Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Tuesday, December 31, 2013

Visa ke China

Aku paling malas lah kalau nak pergi jalan-jalan ke negara yang nak kena buat visa. Leceh sungguh. Tapi disebabkan memang dah ngada-ngada beli tiket flight ke Shanghai, nak tak nak terpaksa lah turutkan jugak. So, apply visa ke China lah kita ya.

Senang tak nak buat visa ni? Aku pun tak tau senang ke tak sebabnya aku buat dengan travel agent. Sediakan dokumen yang lengkap dan tinggal bayar je. Pandai-pandai diorang lah nak urus. Kira senang lah tu kan? Hehe.. Almaklumlah, aku ni duduk jauh. Tak mampu nak terbang ke Kuching ataupun KL semata-mata nak berurusan buat visa dengan consulate ataupun embassy China ni.

Monday, December 30, 2013

Meet Super Junior at KyoChon!

Yeahhh!! Ini dia! Teka bayang-bayang dan dapat pergi fansign budak dua ni. Dapat jumpa face to face! Yehetttt!!

Sunday, December 29, 2013

Kia Ora, Aotearoa! ~ Summary

Nak rumuskan lah sikit tentang trip ke South Island ni, dari segi tempat-tempat yang dilawati dan perbelanjaan selama 13 hari ni. Perbelanjaan tu penting kan! Boleh kita tengok murah ke mahal kalau nak jalan-jalan kat New Zealand ni.

Tempat-tempat yang telah kami lawati ialah seperti peta kat bawah ni. Google Map senget nau tak boleh letak nama tempat banyak-banyak. Terpaksa lah pecah dua. 

Peta 1

Friday, December 27, 2013

My Homestay, Miri

Yosh. Sempena trip kami ke Miri selama 4 hari 3 malam, kami stay di My Homestay. Satu malam je lah stay kat sini sebab guesthouse ni penuh! Ini pun last minute dapat mencelah untuk satu malam. Tak dapat nak continue untuk malam kedua dan ketiga dan kami terpaksa lah cari tempat lain untuk bermalam. Kita cerita lah sikit pasal My Homestay ni ye.

My Homestay..

My Homestay ni letaknya kat celah-celah rumah kedai berdekatan dengan Jalan Merpati, dan boleh dikatakan berhadapan dengan Imperial Hotel. Imperial Hotel tu kiranya seberang jalan je lah. Location-wise sangat strategik jugak lah. Kat tengah-tengah bandar Miri. Nak cari makan senang. Nak pergi beli barang pun senang. Tapi parking-wise, sengsara sikit lah. Sebab kawasan ni boleh dikatakan agak meriah. Ada banyak restoran bagai, makanya ramai yang suka melepak kat area ni. Kami yang bawak kereta ni terpaksa jugak lah tawaf kawasan kedai ni entah berapa round dulu sebelum dapat parking.

Lokasi..

My Homestay ni letaknya di tingkat 2. Tak ada lif ye. Sila naik tangga dengan penuh hati-hati, nak-nak yang bawak beg tarik berbondong macam aku ni. Mana tak besar beg. Balik dari Busan terus straight pergi Miri tak reti balik rumah dulu. Rasakan je lah. Dah sampai kat atas tu, kena bukak kasut. Bagus jugak ye. Jalan-jalan roaming around dalam guesthouse ni kaki ayam. Dijamin bersih gitu. Dah settle semua, kami pun check in lah untuk satu malam ni.

Hehehe.. Nangis pikul beg..

Sila bukak kasut..

Reception counter..

Kami berempat. Nak duduk dorm, dorm penuh. Makanya kami duduk bilik berdua. RM50 satu malam per room. Boleh lah kan? Seorang RM25 je. Biliknya kecik je. Muat-muat satu katil queen size dan ruangan cepotet untuk lalu. Muat-muat tu memang muat-muat lah. Kepala dan kaki katil memang cecah dinding, takde ruang sikit pun. Mereka custom made kah katil-katil ni untuk bagi muat? Ke mereka buat ruang ni muat-muat besor katil? Hehe.. Nak solat pun agak susah jugak lah, tapi we managed. Boleh lah, bilik kecik macam ni. Buat tidur je pun. Tapi bila nak packing beg sakit jiwa jugak. Terpaksa lah naik atas katil. Hehe..

