Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Friday, December 26, 2014

Makan dan Makan

Kalau aku balik JB, apa yang aku buat? Yes, makan! Kali ni aku balik JB, aku makan..

Lontong Kering Pak Mansor..
Mi Rebus Hj Wahid..

Ya Allah, makin gemuk lah aku dibuatnya. Balik hujung minggu pun boleh naik 3kg. Adoiyaii.. Next time balik, kena kaw-kaw diet dulu. Takde lah rasa stress sangat. Haha..

Monday, December 22, 2014

Dome Cafe 1Borneo, Kota Kinabalu

Update as of Dec 2015: Dah tutup! Apa lah, banyak betul restoran kat KK ni tutup. Huhu..

So, there's a Dome Cafe in KK! Excited gittew, walaupun tak pernah pun jejakkan kaki ke dalam Dome ni. Haha.. Ni first time lah nak masuk ni. Kebetulan ada officemate nak belanja makan, kita belasah je lah. Rezeki jangan ditolak, ye dok? 

Tepek je lah makanan yang kami bantai. Tapi ni sebahagian je. Mana yang sempat ambik gambar.

Gourmet Beef Pie
Fisherman's Platter

Grilled Beef Steak

Alahhh lupa namanya apa ni..

Walaupun service agak lambat, maybe sebab lunch hour kan, sedap jugak lah makanannya pada aku. Boleh datang lagi ke sini. :D

Saturday, December 20, 2014

SK10D9N ~ Day 7: Wonderful Jeju Part IV: Songaksan, Yongmeori Coast & Andeok Valley

Thursday, 30th October 2014

Hari Isnin, kita dah ke bahagian barat Jeju, hari Selasa pulak ke bahagian timur. Semalam kita ke tengah-tengah pulau Jeju menjejak Halla-san. Hari ni, kita ke bahagian selatan lah pulak ye. Dalam banyak-banyak bahagian pulau Jeju ni, aku rasa kat bahagian selatan ni lah paling banyak tempat yang boleh kita skodeng. Sangat banyak sampaikan kami berjaya singgah 12 tempat dalam tempoh 12 jam. Punya lah gila merempit. 

Disebabkan banyak nau tempat yang disinggah, entries on day 4 kat Jeju ni akan dipecah tiga. Entry yang ini kita cerita tentang tiga lokasi pertama yang kami terjah. The next entry, the next three locations. Hat tu, korang tunggu je lah bila mood aku nak menulis datang kembali. Hehe..

Our first stop today ialah Songaksan. Sebenarnya tak ada apa sangat pun kat Songaksan ni, melainkan lokasinya yang sebunjut kat hujung pulau Jeju ni. Jalan-jalan sini pun sebab nak tengok scenery je. 

Peta Songaksan..

Sunday, December 14, 2014

Berperang Dengan Cik Ti

Dah berapa minggu ni Cik Ti mengganas di rumah. Mula-mula tu ok je. Tapi bila dia tunjukkan muka tu, mula lah kami melompat keriangan melarikan diri. Sampai ke satu tahap, spray ridsect menjadi senjata melawan Cik Ti ni. Pandai sangat lah kan aku ni, Cik Ti tu tikus bukannya nyamuk. 

Agaknya marah betul dia bila kena sembur ridsect, terus dia mengamuk. Menangis tengok tutup tupperware dikerjakan Cik Ti ni. Huhuhu..

Demnn..
Penutup tong beras.. 

Dah beli perangkap pun, tak nak masuk. Terlampau educated Cik Ti seekor ni. Dah dua tiga hari tak dapat makanan, baru lah dia memasukkan diri dalam perangkap. Besar ya ampun!

Huhuhu..

Now, macam mana nak buang ni? Eii geli betul..

Saturday, December 13, 2014

Ada Apa Dengan Cappadocia?

Dua orang dara pingitan pergi ke panggung wayang untuk menonton cerita ni dengan tajuan yang berbeza-beza. Yang seorang nak tengok scenery di Cappadocia dan yang seorang lagi nak tengok Faizal Hussein. 

Manis kunun..

