Friday, January 9, 2009

Mulutku Yang Tak Ada Insurans..

Aku macam biasa keluar rumah pergi kerja jam 7.30 pagi. Kadang-kadang terbabas jugak jam 7.40 baru bergerak dari rumah. Pagi tadi, ketika aku reversed kereta keluar dari porch, aku ternampak jiran selang 5 buah rumah aku pun tengah reversed kereta keluar dari rumahnya. Viva kaler putih. Baru lagi tu sebab hujung no platnya huruf V. Aku tunggu Neni kunci gate, Viva putih tu pun lalu melepasi kereta aku. Chinese lady. Tak pernah nampak sebelum ni. Mungkin ada cuma aku je yang tak peka dengan keadaan sekeliling aku. Jiran pun jarang bertegur. So how lah?

Di traffic light IP, kereta aku dan Viva putih tadi itu dipisahkan dengan sebuah lori. Lori tersebut kiranya hendak ke arah Menggatal or Telipok or Inanam or entah lah. Yang pastinya dia hendak pergi ke sebelah kiri jalan. Dijadikan cerita, sistem jalanraya di KK ni memang hampeh. So sesiapa yang biasa keluar masuk IP pun tau lah kan. Asal nak pergi kerja je jem. Asal balik kerja je, jem. Sebabnya, jalan keluar masuk dari dan ke taman tu cuma satu lorong je. Ngok sangat! Pulai Utama yang kecik kat Skudai tu pun boleh dapat sampai 2 lorong. Inikan pula jalan utama untuk masuk ke IP, Bukit Sepangar dan kampung-kampung yang berdekatan. Tak best langsung.

Jadinya, lori ni seperti tak sabar. Traffic Light masih merah. Dia nak juga ke kiri jalan. Jadinya dia pun mengesot sikit-sikit ke tepi. Hampir saja bergesel dengan Viva putih tadi. Tak cukup dengan itu, lori tu pun naik ke atas pavement. Tayar besar. Boleh lah naik. Maka keseluruhan pavement tu dilanyaknya. Keadaan lori dah mereng sebelah. Aku risau betul kalau lori tu tiba-tiba menghempap Viva Putih yang ada kat sebelah tu. Seram aku tengok. Neni pun rasa seriau. Tapi lori itu berjaya juga pergi tanpa sebarang masalah. Fuh.. Lega aku tengok. Dan kini, aku pula mengambil alih tempat lori tadi. Berada betul-betul di belakang Viva putih itu.

Traffic light pun bertukar hijau. Harus cepat sebab tempoh warna hijau tu sekejap sangat. Semua kereta memecut laju kecuali si Viva putih ni. Aiyorrkk.. Aku terasa tension. Kereta di depannya dah jauh mengaum, tapi dia boleh main ba ba cak pula. Sangat-sangat perlahan. Mungkin dia takut traffic light tu tiba-tiba bertukar kuning dan tak sempat nak tekan break. Aku rasa marah pun ada. Sebab kalau ikutkan pengalaman aku 3 tahun menggunakan jalan ni, dua kereta di belakang aku pun masih boleh melepasi lampu hijau tu. Tapi tak apalah. Si Viva putih ni pun masih berstickerkan 'P'. Dari back mirrornya aku nampak muka chinese lady tu agak kelam kabut juga lah. So, aku bajetlah memang si Viva putih ni nak tunggu lampu kuning. Then, lampu kuning pun menyala. Tapi dengan tak disangka-sangka si Viva putih ini terus memecut. Waiyoohh?? Boleh meh? Terkezut badak aku kat situ. Mula lah aku menyumpah macam-macam kat Viva putih ni. Biasanya kalau ada pemandu jalanraya yang buat taik, aku akan sumpah dia akan accident bila-bila nanti.

Then, lepas lampu hijau aku pun meneruskan perjalanan. Tiba dekat depan Kingfisher Sulaman, aku sangkut dalam jem. Melampau benar. Selalunya jem start depan UMS. Tapi ni depan KS dah jem. Mula la mengesot sikit-sikit. Dari jauh aku nampak jalan di depan Alamesra nampak clear. Kalau tak roadblock, mesti accident ni. Jadinya, betul lah accident. Ngam-ngam di simpang u-turn nak masuk ke Menggatal tu. Then, to my surprise, siapa yang accident? Yep. Si Viva putih tu! Lagi sekali aku terkejut. Habis kemek Viva putih tu di sebelah kiri depan dan belakang. Kesian pulak aku tengok. That lady pun nampak gabra. Ni bukan setakat accident kecik ni. Tiga kereta terlibat. Aku pun tak boleh imagine macam mana boleh berlanggar. Sebab pelik betul kesan kemek di ketiga-tiga kereta tu. Aku pun proceed je lah. Sebab dah lambat kan.

Wow. Me and my big mouth! Tak ada insurans betul. Kan dah accident Viva putih tu. Iskk.. Masin jugak rupanya mulut aku ni kan? By the way, depan 1 Borneo jem lagi. Aku sampai office 8 lebih. Sorry lah. Tak kuasa aku nak punch in! Proceed to the office and start preparing for Academic Meeting scheduled at 9 am. Tengah buat kerja tu aku tiba-tiba teringatkan nasib Viva putih tadi. Macam aku yang bersalah. Tapi aku tak salah kan? Adehh..

4 comments :

Misako said...

Yatt .. jem gilaks tadi pagi kan.. akak dah agak dah mesti accident..tapi tak tau laks tu jiran yatt.. kak sal crita tadi lepas baca blog yatt..ekkekee..

tu lah yat.. d makbulkan pulak doa yat hari jumaat ni.. lain kali kalu.. doa lah yg baik2 yer dek.. hahahha

r0xz said...

kui..kui..kui..
bayangkan kalau doa tu mintak kaya ke, mintak kawin ke, mintak murah rezeki ke..kan dah makbul... :P

CikSengal said...

Misako,
Hehehe.. Salah doa la. Len kali kena ingat ni.

CikSengal said...

r0xz,
KANNNN???