Our room.. Muat-muat katil.. 

Kami stay di 2nd floor. Kebanyakannya kat sini bilik double lah. Toilet ada kat bahagian hujung. Best jugak dapat bilik dekat dengan toilet. Tak payah nak jalan jauh-jauh. Tapi yang kurang bestnya, toilet dia campur lelaki perempuan. Ko kena pandai-pandai lah ye. Kalau nak toilet yang perempuan aje, atau lelaki aje, sila naik ke tingkat 3. Tapi malas pulak lah nak menapak naik. Tapi, alhamdulillah jugak lah sepanjang duduk kat sini, takde bertembung dengan mana-mana lelaki kat toilet time mandi, vera dan sebagainya. Jumpa pun time basuh tangan je. Hehe.. Shower dia sangat best! Sebab kepala shower dia yang bulat besor tu ngam-ngam atas kepala. Perghhh.. Best gilak!

Unisex..

Shower..

Sinki..

Jamban..

Ok, dah settle bab jamban dan yang sewaktu dengannya, kita check out common room pulak. Common room dia takde lah besar mana. Kecik je, antara reception counter dengan tangga turun ke bawah. Ada lah satu set sofa, meja kopi, tv. Nak lepak-lepak kat sini agak best jugak lah. Dah tu, ada jugak lah disediakan komputer dua biji untuk buat apa-apa yang patut. Surf internet ke, apa ke. Kira ok lah jugak.

Tempat lepak..

Komputer..

Okies. Laluan bilik kami ni, kalau jalan sampai hujung akan tembus ke beranda. Mula-mula ingat beranda ni tempat lepak je sebab dari jauh nampak kerusi meja bagai. Rupanya kat tepi tu ada small kitchen gitu. Ada siap sinki, induction cooker, periuk nasi, toaster, microwave, oven, etc. etc. Wow. Boleh main masak-masak lah kat sini! Kat kabinet ada disediakan basic things like tea, coffee, sugar, salt bagai. Memang terbaik! Kebetulan, kami ronda-ronda time pagi. Ada disediakan roti dan all sorts of jam. Memang sedap lah mengap ye! Kagum aku tempat ni. Sangat comel dan menarik. Membuatkan semangat berkobar-kobar nak bukak tempat-tempat macam ni. Hehe.. Siapa nak invest sila angkat keyboard!

Small kitchen..

Kitchen appliances..

DIY drinks..

Lepak dan makan kat sini..

Simple je design dia, comfy pun ye. Aku suka lah tempat ni. No wonder lah penuh sentiasa ye. Kan best kalau lagi dua malam kami kat Miri ni dapat duduk sini lagi. Huhu.. Dah skodeng-skodeng area beranda, tempat lain untuk diskodeng ialah tingkat 3 dan tingkat 4. Kebanyakannya kat atas ni dorm. Bilik double pun ada lah jugak. Oh, iron dan iron board pun ada disediakan di koridor tingkat 3 ni. Lagi bertambah suka aku ni kalau ada siap iron bagai!

Iron..

Rooms upstairs..

Jamban tingkat 3..

Kat tingkat 3 ni pun ada beranda jugak. Tapi beranda ni dikhaskan untuk tempat merokok. Memang sangat lah terbaik tempat ni. Siapa tuannya ni? Tak mo bukak kat KK ke? Iols boleh tolong handle. Harharhar.. Gigih naik atas sampai tingkat 4. Kat hujung, ada satu tangga berpusing untuk ke bumbung. Ada surprise lagi ke? Kot-kot ada taman ke kat atas ni. Puahahaha.. Tapi bila dah naik, rupanya ada tempat sidai baju je. Ekeke.. Oklah tu kan, boleh jemur baju kat sini.

