Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Monday, November 23, 2009

Kemut Punya Pasal

Kalau korang pergi isi petrol, korang pilih petrol apa ye? RON95 ke RON97? Kalau aku, confirm lah RON95 sebab aku ni kedekut. Hahahaha..

Alkisahnya, tangki baby ku menjerit untuk diisi. Pergilah aku mencari stesen Shell yang terdekat. Walaupun dalam perjalanan aku jumpa stesen Petronas dulu, aku kerek tak mo masuk. Nak jugak cari Shell. Apa yang best Shell ni pun aku tak tau.

Bila dah sampai, aku cari pam yang strategik. Selamat dah aku parking, baru aku nampak pam tu cuma ada RON97. Huh! Mana boleh ini macam! Aku pun kerek lagi sekali, alihkan kereta pergi ke pam sebelah yang aku confirm ada RON95. Dalam proses pengalihan, tiba-tiba... KEBABBOOOMMM!!! Tayar belakang kereta aku meletup akibat bergesel dengan platform pam tu. Ok. Aku exaggerate je lebih tu. Padahal bunyinya ala-ala kabuuusssshhh je. Hahahaha.. HUH? Meletup? Memang hampeh. Rupanya tiles pada platform tu dah pecah-pecah. Tergesel sikit pun dah boleh merobek tayar. Huhuhu..

Kesimpulannya. Aku terpaksa spend RM160 for the tyre semata-mata nak berjimat seringgit dua. Padan muka! Sila lah kerek lagi....

Sunday, November 22, 2009

Awas!!

Ini bukan cerita dongeng. Bukan juga cobaan. Ini betul-betul kejadian. Dan harap-harap semua kat luar sana especially ladies berhati-hati lah ye!

Kisahnya begini. One fine Friday afternoon dengan angin sepoi-sepoi bahasa, cuaca pun ala-ala mendung, makcik aku @ isteri kepada pakcik aku di culik. Sounds absurd kan? Makcik aku yang umur dah 40++ kena culik? Hahahahaa.. Lawak.. Lawak!! Tapi mind you, ini bukan lawak. Ini memang betul-betul terjadi.

She went for a stroll with her sister. Jalan-jalan di area Kg Likas sana. Her sister was driving lah. My aunt duduk di passanger seat di sebelah tu. Then the sister berhenti sekejap di tepi jalan berdekatan dengan satu kedai ni nak beli barang. She left the engine running coz makcik aku malas nak keluar and duduk diam-diam dalam kereta tu. In split seconds, ada sorang jantan haprak-dan-tak-guna-kecik-kecik-tak-nak-mampus-dah-besar-menyusahkan-orang menyerbu masuk ke tempat driver dan drove off with my aunt still sitting inside the car.

The sister was freaking out crazily. Menjerit-jerit sudah. Dalam sekelip mata saja benda ni berlaku. Jadi tak dapat nak buat apa-apa. Memang panik. Meanwhile, dalam kereta, makcik aku pun panik habis. Dia nak melawan takut orang tu apa-apakan dia. So dia diam saja. When the time is right, bila ada rasa berani, she opened the door and terjun tiruk keluar dari the moving car. Fuiyooo.. Saspek, ehh respek gila laa aku kat makcik aku tu. Luckily tak ada apa-apa. Kereta yang lalu lalang ingat dia kena langgar and berhenti di tepi jalan untuk tolong.

So the thing is, orang-orang yang curi kereta @ culik orang dan kereta ni work in a team. Saksi yang nampak kejadian ni bagitau, masa adik makcik aku parking di tepi tu, ada kereta lain yang follow dari belakang. Full of jejanz-jejanz tak guna ni lah. Seorang daripadanya keluar, konon-konon nak pergi kedai juga. Tapi instead of pergi kedai, dia masuk ke dalam kereta makcik aku. Memang sialan tahap langit ketujuh.

Report has been made. Apa yang lebih menakutkan, exactly one hour sebelum kejadian tu, dah ada mangsa kena benda yang sama. She was kidnapped satu hal. Siap kena pukul lagi, then ditinggalkan kat tepi Shell di Likas tu. Memang scary. Dua kejadian berlaku di Likas within one hour. Exact location makcik aku kena kidnap is near kadai kaling di Kg Likas tu. Aku pun tak berapa familiar dengan Kg. Likas so tak pasti kedai India mana yang dimaksudkan tu.

So ladies, berhati-hati la ye. As soon as you masuk dalam kereta, terus lock pintu tu. Jangan tunggu lama-lama. Make sure jangan jalan sorang-sorang. Ini peringatan untuk aku juga yang suka merewang sorang-sorang...

