Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Thursday, May 31, 2007

LI Visit Phase II (28-30th May 2007)

Serabut betul bila pikir balik pasal LI ni. Nak naik bas? Drive? Naik bas? Naik bas ok jugak. Tapi camne nak gerak around KL? Drive pon bley. Tapi terer ke aku ngan jalan2 kat KL?? Huhuhu.. Pikir benda ni je dah tension. Last2 aku drive jugak. Angkut bersama2 dua orang adik aku tu. Daripada dok melepek main game baik ikut jadik drebar aku. Kehkehkeh.. Aku gerak petang. Dalam pukul 4 gitu. Jalan clear. Tak banyak kereta. Sedap gak la driving time2 camni. Sepanjang 3 hari aku kat KL ni aku lepak kat rumah makcik aku kat Selayang. Jalan nak pegi sana pon ingat2 lupa. Yang aku tau lepas tol sungai besi tu kena masuk satu simpang ke Cheras. MRR2 ke hapa namanya tu. Wakakaka.. Hantam sajalaa. Tensen yang amat bila sangkut dalam jem. Dahsyat orang KL ni ekk.. Malam2 pon jalan jem. Aku pon pening ikut jalan ni. Kejap naik. Kejap turun. Ikut je la janji memang sampai Salayang tu. Rupanya ada eksiden kat depan tu. Patutlaa. Kalau dah eksiden camtu memang tak dapat nak lari ke mana laa. Tunggu je la sampai jem reda. Sampai rumah makcik aku dah dekat pukul 9. Dia kata nape la ko ikut jalan tu. Selalu jem. Nape tak ikut Jalan Duta.. Jalan Kuching.. errrkkk???!! Jalan kat mana tu makcik ku oi!! Hehehehe...

Besok paginya pukul 8.30 dah keluar. First stop Kepong. Mak aku kata dekat je ngan Selayang. So dari rumah makcik aku tak jauh la. Tapi hampeh. Nak cari tempat tu yang tension. Sampai sesat2. Pukul 11 jugak aku sampai ke tempat budak ni. Lepas Kepong aku straight ke Subang. Ye yo o je. Masing2 tak tau jalan. Redah ikut signbod je. Sharir drive, aku dok sebelah nengok peta n Aida tengok signbod. Hehehehe.. Satu kerjasama yang bagus. Bleh masuk Amazing Race camni. Lepas pi Subang aku pi Shah Alam. Lepas bertonyeh kat tempat bebudak tu aku balik semula ke KL. Next stop Jalan Sultan Ismail. Ngeri aku nak pi situ. Jem jangan cakapla. Stuck depan Times Square. Aku malas nak tunggu. Tengah2 jem tu jugak aku keluar dari keta. Suruh Sharir pi parking masuk dalam Times Square. Bior diorang pi merewang kat situ sementara aku merewang ke tempat LI. Aku pon menapak ler ke Lot 10. Aku ingat Lot 10 tu cuma shopping kompleks. Rupanya ada opis gak. Hahaha.. Betapa hulunya aku ni. Lepas tu ke Menara Promet plak. Lepas settle semua aku pon patah balik ke Times Square. Secara officialnya tamat dah LI visit aku untuk hari ni. NOW IT'S RONGGENG TIME!! wakakakaka....

Balik dari meronggeng aku pi singgah kat tempat aku membesar. Well, tak ramai orang tau satu pertiga dari hidup aku aku abiskan kat KL. Dari skolah rendah sampai le ke skolah menengah. Form 3 baru aku pindah JB. Aku meround la satu taman tu. Banyak rumah dah. Pi singgah tengok skolah rendah ngan menengah. Teringat aku insiden tak bleh masuk skolah menengah coz aku tak amik UPSR. Kecoh giler! Last2 dapat gak masuk tingkatan 1. Pi tengok rumah lama. Bapak aku sewakan kat satu family ni. Nak jual sayang katanya. Tak tau la kalau satu hari nanti lepas pencen dia nak dok KL pulak. Ntah ye..







