Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Monday, February 26, 2007

Mencari ketenangan jiwa..

sepanjang minggu lepas aku balik jb.. seronot rasanya.. macam tak nak balik kk je.. ye laa kan aku ni kengkononnye masih dalam trauma.. jiwa masih tak tenteram.. memang elok aku tenangkan fikiran jumpa family.. kengkawan.. hehehehee... macam lawak plak fikir..

aku citer sket laa apa yang jadik pada aku jumaat malam sabtu tu.. aku baru balik dari klass.. around 7pm.. memang dah gelap dah.. aku nak balik rumah.. lalu jalan tuaran by-pass.. jalan tu biasa aku lalu wpon gelap gulita.. seblom masuk ke jalan tu aku ada feeling yang kata jangan lalu situ.. tapi ntah nape aku lalu gak jalan tu.. so oklaa.. for the first few minutes masih ok lagi.. aku kat lane belah kanan.. lorong laju laa.. sebelah kiri aku lori tanah... bleh tahan laju gak lori tu.. n then aku jeling aku nampak lori tu kemain laju ke bahu jalan.. macam nak berhenti... tapi tak nampak plak dia bagi signal.. aku sempat menyumpah.. pehal laa plak lori ni.. tapi in a split second... BANGGG!!! sekelip mata je.. aku tergamam jap.. aku tengok depan.. cermin keta aku abis hancur.. eh.. nape ni?? aku tengok stereng keta dah ternaik ke atas.. aku tengok passanger seat seblah aku.. abis terlipat.. terpleot.. aku blur.. what happened?? n then barulaa... owwwwwhhh.. aku kena langgar ngan lori tanah tadi.. masa tu baru laa ada rasa terkejut.. lambat gak tindakan refleks aku ni ye.. hehe..

bila aku dah tersedar dari awang2an tu aku perasan ramai orang dah kerumun kereta aku.. semua tanya ok ka kau?? aku rasa aku takde pape.. tapi rasa sengal2 sini sana.. ada sorang pakcik tu suruh aku keluar.. "keluar girl!! malatop nanti kereta kau!!" hehe.. terus aku hahhh dan berusaha melompat keluar dari kereta.. wpon pintu tak bleh nak bukak aku tolak gak dengan kudrat yang ada.. orang dari luar pun ramai2 tarik pintu.. dah kena sodok ke divider jalan.. memang payah ler nak bukak pintu tu.. tapi last2 dapat keluar gak... bila dah keluar aku jalan ke hulu ke hilir... macam orang sasau.. kaki ayam.. aku tak jumpa kasut aku.. orang2 yang datang very the caring.. semua kata syukurlaa ko tak pape.. huh?? aku tak pape ke?? ntah laa ekk.. pastu aku duduk kat atas divider.. aku tengok keta aku dari tempat aku lepak.. iskk.. macam teruk je.. tapi tak sanggup nak tengok dari arah depan.. rasanya dah terperosok bawah lori.. sedih gilaa... n then tetiba baru aku teringat banyak benda berharga dalam kereta tu.. orang kat situ tak bagi aku dekat ngan kereta tapi aku pi jugak.. keluarkan laptop.. buku2.. semuanya.. aku takut bila dah ramai2 camni ada yang amik kesempatan curi barang2 aku.. dah tu aku dok balik kat divider n peluk barang2 tu.. bila pikir2 balik aku memang macam orang sasau laa malam tu.. hehehe...

tak lama tu datang ler benda alah pick-up tu.. cepat betul diorang tau ada accident.. berlumba2 datang.. tapi aku buat donno je.. jiwa aku tak tenteram masa tu.. ada yang tanya ko takde nak call sape2 ke?? aku nak call sape? family aku semua kat jb.. kalau aku call pun diorang pun tak boleh nak buat apa dari jauh.. dah lama aku dok blur tu baru teringat aku ada pakcik kat kk ni.. haha sewel lambat nau nak pikir.. dah call tu terkujat badak lah dia.. kelam kabut dia datang.. makcik aku pon ada skali.. sementara tu macam2 aku pikir.. kalau aku ada bawak orang kat passenger seat macam mana lah.. mesti tak hidup.. nak hidup macam mana lah kan kalau dah muncung lori tu dah sebelah kepala aku masa kena langgar tu.. driver kereta belakang aku datang perkenalkan diri.. sanggup jadi saksi katanya.. "syukur kau yang kena langgar dik, kalau abang yang kena tak tau lah macam mana.." whaaattt?? aku tak tau nak nangis ke nak ketawa bila dia cakap macam tu.. bila aku toleh ke belakang, mak oihh.. kereta dia macam sardin.. kereta kenari je pun tapi ada 7 orang termasuk driver.. ye lah bang.. nasib baik saya yang kena langgar kan..