Saturday, November 21, 2009

Special Delivery

20 November 2009........

Kak Ju suruh aku stand by kat rumah. Beria-ia dia. Katanya nak buat surprise. Tapi dah tak surprise sangat sebab dia suruh aku bagitau dia kalau aku ada kat rumah. Hahahaha.. Ye lah kan. Buatnya aku tak ada kat rumah, dia pulak yang tersurprise sendiri. Hehehe..

Aku pun tunggu lah special delivery dari Kak Ju. Sakan ni. Excited nak tau apa yang dihantar Kak Ju. Special lagi tu. Tak pernah-pernah orang buat special delivery untuk aku. Thanks ek Kak Ju. Aku tak kan lupa sampai bila-bila. :-)

Tunggu punya tunggu, delivery pun sampai. Dua orang lelaki naik motor. Hah? Kak Ju pos 2 orang mamat kat aku? Apa mamat ni nak buat? Nak menari depan aku ke? Stripping? Tett.. Tett.. Tettt... Muahahhaha.. Kejadah nak buat stripping depan rumah. Karang Raffie Janau nampak, karang budak-budak DataStruct aku nampak, naya je. Sekali, jeng.. jeng.. jeng.. Satu kotak kek dikeluarkan. Yey! Dapat kek aku malam ni. SQUEEEEAAALLLL!! Macam fangirl dah. Gyabooohhh~~


Special Delivery untuk aku dari Kak Ju, Kak Rien Kak Eid and Abe Khai (errr??).. hahahhaa...

Aku pun buka lah. And... Ja jaaaannnnn!!!


A special cake for me. Jangan ditanya kenapa diletak nama Blenkie di situ. Kekekeke..

Ye, malam tadi aku lone ranger di rumah. Quite sunyi lah. Macam boring gitu. Tak tau nak buat apa. Nak pergi berpoya-poya mencucuk bintang di langit takde pula kawan. Kalau tak, confirm dah dalam Norebang melalak-lalak tanpa arah tuju. Hahahaha.. Tengok muzik-muzik, sedap sangat agaknya si Tomok nyanyi terus aku pengsan tak ingat dunia. Muzik-muzik tengok aku. Bangun tidur, terus mengadap facebook. Akhirnya.. Ramai juga yang temankan aku yang ke'lone ranger'an ni, walaupun di alam siber.

Hari ni suppose to be hari melepak. But I have class lah pulekk. Datang lah aku ke kelas bersama-sama kek coklat ku itu. Tak ada orang nak dicelebratekan bersama-sama, aku celebrate lah dengan student. Masing-masing muka toya tak percaya birthday aku hari ni. Lantak lah labu. Janji korang semua makan kek ni bagi habis. Hehehehe..


A great portion dah selamat dibaham..

Di kala aku menconteng ni masing-masing tengah jawab mid-sem test. Hahaha.. Blame it on me yang pemalas ini. Next week dah nak final exam, hari ni baru terhegeh-hegeh nak buat mid-sem. Tak pe lah kan. Janji buat.


Cik Sengal kenyang perut, suka hati..

Berkampung lah aku di kelas satu hari ni sampai pukul 6 petang. Huwaaaa.. Macam ni ke sambut birthday? Huwaaaaaa!!! Tapi bila pikir-pikir balik, sejam aku lepak sini dapat RM100, dengan rela dan sukanya aku lupakan huwaaaaa ku tu. HAHAHAHAHAAA!!!

Tuesday, November 17, 2009

First Time

Di saat aku merepek ni, aku berada di Labuan. Lebih tepat lagi, tengah tergolek-golek dalam surau airport Labuan sambil main internet. Nasib baik aku bawa mambang kunen ku bersama-sama. Kalau tak, mati kutu lah aku kat sini. Flight balik ke KK jam 8.20 malam nanti. Tapi dek kerana.. Kerana apa ye? Mungkin kerana ini Labuan, jam 2.30 petang aku dah tercongok di sini. Way to go Yatt! Anda telah berjaya melepak di sini selama 2 jam! Another 3 hours to kill. Die! Die! Die!

Ini kali berapa ek aku ke Labuan? Mungkin kali ke empat lah kot. Sebelum-sebelum ni aku datang untuk berjoli katak. Kali ni aku datang untuk meeting. Sebelum-sebelum ni aku datang naik feri. Hari ni aku datang naik flight. Naik flight bukan sebarang flight. Ini flight MASWings punya. First time. Rasa jakun pun ada. Seram pun ada. Port aku? Macam biasalah, seat sebelah kepak kapal terbang. Bak kata orang Korea, Choeum Bootuh Jigeumggaji (dari dulu hingga kini) aku dan kepak kapal terbang memang tak dapat dipisahkan. Bila agaknya aku nak merasa duduk kat seat lain. Ni balik-balik nampak kepak. Tapi, kali ni lagi best. Nampak kipas enjin berputar-putar lagi. Haru biru aku dibuatnya.


duduk tepi enjin punya pasal..

