Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Monday, December 25, 2006

Situ Lagi??? adehh...

saturday.. 23rd Dec.. buat kesekian kalinye aku menjejakkan kaki lagi sekali di................. mana lagi.. manukan ler!! adehhh.. ni semua adik2 aku ler punye pasal.. dari awal sampai kk aritu dok seboookkkk je ajak aku pi snorkelling.. wallahhh.. karang tak layan diorang kecik ati plak.. diorang kat sini aku tak bawak pi jalan2.. nak tak nak layankan je laa.. so semua pi kecuali mak aku.. mak aku dok kat rumah sengsorang.. malas dia nak layan ikan2 ni semua.. we got on the boat roughly kul 9 laa.. masa tu air surut.. so sampai kat jetty manukan tu we have to climb up the jetty.. huihhh.. memang huduh laa gaya aku memanjat.. tinggi betul jetty tu.. bapak aku ada laa kesukaran sket.. ye laa orang tua.. mana laa larat.. excited betoi adik2 aku.. lantak korang laa.. korang nak rendam sampai kecut korang punya pasal.. this time round aku datang aku rasa cam best plak.. ikan lagi banyak.. macam2 pesen.. sangatlaa teruja.. very exciting.. terus aku lupa pasal jellyfish season.. tengah musim obor2 sebenarnye.. kalau silap aribulan kena sengat bleh mati.. si jebon paling syok bagi ikan makan.. roti dah abis bagi biskut plak.. biskut dah abis bagi kerepek ubi.. kehkehkehkeh.. abis semua bekalan makanan orang jadik makanan ikan.. suka ati ko laa minah.. around 1 baru laa balik.. bila balik je baru dapat tau yang semalamnye ada 3 budak korea kena sengat obor2.. kritikal gak.. nasib baik dirawat cepat.. kalau tak gol.. n sebulan seblom tu budak korea jugak.. yang ni gol terus.. isyyy.. takut aku.. nasib baik dapat tau citer tu lepas balik dari sana.. kalau tau dulu alamatnye tak pegi laaa...

Friday, December 22, 2006

Seminar Kesedaran Radiasi Radiofrekuensi dan Kesihatan Awam

on tuesday, 19th dec our school organized this seminar.. aku jadik one of the committee.. handle registration.. so i get to know the vips.. orang media.. best gak kenal orang2 luar ni.. so the seminar ni very interesting.. ada dua topik yang dibincangkan.. satu pasal radiasi by our own lecturer (he's so damn funny.. tak larat nak gelak bila ingat balik.. ayat2 n content speech dia memang lawak gila laa..) n another one by orang suruhanjaya multimedia pasal diorang punya projek pemancar.. dapat laa tau gak sket2 pasal radiasi ni.. ye lah kan.. seblom ni orang kan penah heboh kalau pakai henpon cepat mati laa.. brain damage laa.. kena kanser laa.. sakit sawan laa.. kalau gantung kat leher effect kat jantung laaa... kalau simpan dalam poket seluar effect kat anu laa.. kehkehke.. itu laa.. ini laa.. bla bla bla.. tapi sebenarnye takde pape pon.. memang akan ada kesan sampingan tapi kesan tu TAK KAN MUNCUL IN THE NEXT 80 YEARS.. so no worries.. unless la you live up to over 100.. hehehe.. so kengkawan semua jangan ler ada rasa takut2 lagi bila pakai henpon tu..

Thursday, December 21, 2006

Cekik Darah!!

semalam, my family ngan my uncle's family pi picnic kat poring.. sambil2 tu dapat le main air panas.. pakcik aku bawak van.. separuh family aku naik hilux pakcik aku.. adik aku yang drive.. aku n adik2 aku yang pompuan naik kancil.. memang berdesup mereka2 tinggalkan aku kat blakang.. chett.. mentang2 aku kecik.. so kitorang ni kengkonon pegi tengah2 minggu sebab tak ramai orang.. sampai sana mak datuk.. penuhnye.. nak cari port pon tak bleh.. terpaksa laa menyelit.. ruang kat situ bukan laa besar sangat.. yang buat aku hangin satu badan tempat air panas tak bukak langsung.. under construction!! semua kena tutup ngan canvas.. baru je rasa nak merendam2.. potong stim betoi.. so tak bleh nak buat apa.. yang ada cuma kolam air sejuk je.. isyyy.. bosan betul.. dah ler air tu sejuk.. kena bayar rm3 plak tu.. kalau sekali masuk takpe gak.. ni RM3 SEJAM!! gilo opo?? kanak2 plak rm1 sejam.. isy.. tak ada logika langsung.. tak tercapai akalku!! ini boleh mendatangkan marah!! tapi marah2 tu aku masuk gak.. hehehe.. on the way out aku ternampak satu notis.. kat situ tulis kolam air panas jugak akan dikenakan bayaran.. what??? isk isk iskkk... seblom2 ni free je.. teruk betoi laa.. tak tau laa bape hengget kalau ikut rate rm3 sejam tu memang tak patutlaa.. dah le masuk gate kena bayar.. kat dalam nak mandi pon kena bayar lagi.. aiyooo.. tak payah pegi laa lepas ni..

