Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Monday, February 23, 2009

25 Random Things About Me

Aku dapat tag ni dari Facebook. Dah berapa orang dah telah mentag aku dengan entry ni. Cuma belum berkesempatan nak buat. Lagipun, apa lagi nak dicerita tentang diriku ini? Semuanya boleh dikorek dari blog ni. Tapi tak apalah, rumuskan secara keseluruhan saja lah ye.

Instruction:

Once, you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things. At the end, you choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you. If I didn't tag you, it's because you've been tagged.


Here goes!

1. Mungkin ramai yang setuju kalau aku katakan perangai aku ni serupa dengan perangai abahku. Sengal most of the time!

2. Aku suka membaca. Aku membesar dengan buku-buku Enid Blyton dan R.L Stine. Kesemuanya masih ada lagi dalam simpanan sampai sekarang. Aku juga ada lebih kurang 130 novel melayu yang aku buat koleksi. Novel english pun aku layan, tapi tu aku tak buat koleksi lah. Serahkan pada Aida je. She got like 50++ of those. Novel english mahal kan, biar lah dia yang menghabiskan duit dia. Aku tumpang baca jek. Hihihi..

3. Aku gila drama korea. Tiap-tiap malam aku akan tercongok depan TV melayan channel 303. Currently addicted to 'Boys Over Flower'. Junpyo oppa! Kekeke.. Setakat ni 28 buah drama aku dah jadikan koleksi dan koleksi itu semakin bertambah.

4. Aku pernah escape death. Kancil aku yang comel itu dilanyak oleh lori pasir. Cerita lanjut tengok kat sini dan sini.

5. Aku banyak berpindah randah. Dari kecik sampai la besar ni. Macam orang Arab Badwi lah pulak. I spent 6 years of my childhood life kat negeri orang putih.

6. Aku sangat-sangat disukai oleh nyamuk. Sedap betul kot darah aku ni? Kalau kena gigit nyamuk, boleh berbekas sampai berminggu-minggu. Kadang-kadang boleh sampai bernanah. Oleh itu aku tak pernah nak suka aktiviti camping. Hehe..

7. Aku tak pernah terfikir nak belajar sains komputer dari degree sampai ke master dan seterusnya jadi lecturer dan akan buat phd. Sebabnya cita-cita aku sampai sekarang adalah menjadi seorang arkitek. Agak-agak boleh lagi tak kejar cita-cita ni?

8. Aku tak pandai nak approach orang. Sebabnya, aku shy shy cat. Aku lebih rela orang approach aku dulu. Tapi bila dah kenal tu, aku akan jadi terlebih peramah. Mesti menyesal gila orang yang approach aku tu kan? Hahaha..

9. Aku kalau makan KFC, mesti minta bahagian ribs dengan wing. Kalau tak dapat, mau mati selera aku. Tak makan pun tak apa. Huhuhu..

10. Lepas habis master aku kerja kilang setelah 6 bulan menganggur tak buat apa. Aku tipu manager aku ada diploma. Padahal tak ada pun. Kekeke.. Kalau dia tau aku ada master memang takde chance laa aku dapat kerja. Gaji RM1K sebulan, with no benefits and allowances. Tapi aku happy. Tak macam sekarang. Gaji besar, tapi hidup tak berapa nak best. Asyik tension memanjang..

11. Aku tak makan durian. Mesti korang kata aku berlagak macam omputih konon. Kan? Kata lah apa aja. Aku memang tak makan. Sistem saraf aku tak boleh nak terima. Bau aja pun dah boleh buat aku pening kepala.

12. Aku suka belajar bahasa asing. Time undergrad, aku pernah masuk kelas Bahasa Mandarin semata-mata nak tengok drama Taiwan kat TV Singapore. Channel tu banyak drama-drama baru tapi tak ada subtitle lah pulak. Sekarang ni minat drama Korea. Maunya nanti ada yang pergi masuk kelas Bahasa Korea pulak nanti. Hahaha.. TV memainkan peranan penting. Sedikit sebanyak vocab aku bertambah. Masa gila cerita Hindustan, aku pandai cakap hindi. Masa gila cerita Filipina, aku pandai cakap Tagalog. Masa gila cerita Latin, aku pandai cakap Spanish. Tapi yang aku ralat sampai sekarang, aku masih tak pandai cakap Jawa. Kekeke..