Suar katok sape tu..

So, ada sesiapa yang dah berkenan dengan tempat ni? Aku berkenan sangat-sangat lah. Lain kali datang Miri boleh duduk sini lagi. Tak gitu? Semakin sesak lah jawabnya tempat ni. Nanti aku datang lagi takde bilik available dah. Makanya, korang tak yah dok kat sini lah! Hehe..

Brochure My Homestay..

For more info go to My Homestay website.

Thursday, December 26, 2013

Hadiah Terhebat

Hari ni hari kedua pergi hantar sample. Pagi-pagi lagi dah siap. Tengah gosok gigi dalam toilet, ada benda jatuh kat lantai, aku bongkok lah nak ambik. Sekali PRAAAAPPP!! Dah tu pinggang aku rasa nak tercabut. What the... Oh no. Terus tak boleh berdiri tegak. Tulang patah ke? Muscle pull ke? Terbongkok-bongkok aku keluar dari toilet. Sakitnya Allah saja yang tau. 

Dah alang-alang nak ke klinik kan, aku register kan diri nak jumpa doktor. Serius. Sakit sangat. Dulu-dulu dah pernah kena dua tiga kali. Memang ambil masa dua tiga minggu jugak lah nak baik. Tu paling minimum. Nangis lah. Kalau dah sakit belakang macam ni memang lah tak boleh nak buat kerja apa. Doktor kata muscle pull je. Suruh tuam ais je balik nanti. Dapat MC yay!! Boleh lah rehat kat rumah.

Hadiah MC.. Satu hari je..

Dah settle hantar sample kahak hari kedua aku terus balik rumah. Driving pun sengsara. Tak boleh duduk tegak. Sudahnya lenguh satu badan menahankan pinggang dan belakang yang sakit ni. Dah sampai rumah, baring pun tak kena. Duduk pun tak kena. Diri pun tak larat. Sudahnya aku meniarap je. Dah meniarap nak bangun pun susah. Adoihlaaa.. Terseksa sangat-sangat. Tuam dengan ais pun tak jalan. Memang selamat lah. Sabar je lah ye dua tiga minggu ni. Tunggu sampai dia baik sendiri.

How to submit the third sample? T_________T

Tuesday, December 24, 2013

TB Screening

Dah dekat 3 minggu batuk tak baik-baik. Nak-nak beberapa hari lepas ada beberapa kes TB kat dalam campus. Makanya, sebab macam seram je bunyinya, aku pun pergi lah buat screening. Nak buat screening TB ni tak boleh buat kat calang-calang klinik. Nak kena pergi Klinik Kesihatan Kerajaan. Paling dekat kalau kat KK ni Klinik Luyang lah. Sangat terbaik lah kan. Dah lah susah parking. Tapi gigihkan jugak lah pergi.

Sampai je kat klinik tu aku rempuh naik atas divider, dan parking kat atas pavement. Nak buat macam mana lagi kan. Dah lah sempit kawasan tu. Terpaksa lah langgar undang-undang. So nak buat screening TB ni bukannya senang ye. Mula-mula nak kena jumpa doktor dulu. Beratur lah kau panjang-panjang berjela nak jumpa doktor.

Bila dah dapat jumpa doktor, doktor akan tanya apa masalah bla bla bla. Time ni lah bagitau nak request untuk TB screening. Dah tu dia suruh pergi ke Klinik Dada. Wowww.. Nama klinik tu klinik dada kau. Hehehe.. So pergi lah ke sana. Masuk dalam tu punya lah scary sebab semua yang ada macam ninja dah pakai topeng. Bahaya kot lah kan kot-kot ada yang mengidap TB kat situ. 