Wednesday, December 20, 2006

Nak sangat pi.. AMIK KO!!!

memang padan le ngan muka aku ni.. tu laa nak sangat aku pi labuan.. orang labuan jangan kecik ati ngan aku ekk.. aku cuma nak luahkan je pengalaman mengerikan aku tiga hari kat labuan... kehkehkeh.. tersangatlaa ngeri sampaikan kena dok pikir lima enam tujuh sepuluh kali nak pegi lagi ke tak.. well.. aku pi labuan ngan family ler.. since diorang kat sini why not pegi.. lagipon aku tak penah pegi.. bila ngan family ni bleh laa aku pau bapak aku.. muahahahhaa.. kedekut punye anak!! so nak dijadikan cerita ari sabtu 16 dec kitorang pon pi laa sana naik ferry.. poyo je.. pepagi buta dah tercongok kat jetty.. naik kul 8.. 3 jam lebih beb.. penat dok dalam ferry tu.. dah ler laju gila.. tingkap plak tinggi.. tak nampak luar plak tu.. terkepam kat dalam tu.. tak selesa sangat tapi layan je laa.. kul 11 lebih baru sampai.. kat sana ada sorang mamat ni dah tunggu.. hehehe.. mamat ni ex-student bapak aku dulu.. kehekhekhee.. sian dia bapak aku pau dia plak.. LOL.. so mamat yang baik ati ni namanye ismet.. anak ulam raja adik beradik ngan ulam pegaga.. kehkeh.. ya ampun.. jahatnye aku.. ismet provide kitorang 2 keta so that kitorang bleh ronda2.. bagus betul.. keta2 kerabat dia gak.. nways kitorang dibawak ke umskal.. dok guest house kat situ.. tu pon si ismet ni yang booking kan.. aku memula nak mintak k leen book tapi si ismet ni beria2 nak buat so amiklaa ko.. lagipon dia excited nak jumpa ex-lecturer dia yang garang tu.. hehe.. bapak aku penah citer camne dia sergah si ismet masa present final year project dulu.. terkulat2 si ismet.. dah le kurus keding masa tu.. skarang ni jangan kata laa.. dah besar bagai johan..

so perkara pertama yang aku buat bila sampai kat guest house tu ialah tido.. kehkeh.. penat laa weh.. dah le rasa nak pengsan dok dalam ferry tu.. nasib baik tak mabuk.. petang tu pi ronda2 kat town.. ciput je rupanye town ni.. kedai sikit.. yang bukak time tu lagi laa sikit.. baru kul bape tapi dah banyak tutup.. huhuhu.. memang lain ler.. rasa macam mati kutu jap.. blur tengok keadaan sekeliling.. isy tak bestnye.. ntah nape tetiba kuar dari mulut aku camtu.. kuat plak tu.. rasanye orang yang lalu tepi2 aku tu dengar apa yang aku cakap.. mesti diorang kecik ati.. tu pon kalau diorang tau laa benda alah apa yang aku maksudkan.. pusing2 balik takat tu gak.. uih.. memang kurengg laa.. tak happening.. bila rasa dah takde pape yang nak ditengokkan kat town kitorang pon balik ler.. malam pi makan goreng2 kat cafe ums.. sadis je aku nengok student2 situ.. mesti jiwa diorang memberontak.. mana yang dari kl tu bak kata orang jawa mesti tak kerasan dok situ.. macam takde life je.. aku yang baru stengah hari ni pon rasa bengong.. malam tido awal siottt.. dah takde apa nak buat.. ums pon kedekut.. tak nak letak tv kat rumah tu.. kalau tak bleh layan apa2 cite tv.. satu penyeksaan gak bagi orang macam aku yang hantu tv ni.. so?? ye wess.. turu jo..