13. Aku pernah kena operate. Kat mana? Kat mulut. Hahaha.. Masa kecik-kecik, gigi aku bermasalah. Jadinya doktor terpaksa belah gusi aku untuk keluarkan gigi-gigi tu. Tiga hari muka aku bengkak macam belon.

14. Aku tak pakai barang kemas. No earrings, no necklace, no bracelet, no rings etc. etc. Untung siapa yang kahwin dengan aku kan? Kekeke.. Mak pernah hadiahkan gelang, mak usu pernah hadiahkan cincin. Tapi entah kenapa aku tak reti nak pakai. Sudahnya, aku bagi mak simpan elok-elok.

15. Walaupun aku orang JB, aku fail jalan-jalan kat JB. Dan seumur hidup aku, baru sekali aku pergi singapore. Itu pun 20 tahun dulu. Hahaha..

16. Aku akan pakai kasut atau sandal sampai lunyai baru beli yang baru. Bukan kedekut, cuma tak pandai nak handle kasut banyak-banyak. Nanti silap haribulan aku pakai satu kasut tu je. Yang lain-lain campak tepi. Buang karan kan macam tu?

17. Aku tak layan cerita melayu. Selalu dengar orang bercerita pasal SpaQ lah, pasal Sutera Maya lah, pasal itu lah, ini lah. Apa yang best pun aku tak tau. Dan lagi satu, aku tak pernah suka movie Razak Mohideen..

18. Aku tak akan pergi shopping complex yang tak ada kedai buku atau kedai majalah.

19. Ketika zaman sekolah, aku sentiasa dalam pasukan rumah hijau. Dari sekolah rendah sampai lah menengah walaupun tukar sekolah sampai 5 kali pun masih lagi dimasukkan dalam rumah hijau. Dah kena badi kot. Sama jugak dengan jawatan Bendahari. Dari zaman sekolah, ke zaman universiti ke zaman kerja. Muka aku ni ada rupa ceti kot? Sesuai sangat jadi pengutip duit.

20. Macam ahkak Misako, aku tak boleh kerja tanpa Internet, walaupun kerja tu tak berkaitan dengan Internet pun. Hehehe.. Kalau boleh nak online 24 jam.

21. Aku tak cerewet pasal makan. Kalau aku kata makanan tu sedap, belum tentu lagi orang lain kata sedap. Tapi kalau aku kata tak sedap, memang confirm dan pasti orang lain pun akan kata tak sedap! Tak payah susah-susah nak rasa. Hahaha.. Itu sebabnya kalau nak makan dengan geng, aku lebih suka kalau diorang yang pilih tempat makan. Kalau aku yang pilih, takut diorang tak suka lah pulak.

22. Aku suka travelling. Kalau travelling, aku suka pergi ke tempat-tempat bersejarah, yang ada cerita unik dan misteri dan juga tempat-tempat yang boleh belajar tentang budaya masyarakat setempat. Selain tu, aku suka pergi ke kawasan pantai, gunung dan sebagainya yang ada pemandangan yang cantik-cantik. Rasa tenang je. Ada orang travel semata-mata nak shopping. Tapi aku tak. Shopping tu sampingan je. Tak shopping pun tak apa. Itu sebabnya aku susah nak cari geng berjalan! Nasib baik ada geng backpackers JB. Bangkok this April! Yeay!!

23. Aku suka buat kerja last minit. Dah jadi tabiat dari zaman sekolah sampai sekarang. Buruk perangai kan? Cuba nak kikis sikit-sikit tapi masih belum berjaya lagi. Huhuhu..