Dah register kat klinik tu, tak lama tu nurse panggil untuk buat injection kat lipatan siku ni hah. Punya lah gatal lepas kena enjek tu. Katanya jangan garu! Dia nak tengok berapa besar bekas kena inject tu nanti. Kawan-kawan kata, kalau bekas yang timbul nanti beso sebeso beso tidak, confirm lah ada TB. Oo-oohhh..  O_O

Dah tu, nurse lain bagi borang dan tiga bekas kecik. Katanya kena bagi sample kahak untuk 3 hari berturut-turut dan hantar sample tu ke klinik ni start hari ni. What? Nak kena datang lagi 3 kali ke sini? Berturut-turut lagi? Adedededehhh.. Kalau boleh aku memang tak nak dah datang sini lagi. Terus senak perut aku. Terpaksa jugak lah kan untuk teruskan screening ni.

Hadiah..

So, sample pertama dah dibuat untuk hari ni. Tinggal sample kedua dan ketiga pulak untuk besok dan lusa. Dah habis bagi semua sample, baru lah buat check up lagi. So, tunggu je lah nanti apa keputusannya. 

Monday, December 23, 2013

Brunei Day Trip

Sunday, 15th September 2013

Korang tau tak, aku ni dah duduk kat KK ni dah dekat 8 tahun. Tapi tak pernah jejakkan kaki kat Brunei. Nak pergi, tapi tak ada kawan nak pergi kan. Kalau sendiri-sendiri tak reti. So terbantut je lah. Tapi bila ada yang mengajak ni memang tak kan tolak punya lah. Trip ke Brunei ni merupakan day trip je. Balik hari dari Miri. Jalan-jalan Brunei ni termasuk dalam edisi jalan-jalan Miri kami. Dah alang-alang dekat kan. Kami redah je lah bawak kereta masuk ke Brunei. Memang takde plan apa-apa pun. Kalau sampai, sampai lah kami. Kalau tak sampai, balik lah kami semula ke Miri. Hehe..

Alkisahnya, pagi-pagi lagi selepas sarapan kami dah gerak. Tapau makanan siap-siap dari Miri untuk makan lunch nanti. Ni bajet konon-konon makan kat Brunei mahal lah ni. Hehe.. So, keluar awal pagi, banyak kedai tak bukak lagi kat bandar Miri ni. Nak-nak money changer. Kusss semangat, kami tak tukar duit Brunei lagi! Macam mana lah tu kan. Sehelai sepinggang je lah kita takde duit masuk Brunei? Kerja gila sangat-sangat ni. Haha.. Sedapkan hati je ni nanti kat Brunei lah baru tukar duit. Kihkihkih.. Nanti kau. Kau tunggu dan lihat je lah apa jadi. Kehkehkeh..

K Rin drive, aku dok tepi jadi GPS. Ni masih kat dalam Malaysia boleh lah mintak bantuan Waze. Nanti dah masuk Brunei tak ada coverage susah lah pulak. Apa-apa pun kita jalan straight je lah. Bila dah keluar dari kawasan bandar Miri ni, jalan agak lengang. Bukan lengang sebab takde kereta, lengang sebab tak ada apa-apa kat kiri kanan jalan. Tak lama tu jumpa jambatan. Setelah digoogle, jambatan ni namanya Jambatan ASEAN. Apa yang best pasal jambatan ni pun aku tak tau sampai kena bayar RM10. Mahal sangat kot.

Tak lama tu jumpa lah dengan check point Sungai Tujuh. After 45 minutes lah lebih kurang dari Bandar Miri. Check point Sungai Tujuh ni check point ke rumah hantu? Yang depan-depan ni bangunan agak cantik jugak lah. Dah lepas lalu bangunan cantik, cop pasport bagai, jumpa bangunan kurang cantik. Macam kawasan kena tinggal. Buruk sangat lah. Setelah digoogle, bangunan buruk ni semua kompleks imigresen yang lama. Kenapa lah tak dirobohkan je ye. Ni buat tempat jin berkampung pulak dah. Ke sebab jin dah berkampung, susah nak robohkan? Isyy amit-amit..