The next morning aku ke Bandar Tun Razak. Sesat.. Susah betul nak cari jalan. Kenapalaa budak2 ni pi LI kat tempat yang pelik2 yang tersorok ntah kat mana2. Senak aku nak mencari. Lepas tu ke Jalan Yap Kwan Seng. Jem jangan cakapla. Seperti semalam, aku turun dari keta kat tengah2 jem. Hehehe.. Aku suruh konco2 ku itu merewang kat KLCC. Senang kerja aku. Lepas settle semua it's almost noon. Tinggal satu lagi tempat nak pi. Bukit Jalil. Tu nanti2 la lepas lunch hour. On the way nak balik JB nanti bleh singgah. Tengahari tu tak tau nak buat apa. Last2 'The Three Poyos' ni pegi ke Aquaria KLCC. Nak jugak tengok apa yang ada kat dalam tu. So dengan poyonye pegi beli tay-ket. Betapa terkejut badaknya aku tengok harga masuk. Berbaloi ke dengan apa yang ada kat dalam tu? Malas nak cakap banyak aku pon bayar je. Konco2 ku itu sengal pulak tak bawak student card. Kalau tak dapat murah lagi. Iskk.. Aku jugak yang kopak. Mmm.. Not bad la tempat ni. Kagum n takut. Takut kalau2 kaca aquarium tu pecah. Terbayang2 depan mata scene aku kena makan ngan sharks. ^__^ Ada gak amik gambor dalam tu tapi most of my photos blurred. Nyampess. Lepas abis touring kitorang lunch. Pastu terus ke Bukit Jalil.

Tak penah pegi ke area Bukit Jalil sebenarnya. Well, dulu ada la pegi masa perasmian stadium tu. Tu pon time stadi kat muor lagi. Lagi2 nak masuk ke dalam Techno Park tu. Agak besar jugak tempat ni. Sempat meround lepas visit student. Jalan ntah ke mana2. At 4pm kitorang start jalan balik JB. Singgah kat Seremban R&R. Guess who I met there? Kak Lin!! Wah. Memang lama tak jumpa. Last jumpa masa konvo master dulu. Time tu anak dia baru sorang. Baby lagi. La ni dah dua dah. Dia baru balik dari kampung tu. Sempat la borak2 kejap. Lepas isi petrol aku pon start pecut balik rumah. It's my turn jadi drebar. So Seremban-JB non stop. Three hours babe! Besok pagi sengal satu badan. Huwaaaaaa..

Sunday, May 27, 2007

Tempat nostalgik? OMG..

ke mana aku pi?? hehe.. aku pegi mengimbau kisah silam ler.. aku pi singgah muar.. nak jalan2 tengok scmuo yang dah lama kutinggalkan tu.. hu la la.. tapi yang bestnye.. tak jauh lepas keluar dari simpang tangkak tu aku terus sesat.. kahkahkah.. bape tahun dah tak pegi.. banyak jalan baru.. ada flyover lagi.. jalan bersimpang siur.. wah.. memang dah banyak berubah dah muar.. dulu seingat aku kalau kuar simpang tangkak tu tak ler susah sangat nak ke tanjung agas.. la ni aku pening.. jalan pon main agak2 je.. nasib baik sampai.. tu pon nyaris terlajak.. dulu2 depan scmuo perasan aku macam ada bengkel2.. perasannye laa.. tapi laa ni dah jadik k-mart.. ada k-box lagi.. waduh.. bio betul?? depan skolah aku cenggini?? wahhh.. syiok laa bebudak samura pi melalak kat sini tiap kali outing.. hehe.. jalan pon dah besar.. trafic light pon banyak.. depan samura pon ada trafic lite.. lain giler..