Apa yang buat aku tersengih-sengih macam kambing adalah bila mendengar ceramah keselamatan. Jangan main-main, pakai DVD player nokss MASWings ni. Dan arahan-arahan tu aku dengar teramatlah sengal. "Kami tahu anda saaaaayangkan telefon bimbit anda, tetapi anda haruslah memadamkannya sepanjang perjalanan". "Jika isyarat kecemasan dinyalakan anda harus meninggalkan kesemua barangan anda, tanggalkan kasut tumit tinggi anda walaupun kami tahu ianya mahal..". Hahahahahaa.. WTH??


pramugari yang buat announcement sengal tu.. Aigoo!!

Disebabkan cuaca buruk (blame it on the weather!), beberapa kali juga jantungku rasa nak tercabut. Sengal satu badan. Rasa macam tak sabar-sabar nak landing. Kalau ada disediakan parachute maunya aku dah terjun tiruk keluar dari kapal terbang tu. Syukur Alhamdulillah cuma 30 minit saja perjalanan dari KK ke Labuan. Kalau tak, harus aku pengsan, sedar balik, pengsan, sedar balik, pengsan, sedar balik sampai lah tiba ke destinasi.

Motif aku ke Labuan adalah untuk membincangkan Program Infosys Campus Connect untuk batch yang ke-empat. Dua lokasi menjadi pilihan untuk program ni. Sama ada di UNIMAS ataupun di UMSKAL. Ahli rombongan Cik Kiah telah pun melawat UNIMAS dan melihat kemudahan-kemudahan yang disediakan. Hari ni rombongan Cik Kiah melawat UMSKAL pula. Aku ni datang untuk enterframe je. Aku kan gila glamer. Hahaha.. Disebabkan perasaan gila glamer ini lah aku telah dilantik menjadi SPoC Infosys untuk UMS. Nak tak nak kenalah datang kan?


dari tingkat 13..

Kemudahan yang ditinjau adalah lab, hostel dan kemudahan-kemudahan lain. Very the details tau. Comparison harus dibuat antara UNIMAS dengan UMSKAL. Senang lah nak buat keputusan untuk jalankan program di mana. Well, keputusan sudah pun dibuat ketika dalam meeting tadi. Kat mana nak buat? Biarlah rahsia! Hahahaha... Tunggu dan lihat sajalah. :p


Instant Pic! Rombongan Cik Kiah ke UMSKAL.
From left to right:- En Azmar (MDeC), Prof. Dr. Khairuddin (VC UNIMAS), PM Khalil (UiTM), En. Abdul Hadi (KPT), Dr Awang Asri (UMSKAL), En. Imran (MDeC), PM Norhaziah (UTEM), Prof. Dr. Shahrin (UTEM), Prof. Dr. Narayanan (UNIMAS), En. Awang Hafifudin (JPT) dan Cik Sengal yang gila glamer.. :p

Well, the time now is 5.21pm. Almost three hours juga aku bertapa di sini. Sedap pulak guling-guling sorang-sorang dalam surau ni. Rasa nak tidur pun ada. Huhuhu.. Jam 8.00, cepatlah kau menjelma........


*edited: Dah 8.30pm ni. Masih stranded di airport. Flight delayed!! Huwaaaaa!!

Wednesday, November 11, 2009

Birthday Present Korokmu!

yeo jeon hi sa rang ha na bwa..
yeo jeon hi gi da ri na bwa..
meo ri reur sog yeo bo a do..
ga seum eun sog ir su neun eopt na bwa..

Handphone CikSengal bernyanyi-nyanyi. Tertera di skrin nombor dari KL. Malasnya CikSengal nak mengangkat. CikSengal tau. Kalau nombor dari KL ni tak lain tak bukan pasal credit card, pasal insurans. Kalau kawan-kawan CikSengal, takdenya nak call CikSengal pakai nombor landline macam ni. Harus pakai handphone! Tapi CikSengal angkat juga lah......