Sempadan Malaysia-Brunei berjaya diseberangi. Masuk lah pulak kat kawasan imigresen dan kastam belah Brunei pulak. Kat sini kena lah isi borang permohonan bawa masuk kenderaan. Takde lah susah mana pun. Asal ada salinan roadtax, isi je apa-apa yang patut. Dah tu pass balik ke kaunter dan cop pasport. Sambil-sambil tu kena interview lah jugak. Nak ke Bandar Seri Begawan ke? Sengih je lah. Dah tu dapat info yang boleh buat heart attack. "Hari ni ada sambutan hari keputeraan Sultan Brunei. Banyak tempat tutup." Haiyohhhhhhhhhh.. Terus lemah semangat. Senyum je lah balik kat ahkak imigresen tu. 

Isi borang kenderaan..

Cantik copnya..

Dah. Jalan terus. Punya lah seram kawasan imigresen dua-dua belah negara ni. Dah lah tersorok. Tengah-tengah hutan pulak tu. Takde lampu jalan pulak tu. Eii.. Kena balik awal petang ni. Tak nak lah tunggu sampai malam. Seram je dibuatnya. Tak lama tu kami nampak tol. ALAMAK. Berapa nak kena bayar ni. Dah lah takde duit Brunei. Masing-masing dah pucat lesi. Hehe.. 

Dah tiba turn kami, kami buat muka gwiyomi kat pakcik tol tu. Nak gelak pun ada jugak. Tapi serius memang kami takde duit Brunei. Siap tanya boleh bayar dengan RM ke tak. Tolong lah pakcik, kami mintak maaf banyak-banyak tapi kami ada ringgit Malaysia je. Pakcik tu senyum je. Dah tu dia kata "takpe lah nak, jalan je lah". WHATTT? Oh terima kasih banyak-banyak pakcik! Nak nangis rasa. Haha.. Baik sungguh hati pakcik tu. Takpe pakcik, nanti balik nanti kalau kami jumpa pakcik lagi kami bayar ye duit tol ni. BND3 je pun. Huhu..

Jalan lah kami terus menuju ke Bandar Seri Begawan. Jauh lagi ni nak sampai. Dah lama sikit tu sampai lah kat kawasan Kuala Belait. Kat sini baru lah nampak bangunan, rumah orang bagai. Tak ada beza mana pun countryside Brunei dengan countryside Malaysia. Sama je. Akhirnya, dekat dua jam jugak lah kot on the road dari sempadan Miri-Brunei, sampai lah jugak kat Bandar Seri Begawan.

Tengah ada sambutan..

Jalan punya jalan punya jalan entah macam mana boleh sampai kat Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah. Orang punya lah ramai kat kawasan ni. Kenapa ramai sangat ni? Dah tu bukan orang local. Kebanyakannya Bangla. Dah tu bersidai-sidai lepak-lepak kat tepi jalan. Apa lah diorang buat ni. Sesak pulak tu kaum kerabat dia. Dah terasa macam kat Bangladesh lah pulak. Hahaha..

Sambil ternganga tengok ramai Bangla, sambil cari parking. Rezeki kami kot, depan-depan hidung dapat parking. Dah parking tu kami jalan lah menghala ke kompleks. Bukan Bangla je yang bersidai kat sini. Filipinos pun ramai. Indonesia pun. What happened? What happened? Telek punya telek rupanya semua bangunan dan kedai tutup sempena sambutan Hari Keputeraan Sultan Brunei. Ada notis ditampal kat pintu masuk, semua kedai bukak dalam pukul 1 nanti. Laaa hai.. Semuanya ni tengah tunggu kedai bukak lah ni? Tskk.. Seram sungguh bila nampak warganegara asing ni berkumpul ramai-ramai macam ni. Ingatkan kat KLCC je diorang lepak-lepak macam ni. Kat sini pun sama gak. 

Malaysia mampu? Tak mampu nokss..