bila pakcik n makcik aku datang aku terus nangis.. huhuhu.. sedih siott.. aku tak pedulik orang ramai kat situ.. adehh.. huduh laa muka aku.. aku tak tau apa citer ngan pemandu lori tu.. aku tengok kosong je driver seat.. ntah2 lari.. tapi tak lama tu aku dapat tau yang rupanya drebar lori tu kena belasah.. uikss.. awat laa plaknye?? aku pon dok dengar orang2 kat situ bercerita.. rupanya selain aku ngan lori ada motor yang involved skali.. motor tu cium belakang lori.. diorang kata teruk gak mamat motor tu.. tapi mamat tu blah.. mesti kes takde lesen tu.. tapi yang bestnye sempat plak dia panggil geng2 dia.. geng2 motor ni laa yang pi blasah drebar lori tu.. diorang ni pi tarik drebar ni kat tempat gelap.. iskkk... tapi bodoh gak mamat motor ni.. plat motor dia tertinggal... muahahahahahhahaa... memang soheh laa polis dapat cari ko.. kihkihkih..

lepas settle semua.. polis dah datang amik gambar semua lori tanah tu pon dialihkan.. aku rasa impak besar laa masa langgar tu sampaikan kereta aku ikut melekat kat lori tu.. terpaksa laa ramai2 tahan kereta aku tu sementara lori tu kena tarik.. dahsyat betul.. sayu betul aku bila nengok keta aku kena tarik pegi.. wpon keta kancil je dia dah banyak berjasa.. dah sampai keningau.. dah sampai poring.. dah sampai kuala penyu... jauh tu aku berjalan.. sedihnye.... masa kat balai polis buat report baru laa aku nampak drebar lori tu.. mak aih.. abis muka dia pecah2.. baju dia penuh ngan darah.. kena belasah.. kesian plak aku tengok.. dia datang ngan tokey dia.. tokey dia nampak kerek n sombong n kata aku panggil orang belasah pekerja dia.. huk aloh.. nak mampus orang tua tu?? aku dah ler tension.. rasa nak debik je biar rupa dia sama ngan pekerja dia tu.. aku ni mana kenal sesape.. bukan orang local pon.. terus dia kena brainwash ngan makcik aku.. jangan pandai2 cakap.. this girl bukan orang sini.. family dia semua di semenanjung.. muahahaha.. padan muka dia.. terus senyap.. bila dapat tau driver bongok dia tu pi bantai kancil terus dia berubah total.. then dapat tau pulak driver dia tu ada sikit mabuk.. hoh memang aku terasa nak lesing dia kat situ gak.. mabuk pun bawak lori?? ini dah lebih ni.. tokey tu mula lah nampak takut n cuba baik2 ngan aku.. baru nak cakap sorry semua ni jadi.. hahaha... sorry naik lorry lahh.. tadi ko kerek kemain kan..

so hasil kejadian?? i cut my wrist.. i cut my forehead n a bit benjol.. sikit je lah luka2 tu.. i broke my glasses.. dengan cermin2 skali pecah.. sepanjang malam rabun.. sampai kena pimpin hahaha.. i got bruises all over me.. bahu ada rasa sengal2.. sadis jugak lah.. tapi overall ok.. pi klinik doktor suruh buat tok ketampi.. nak tergelak aku.. doktor tu nak tengok ada pape yang patah ke tak.. syukur alhamdulillah takde benda.. aku sebenarnye tak tau pon scene accident tu.. sampailaa student aku bagitau aku masuk paper.. colleague aku pon kata keta aku teruk.. uikss... masuk paper aku?? glamernye... terus aku teringat makcik aku ada kata reporter datang.. apa lagi.. terus aku cari paper tu.. bila dah nampak ngan mata kepala sendiri baru laa aku sedar betapa ngerinye gambo tu.. iskkkk...