hari pon dah petang.. dekat kul 6 dah.. kebetulan hari tu last day skolah.. so bebudak takde dah.. selamat laa gak aku nak masuk dalam.. nasib baik pakgad tak banyak songeh.. dapat laa aku masuk ke scmuo bumi bertuah ni.. lain nye skolah aku ni.. dah tak macam dulu.. dah banyak bangunan.. lanskap pon lain.. ada bangunan teknikal.. wah.. first stop.. pi jenguk kolam ikan.. hehehe.. banyak kenangan kolam ikan ni.. tersengih aku sorang2 bila ingat balik.. pastu menapak naik ikut tangga jepun.. lalu depan main office.. sederet tu dah jadik office.. dulu tak silap aku ada gak kelas kat situ.. skarang takde dah..

pi naik atas.. nengok kelas lama.. kelas 5 teguh 98 dah jadik 5 dinamik.. masuk dalam tengok serabai cam dulu gak.. keadaannye sama je ngan kelas aku dulu.. sepah2.. agaknye dah kena sumpahan kot kelas ni.. camne nak menang kelas tercantik/terbersih.. kehkeh.. aku perasan gak kelas2 ni dah tukar pintu cantik.. blackboard pon dah tukar ke whiteboard.. dah pupus rupanya zaman2 pakai kapur.. pakai marker pen je skarang..

dah habis meround kat atas aku meround kat bawah plak.. masuk dewan.. nun kat satu ceruk aku nampak piano aku.. yey!! tapi sian piano tu.. dah nazak dah.. bunyi pon tak sedap.. rasanya memang tak pakai dah kot.. terbiar jek.. dewan pon suram jek.. dulu perasannya kat kiri kanan pentas tu ada tulis legacy ke hapa.. ni takde dah.. dah cat putih semua.. no more legacy.. waaa... lain dah.. pastu jalan2 kat luar.. pi nengok kantin.. bangunan teknikal.. pastu pi round hostel.. syiok laa bila ingat balik... rasa cam nak skolah balik kat sini.. hehe.. tak lama tu aku pon blah..

bila kuar je scmuo aku teringat cerita orang pasal mi bandung tersedap kat dunia ni.. hehehe.. katanya area scmuo.. mak aku pon kata kat depan2 tu je.. aku pon ngan poyo nye pi cari.. tapi tak jumpa.. ntah kat mana ntah.. aku tak penah pegi tempat tu.. so tak tau laa exact location kat mana.. huwaaaa... kempunan aku nak makan.. what to do.. lain kali datang lagi.. baliknye aku jalan ikut bandar.. ikut exit pagoh lagi senang.. bandar muo pon banyak berubah.. yang buat aku shocking pink giler babeng bila nampak 7 eleven.. wakakaka.. pastu nampak plak secret recipe.. waduhh.. memang maju dah muar ni.. pastu aku pi singgah tanjung emas nengok sunset.. makan rojak petis.. layan blues..
tak sampai 2 jam aku dah sampai rumah.. laju giler.. mak aku sebesen dah berleter.. klu kena saman camne?? aku pon jawab.. mak ler bayar.. keta tu kan keta mak.. hehehehee.. bertuah punye anak!!

Saturday, May 26, 2007

Meriah.. meriah...

hari ni bapak aku balik.. yey.. apa ntah yang dia bawak ekk.. kalau bawak balik sorang mat arab bagi aku kan best.. kahkahkah.. tengahari pi jemput dia kat masjid abu bakar.. kat town sana.. wallahh jauhnyer.. bapak aku turun spore.. so nanti diorang kumpul kat masjid.. tunggu punya tunggu tak sampai2.. lambat betul.. nenek n makcik2 aku dah ada kat masjid masa aku sampai.. diorang baru balik tengok karnival orkid kat danga bay tu.. best agaknye.. tak sempat nak pi lagi.. ramai gak orang kat masjid tu.. semuanya tunggu family masing2 balik umrah.. tak lama tu hujan pon turun ngan lebatnye.. la hai.. siannye pesta orkid.. habis jahanam ler orkid2 kena hujan..

