Saturday, December 13, 2008

Hari Ini Dalam Sejarah..

Hari ini, 15 tahun yang dulu aku selamat kembali ke tanah air for good! Yeah man, for good! Tak terfikir, tak terlintas di fikiran aku akan balik ke Malaysia. Betapa aku berharap aku dapat tinggal di Sheffield forever and ever. Apa abah bagi? Setakat berangan boleh lah.

13 Disember. Tarikh keramat ni. Noktah kepada tiga tahun aku menetap di luar negara. Aku suka tinggal di sana. Aku suka berkawan dengan anak mat saleh, anak pakistan, anak bangla (they're referred as Bengoli back there hokkayyy..), anak negro dan juga anak-anak melayu di sana. Kenapa aku mesti balik? Bencinya. Belum puas lagi aku dok berhoo haa sana sini. Tak sempat lagi nak buat jahat bersama-sama anak mat saleh. Kekeke.. Patutlah kena balik Malaysia. Takut aku hanyut dan sesat dengan lebih jauh. Hahaha..

3 tahun tinggal di negara orang memang seronok. Macam-macam yang aku experienced. Dari kali pertama menyesuaikan diri - yeah we came in winter which is sejuk nak mampus! I still can remember kami menumpang di rumah Pakcik Ghani (lecturer USM) sementara dapat rumah. I was wearing like 2 lapis t-shirt, 2 lapis seluar, stokin pun, then pakai sweater lagi, pakai coat lagi. Seriously, macam eskimo. Very retarded lah! Then, anak Pakcik Ghani which was like umur 4 - 5 tahun time tu, cuma pakai singlet and seluar pendek berlari-lari dalam rumah. Duh! Mulut aku tak berhenti ternganga. Tahannya budak kecik tu. Dah biasa agaknye. Elehhhh.. Aku lama-lama pun terer jugak. By the end of the third year, aku main snow pakai seluar pendek je. Hahaha.. Tu memang sewel lah. Mat saleh pun tak buat macam tu. Kiranya untuk provekan yang aku berjaya mengatasi kesejukan tu lah kan. Hehehe..

School? Far more better than Malaysia. Wakaka.. Aku memang prefer sekolah di sana dari di Malaysia ni. Cikgu cikgi nya memang baik tahap apa pun aku tak tau. Satu kelas paling ramai pun 25 students. Memang dijaga betul. The same teacher teaches you English, Maths, Geography, History and so on. My first teacher was Mrs Linley. Baiknya, tak tau aku nak describe macam mana. Very loving and caring. The thing is, bila kita buat bagus dalam kelas, they will praise you gila-gila punya. They really appreciated apa yang kita buat. Bila kita buat lukisan cantik-cantik, dia akan puji habis-habis. Tak macam kat Malaysia ni. Baru buat lukisan cantik sikit, cikgu dah tanya "ni awak buat ke, mak awak buat?". Terus sakit mental dengan kerenah cikgu-cikgu Malaysia ni. I'm not saying cikgu Malaysia tak bagus, cuma lainlah dengan cikgu-cikgu kat UK sana. Kat Malaysia ni, relationship antara student dan cikgu setakat student and cikgu. Kalau kat sana dah macam mak dengan anak. They really care for us. Rindunya aku zaman sekolah di sana. Pergi school trip, ada swimming lesson tiap-tiap minggu, theatre performances. Waktu break, kami di ajar main snooker, main baseball, cricket, fuhh, memang best lah!


With Mrs Linley. Dia ajar kami 3 beradik. A very nice lady. Apa la cerita dia sekarang ye?