24. Aku lebih pentingkan orang lain daripada diri aku sendiri. Bak dalam lecture yang aku bagi on ethics, aku ni pengikut fahaman Utilitarianism. Ha ngkau, kelas gitu! Aku akan happy kalau orang lain happy. Kalau aku tak happy, itu lain cerita. Lagi satu, kalau orang buat jahat dengan aku, aku lebih suka diam. Aku tak akan balas balik walau macam mana sekali pun. Aku berpegang pada prinsip "Biar orang buat kita, jangan kita buat orang". Tapi, jangan lah pulak nanti ada yang ambil kesempatan ye kengkawan!

25. Lastly, aku suka menconteng, menulis, merepek dan macam-macam lagi. Itu sebabnya ada blog ni. Tempat aku melepaskan perasaan. Tengok sajalah, entry 25 Random Things About Me ni pun aku merepek panjang lebar. Kalau tengok orang lain punya, pendek-pendek je. Hahaha..



Aku tag sesiapa je yang baca tag ini..

Monday, February 16, 2009

Cerita Hari Valentine

Hari Sabtu. Jam 10 malam. Aku merewang seketika di bandar KK. Bertemankan Kak Rafidah and her hubby. Ke terbalik tu? Aku yang teman mereka? Hahaha.. Sekali lagi aku menjadi ubat nyamuk kat tepi. Menyemak aja aku ni kan?

Sesak betul KK malam tu. Ramai betul orang. Kereta pun banyak. Biasanya kalau jam 8 lebih je KK dah jadi pekan koboi. Sunyi sepi. Tapi malam ni lain pulak ceritanya. Apa diorang kata? Celebrate Valentine? Ye lah labu. Celebrate lah. Macam lah hari ni je ko boleh celebrate hari kasih sayang. Tiap-tiap hari pun boleh apa.

Orang bertenet kat tepi-tepi jalan, tepi-tepi longkang, bercomolot dalam kereta. Fuh.. Kalau aku jadi pegawai pencegah maksiat nak aja aku tempeleng sekor-sekor. Tapi susah jugak la kan. Duduk kat sabah ni agak sukar nak recognize muslim dan non-muslimnya. Bagi aku lah. Mungkin orang local dapat nak membezakan orang-orang ni.

Sedang rancak mata melilau ke sana sini aku pun dengan tiba-tibanya membuka topik yang akhirnya memakan diri aku sendiri. Dengan mulut senget benget aku menyumpah-nyumpah melihat aksi manusia menyambut hari valentine ni. "Siaplah. Lepas ni banyak lah babies being concieved on valentine day." Kak Rafidah and hubby dah mula mengekek. "So bulan berapa lah diorang lahir?" Kak Rafidah mencongak. "Bulan November lah kan?" "Ha'ah.. Bulan November nanti gerenti hospital penuh dengan orang nak bersalin." Aku mengiyakan aja. Melekek-lekek masing-masing ketawa. Then out of nowhere Kak Rafidah kata "Eh yatt.. Ko kan lahir bulan November gak. Jangan-jangan..........." Terus dia ketawa tak henti-henti. Kalau bukan kerana dalam kereta maunya dia berguling-guling kat lantai. Chett!

Aku ikut sekali ketawa. Aku pun diam-diam mencongak hari. Orang mengandung lebih kurang 9 bulan 9 hari lah kan? Huh.. Kalau dikira-dikira lebih kurang lah tu. Terkedu aku kat seat belakang sementara Kak Rafidah and hubby tak henti-henti gelak. Yeah.. Mungkin betul lah aku ni juga antara produk hari valentine! Tak disengajakan tu. Aku tau mak abah tak kuasa melayan valentine-valentine ni. Hahaha..

Wednesday, February 11, 2009

Kisah Aku Dan Angin Kuskusku..

Di suatu pagi yang hening..

berkira2 nak bom infosys, kpt dan mdec... suka suki korang ye tukar bengkel yang kat KL nun pi PENANG?? dah laa aku petang ni nak jalan dah.. *^%!&)!$^*)#$@
Itu status di YM aku pagi tadi. Ye. Angin kuskus ku datang melanda. Entah apa lah nasib ku ini. Setiap kali ditugaskan untuk bekerja di luar, aku pasti menghadapi masalah yang pelik-pelik. Bermula dengan kes MCSE, berlarutan ke Infosys (India), Satyam dan kali ini Infosys lagi. Hahaha.. Dah kena badi agaknya aku ni.