CikSengal: (dengan nada malas..) Hello..
Pemanggil: Hello. Ini CikSengal ke? (bukan.. ni CikSewel..)
CikSengal: (nada malas lagi..) Ye saya...
Pemanggil: Ye CikSengal, kami dari ***** ingin mengucapkan Selamat Hari Jadi in advanced kepada CikSengal ya. (huh? macam mana dia tau birthday aku?) Sempena hari jadi CikSengal yang bakal tiba nanti, kami ada sediakan satu Birthday Present ya..
CikSengal: U-huhhh?? (terus tegak aku duduk.. dapat hadiah! dapat hadiah! bestnya!!)
Pemanggil: OK. Kami akan hadiahkan RM80,000 kepada CikSengal.. (WHATT??? Siapa suka-suka nak bagi aku duit ni? dug dag dug dag dah jantung ni) ........berupa insurans perlindungan selama 15 tah.........................
TUUUUUUUUUUTTTTTTTTTTTTTTTTT...
Err.. Korang paham-paham sendirik lah.


Birthday Present konon. HUH!!

Tuesday, November 10, 2009

The Time Traveler's Wife

Ditched work, watched the movie, friggin' loved it....



And what do you know? I contributed RM26.32 to POPULAR's piggie bank! Happy reading!

Thursday, November 5, 2009

A Reason to Smile on a Bad Day

Been searching for this one damn letter like a friggin' idiot. Got it in June. Now is November already lah makcik! Where in the world did you put it? Demm.. Demm.. Demmmitt.. Huh, motif aku speaking english?


Hasil pencarian..

Kesian bilik aku ni. Bilik ofis Wak Daut pun kalah. Hahaha.. Surat yang dicari tu surat LI Visit. Tercicir masa buat waran tiket hari tu. Dah jadi satu kerja. Satu office aku bongkar sebab aku dah misplaced surat tu. Nasib baik jumpa. Dek kerana sekeping surat, hidup aku jadi tunggang langgang. Operasi mengemas bilik pulak menanti. Marah ni. Marah. Huhuhu..

Then, masalah dengan kod kursus dan informal exam untuk exam PLUMS lah pulak. Huwaaa.. Harus aku kena C4 dengan BPA macam ni. Ke aku yang C4 BPA? Hahaha.. Nampaknya ada harapan aku letak jawatan macam ni. Tak mahu lah aku nak memburukkan lagi keadaan ye tak? Huh. Apa pun, aku tetap rasa marah. Marah lagi ni. MARAH!!

Tapi marah aku cair bila aku menatap wallpaper baru ku ini. Kyaaahhh~~ Aku sudah gila sama ini A.N.Jell especially the leader Hwang Tae Kyung. Help! Help! Ottokaji? Tak sabar aku nak feeling-feeling layan Tae Kyung besok. Oppa, gidarisaeyo!


A.N.Jell..

A.N.Jell ni fiction idol group dalam drama baru SBS ~ You're Beautiful yang ditayangkan setiap hari rabu dan khamis. Aku layan online je. Tapi kena jugak tunggu hari jumaat or weekend sebab nak tunggu english subtitle punya pasal. Huwargghhh.. Tak sabarnya aku. Cerita ni boleh buat orang gelak gila-gila, boleh buat orang sedih gila-gila dan boleh buat orang terawang gila-gila. Macam aku ni. Terawang-awang dengan keseronokan duniawi. Kyaaaahh~~

Siapa nak ikut terawang-awang dan angau macam aku jugak, sila klik sini --> You're Beautiful (online videos).

Angau...

Terawang-awang..

Angau lagi..

Terawang-awang lagi..



Ok. Yatt dah gila...

Sunday, November 1, 2009

SPoC In Da House!

20 Okt aku pergi meeting SPoC Infosys kat KL. Meeting berlangsung di Seri Pacific Hotel. Aku stay di seberang jalan di The Legend. Nak duduk Seri Pacific tak mampu. The Legend pun tak mampu juga. Siap kena topup sendiri. Harus kelayakan penginapan untuk kakitangan awam dinaikkan!! Hahahaha.. Demand betul.

Perbincangan dalam mesyuarat kali ni adalah mengenai perlaksanaan Program Infosys untuk kali keempat. Dicadangkan untuk buat program ni sama ada di UNIMAS atau pun di UMS Labuan. Kalau di UMS Labuan bagus juga. Menangis la budak-budak ni tak dapat nak pergi ke mana-mana. But still, masih dalam Malaysia. Bukan India. Wahahaha..