masing2 dah kepenatan.. mana laa bas2 ni tak sampai2.. kok lambat bebenor.. tetiba tup2 satu bas muncul.. semua orang dah start meluru ke bas.. masing2 dah excited nak sambut.. bila pintu bas bukak yang turun orang pakai suar pendek.. uiksss... tak kan balik mekah pakai suar pendek?? terkejut semua.. tapi pastu semua gelak giler babeng.. rupanya bas tourist laa.. wakakakakakakaaa... ntah jepun ke korea.. adehh.. tak larat betul.. masjid abu bakar kan unik.. tu sebab jadik one of the tourist attraction.. masing2 dah melekek2 gelak.. tourist tu pon agaknye pelik nape laa kitorang gelak2.. muahahaha... funny laa..

tak lama tu sampai gak bas yang betul.. wah.. bapakku botak licin meh.. atuk aku pon.. hehe.. macam adik beradik kojak plak nengoknye.. pastu semua bergerak ke umah aku.. sampai umah lagi dua orang makcik ku tiba ngan family2 diorang.. memang meriah.. wat kenduri doa selamat sket n makan2.. sambil2 tu cerita pengalaman2 kat sana.. nak pecah perut aku gelak dengar lawak2 bangang bapak aku.. ntah pape.. ye yo o je.. pengalaman yang seram2 pon ada gak.. hilang ler.. tak nampak jalan ler.. macam2.. tetiba makcik aku nyampuk.. "takde doakan untuk yati ke biar cepat dapat jodoh...." AYOYO.... terkujat beruk aku dengar.. kuat plak tu suara makcik aku.. malu siott.. adaaaaaaaaaaaa... kata bapakku selamba.. huk aloh..

Friday, May 25, 2007

LI Visit Phase I

mulanya planning nak pi visit dalam 21-25 mei.. tapi ntah camne banyak betul cobaan dan dugaan yang datang.. so asyik tertangguh je.. dari hari isnin ke selasa.. dari selasa ke rabu.. dari rabu ke khamis.. last2 pegi gak ari khamis tu.. kalau asyik tertangguh lagi ntah bila nak pi.. so fasa pertama ni aku naik ke melaka n N9 dulu.. pi sana?? driving ler.. iskk.. terkial2 aku.. aku memang tak penah driving jejauh camni.. err.. penah laa driving jejauh.. tapi stakat atas hiway je.. hehe.. klu nak masuk ke arah bandar or kampung2 memang tak reti.. so nak tak nak aku terpaksa laa menggagahkan diri.. dah tua2 camni pon takut lagi ke?? aku pi ngan aida.. so berdua gamble jalan ke melaka n N9.. berbekalkan peta n alamat aku pon redah je laa..

first day visit (24 mei) aku pi melaka.. ada 6 tempat nak pegi.. konpiden yang poyo.. pepagi buta aku dah bertolak dari jb.. tak le pagi buta.. kul 7 gak aku gerak.. hehehe.. roughly itu ini 2 jam stengah gak laa sampai melaka.. terus pi cari tempat pertama.. sesat weh.. peta tu macam betul pon tak salah pon tak.. tapi ntah laa.. aku ada gak dengar orang kata yang orang pompuan ni memang fail bab2 baca peta.. ye ke?? macam betul je.. iskkk... cuak dah.. mana nak cari ni.. kat town tu ntah bape kali aku pusing ikut jalan tu gak.. haha.. sewel jadiknye.. lama gak redah.. tapi last2 jumpa gak.. terasa macam terer plak.. hehe.. kat melaka ni ramai student engineering yang LI.. n mostly bebudak EE.. aku pon kejenye kuar masuk kilang je laa.. singgah tempat2 diorang ni pon tak lama.. dalam 15 min je each tempat.. bukannye apa.. takut tak sempat nak pi tempat2 lain.. lagipon manalaa aku terer jalan2 kat melaka ni..

malam tu aku bermalam kat mahkota melaka.. first time aku mengcheck in kan diri.. bodo2 je.. nasib baik laa aku keje gomen.. dapat gak diskaun.. hehe.. bilik kat mahkota tu pon biasa2 je.. nampak macam buruk pon ada gak.. tapi lantak laa.. bukannya aku nak wat apa pon.. tido je..

