa nanti.. dah abis risau sambung balik tengok sam soon.. itulaaa aku.. never take things seriously.. camne ni.. no doubt laa satu hari nanti for sure aku get into trouble.. aiyaaa.. sei laa.. die.. die.. die..........

Wednesday, April 19, 2006

Favourite Hangout

last time, tikus n kucing.. this time ayam plak.. huih.. nasib baik idup lagi.. donno laa nape porch rumah aku ni jadik feveret hangout bagi menatang2 ni.. konpius jap.. time tu dah petang.. aku baru je balik keje.. nak bukak gate tapi nampak ayam.. lagi best kaler hitam plak tu.. oo-ooohh.. fobia gue ngan menatang hitam ni.. camne laa ayam bleh ada kat sini.. pelik gak aku.. rupa2nya milik rumah hujung tu.. aku perasan cam diorang belek2 semak cari benda.. so aku tanya le bebudak tu.. "ayam kita kaa??" perghh cakap sabah tu.. huahuahua.. tak tahan aku.. bebudak tu bersorak.. huih.. betul laa tu.. dah jadik macam suasana sehari seblom raya.. sesi kejar mengejar ayam.. aku pun lari lintang pukang nak lari dari ayam.. hahaha.. bila dah make sure ayam tu dah lari jauh baru laa aku masukkan keta.. selamat..

aku tak penah citer pasal neighbours aku kan.. hahaha.. bukannya apa.. yang sebelah kanan ni ok laa penah borak2.. yang sebelah kiri ni.. huwaaaaa.. tak penah senyum pun.. bukannya apa.. ramai orang jantan.. takkan aku nak senyum dulu.. nanti kata aku miang plak.. aku pun tak tau bape orang mamat yang dok situ.. sebab setiap kali aku perasan mesti orang lain2.. keta sampai 5 bijik.. ada yang dah kawin.. ada sorang anak.. so apa yang aku dapat tau ada one couple husband-wife ngan anak dia n yang lain2 tu adik2 diorang.. mak aiihh.. ramai plak tu.. tak terkira.. ada yang comel.. ahakkss.. tapi tak berani woo pandang lama2.. segan aku.. tu yang aku takut klu diorang nampak aku lari lintang pukang lari dari ayam.. hahahahaa.. malunya..

Tuesday, April 18, 2006

Jelmaan Kucing Hitam

hahaaa.. tajuk macam gempak.. 2 jumaat lepas aku jumpa kucing hitam.. depan rumah aku.. sejibik dengan kucing hitam yang mati kat porch aku tu.. huiihhh.. seram woo.. kucing tu tengok je aku.. aku pun tengok je kucing tu.. pastu kucing tu terus menyorok belakang pasu.. dari celah2 pasu tu aku nampak dia tengok aku.. waaa.. takut.. cepat2 aku tutup gate n terus gi keje.. dia nak ape ekk?? cam nak balas dendam je.. huhu..

Sunday, April 9, 2006

Back to Work..

Balik dari cuti memang camni. Bosan memanjang. Nak keje pon takde mood. Malas segala2nya. Hari isnin pi keje tumpang k wan. Malu sey tumpang orang ni. Tapi kena tebal muka jek. Order keta pon tak nampak batang hidung lagik. Ntah bilanya nak settle pon aku tak tau. Penat la nak pikir. Hari2 seterusnya aku beradventure sket. Aku try naik bas pi keje. Mula2 takut betul. Nasib baik Neni ada. Zyka pon ada. So kitorang pi keje sekali. Aku ni bukan nak cakap apa la. Aku takut dengan orang local. Bila aku naik bas je semua orang pandang. Huhuhu.. Macam nak telan je. Tu sebab kalau boleh aku tak mo naik bas. Tapi nak buat camne. Tak kan selama2nya nak tumpang orang. Lepas beberapa hari naik bas aku dah kureng sket rasa takut tu. Bleh kata dah terer jugak. Hehehe.. Tapi kena ada kawan. Kalau sengsorang tak nak de aku. Aku rela call teksi. Bayar 30 hengget pon bayar la.