Aku diarahkan untuk pergi ke bengkel kerjasama Infosys dengan KPT dan MDeC di KL pada hari Khamis 12 Februari 2009. Banyak yang nak diceritakan di bengkel tu especially tentang perlaksanaannya di Malaysia atau lebih tepat lagi di UTEM pada bulan Mei ini. Secara jelas dan nyatanya, program Infosys ni tidak lagi dijalankan di India seperti tahun-tahun sebelum ni. Fuh, kiranya kami bertuah jugalah tahun lepas. Last batch ke India rupanya.

Sebenarnya ikan-ikan jaws yang harus pergi, tapi disebabkan mempunyai urusan lain, aku yang lebih familiar dengan selok belok Infosys ni diminta hadir sebagai wakil. Seperti pengalaman lepas-lepas berurusan dengan hal-hal berkaitan KPT, aku tangguhkan dulu pembelian tiket kapal terbang dan penempahan hotel. Aku lebih rela buat last minute. Sebabnya? KPT selalu ubah tarikh last minute. Tak nak aku jadi orang bodoh buat kerja dua tiga kali.

Setelah aku rasa cukup tempoh 'last minute' tu aku pun buatlah benda-benda yang necessary. Hari Isnin, 9 Februari aku selesaikan semuanya. Hari Selasa aku melayari hari macam biasa. Petang Selasa 10 februari aku terima fax dari KPT tentang bengkel Infosys ni. Aku agak confius juga kenapa KPT hantar lagi surat sedangkan aku sudah memaklumkan kehadiran aku ke bengkel tu. Oleh sebab sudah pukul 5 lebih aku campak saja surat itu di atas meja dan aku pun balik ke rumah dengan hati berbunga-bunga. Macam mana tak berbunga. Dapat peluang berjalan-jalan keluar dari Sabah ni. Seronok lah rasa! Hahaha..

Hari ini, seperti yang dijadualkan aku akan ke KL pada jam 5.35 petang. Jam 3 petang aku harus bergerak ke airport. Takut jem lah pulak kan. Paginya aku masuk juga office untuk menyelesaikan beberapa kerja. Agak-agak dah siap semuanya, aku bersiap-siap untuk balik ke rumah. Surat asal dari KPT aku capai bersama-sama surat yang baru di faks kan semalam. Aku belek sekali lalu. Well, aku terkejut sangat-sangat bila membaca bahagian lokasi bengkel tu diadakan. UNIVERSITI SAINS MALAYSIA. Hah? Aku baca lagi sekali, dan lagi sekali, dan berkali-kali. Yep. USM! Terasa sesak nafas aku. How come? Aku terasa seperti nak belasah orang pada masa ni. Tapi nak belasah siapa? Marahnya aku. Tapi ada juga perasaan tak hairan tentang last minute changes ni. Dah immune dah dengan benda-benda ni. MCSE, Infosys (India) and Satyam tu pun sama saja kisahnya. Semuanya melibatkan last minute changes of the date.

Aku dengan tangan menggigil-gigil mendail nombor KPT. Aku mahukan penjelasan. Apakah mataku ini kero ketika melihat surat itu? Betul ke lokasi baru yang aku baca tu? Jawapan yang aku terima, ya tukar ke Penang sebab nak sekalikan dengan mesyuarat MADICT. Boleh ye gitu? Boleh la babe! Aku yang tak suka dengar ni pun terpaksa la ikut.

Berlari aku mencari Kak Yati. Flight ke Penang, hotel, semua perlu diuruskan sebelum aku jalan. Nak tak nak, flight aku ke KL terpaksa di awalkan. Kalau tak, tak dapatlah aku naik connecting flight ke Penang. So, jam 1 tengahari aku harus ke airport! Memang masak aku kali ni. Pukul 12 masih belum settle apa-apa lagi. Lebih kurang 12.15 baru lah aku dapat e-ticket yang baru. Aku terus berambus dengan pantasnya. Tapi tak lah sepantas Nemesis ye. Haha.. Jam 1, teksi datang menjemput aku di rumah.

