Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Friday, November 28, 2014

SK10D9N ~ Day 4: Wonderful Jeju Part I: Rent a Car in Jeju, Hallim Park, Hyeopjae Beach

Monday, 27th October 2014

Perkara yang paling dinanti-nantikan dalam trip ke Korea kali ini ialah jalan-jalan ke Jeju Island. Dan itulah yang kita nak buat for the next five days starting today. Ke Jeju kita hari ni yay! 

Untuk memaksimakan masa jalan-jalan di Jeju, kami ambil flight seawal pagi yang mungkin. Tapi idokler pagi betul. Kalau pagi betul, pukul 6 pagi dah terbang. Tu nak kena tidur airport macam tu. Trip santai ni, kami tak kuasa lah nak tidur airport. Oleh itu, kami ambil flight yang sesuai yang dapat kami kejar dari hostel ni. Flight pukul 8 pagi.

Dari hostel, kami naik airport bus je. Bus stop yang berdekatan nak ke airport ni letaknya di depan hotel Best Western Kukdo, Euljiro-4-ga. Nak kena jalan kaki lah jugak dalam 10 minit dari hostel ke bus stop ni. Bas pertama yang gerak dari bus stop ni ialah pada pukul 4.30 pagi. Kami ni jalan laju-laju pun tak sempat nak kejar. Sampai je bus stop, bas pun jalan. Terpaksalah tunggu the next bus pukul 4.50 pagi. 20 minit menunggu tu pun boleh rasa keras kejung. Sejuk pulak pagi-pagi ni. 

Bus Stop ke airport..

Tuesday, November 25, 2014

SK10D9N ~ Day 3: Hi Seoul Part II: MOM House, Namsan Park, Yang Good Restaurant, Rubber Duck Project, Mouse Rabbit Cafe, Dongdaemun Design Plaza

Sunday, 26th October 2014

Hari kedua di Seoul! Aktiviti hari ni pun banyak santai-santai dan lepak-lepak, menyambung balik aktiviti mengejar Autumn Foliage yang nan hado tu. Tapi santai-santai pun, banyak jugak tempat kami singgah. :P

Awal pagi ni kami breakfast di cafe dan guesthouse milik emak si Dugong Gemok @ Dumok. Datang awal pagi macam ni senang. Tak ada orang, dan tenang je kami nak lepak lama-lama. Ahli keluarga Dumok pun takde. Belum bangun kot dek busy main Starcraft malam tadi. Haha.. 

Mom House gitu. Rumah mak lah kan. Macam best je duduk rumah mak ni. Tapi aku tak teringin pun, sebab tak kena dengan duit yang ada kat dalam poket aku ni. Harga satu malam duduk rumah mak ni, boleh duduk enam malam kat Big Bang Hostel. Boleh demam tengok harga. Jadinya, kita datang melawat je lah ye. Tapi kalau betul-betul baca pasal Mom House ni, "Mom" tu bukannya emak, or mama or mami or umi or ibu, tapi sebenarnya singkatan daripada Music Of Mountain. Lorr.. Ala-ala The Sound Of Music lah pulekk khenn. 

Mom House..

Sunday, November 23, 2014

Konvokesyen UMS ke-16

Aktiviti setiap tahun. Orang lain konvo, orang lain yang excited..

Us..

Tiap-tiap tahun masuk dewan. Hopefully lepas ni bila masuk dewan, pakai jubah lain pulak. Harharhar..

Friday, November 21, 2014

Up One More Year!!

Hari ni tambah lagi setahun umurku. Ku singgah di office, tengok-tengok ada satu parcel menanti.

Jeng jeng jeng..
This is Love!!

Terkedu dan terharu bila bukak. Thanks Aleng and Asue for this birthday gift. Bawak jauh dari Seoul tu. ^______^

Sunday, November 16, 2014

SK10D9N ~ Day 2: Hi Seoul Part I: Ehwa Women's University, Gyeongbokgung, Wiki Cafe, Dongdaemun Design Plaza

Saturday, 25th October 2014

Kami tiba di terminal Seoul Station lebih kurang pukul 4.30 pagi. Masih lagi kemamaian masa turun train tu. Padahal nyenyak tidur sampai berdengkur-dengkur. Hehe.. Dah kat station ni, kami freshen up basuh muka gosok gigi bagai dan cari port solat Subuh. Selepas tu kami pun melangkah keluar untuk check in hostel.