Hari Khamis nan indah aku dikejutkan dengan satu phone call. "Hello Yati.. Ni Abdullah.. Abdullah.." Lorr. Sape la pulak ni. Aku mana ada kenal mamat nama Abdullah. Saspen betul aku. Pastu dia kata "Ni Abdullah kawan abah Yati la." Huk aloh.. "Abdullah Bade ke??" Aku tanya takut2. Hehehe.. Dia kata haa ye la. Wallah.. Apa laa pokcik ni nak. Tetiba aku teringat. Pakcik ni orang sabah. Musti dia balik kampung ni. Musti dia ada kat sini ni. Musti nak jumpa aku ni. Bila dah dengar explanation dia betul plak jangkaan aku. Hehehe.. Sama macam time Omeng ngan Pion datang hari tu. Mana aku tak terkejut giler babeng. So cam biasakla. Aktiviti beramah mesra. Dia nak menjenguk aku kat sini. Why not? Welkam.. Welkam.. Memang dialu2kan datang menjenguk. Aku ni sebenarnye jarang bercakap ngan pakcik nama Abdullah ni. Dia bukanlah pakcik pon. Umur aku ngan dia gap berapa tahun je. Tapi oleh sebab dia kata dia kawan bapak aku so aku panggey dia pakcik la. Hahaha.. Depan dia takde la panggey camtu. Belakang2 je. So ntah camne tetiba je si pakcik ni jadik sesangat le peramah. Humang aih.. Terkujat aku. Masa kat fakulti dulu punyala malu2 kucen. Kami borak2 sakan. Cerita itu ini. Macam2 la. Magic betul. Tetiba jek jadi baik ngan Abdullah Bade. Very funny. Kalau la geng2 aku tau mampus kena gelak.

Wednesday, April 5, 2006

Masuk Hutan..

malam semalam aku pi masuk hutan.. ntah ceruk kampung mana si mel bawak aku.. tu semua semata2 nak makan seafood.. kiri kanan pokok saja.. takde lampu jalan plak tu.. lepas jalan tar masuk plak jalan berbatu2.. baru laa sampai kat restoran seafood tu.. perghh.. agak menyeksakan gak laa perjalanan nak ke sana.. seafood punya pasal.. so aku ni memula pergi berempat.. aku, kak fa'i, ita ngan mel.. mel bawak storm.. bleh laa laju.. aku ni terkedek2 ikut belakang dia.. so dah sampai sana macam2 order.. macam nak makan 20orang.. hahahha.. toya je.. sementara tunggu jaya, rozaidi, kamarul n wife dia datang kitorang pun layan blues.. tengok sunset.. hahaha.. so after that tau2 je laa.. aktiviti makan.. mula2 malu2 nak makan.. lama2 lantak ko laa.. comot dah meja tu.. ramai gak orang malam tu.. meriahlaa jugak.. walaupun dalam hutan.. tapi tak tahan wehh.. banyak nyamuk.. abis dah aku kena sengat.. pantang sket ngan nyamuk ni.. klu dah kena gigit tu tunggu je laa.. for sure berparut.. lain kali nak masuk hutan kena bawak ridsect.. hehehe.. dah nak balik tu baru laa aku perasan kat meja sebelah tu ada terselit sorang public figure antara ramai2 tu.. eligible bachelor lagi.. terkujat gak.. bukan sebab nampak artis.. terkejut sebab camne dia bleh ada kat ceruk rantau ni.. hmm.. rasanya dia involve ngan preparation audition "One In A Million" kot weekend ni kat le meridien.. dia kan pengacara.. logik gak laa dia datang.. so kesimpulannya makanan kat tempat nama Gayang ni best.. aku recommend sape2 datang KK makan kat sini..