besoknye pagi2 si ismet ajak pi jalan2.. bawak pi pasar kat situ.. dia bawak wife dia n anak dia.. waduh.. comel gila anak dia.. geram aku tengok.. kat pasar ni jalan2 je laa.. ismet kata kain kat labuan murah.. kain pasang laa.. buat baju kurung ke apa.. so aku pon pi laa nengok.. wallaaaaaaaaaahhhh.. pattern not my taste.. tak bape cantik laa.. rasanye kat jakel lagi cantik.. so.. kain out!! tak mo nengok dah.. pi masuk duty free.. mak aku nak tengok correlle.. dia sedih tengok rumah aku pakai pinggan melamine je.. bape kali ko hempas ke lantai gerenti tak pecah punye.. hehe.. apa kan daya.. anakmu ini tak mampu mak!! dia kata murah ler correlle kat labuan.. separuh harga dari sogo.. metro.. dan semua kedai2 yang dia dah survey.. tapii........ pattern dia plak jenis empat lima tahun dulu.. so.. out!! tak jadik beli.. dah tu.. abis.. dah tak tau nak jalan ke mana lagi dah.. aduhaaaaaiiii.. on the way nak balik tu nampak k rahida.. dari jauh aku dah jerit nama dia.. kehkehkeh.. terkejut bapak aku kat tepi tu.. excited beb.. nampak orang yang dikenali.. dia bagitau kedai2 yang best.. tapi kedai2 tu aku dah masuk dah n jawapan aku ialah tak best.. huhuhu.. lepas lunch kat restoren mana ntah terus balik rumah..

petang sket jalan2 pusing labuan.. humang aihhh.. dalam sejam dah abis pusing satu pulau.. adehh.. tak hidup aku.. walaupon tak best tapi aku respect gak ngan labuan ni.. a very nice place in terms of sceneries.. sape yang suka pemandangan tu ngam laa.. tempatnye bersih.. kampung2 pon tersusun je.. nature people aku gerenti akan suka tempat cam labuan ni.. seblom balik aku pi jalan2 tepi laut tengok sunset.. daaaaaaahhhh.. habis hari kedua aku kat labuan.. malam tu k leen datang jenguk aku ngan housemate dia.. borak gitu2 je.. tak lama.. mak bapak aku pon join skali.. bapak aku tu tak bleh diajak borak.. karang sampai ke pagi pon blom tentu abis..

hari isnin pagi2 dah keluar coz nak kejar naik ferry balik kk.. kul 8.30.. si ismet dah tunggu kat jetty.. lepas say babai kitorang pon masuk ke dalam.. tak lama tunggu terus naik ferry.. kali ni... MAK DATUK!! memang aku dah melepek.. ombak sangat2 laa kuat.. melambung2 ferry tu.. macam nak tercabut jantung aku.. perut aku dah semacam.. terasa semua isi perut nak keluar.. memang kronik tahap gaban.. si ika dah nangis.. mana taknye.. MABUK SIOTTT.. si jebon tu bape kali kuar masuk toilet menguwekk kan diri.. aku tahan je........ memang dah tak kuat semangat dah.. silap aribulan aku ikut nangis gak.. huhu.. lama dok melepek last2 aku tertido.. at least dapat ler avoid rasa melambung2 tu.. aku bersyukur sesangat laa bila dah sampai kk.. cepat2 aku keluar.. tak larat betul..

so.. kesimpulannye?? one "exciting" adventure i must say... kiookkk...

Saturday, December 16, 2006

Holidays with Family

13 dec hari yang paling aku tunggu2.. hehehe.. bukannye apa.. quite a busy day gak laa.. siangnye join bengkel penulisan project grant.. macam terer je.. aku saja je join.. nak tau camne nak apply grant research.. aku ni takde research lagi.. n tak tau lagi pon nak buat apa.. otak tak dapat nak pikir ngan betul.. nways banyak gak info yang aku dapat.. tapi still takde idea pasal apa nak diresearchkan..