Trip kali ni, kami stay di Big Bang Hostel, Euljiro-3-ga. Hostel ni, adik-beradik dengan Girls Generation Hostel. Sampai sana lebih kurang pukul 7 pagi. Nasib baik lah ahjumma dah bukak kaunter, dan nasib baik jugak lah bilik memang dah ready. Dapat lah kami check in, mandi-mandi dan rehat, dan buat apa-apa yang patut. Sambung tidur pun sempat. Hehe.. Topup energy sebab dah dua malam tak jumpa tilam. Lebih kurang pukul 11 pagi baru lah kami keluar.

Trip ke Seoul untuk dua hari ni agak santai. Tak ada nak ke mana sangat. Just nak jalan-jalan tengok Autumn Foliage kononnya. Tapi takde pun foliage nya. Awal sangat kami datang. Ada tu ada lah jugak tapi sikit sangat. Nak posing, main baling-balin, campak-campak daun kering memang tak dapek lah.

Dah lepas makan, kami decided untuk pergi ke Ehwa Women's University. Dulu dah pernah masuk dah university ni. Menarik jugak lah. Dengan old building, modern building, pokok-pokok pun banyak. Kot-kot lah kan ada pokok yang dah berdaun merah oren kan. Boleh lah posing-posing. Sayangnya kat Ehwa, beberapa pokok je yang daunnya dah mula bertukar warna. The rest masih kehijauan. Hampa lah jugak kan. Takpe lah. Jalan-jalan je kat dalam ni untuk sedapkan hati. 

Kawasan Ehwa Women's University.. 

Friday, November 14, 2014

SK10D9N ~ Day 1: Dynamic Busan Part I: Dongbaek Island, Busan Yacht Center, Busan Cinema Center

Bismillahirahmanirrahim.. Mukadimah kepada trip ni boleh baca kat sini. Mari kita start. ^___^ 


Friday, 24th October 2014

Kami selamat tiba di Gimhae International Airport lebih kurang pukul 9 pagi. Macam biasa lah kan, go through immigration, collect luggage, lambai uncle kastam, dan seterusnya keluar dari Arrival Hall. Ini kali kedua aku ke Busan. Makanya tidak lah tercangak-cangak fikir nak ke mana. Macam biasa jugak lah, kalau jalan-jalan ke Korea ni, perkara pertama yang dibuat sebelum meninggalkan airport ialah pergi topup kad T-Money.

Ramai kata tak boleh guna T-Money kat Busan. Mula-mula aku pun percaya jugak, sampai beli Cashbee Card takut tak laku T-Money yang ada. Tapi sebenarnya boleh je. Janji kad T-Money yang digunakan tu dibeli selepas tahun 2011. Baru lah stesen-stesen subway kat Busan ni kenal dengan T-Money kita tu. Itu pun dapat tau selepas ditarbiyah dengan staff subway di Gimhae tu. T-Money Mulan sokmo error takmo detect, sedangkan aku dan Sue lenggang kangkung lepas je. Bila disoal-siasat, T-Money tu Mulan beli pada tahun 2009. Nasib baik lah aku teringat nak bawak Cashbee Card, tak payah lah beli kad baru. Hehe.. 

Cashbee Card jadi penyelamat..

Wednesday, November 12, 2014

Pusan Inn Motel, Busan

Oklah, kali kedua datang Busan ni, aku dan kawan-kawan membuat keputusan untuk stay berdekatan dengan Busan Station. Kat tengah-tengah. Senang nak bergerak ke utara, selatan, timur dan barat sekiranya perlu. Dulu first time datang, aku stay di Haeundae. Jauh kemain. Penat duduk lama-lama dalam train nak ke sana sini.