Separuh jalan, kami menghadiri Majlis MoU antara MIMOS dan MOHE. Kebetulan diadakan di Seri Pacific juga. Dapatlah kami menyemak memeriahkan majlis. MIMOS dan MOHE berkerjasama dalam pembentukan program CODE8. Aku quote sikit pasal CODE8 ni:-

Kementerian Pengajian Tinggi dengan kerjasama MIMOS Berhad mengalu-alukan penyertaan daripada para graduan yang baru sahaja menamatkan pengajian untuk mengikuti Program Centre of Domain Expertise Acceleration in ICT (CODE 8). Program ini bertujuan untuk melahirkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran tinggi bagi memenuhi keperluan industri ICT negara pada masa hadapan. Melalui Program Code 8 ini, MIMOS akan menyediakan latihan dalam lapan bidang ICT seperti berikut:-
  • Cyberspace Security
  • Grid Computing
  • Micro Energy
  • Advanced Informatics
  • Encryption Systems
  • Communication Technologies
  • Micro Systems (MEMS/NEMS)
  • Knowledge Technology
Terbuka kepada pelajar lepasan ijazah. Siapa-siapa nak mohon boleh lah hantar resume ke code8@mimos.my dengan tajuk "CODE8 Candidate". Bagus kan? Zaman aku study dulu tak ada pun benda-benda macam ni. Sekarang ni 3P lah, Infosys lah, CODE8 lah. Banyak betul peluang pelajar Sains Komputer dan Teknologi Maklumat untuk tambah ilmu pengetahuan. Jadi, rebut-rebutkan lah peluang yang ada ni.


Dengan K Roslina..


MoU CODE8..

Selepas tamat majlis MoU, kami sambung semula bermesyuarat. Menteri Pengajian Tinggi, YB Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin sudi nak join dengar tentang mesyuarat Infosys kami ni. Kesempatan pun di ambil oleh Tuan Pengerusi untuk meminta sponsor dari pihak MOHE untuk mensponsor kami SPoC-SPoC Infosys ke India untuk melihat dengan lebih dekat bagaimana perlaksanaan Program Infosys dilakukan di sana. Dan respons yang diterima nampaknya agak baik. YB macam nak bagi je. Kekeke.. Yeehaaaaaaaaa!!! Pergi India lagi ke aku ni? Ye! Ye! Boleh pergi Baadsha Bazaar. Jumpa Abang Shoaib. Kuikuikui... Berangannya aku. Doa-doakanlah kami pergi ye. Hehehehe.. Sengih sampai ke telinga ni. Ngeeehiiiiiiiiiiieeeeeeee..


YB Menteri berucap..


Geng Infosys 2nd Batch yang dah naik pangkat jadi SPoCs..

Ye! Ye! Jalan-jalan pi India. Ye! Ye! Tak boleh berhenti excited ni.. Ye! Ye! Kekekekeke..

Makan Lagi..

Hari ni dah 1 November. Bulan baru. Sebelum apa-apa aku nak wish K Awa Happy Birthday. Semoga sukses dunia akhirat. :-)

Bulan Oktober bulan paling banyak aktiviti. Antaranya aktiviti makan. Awal oktober masih bulan raya, kerjanya asyik makan sajalah. Badan pun dah jadi montel dah. Huhuhu..

Sebelum-sebelum ni ramai yang mintak aku buat housewarming party. Tak kuasa rasanya. Nak housewarming apanya kalau setakat masuk rumah sewa. Lain lah kalau ada rumah aku sendiri. Baru best nak buat housewarming party. Tapi dek tak mo kecewakan ramai pihak (poyo je bunyinya), aku buatlah makan-makan sikit sempena raya baru-baru ni.


Dari dapur Cik Sengal..

Thanks pada K Siti, K Sal, Diela, Ita, Nora, Fathy, Mira, Murni, Sariah, K Maizura, K Azreen, K Rafidah and geng sebab sudi datang menghabiskan makanan yang aku masak. Hehehe..

Besoknya kami ada open house UMS lah pulak. Ada 33 gerai bertapak kat perkarangan Dewan Canselor. Memang meriah. Penat makan dari satu gerai ke gerai yang lain. Gerai SKTM jamu Mi Udang dengan makanan international. Ada masakan Algeria, Palestin and India. Ye lah. SKTM memang international. Ramai umat-umat asing. Alhamdulillah. Kenyang lagi.


Khemah jemputan.. Aku makan berdiri je.. hukhuk..

Weekend pula, aku menerima jemputan En Raffie Janau and En Azali. Makan lagi. Mula-mula segan juga nak pergi rumah En Raffie. Tapi dah namanya jiran depan rumah kan. Kalau tak pergi tak seronok lah. Errkk.. Kenyang lagi aku.


Meriah.. meriah.. best betul makan..

Dah habis makan, dah kenyang, masa untuk excercise lah pulokk! Chaiyokkk!!!