the next morning pas bekfes aku bergerak ke seremban.. kat N9 je ada 4 tempat.. tak laa banyak.. tapi distance jauh2.. sorang kat seremban.. sorang kat nilai.. sorang kat port dickson.. waduh.. seksa gak tu.. kat N9 ni aku masuk kilang2 gak.. ada yang siap kena pakai safety boot lagi.. huahua.. huduh giler.. nak gelak pon tak larat.. tapi rasanya paling best pi kat shell refining kat PD tu.. sonot tempat tu.. pak kal je aku pakai formal baju kurung.. klu tak bleh gak pi masuk dalam centre diorang.. rugi.. rugi.. so dah abis pusing2 semua tempat kul 3 pon aku gerak balik ke jb... tapi......... aku tak terus pegi jb.. aku merewang ke tempat lain... ke mana?? satu tempat yang cukup nostalgik.. kahkahkah.. poyo jek.. nanti aku sambung..

Wednesday, May 23, 2007

Angin Ribut TAUFAN!

hangin oi.. hangin aku satu badan.. minggu lepas dah le sewel mengabiskan keje.. tup2 training kensel.. ganti minggu depan.. pastu aku pon sambung ler wat keje.. n beli tiket untuk minggu depan.. ngam2 aku dah beli diorang call lagi bagitau kensel lagik.. uiks.. bleh main kensel2 camtu je ekk?? kuang hajo laa tu.. rasa nak bom je company organizer tu.. &^%#*$%^@ aku ni plak school tengah tight budget.. bleh naik air asia jek.. tiket tu camne nak refund?? giler babeng laa.. memang aku menyumpah2.. dah penat ke hulu ke hilir carik jalan last2 dapat gak penyelesaian.. ngam2 time tu aku disuruh pi LI visit.. lega... demi nak melengkapkan hari training n tiket tu aku pi 4 tempat skaligus.. melaka, n9, selangor n kl.. pueh hati..

seblom aku pi LI visit aku balik jb dulu.. ni tengah lepak2 kat umah laa ni.. shiok bah.. asyik balik je.. macam takde keje dah aku ni.. hehehe.. moyan2 dulu kat jb.. buang masa dulu.. pastu baru ler pi wat keje.. balik ni nothing much happen.. menatang alah hamster tu dari 13 ekor dah tinggal 6 ekor jek.. yang lain sume mampos dah.. huhuhu.. dah tak comei sebab dah besar.. aritu dengarnya ada yang beranak tapi biasaklaa.. blom sempat besar dah kena makan ngan mak dia sendiri.. huihh.. dasar kanibal.. bapak aku pon blom balik dari umrah.. yang aku tau sabtu ni dia balik.. apa laa agaknye souvenir dia bawak balik dari sana.. mak aku macam biasa.. buat keje2 rutin dia tetiap hari.. tak penah berenti.. adik aku yang sorang tu baru je abis stadi.. skarang dok tertonggeng kat umah je main game.. disuruh keje tak mo.. nak lepak2 dulu.. suka hati ko laa.. yang lagi dua tu insyaAllah next sem ni masuk final year.. konvo serentak ler nampaknye.. yang sorang lagi tu... haa.. yang ni gedik sket.. tahun ni baru nak upsr.. tapi punyelaa malas nak stadi.. berbuih dah mulut mak aku.. aku balik ni pon "ter"jadi mak tiri yang kejam.. tu pon masih tak dengar kata.. taunye nak melawa je.. iskkk.. dah besar2 dah diorang sume... maknanya aku pon semakin tua...... huwaaaaaaaaaaaaaa...