Friday, March 31, 2006

Rumah Mayat..

sejak aku dok kat indah permai ni dah dua kali rumah aku jadik rumah mayat.. why?? sebabnya dah ada dua makhluk mati kat rumah aku ni.. nasib baiklaa mati kat luar rumah.. kalau kat dalam rumah mampus.. terus pindah gamaknya.. makhluk yang pertama ni tikus mondok.. mak aih.. besar gila.. landing baik punya tepi tayar keta aku.. aku rasa dia terjatuh dari bumbung rumah aku laa.. bumbung rumah aku ni dah jadik macam disco tempat tikus2 ni berpoya2.. macam2 bunyi ada.. ada skali tu kecoh habis.. berlari sana sini.. havoc gila.. ada pencegah maksiat tikus wat serbuan kot.. hahahaha.. menakutkan betul.. aku takut time diorang ooppss.. diekor lari2 tu tertembus siling rumah aku n terus masuk dalam bilik.. hohoho.. jadik satu hal.. so tikus mondok yang mati ni ada kesan2 luka kat badan dia.. gaduh berebut tikus betina kot.. hahahhaa.. manalaa tau kan.. aktiviti diekor kat atas tu.. tak kuasa nak menjenguk.. so malam tu aku ngan ex-housemate aku si ita ni dengan machonya tolak si mondok ni kuar pagar dengan kayu.. ita laa buat.. aku jadik mandur je.. nak buat siang2 malu.. nanti jiran2 nampak.. hehe.. ingatkan keras kejung rupanya lembek.. iyerrrkkkk.. geli geleman aku.. nak2 si mondok ni besar kucing remaja.. yelaa.. tak laa macam bapak kucing.. tak plak macam anak kucing.. sederhana besar saiz dia.. macam2 pesen dah aku posing.. geli siut.. so ita tolak kat depan pagar.. dengan harapan ada kucing atau anjing yang berminat.. so kitorang biar kat situ overnight.. besoknya tikus tu masih statik kat situ.. anjing dok intai2 je.. kucing plak dok lalu ikut tepi je.. chehh.. tak berselera rupanya diekor ni.. takpe.. lepas balik keje nanti baru pikir nak wat cenggana.. balik keje si ita ngan kak fa'i, my housemate amik shift wat keje menguruskan tikus ni.. dah tak tau nak ikhtiar apa lagi diorang pun tolak tikus ni masuk longkang.. kat taman perumahan aku ni tanah terhad.. tak tau nak kebumikan kat mana.. takpe laa.. dah darurat.. besoknya aku tengok tikus tu dah takde.. adalaa tu yang berminat ngan dia.. selamat satu perkara... skarang ni dah takde dah bunyik kat atas bumbung tu.. rasanya disco kat atas tu dah diarahkan tutup kot.. muahahahahahaa..

the next case.. pasal sekor kucing ni.. punyalaa slow.. buat derk je kalau dihalau.. aku nak reverse keta pun bleh dia tido statik blakang tayar keta aku.. nak kena gelek ke hapa kucing ni.. toya je.. takde perasaan bersalah pun.. kucing ni kaler hitam.. suka sangat tido atas keta kak fa'i.. dah jadik macam anak angkat laa plak.. hehe.. so nak dijadikan satu hari tu.. aku tergerak hati nak balik rumah tengahari.. bukannya jauh pun ums ngan indah permai.. paling koman pun 10 minit je driving.. so aku ajaklaa ita pi tapau lunch and balik makan kat rumah.. sampai kat rumah aku nampak anak angkat kak fa'i ni dok tergolek kat satu sudut ni.. tido laa tu.. so aku buat bodoss je.. dah masukkan keta dalam porch aku tengok lagi kucing tu.. badan dia berhabuk2.. aik.. takkan tido kejap dah ada habuk kat badan dia.. so aku dengan curious nya pegi close up.. mak aih.. bukan habuk tapi semut!! dah kena hurung semut dah kucing tu.. so aku wat kesimpulan kucing tu dah mati.. cam tak caya je.. sebab pagi tu kak fa'i nampak kucing tu masih bernyawa lagi.. so aku ngan ita dok termenung memerhatikan kucing tu.. dok pikir camne nak wat ngan kucing ni.. tengah dok kecoh2 tu jiran sebelah pun terintai2.. apa laa minah dua orang ni kecohkan.. so dia pun join tengok.. nasib baiklaa mamat ni volunteer nak uruskan.. loga den.. phewww.. anak2 mamat ni pun datang tengok.. agaknya diorang dah biasa ngan kucing ni.. cam sedih je tengok bapak dia angkat kucing tu masuk beg plastik.. dah keras kejung... tak macam tikus ari tu lembek.. hisssyyy.. tak tau laa mana mamat tu nak campak kucing tu.. tak mo pikir.. biarlaa dia uruskan..

lepas ni apalaa plak yang mati kat porch aku ni.. ada mak anjing tu baru beranak.. banyak anak dia.. janganlaa ada yang pilih porch aku tempat diorang bersemadi.. tak rela.. amit2.. mintak dijauhkan laaa..