Sementara kedai tak bukak lagi (kami pun tak tau kenapa kami nak masuk kedai), kami pun berjalan lah cari mesin ATM. Punyalah selamba lenggang kangkung takde duit Brunei kan. Nasib baik tak jauh dari Kompleks Yayasan ni ada Citibank. Mencucuk lah kami kat situ. Keluarkan BND100 je kongsi empat orang. Ekekeke.. Punyalah bajet ketat gila-gila. Tak ada plan nak beli apa-apa pun. Buat cukup syarat je. 

Dah tu, kami ronda-ronda lah kat kawasan sekitar. Jalan-jalan melewati kawasan padang yang kemudiannya aku dapat tau nama padang tu Taman Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien dan seterusnya menuju ke Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien. Kat padang ni macam baru lepas ada event sebab ramai orang tengah mengemas. Event sempena Hari Keputeraan kot.

Jawi ko..

Taman Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien..

Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien..

Sampai kat masjid, ngam-ngam tak lama tu masuk waktu. So, solat lah dulu kat sini. Dia punya tempat ambil wuduk tu kuss semangat jauh nya. Tengah terpinga-pinga tu aku ditegur. "Mau ke mana mbak? Ambil wuduknya di sana." Wait. Aku ni kat Brunei ke kat Indonesia ni? Puahahaha.. Dah settle solat, baru lah jalan-jalan kat perkarangan masjid ambik gambar. Gigih kau menyelca 360 darjah. Bukan kami je yang sakan bergambar kat sini. Ada ramai lagi. Tapi semuanya Bangla. Kahkahkah.. Kami ni taraf-taraf Bangla jugak lah excited memposingkan diri. Tepi pokok pun boleh jadi.


More masjid view..

Disebabkan dah tengahari kan, makanya marilah kita makan bekalan yang kita bawak masuk dari Miri tadi. Port terbaik ialah di bawah pokok kat area masjid. Belasah je lah kan. Lagi pulak ramai jugak Bangla tengah melepak kat bawah pokok. Harharhar.. Sambil makan sambil gelak. Mana tak gelak, macam lawak je duduk bersila atas rumput makan bekal ngadap semak. Tak pernah dibuat orang Brunei kot. 

Kat sini.. Jauh sikit dari Bangla-Bangla yang ada..

Lunch!!

Dah kenyang baru lah kami melangkah masuk ke Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah. Ramainya umat ya ampun. Kedai baru bukak, so ramai-ramai masuk menyerbu. Tempat ni memang lah menarik. Aku ni jakun lah kan bila nampak papan tanda kedai-kedai ni ditulis dengan tulisan jawi. Ternganga aku tengok. Nak membacanya pun kena eja satu-satu. Kalau ada baris atas bawah depan tu senang sikit lah nak menyebutnya kan? Hehe.. 

Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah..

Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien dari kompleks yayasan..

Susuq Badan Marie France.. KO MAMPU TEMAH?

Hambik kau!!

Bagus ekk diorang pakai tulisan jawi ni. Bukan setakat bahasa inggeris tu dijawikan, ditranslate bulat-bulat pulak tu. Nangis mak baca! Nangis sebab banyak nau gelak. Ampun! Tak ada niat nak gelak. Sebab jakun tak pernah jumpa kan. Sebelum menghayati betul-betul, kita gelak dulu. Huhuh..

Kami lepak-lepak sebentar kat tingkat 1 area klinik ni sebab ada free wifi. Yay! Mari lah kita tengok apa-apa yang patut, update apa-apa yang patut. Dah petang dah pun. Nak jalan-jalan ke mana pun tak tau. Koman-koman pukul 3.30, pukul 4 dah kena gerak balik dah. Tak nak sampai kat sempadan time gelap. Serammm.. 

Dah habis memusing cuci mata tengok kedai yang ada, kami masuk kedai souvenir. Aku beli lah keychain seketul untuk diri aku. Dah tu beli poskad untuk dipos balik. Dah beli poskad, pergi cari setem pulak. Setem ada dijual kat kedai gambar. Salesgirl kat kedai tu bukannya local pun. Orang Filipina. Yes mam yes mam je. Cakap Melayu pun tak pandai. Mula lah melekek-lekek tulis entah apa-apa kat poskad tu. Ada orang tu siap tulis lirik lagu Lelaki Ini lagi. Berangan lah tu kononnya Anuar Zain yang nganto poskad dari Brunei. Chittpoodahhh!! 