malamnya aku keluar pi airport.. pi amik family aku.. the whole bunch datang.. mak bapak aku.. semua adik beradik aku yang 4 kerat tu.. datang segerombolan ke sini.. maklumlaa cuti skolah.. n utm pon tak start sem lagi.. huh!! tak macam ums ni.. cemuihh aku.. aku mintak pakcik aku datang fetch skali.. ye laa kan nak angkut diorang semua mana muat kancil aku.. pakcik aku ada van.. senang sket.. dah le barang masing2 cam nak dok sebulan kat sini.. hehehehe.. tapi oklaa.. diorang 2 minggu kat sini.. agak lama gak laa tu kan.. so malam tu makan2 kat rumah pakcik aku dulu seblom semua landing kat rumah aku.. bagus gak bila takde housemate ni.. diorang nak tergolek nak terguling ke apa diorang punye pasal.. hehehe..

so ada banyak yang aku buat with my family.. so klu nak tau tunggu je laa ekk posting yang seterusnye..

Thursday, December 7, 2006

1st Year Anniversary

dah settle pasal ICAIET aku dapat sms dari kawan aku kat labuan.. mek ni kata.. aku nak datang kk ni.. i said why not datang ler.. aku pon tengah keboringan ni.. takde kawan.. takde housemate.. takde life.. no hal punya.. so on friday mereka2 tiga orang ni pon datang laa naik ferry.. seblom aku datang jemput diorang kat jetty my fren ni sms lagi.. aku nak ajak ko makan.. tengok wayang.. bla bla bla.. ok fine.. n then dia tanya ko ingat tak hari ni bape haribulan?? dalam hati aku pehal laa plak minah ni.. hari ni 1hb laa.. aku pun terus assume dia tanya pasal movie apa yang dok tayang on this date.. aku pon ngan machonya pi laa surf tenet... dapatlaa jadual tu.. siap print lagik.. then aku kuar laa pi jetty.. by then i sampai diorang tengah dok minum2.. i join diorang laa.. diorang nampak fresh je.. kalau aku laa naik feri 3 jam mesti dah nak pengsan.. dah borak2 serba sikit tanya khabar itu ini kawan aku tanya lagi ko tak ingat hari ni bape hb?? pastu dia gelak2.. i said why?? ko tak ingat hari ni bape hb?? aku blur yang teramat.. why?? amende yang speselnye arini?? agaknya dah penat tengok aku blur diorang pon bagitau laa... WEH!! HARI NI 1st ANNIVERSARY KITA LAAAA!!!! waiyooohhh.. ASTAGA!!! aku tak ingat langsung!! rupa2nya 1 dec tu genap setahun aku keje kat ums ni.. wallaahwweiiii.. seriuslaa aku tak ingat.. diorang datang nak selebret ngan aku.. terharu siotttt.... huhuhuhu.. so malam tu kicking off our selebration kitorang makan kat SR n pi nengok wayang.. citer JEBON.. berbaloi gak schedule wayang yang aku print tadi.. ngehngehngeh.. the truth laa.. aku ni tak penah tengok wayang kat kk ni.. so sempena genap setahun aku kat sini baru laa aku jejakkan kaki.. seriously cinema kat sini tak sama ngan cinema2 yang aku penah pegi.. tak sama ngan tebrau city.. tak sama ngan city square.. rasa cam pelik je.. bila masuk kat dalam tu aku rasa cam nak tengok opera cina.. ada pentas n curtain lagi.. bila wayang nak main diorang pi tarik curtain tu.. huhu.. memang klasik betul laa tempat ni..

next day pi jalan2 kat manukan.. manukan lagi.. isyyy.. tapi takpe laa.. saja nak hirup udara segar sambil2 nengok ikan.. mereka2 tak nak snorkelling.. wooo.. rugi betul laa.. aku ikutkan je laaa.. kalau aku pi sorang2 dah bawak dah baju spare.. best apa main2 ngan ikan.. bila dah sampai sana baru laa mereka2 ni terasa kerugian besar.. hehehehe.. tu laaa.. len kali bawak baju.. takpe.. datang lagi nanti.. aku nak datang lagi?? macam takde tempat lain je nak pegi.. tapi nak datang lagi pon ok gak.. aku suka tempat2 camni.. landing kat situ kejap je.. tengahari dah balik.. besoknye mereka2 ni balik naik bas plak.. nak merasa jalan darat.. stop kat menumbok.. dari sana diorang naik bot balik labuan.. mmmmm.. bila laa agaknye aku nak pi labuan ekk?? satu hari nanti akan kujejakkan kaki jugak.. we'll see..