Friday, March 17, 2006

Sodihh!!..

today is my last day teaching ethic class.. sodihlaa berpisah ngan student.. wakakaka.. bukannya apa, mesti aku rindu kat mereka2 yang ntah pape tu.. they made me cry last week.. ohhooo.. yup.. aku pun tak sangka.. i'm very dissapointed with them last week.. sampaikan aku sebak2 meluahkan kekecewaan aku.. chewahhh.. mesti diorang fikir pehal laa minah ni kan.. sket2 nak nangis.. tapi tu laa.. aku ni sensitiviti sket orangnya.. last week we did group presentations.. so anak2 malaysia ni punyalaa pot pet pot pet kat belakang.. (aku pun sama gak masa study dulu.. ye laa kan .. boring.. :D) so.. aku tak amik port sangat.. tapi bila dah sampai satu tahap tu aku rasa nak meletup.. almost 10 kali aku sound jangan wat bising.. but tak makan saman.. dah laa yang present suara halus2.. silap haribulan ada yang makan kasut nanti.. so i waited for a while.. and then out of nowhere ada yang terjerit n terketawa ngan kuat.. huh? mencabar kewibawaan aku betul.. aku terus takde mood.. suppose to have 2 lagi group but i stopped.. tak sanggup dah.. rasa macam fail je mengajar.. yelaa.. i'm teaching them ethics.. how to behave but diorang wat forum ethics sendiri kat belakang.. really pisses me off.. so i expressed my dissapointments.. ntah camne aku bleh tersedih.. everybody were quiet.. muka masing2 dah biru.. hahaha.. lebih kuranglaa.. tau takut.. sape suruh wat aku naik angin.. i was kinda afraid gak tengok muka bebudak ni.. so i made up some jokes laa to cheer things up.. tapi haram satu sen takde respons.. semua dok diam.. malunyaaaa... :D.. even when i dismissed the class semua tak nak bangun.. bila aku dah jalan nak kuar dari dewan kuliah tu baru laa ada yang bangun.. perghhh.. berkesan betul senjata orang pompuan ni.. so next time bleh laa guna lagi.. muahahahahahaaa...

well today they being nice to me.. but still tak bleh tinggal the chatty mouths of them.. still nak bercakap gak.. whatever.. last day.. do what u like.. at the end of the class they applaud.. and some thank me personally for teaching them.. wow.. berkesan gak kelas etika aku ni.. hehe.. they are good students but in some circumstances jadi cam tak betul.. dunno laa sebab apa.. apa2 pun i'm gonna miss budak2 tu..

next week tinggal satu lagi klass.. different klass laa.. ni lagi satu group of students yang suka sangat loyar buruk.. most of them shuai ge penang mali.. hehe.. cuci mata betul.. i really enjoyed myself teaching this class.. macam2 perangai yang aku jumpa dalam kelass ni.. walaupon diorang ni just amik this class as minor tapi diorang semangat nak belajar.. very impressive..

Tuesday, February 21, 2006

A Very Busy Day..

hari ni memang busy giler.. dengan nak jaga exam.. dengan student datang berduyun2 ke bilik.. memang stressed out sket.. atas meja jangan cakaplaa.. macam2 harta ada.. memang serabut.. so hari ni jugak aku mengalami satu insiden yang agak memalukan aku sebagai seorang lecturer.. my students datang nak tunjuk n discuss on assignments.. so aku pakai laa notebook aku.. aku sangat2 laa terlupa to switch my wallpaper.. ha ngkau.. terkantoilaa gambar rain tak pakai baju kat screen notebook aku tu.. student aku pakat dok gelak.. yang lelaki dah bising2 "woaaa.. miss.. sape tu??" eiii.. nak sorok muka ni bawah meja.. yang pompuan dah tersengeh2.. apalaa agaknya yang diorang pikirkan ye.. tu laa.. dapat lagi lecturer muda remaja cam aku ni.. mentality tak matured lagi.. aduih.. nasib laa..