Memang sengal aku hari ni. Silly me tak baca surat baru tu betul-betul. Tapi silly them, tak inform awal-awal. Suka sangat last minute. Dalam flight ke KL aku baca lagi surat tu. Kali ni betul-betul satu persatu perkataan aku baca. Ok. Betullah tu di USM. Then secara tiba-tiba dan tak sengajanya aku ketawa sorang-sorang bila baca bahagian aturcara program. Lantak lah orang sebelah aku kata aku gila ke hapa. Mana aku tak ketawa. Program: Bengkel Kerjasama Infosys, KPT dan MDeC, Masa: 8.30am - 10.30am. Hahahahaha... Berhabis aku pening kepala, sesinya cuma 2 jam saja? MEMANG HANGGUK!

Friday, February 6, 2009

My New Toy!

Presenting..



Jangan ditanya harganya berapa. Yang pasti, aku memang kopak habis!

Tuesday, February 3, 2009

Aku Ada Karena Kau Ada

Sejak dua menjak ni suka betul aku ditag dan mentag. Kali ni datangnya dari ahkak Misako kita. Menarik juga tag ni. Jawapan yang aku dapat boleh tahan menggelikan saraf tunjang aku. Jom kita layan tag kali ni!

RULES:
1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer
3. You must write that song name down NO MATTER HOW silly it sounds.
4. Put any comments in brackets after the song name.
5. Put this on your journal/blog.



The results:

1. If someone says, “Is this okay?” … you say?
The Trouble With Love Is - Kelly Clarkson
(Aku tak paham ler..)

2. How would you describe yourself?
Alhamdulillah - Too Phat ft. Yasin & Ahli Fikir
(Tell me about yourself.. Ermm, Alhamdulillah!)

3. What do you like in a girl?
Awan Yang Terpilu - Ning Baizura
(Yang ada suasana pilu gitu? I assumed something like sifat sopan santun..)

4. How do you feel today?
Naluri Lelaki - Samsons
(What? Tak terasa nak jadi jantan pulak aku ni. Isk isk..)

5.What is your life’s purpose?
4 In The Morning - Gwen Stefani
(Pukul 4 pagi aku lena dibuai mimpi. So my life purpose is sleeping? Get real!)

6. What is your motto?
Silence - Vic Zhou
(Ye. Buat masa sekarang. Bak kata KRU 'Diam Adalah Pintar'. Kehkeh..)

7. What do your friends think of you?
Cobalah Untuk Setia - Kris Dayanti
(Apa aku tak setia ke selama ni?)

8. What do you think of your parents?
Rock With You! - BoA
(Mak n abah, you guys memang ROCK!)

9. What do you think about very often?
Aurora - Estranged
(Siapalah si Aurora yang kupikirkan ni?)

10. What is 2 + 2?
Insatiable - Darren Hayes
(Tak puas hati aku kenapa mesti 2 + 2. Kenapa tak 3 + 1?)

11. What do you think of your best friend?
Like Only A Woman Can - Brian McFadden
(Oh Yeah! Nice one..)

12. What do you think of the person you like?
Hot N Cold - Katy Perry
(Fuh.. Kenapa aku merasakan ia benar?)

13. What is your life story?
If I Were A Boy - Beyonce
(Adehh... Aku ni memang nak jadi jantan kot..)

14. What do you want to be when you grow up?
Sono Speed De (At That Speed) - The Brilliant Green
(Superwoman? Oh wait. Apa nama makhluk dalam Heroes yang laju gila tu? Nemesis? HUH?)

15. What do you think of when you see the person you like?
Mantera Beradu - Malique & M Nasir
(Maknanya setiap kali aku nampak dia aku terasa nak tidur? Or aku terasa nak bercerita pasal ular dan ikan koi yang berenang-renang sebelum jadi naga?)