Aku berkesempatan masuk sekolah menengah selama 3 bulan. Jauh juga dari rumah. Naik bas almost stengah jam. Betapa pandainya aku berdikari pada usia 12 tahun, naik bas pergi sekolah. Time tu tak terfikir apa pun. Belasah je. During that 3 months, I made new friends. And interestingly, aku jumpa mereka-mereka ni baru-baru ni dalam Facebook. Terharunya aku mat-mat dan minah-minah saleh ni masih ingat kat aku. Huhuhu.. Nak nangis rasa! Yep. Not forgetting, aku sempat belajar French language. Fuhh, berbelit-belit lidah aku. Air liur pon boleh tersembur keluar. Bonjour! Je m'appelle Yatt. J'ai vingt-sept ans. Je t'aime! Hihihi.. Balik Malaysia, tak dapat nak praktis dengan siapa-siapa terus hilang keterer'an aku tu. Sayang betul. Thinking of taking french class lah. Tapi entah bila ya..


Handsworth Grange School..


One of my best friends at Handsworth Grange, Claire Hudson (right). Just found her in Facebook. Yey!

Raya? Hahaha.. Tiga tahun beraya di sana. Seronok! Tapi rugilah juga sebab tak dapat duit raya kan. Gila kau. Rate mahal. Boleh jadi kaya kalau kami dapat duit raya ni. Hehe.. Tipa-tiap tahun kami akan buat gathering through the SMSA (Sheffield Malaysian Student Association). Berkumpul dekat student union sana, makan-makan, buat performances. Memang best. Time ni lah aku boleh jumpa semua umat Malaysia yang ada kat Sheffield ni. Cuci-cuci mata tengok abang-abang yang hensem tu. Hahaha..

Selain aktiviti raya, kami terlibat dengan aktiviti 'picking'. Segala jenis buah kami sebat. Typical orang melayu, duduk berpiknik perabis buah-buahan kat ladang orang putih tu. Dah kenyang, baru petik sebakul dua untuk dibawak balik. Tuan ladang tu mesti pelik. Punyalah lama dok berkampung dalam ladang tu, cuma sebakul je yang dibawak balik? Hahaha..

Car boot sale tak boleh dilupa. Mak memang hantu car boot. Hehe.. Macam-macam yang mak suka beli kat sana. Abah pun naik pening. Kalau abah tak nak pergi, mak sanggup naik bas sendiri pergi town sana. Kalau abah rajin, sampai jauh-jauh kami cari car boot. Sampai Huddersfield, Rotterham, sampai Leeds pun pernah! Hahaha.. Memang gila car boot lah. Mak pengumpul Queen Anne yang setia, aku pengumpul buku cerita, adik-adik aku yang jantan pengumpul robot-robot transformers tu. Sampai berebut-rebut dengan Malaysian yang lain. Dahsyat! Benda tu kan mahal kan. Banyak betul yang dibuat koleksi. Sampai kat Malaysia, sepupu sepapat ku buat main dan terus hilang entah ke mana. Ada jumpa kepala je. Ada jumpa kaki je. Ganas betul.. Orang penat-penat buat koleksi, jahanam jadinya.


Hari-hari terakhir kami di Sheffield..

Isk, kalau diikutkan sampai tahun depan pun tak habis kalau cerita pasal ni. Bila la agaknya aku boleh ke sana lagi. Mengimbas kenangan-kenangan lalu gitu. Duduk kat Staniforth Road, shopping kat Morrisons, pergi cuci mata kat Meadowhall. Rindu betul. Sekarang ni aku berharap dapat sambung PhD kat sana. Boleh tak agaknya ya?

4 comments :

' sLay said...

jgn risau...duduk sabah pn kire oversea pe?haha.cuma salji tu susah sket nk dpt

Nenny Ruthfalydia Rosli said...

wah...bestnyer baca pengalaman budak sengal nih!
jeles tau! merasa gak duduk oversea...
saya pernah sebulan jer kat ulu RIOM ... ekekekek...
ok la...kan???
sebulan pun sebulan la....
:)

CikSengal said...

'slay,
Ni stakat over the sea je. Tak berapa nak best sangat. Kalau lah kat Kundasang tu ada snow... huhu..

CikSengal said...

k nenny,
RIOM tu mana ek? France ek? wahhh.. Ni mesti terer cakap French kan? Bley kita prektis sesama. Hehehe..

Zaman kecik-kecik kat sana. Memang beshh. Tapi kalau sekarang ni pi sana mesti lagi beshh.. Huhuh