Monday, May 14, 2007

Cerita Bulan Mei..

boring gak kan bila banyak cuti camni.. dari cuti pertabalan agong sampai laa cuti hari buruh ngan hari wesak.. melahu je dok kat umah.. dengan takde transportnye.. kalau ada bleh gak aku merayap.. bulan mei ni aku dapat housemate lagi.. dua orang.. sorang kawan si neni nama zyka n sorang lagi si nadia.. keje kat pendaftaran jabatan persekutuan.. dapat ler aku berjimat sket.. takdelaa nak kuar duit banyak2 bayar sewa umah n bil2.. seronot aku..

setelah keta aku mengalami kesudahan yang sedemikian rupa aku pon dah get ready nak beli keta lain.. tapi tup tup bapak ku bilang ngak perlu deh beli mobil baru... waduh... ngapain?? kutanya.. dia bilang daripada kamu beli'in mobil lagi bagus kan mikir'in phD.. waduh waduh.. rasa nak pengsan aku.. orang tengah serabut takde transport nak pi keje dia bleh suruh pi buat phd.. sakit woo.. aku rasa betul gak tu.. kalau aku dapat wat phd kat luar bley laa angkat keta best2 sket.. hehe.. (angan dalam sedar ni..) so kesimpulannya aku tangguh dulu beli keta.. skarang ni mengharap ihsan orang ler tumpang pi keje.. huhuhuhu... lagipon bapak ku itu tengah umrah.. ngak bisa deh ngobrol tentang mobil.. sorry guys aku dah kena sampuk ngan neni.. cakap indon je aku ni.. hehehe...

a few days back aku jadik mcguyver skali lagik.. this time bukan gate yang problem.. tapi pintu bilik.. bilik si nadia.. tombol tu sengal betul.. tak bley nak pulas.. so terkunci laa dari dalam.. kunci plak satu haprak tak bleh guna.. dari banyak2 kunci yang si roger bagi tu hampeh satu pon tak ngam.. apa lagi.. macam2 aksi stuntman aku ngan nadia buat.. dari tendang sampai laa tolak gedebak ngan badan.. sakit tulang rusuk aku.. tak dapat gak.. last2 guna parang n pisau n screwdriver.. sesuka hati kami cungkil.. tak lama tu neni join.. so bertiga laa jadik pomen.. at last.. dapat gak bukak.. memang hancur laa tombol tu dikerjakan.. nasib baik pintu tak ikut rabak skali.. kalau tak melopong ler ngintai nadia kat dalam.. hehehe..

semalam aku jadik pengkritik.. pulun weh kritik orang.. memang best betul.. diorang ni kan.. propose macam2 tapi bila tanya nak buat camne semua kata takde plan lagi.. huk aloh.. bulan 6 nak submit dah kok takde bebayang lagi.. susah ler.. citer pasal kritik2 ni teringat plak kat AF5.. nape laa minah gedik tu masih dok ada lagi dalam af tu.. tak larat dah weii.. ko bukannye best pon.. klu ko dah kuar pasnih susah ler ko nak sambung balik blaja kat sini.. pi masuk kolej swasta je laa..

hari ni sepatutnye aku ke shah alam.. ada kursus 5 minggu.. sengal le badan aku berkampung lama cenggini.. hari khamis n jumaat lepas cam orang gila aku siapkan keje.. nak blah lama punye pasal laa ni.. tapi tup2 jumaat petang dah dekat pukul 6 tu organizer call kata tangguh minggu satu lagi.. whoahhh.. hangin aku satu badan.. dua hari aku sewel tetiba jek tak jadik.. nasib baik blom book tiket lagi.. iskkk.. geram betul aku.. tapi dalam geram2 tu bersyukur gak.. takde laa kelam kabut ke hapa.. tapi prob gak.. dengan bebudak pplk nak exam lagi.. nak marking paper lagi.. rasanya lepas balik kursus laa kot baru bleh buat semua tu..

skarang ni aku mula serabutkan diri pikir nak buat pasal apa untuk sambung stadi nanti.. tak bley pikir ngan tenang ler.. kalau ada sesape yang ada idea bernas2 tu bley laa pass2 kat aku ekk...