Hasilnya? Dua-dua frust menonggeng. Faizal Hussein tak banyak enterframe dan scene kat Cappadocia ya ampun ciputnya, banyak scene kedai karpet je. Terus down. Hahaha..

Wednesday, December 10, 2014

SK10D9N ~ Day 6: Wonderful Jeju Part III: Halla-san via Yeongsil Trail

Wednesday, 29th October 2014

Hari ketiga di Jeju, dan hari ni kami nak naik Halla-san yay! Memang tinggi betul cita-cita aku nak naik gunung ni. Tak padan dengan sakit lutut, sakit pinggang bagai. Orang lain nak naik, takkan aku nak kena tinggal kat belakang kan. Yang penting kita enjoy-enjoy dulu, sakit ke, tergolek ke, apa ke kita pikir kemudian. Hehe.. 

Kami keluar selepas simple breakfast, roti bakar, scrambled eggs dan sambal ikan bilis. Roti dan telur, hostel ada sediakan. Boleh lah bersilat kat dapur tu nak buat apa-apa dan sila lah makan mengikut kesesuaian. Nak naik gunung ni kena lah makan banyak buat bekal tenaga. Kang terkelepet lah pulak tengah jalan. 

Jom!!

Saturday, December 6, 2014

SK10D9N ~ Day 5: Wonderful Jeju Part II: Seongsan Ilchulbong, Seopjikoji, Maze Land, Manjanggul Lava Tube, Smart Grid Jeju, Gimnyeong Beach

Tuesday, 28th October 2014

Aktiviti pertama kami pada hari ni ialah pergi melihat sunrise di Seongsan Ilchulbong. Jarak dari hostel ke Seongsan Ilchulbong ni lebih kurang 45km. Makanya, seawal pukul 4 pagi kami dah bangun, mandi dan bersiap-siap untuk keluar. Pagi-pagi macam ni, breakfast belum ada disediakan lagi oleh pihak hostel. Takut kebuluran kat tengah jalan, kami pun bawaklah bekal. Nasi segera yang dibeli malam tadi kami letak air sikit dan panaskan dalam microwave. Lauknya pulak, lauk segera dari Brahim's. Kari ayam dan sambal ikan bilis. Tidak dilupa, serunding daging dan juga kimchi. Fuh, dah mewah sangat dah macam ni. :D 

Kami keluar lebih kurang pukul 5 pagi. Keadaan kat luar memang gelap gelita dan agak sunyi jugak lah. Nasib baik ada lampu jalan. Berbekalkan suara GPS unnie, kami pun memulakan perjalanan kami ke Seongsan Ilchulbong. Gitu gini, begitu begini, kami tiba di perkarangan Seongsan Ilchulbong lebih kurang pukul 5.30 pagi. Walaupun masih awal, boleh tahan dah ramai jugak orang yang datang. Semuanya bergerak menuju ke pintu masuk dan seterusnya menggagahkan lutut menaiki tangga yang disediakan untuk ke puncak.

Golap eh tapi ada cafe dah bukak..

Wednesday, December 3, 2014

Mi Kicap Korea

Kemain iklan kat TV tu, membuatkan aku nak try Maggi Royale terbaru perisa Korean Spicy Braised Beef. Packaging pun menarik gitu. Beli lah satu pack buat rasa-rasa. 

Source: Maggi website

Expectation dari packaging macam best je. Bila dah dimasak, ya ampun. Versi apa ni. Haha..

Lepas dimasak..

Buruk bebenor lah kan rupanya. Haha.. Rasa? Tak spicy sangat pun. Bagi aku rasa macam mi letak kicap je. Tapi boleh lah layan. Not memorable sangat lah. Hehe..

Aku nak tunggu Maggi Royale keluarkan Laksa Johor pulak. :P

Tuesday, December 2, 2014

English Tea House And Restaurant, Kota Kinabalu

*Updated on January 2016, restoran ni dah tutup! Apadaa.. Huhu..

Aku baru je tau tentang kewujudan restoran ni di Alamesra KK bila officemate ajak makan kat sini. Ingatkan ada kat Sandakan je, sebelah rumah scary Agnes Keith tu. Hehe..

English Tea House and Restaurant..