Xu Liang oh Xu Liang!!

xu liang.. nama yang sentiasa meniti dibibirku ini.. orangnya tinggi.. comel.. tapi buat aku SAKIT KEPALA!!! he is one of my student.. foreign student actually.. datang dari China.. dia ni one kind of a problem laa.. datang blaja kat sini.. dah dok mesia ni 3 tahun.. tapi english corrupt abis.. tak paham apa yang aku cakap dalam kelas.. tak tau laa camne nak buat ngan mamat ni.. datang komplen kat aku tak paham nota.. amendenya laa yang tak paham.. aku dah buat dalam the simplest english pun dia tak paham.. katanya kalau perkataan sebijik2 dia paham.. tapi bila dah jadi ayat dia terus blur.. huwwaaaaaa... camne laa aku nak tolong.. klu ikutkan hati aku nak suruh je dia drop kelas ni.. blaja english sampai paham dulu.. tapi takut plak tahun depan jumpa dia lagi.. heheh..

one day aku buat quiz.. in my room.. dia tak paham soalan aku.. dah tergaru2 kepala dia.. aku jeling je.. konon2 aku tengah bz laa buat keje.. dekat stengah jam takde gak progress.. kosong je kertas jawapan.. kira melampau gak laa tu.. slalu quiz 10 minit je.. dah lama sket aku peratikan dia pun mula menulis.. laju plak tu.. hehe.. dah agak dah.. dia letak nota kat atas lap dia.. syok betul dia menyalin.. tapi takpe laa.. aku nak tengok gak sejauh mana taktik dia berkesan.. miss.. finished!! tetiba je dia cakap.. dah siap laa tu.. MENIRU!! but its ok.. xie xie lao shi.. pastu dia pun blah.. nasib baik aku paham sket2 bahasa cina.. klu tak maunya tergaru gak kepala aku nak tangkap apa dia cakap.. wah.. jawapan penuh.. lengkap.. takde missed satu soalan pun... tapi bila aku tengok balik.. apa yang disalin tu salah............... alahai xu liang!

Friday, February 10, 2006

Zombie wannabe..

hari ni last day submit final exam question.. setelah beberapa hari aku tido pukul 4-5 pagi akhirnya siap gak.. serabut kepala.. muka macam zombie dah.. tau je laa aku baru kat sini.. diorang tak sound kat aku pun kena submit question seawal ni.. alih2 on monday dapat email you are required to submit exam questions by the end of this week.. tertonggeng2 aku siapkan.. klu stakat satu subjek no hal.. ni 3 subjek n 2 of them are new.. tak abis stadi plak tu.. mampus!! tu yang lama buat soalan.. hehe.. tp syukur alhamdulillah sume siap.. pheww!! so besok aku nak tido sepuas2nya.. i missed my katil.. my bantal.. tak sabarnyerr... time2 camni laa bermain2 kat pikiran nak carik keje lain.. tension semacam.. nak mengajar pun cam tak ikhlas.. haru betul..

Friday, February 3, 2006

Cuti Sakan!!

bestnya balik cuti.. tup-tup tinggal 4 hari je yang tinggal untuk aku bermalas-malasan kat jb ni.. then terpaksa balik kk balik.. mengadap kerja yang menimbun.. melayan kerenah budak2 yang pelbagai macam.. etc.. etc.. etc.. susah jugak rupanya jadik pendidik ni.. klu tak up to what they expected mula laa macam2 cerita yang keluar.. budak2 ni pandai.. 'faks' terus pada orang atas.. last2 kita yang kena.. diorang ni memang.. semua nak kena suap.. kalau tak suap pegi 'faks'.. malas betul nak carik sendiri.. sume kena sedia depan mata.. camne nak maju.. aku yang terseksa..