Mine!!

So nak pos kat mana? Pass je kat information counter kompleks ni. Staff yang ada kat situ boleh tolong pos kan poskad-poskad ni. Settle dah. Tunggu je lah poskad ni sampai kat office nanti. Entah berapa lama masa yang diambil pun aku tak sure. 

Dah tak tau nak ke mana lagi, kami pun bergerak lah untuk balik semula ke Miri. Tapi on the way nanti kalau nampak tempat-tempat yang menarik boleh lah singgah. Ye. Salah satu tempat menarik yang kami lalu on the way balik tu ialah Istana Nurul Iman. Sempena Hari Keputeraan ni, istana tak bukak ke? Kot-kot ada kenduri ke? Boleh kami datang makan. Hehe..

Cari calon laki..

Sunyi sepi lengang je perkarangan istana ni. Jamuan makan dah habis kot. Tak dapek lah kami masuk kan. Haha.. Suka suki je nak masuk. Berhenti lah sekejap posing 360 darjah kat sini. Ramai jugak lah manusia yang bergambar kat sini. Ada pelancong dari mana entah naik satu bas, berhenti berposing. Bila dah ramai-ramai tu agak havoc lah jugak. Pakgad yang ada kat situ jeling je. Hehe.. 

Sempat lah jugak kena tanya dengan Pakgad kat situ. Bukan Pakgad ni, tapi polis aku rasa. Haha.. Kena interview dari mana, nak ke mana bla bla bla. Macam terkejut gitu pakcik tu bila dapat tau kami ni masuk Brunei jalan-jalan tanpa hala tuju lepas tu terus balik. Haha.. 

Bukak lah gate ni kami nak masuk!!

E'ehh abe kok senyum sokmooo..

Tak lama mana pun kami kat Istana Nurul Iman ni. Nak cari calon laki pun tak sempat. Huhu.. So, balik terus lah kita ye. Tapi ada orang tu nak singgah The Empire Hotel. Katanya hotel paling best dan paling mahal kat Brunei ni. Harga bilik satu malam sampai ribu-ribu hengget. Tak dapek tidur kat sini, kita jalan-jalan cuci mata ambik gambar je lah ye. :P

Pergghh.. Dah sampai tu, memang kaw-kaw sangat lah tempat ni. Cantik! Meriah! Dan LUXURIOUS.. Terkucil mak kalau nak tidur kat sini satu malam noks. Tak mampu mak! Yang bilik hotelnya. Yang villa nya. Yang ala-ala apartment nya. Fuh. Dah tu kereta yang parking kat carpark, alalalalalaaa.. Tak boleh lawan MyVi kami ni. Rasa malu pulak nak parking kat sini. Huhuhu..

Besar kawasan hotel ni!

Kami pun jalan-jalan lah cuci mata. Tak lama tu ada acik sorang ni pusing-pusing bawak buggy. Kami pun tahan ler. Boleh naik tak? Dengan tak malunya kami tanya. Dia senyum je kata boleh, naiklah. Hulalalala.. Takde lah semput nak jalan-jalan. Sekali, aku nak tercekik bila ditanya nak ke mana? Stay kat bilik mana? PUAHAHAHA.. Adoiyaiii acik ni ingat kami tetamu hotel ni. Kami datang pun pakai MyVi je acik oii.. Nak tinggal kat sini? Huhuhu.. Cover-cover line lah kan cakap kami nak ke pantai. Huahuahua..

Lalu sini..

Lalu sini lagi..

Best betul jalan-jalan naik buggy ni. Agaknya sebab kami rasa bersalah yang amat sangat kan, kami minta acik tu turunkan kami kat satu bangunan ni. Haha.. Punyalah mewah ini bangunan. Acik tu siap cakap ohh duduk kat sini ye. PUAHAHAHAHAHAH nak menitik air mata aku dibuatnya. Hahaha..