hari2 aku lepas accident memang suram.. rasa macam something wrong je.. malam2 plak rasa sayu jek.. memang jiwa tak tenang.. tak tenteram langsung.. masa tu aku rasa macam aku perlukan orang kat tepi aku.. comfortkan aku.. tapi tu la kan.. takde sape.. housemate pon takde.. so aku buat keputusan drastik... aku balik jb.. masa tu tak kisah tiket mahal ke apa ke.. yang penting aku nak dikelilingi orang yang aku kenal.. betapa bersyukurnya aku yang aku masih hidup.. looking back.. ramai tak pikir aku selamat tapi tu kenyataannya.. and the day of CNY aku pon balik ke jb...

duduk kat rumah ngan family memang best.. nak2 aku sampai je jb terus pi rumah makcik aku.. sepupu aku tunang.. all my relatives are there.. sian sepupu aku.. i was the centre of attraction.. aku dah amik spotlight dia.. suppose to be hari meraikan dia tapi semua orang meraikan aku.. sampaikan aku pon tak sempat nak berbual2 ngan dia.. few days later bapak aku buat majlis doa selamat untuk aku.. huhu.. memang syahdu.. arghhhhhhhh!! bila dah jadi benda2 camni buat aku terasa aku dah takde hati nak keje kat sini lagi.................................................. 

Tuesday, February 13, 2007

Dare to Comment?

BEFORE - 15th June 2006



AFTER - 9th February 2007


News From Daily Express, Sabah

nanti2 laa aku cerita pasal ni ekk.. masih tak larat nak pikir pasal ni..

Friday, February 2, 2007

Calling for bebudak 1 Gandasuli 1988!!

mmm.. tengah aku dok 'mencuci' laptop aku ni aku terjumpa satu gambar yang cukup classic laa.. actually ni je laa satu2nya kenangan aku masa sekolah rendah.. semua umat2 yang ada dalam gambar ni mesti dah jadik somebody dah hari ni.. ada nama2 yang aku ingat.. ada nama2 yang aku memang hampeh tak ingat.. sorrylaa.. almost 20 years ago maa.. but still banyak kenangan manis masa darjah satu ni yang aku tak leh nak lupa..




if any chance ada ex-1 Gandasuli 1988 SRK Tmn Melawati yang baca posting aku ni aku berharap ler dapat info terkini dari korang n kalau ada sesape yang masih simpan gambar ni please ler fwd one copy kat aku.. sian aku tengok gambar yang ada pada aku ni.. habis rosak kena air....

Ermmm..

yesterday i wore red..
he wore red too..
today i'm all green..
he's green too..
i opened the gate..
he opened his too..
i started my engine..
he started his too..
i looked at him..
he looked back at me.... and smile...
i.................. terkujat badak..

for a year... i never talk.. never smile.. never whatever to this guy - my neighbour.. the same with him.. never say hi n never whatever laa to me.. and alih2 today.. he smiled at me?? adehhh.. kelu tak terkata.. muahahahaa.. satu permulaan yang baik!!

Thursday, February 1, 2007

A Red Day

first day of february and i'm late for work... argghh.. merah lagi punch card aku.. memang cun ngan kaler baju kurung aku arini.. aku konpius camne laa bleh jem.. padahal from my house to work only 7km.. and took at most 10 minutes to arrive.. tapi...... hari ni ada rasa taik kucen sket.. baru jalan 3km dah jem berjela.. kalau lumba ngan semut pun semut sampai dulu.. orang dari arah bertentangan kata ada accident.. ye ke?? last time it was a road block.. time2 orang sibuk nak pegi keje laa polis merajinkan diri buat road block.. menyusahkan betul.. sebenarnye kan.. sistem jalanraya kat KK ni tak bape bagus laa.. kat area membangun u only get 2 lane road je per way.. tu kalau u bertuah.. at some place plak ada 1 lane je.. isk.. isk.. tak munasabah betul.. n kereta kat KK semakin hari semakin banyak.. come on lahh.. calling for big people to settle this.. tak larat wooo.....