so cuti camni laa aku amik kesempatan merileks2kan diri.. tak pikir pun pasal keje.. nanti dah balik sana baru laa kelam kabut cam lipas kudung.. tapi aku tak kisah.. janji kat sini dapat tenangkan diri.. actually tak berapa tenang pun.. keje dah dua bulan tapi tak dapat gaji lagi.. tak bleh nak shopping.. jusco tengah sale woo.. list aku berjela2.. nak tukar imej pun tak dapat.. klu tak dah rebonding dah rambut aku.. dah kaler biru dah mata aku.. sume tu aku pendam je.. nak wat camne.. mbe ada hikmahnya aku tak dapat gaji.. niat aku salah.. dapat gaji sebab nak mengubah kejadian Tuhan! hah.. padan muka aku..

well.. aku skarang ni buat bisnes sampingan.. saja suka2 nak tambah side income.. (nak jadi kayo-rayo!!) aku bisnes mutiara ngan kristal.. import sabah mari.. ada gelang.. rantai.. brooch.. butang baju melayu.. subang.. macam2 ada.. harga pun berpatutan.. tak laa macam kat sini.. terkujat badak aku tengok kat tebrau city aritu.. mahal nak mampos.. sape2 yang berminat or nak tau lebey lanjut bleh laa contact aku ye.. sape yang berminat nak bisnes benda2 alah ni aku bleh jadik supplier.. kita calling2 laa ye..

Thursday, January 26, 2006

Berhijrah

tanggal 13 Nov aku berhijrah ke KK.. bermulalaa hidup aku sebagai warga sabah.. mula2 rasa cam tak nak dok sini.. tapi lama2 rasa best laa plak.. tak sakit kepala.. cuma ada laa beberapa kekurangannya.. kat sini aku tak reti nak beli barang katne.. sume mahal2.. shopping complex punyalaa banyak tapi bab parking memang suey.. orang kk naik bas je kot.. tapi takpe laa.. aku pun bukan kaki shopping.. stakat nak beli barang dapur kat pasaraya kat taman rumah aku pun ok..

aku kat sini menyewa ngan sorang member.. budak KL.. dia ni pensyarah cam aku gak.. sama2 melapor diri.. nasib baik perangai lebih kurang.. boleh laa masuk geng aku.. sewa rumah kat sini agak mahal tapi kalau nak compare dengan jb n kl rasanya sama je kot.. cuma aku yang tak pernah menyewa ni rasa mahal.. hahaha.. duduk berdua je plak tu.. memang kopak laa.. surrounding ok.. jiran2 cam tak bape mesra.. stakat senyum je bila jumpa.. kira oklaa tu.. kalu diorang pandang slack tak ke haru.. huhu..

bab keje memang thrilling n challenging betul.. kena mengajar 3 subjek.. kena selia budak.. kena wat exam question.. kena wat research.. kena present paper.. banyak nya keje aku.. kadang2 terpikir gak.. camne bapak aku bleh survive keje2 camni.. aku ni terkial2.. mbe sebab aku baru lagi dalam bidang ni.. so aku bagi exceptional sket pada diri aku sendiri.. student aku around 130.. tak laa ramai sangat tapi kerenah masing2 buat aku kekadang rasa nak tonyeh2 muka diorang.. sabor je laa..

kat sini aku terasa cam takde social life.. aku tak bergaul sangat dengan orang.. lecturer pompuan sini majoriti dah beranak pinak.. diorang tak campur sangat orang yang solo-molo macam aku ni.. lecturer lelaki plak ramai yang import.. india mari.. profesor yang dah tua2 tu.. tu je laa.. orang tempatan tak ramai.. yang ada pun ramai dah kawin.. takde chance aku nak ngorat.. kekadang terpikir gak.. padan muka aku.. blajar tinggi2.. takde sape yang nak.. tapi bila pikir2 lantaklaa.. janji aku dapat ringankan beban mak bapak aku.. dapat fulfill tanggungjawab n dapat kumpul harta sendiri dah cukup ok..

kan? kan? kann.. huhuhu..

Wednesday, January 11, 2006

Buka Buku Baru

Aku buka buku baru sempena penghijrahan aku ke Sabah. New place, new life, new blog. Apa yang aku rasa, apa yang aku lihat, apa yang aku dengar sepanjang aku di negeri di bawah bayu ini. Enjoy!