16. What will you dance to at your wedding?
Mirai E - Kiroro
(Pesanan mak untuk anak perempuannya "Jadilah isteri yang solehah". Hehehe..)

17. What will they play at your funeral?
Unintended - Muse
(Apa jenis soalan ni.. O_o .. I'm not intended to be dead gitu? Gila ahh!)

18.What is your hobby/interest?
Atas Nama Cinta - Rossa
(Sekali sekala boleh laa.. :p)

19. What is your biggest fear?
Teman Terulung - Anuar Zain
(Wohooo.. Mungkin. Kadang-kadang ada jugak aku rasa jeles dan takut dengan kawan-kawan sendiri. Huhu..)

20. What is your biggest secret?
Stop And Stare - One Republic
(Kalau Ghasidah, sekali petik 10 yang datang. Aku cuma perlu berhenti dan tenung je. Haha..)

21. What do you think of your friends?
Thousand Miles - Vannessa Carlton
(Seribu batu in what way ye? Hurmm.. Banyak makna tu..)

22. What will you post this as?
Aku Ada Karena Kau Ada - Radja
(My tag is here becoz your tag is already there ahkak Misako! :p)


I want to tag pemilik blog berikut:-

The Seventh Circle III
...my little footsteps to life...
LydiaRosli... ceritaku duniaku...
Kembara kejayaan Awa
the art of drawing without an eraser
hidup kita
Living Life To The Fullest
http://alongzai.blogspot.com/
our story...our journey
The Voice Within
My Journey, My Life, My Story, My Thinking
.::SmiLe :) to The World ::.


Buat ekkk!!

Sunday, February 1, 2009

Tengah Tak Ada Kerja..

Aku telah di tag oleh LydiaRosli. Cantik sungguh gambar aku yang ditepek di sana hasil carian pakcik google. You guys should see it. Seriously gorgeous! Bisa bikin jatuh chenta!

So, aku pun buat lah jugak tag ni. Sila lihat terma dan syarat di bawah ini..

Rules: The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people.


I AM...

YATT SENGAL!!
Tak sangka aku jumpa gambo ni kat google. Kehkehkeh..


I REALLY WANT TO GO TO…

SEOUL, KOREA
Siapa nak sponsor aku cepat angkat tangan!


MY FAV PLACE IS…

JOHOR BAHRU
No place like home..


MY FAV COLOR IS…

RED & BLACK..
And other colours too..


MY FAV FOOD IS…

SOTO JOHOR..
Yeah right, ni bukan gambar the real soto johor. Tapi belasah je lah..


MY FAV DRINK IS…

ICE LEMON TEA
Heaven!


I ATTENDED…

UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA
My 2nd home sweet home..


MY FAV STORY IS…

PIRATES OF THE CARIBBEAN: THE CURSE OF BLACK PEARL.
Ye, sebab Johnny Depp berlakon. Sekian, terima kasih.


I WAS BORN AT...

KOTA TINGGI, JOHOR
Khabarnya dah tak berapa tinggi sangat sebab dilanda banjir hari tu.


MY HOBBY IS…

COLLECTING CDs, VCDs, DVDs AND NOVELS
Terpaksa dihentikan buat seketika kerana kekangan subsidi daripada kerajaan..


I LIVE IN…

TAMAN BUKIT SEPANGAR, KOTA KINABALU..
I have a magical wishing well in my kitchen. Wanna see?


I WISH FOR…

MARRIAGE
Nahhh.. This is my mom's wish for me. Hahaha..


I TAG...

SHARIN
The JB-Kuching Mom


ROSMAYATI MOHEMAD
Bukan Rosmayati Sidek ye..


KELLY @ KAK PORA.. :p
Pembuat kek lapis dan kuih muih yang berjaya..


EMMY DAHLIANA
Atau nama glamernya EMMY AWARDS..


AYUNIEZ
Adik kepada Ayumi Hamazaki..


MISAKO
Ahkak CT kita.. :-)