Kami stay di Pusan Inn Motel. Tak sampai 5 minit pun jalan kaki dari stesen KTX Busan Station. Kalau dari subway Busan Station, jalan tak sampai 10 minit. Memang sangat lah strategik tempat ni. Harga pun boleh tahan murah! Satu bilik, sumbat tiga orang hanya berharga KRW50,000 je satu malam. Nak tidur je pun kan. 

Lokasi Pusan Inn Motel

Monday, November 10, 2014

Yeha Guesthouse (City Hall), Jeju Island

*Yeha Guesthouse (City Hall) telah ditukar nama ke Hostel Lyndon pada Jun 2015.

Semasa jalan-jalan 5 hari ke Jeju-do, kami memilih untuk bermalam di Yeha Guesthouse cawangan City Hall. Mula-mula nak booking di cawangan Terminal, tapi penuh lah pulak. Antara sebab pilih nak duduk kat Yeha ni adalah sebab review yang menarik dari guests yang pernah duduk kat sini. Harga pun boleh lah. Tak lah mahal, tak lah murah. It's Jeju-do. Tempat tourists. Mahal sekali pun, ambik lah jugak. Nak-nak dah malas nak pikir nak tidur kat mana. Lagi pulak, dapur hostel ni menyediakan kelengkapan memasak untuk Muslim guests. Jadi tak ada masalah lah untuk kami masak-masak di dapur. 

Pintu masuk depan nun.. Kaunter pendaftaran kat belah kiri tu..

Saturday, November 8, 2014

Big Bang Hostel, Seoul

Siapa yang biasa stay di Girls Generation Hostel, mesti tau tentang Big Bang Hostel ni. Owner kedua-dua hostel ni merupakan orang yang sama. Lokasinya pun sama jugak di dalam satu bangunan yang sama. Cumanya, GG Hostel terletak di Tingkat 3 dan BB Hostel pula di Tingkat 2. Dan, sama jugak konsepnya, hostel for females and Family. Jejanz tak boleh masuk ye. Melainkan korang dah kawen dan bawak anak bini sekali. Hehe.. Tapi entah macam mana diorang nak check aku pun tak tau. Kalau main tipu pun boleh agaknya. 

Aku ni dah biasa duduk kat GG, teringin pulak lah nak duduk kat BB. The thing is, BB ni agak baru. Makanya semua bilik, dapur, toilet dan sebagainya semuanya dalam keadaan baru. Masih bersinar-sinar gitu. Harga pulak mahal sedikit dari GG sebab kesemua bilik comes with toilet. Tak ada toilet asing-asing kat luar macam GG. Scary jugak tu sebenarnya toilet kat dalam ni. Sebab pintunya agak see-through. Haha.. 

Pintu masuk..

Thursday, November 6, 2014

Autumn......

Poyo pergi Korea sebab nak tengok Autumn, tapi salah timing pokok belum merah oren kuning coklat. Yang buat stress, kampus aku lagi cantik autumnnya. Cisss..

Baru nak memerah..

Tuesday, November 4, 2014

Busan-Seoul-Jeju 10D9N ~ Start!!

Yosh! Ke Korea ke kita? Ye lah. Korea lagi. Selagi tak habis pelusuk Korea tu aku jelajah, selagi tu takkan habis trip Korea aku ni. 

Dek kerana AA ada buat sales, aku dah beli siap-siap tiket in advance. Balik je dari Busan last year terus beli tiket ni. Memang sewel tak terkata lah. Untuk trip kali ni, ahli rombongannya terdiri daripada aku sendiri, mek Mulan geng KPop, Sue kawan Mulan dan makcik kepada Mulan. Berempat lah ni kononnya. Dah tu plan nak merewang ke Jeju je. Poyo tau. Beli tiket flight ke Busan sebab dekat dengan Jeju. Padahal, dari Seoul lebih kurang sama je. Sebenarnya alasan yang paling tepat ialah takmo singgah Seoul. Nanti melagha melebih dok kejar artis, trip ke Jeju entah ke mana. Kononnya lah kan. So beli lah tiket yang diidamkan tu. Harga pun dalam RM400++ je return. 

Yang dipersetujui..