Ok lah. Jalan-jalan masuk kat dalam. Siap ada ala-ala shopping complex gitu dalam ni. Mewah sungguh. Dah tu ramai yang tengah ber high-tea. Orang-orang kaya ni. Boleh lah ber high-tea bagai. Kami ni mana mampu. Lepak kat kedai mamak boleh ler. Rasa jeles pun ada lah jugak. Teringin nak tanya harga tapi segan. Taku kena cop ulu banat sangat. Ekeke.. Duit pun tak banyak mana kan. Nak pakai credit card macam ngengada lah pulak. 

Kedai..

Cuci mata tengok orang..

Perghhh..

Marvelous view..

Oklah kan. Dah dapat ronda-ronda kat kawasan The Empire ni kira oklah. Nanti aku buat majlis kahwin kat sini ye. Ooppss.. Bengkrap iols kalau cenggitu. Haha.. So, berjalan lah balik kami ke car park. Dan kami pun terus balik ke Miri.

Hoi milik siapakah kereta ini... I nak ngorat peleeeaassee..

Sampai kat sempadan memang dah maghrib dah. Gelap. Hujan lebat pulak tu. Lalu kat tol, pakcik tol pagi tadi tak ada lah pulak. Tak jadi kami bayar BND3 pagi tadi tu. Hahaha.. Kang bagi kat pakcik tol yang ni kang, terkejut pulak dia, banyak soal pulak kang nanti. So kami diam-diam je lah. Hehe.. Lalu kat kawasan rumah hantu time-time maghrib macam ni memang lah scary kan. Dah lah tak nampak jalan sangat. Main redah je ikut belakang kereta orang lain. 

Dari Brunei masuk Miri tak banyak kereta. Tapi dari Miri nak masuk ke Brunei, perghhh.. Sangat sesak. Panjang pulak tu jemnya. Dah nak dekat dengan Jambatan ASEAN yang mahal gila tu. Ni entah pukul berapa entah diorang nak sampai Bandar Seri Begawan, kalau betullah semuanya nak ke BSB. 

Dah, tamat lah sesi jalan-jalan ke Brunei yang spontan tak dirancang ni. Dah masuk Malaysia ni baru lah ada coverage kan. Kat hostel baru lah terhegeh-hegeh cari info pasal The Empire Hotel tadi tu. Terbeliak jugak lah mata sebab satu bilik superior baru BND180. Tak sampai pun RM500. Huk alohh.. Ingatkan seribu lah paling murah. Rupanya murah lagi. Murah lah tu kan, in terms of hotel kaya macam ni. Cari pulak info pasal high-tea tadi.......

BAPAK SUNGGUH. High Tea kat The Empire tadi BND30 je untuk dua orang. WHAAATT? Tengok balik baki duit yang ada dalam tangan. BND66. Huwaaaaaaaaaaa!!! Cis dan cis dan cisssssssskekkk. Kalau tau tadi kami dah pergi dah ber high-tea berangan jadi orang kaya. Menyumpah-nyumpah tak hengat bila dah sampai Miri ni. Hahahaha.. Gila meroyan masing-masing. Serius. Dah macam hapa dah tarik-tarik rambut guling-guling atas katil. Menyesal tak sudah. Nak-nak ada pulak yang dok repeat nyanyi rangkap "Cita-citaku menjadi orang kaya HEYY!!". Heii rasa macam nak pukul orang je. Hahahaha.. 

Nak buat apa duit ni? Ce citer ce citer.. -..-

Dah. Buat sakit hati je. Hehehe.. Jalan-jalan tak dirancang. So tak syok mana lah sebab tak dapat menikmati betul-betul Brunei ni. Nak kena overnight dua malam kot lebih kurang kalau betul nak merewang Brunei ni. Lain kali lah ye.

Tak peduli. Lain kali pergi, aku nak jugak ber high tea kat The Empire tu.