Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Tuesday, November 28, 2006

ICAIET 2006

International Conference on Artificial Intelligent in Engineering and Technology 2006.. perghh.. nama grand giler.. bila grand2 macam ni laa aku pon mula menyemak kan diri.. :D pi hantar paper kat situ n alhamdulillah accepted.. so tinggal present je laa.. conference ni berlangsung 3 hari.. 22-24 Nov.. dekat2 sini je.. sebab kitorang yang anjurkan.. so agak sibuk gak laa hidup aku lepas acara makan2 kek sehari seblom tu.. mana taknye.. aku pon jadik committee gak.. bidan terjun jadik co chair.. memula tak konfiden.. tapi taram je.. nak cari pengalaman gak.. so kenalaa buat script bagus2.. kat conference ni aku jumpa ramai orang dari merata tempat.. yang paling penting aku jumpa kak yanti.. hehehee.. memang toya laa.. pastu my long lost "auntie" pon ada.. skarang dah jadik orang besar2 gak kat tempat kak yanti tu.. dulu masa kat sheffield mak aku jadik nanny anak2 makcik ni.. so agak terkejut laa aku bila nampak dia.. last skali jumpa tahun 1993.. dah 13 tahun dah.. anak2 dia pon dah besar.. mesti best kalau jumpa anak2 dia.. bleh aku sakat kaw2.. aku dulu suka betul buli anak2 dia.. kurung dalam almari laa.. masukkan dalam bakul kain laa.. sampai diorang nangis tersedu2 baru aku lepaskan.. ngeh ngeh ngeh.. n then i saw someone who i used to call uncle.. uncle laa.. sebab kawan bapak aku kan.. tapi tu dulu2 laa... kalau skarang panggil uncle cam tak layak je.. lol.. dulu dia staf ums ni gak.. tapi dah pindah tempat lain.. tu pon sama dah berbelas2 tahun tak jumpa.. kenal pon masa kat sheffield dulu.. ntah kenapa aku tak tegur dia pon.. agaknye dia glamer sangat.. asyik ada orang berbual ngan dia je.. nak mencelah pon tak sempat.. tak kan laa aku nak main cak2 dengan dia.. Hai pakcik!! kenal saya lagi tak?? muahahahaha.. haru kalau aku buat camtu.. tak sesuai langsung..

aku present hari pertama sesi pertama.. tapi last presenter laa.. satu sesi ngan kak yanti.. apa lagi.. sempat menyengal laa.. kami present dalam ballroom.. bayangkan betapa besar bilik tu.. mula dah aku rasa seram sejuk.. tapi kak yanti kata belasah je.. aku pon sengih je laaa.. so our session ni sorang pakcik or aku rasa bleh panggil atok kot yang jadik chairman.. orang jepon.. fullamakk.. dia speaking aku tak paham apa.. hehehe.. pastu co-chair pon sempoi je.. cakap pon tunggang terbalik.. chissssss.. kalau laa aku tau co chair ni tak payah nak formal2 aku tak buat dah script formal panjang berjela.. buang karan aku je.. kak yanti present dulu baru aku.. so bila dah tengok kak yanti present bleh laa aku try praktik skill2 kak yanti.. tapi hampeh gak.. lebih banyak menggigil ada laaa.. sampai tersasul cakap melayu.. lantak laaa.. yang penting settle.. yey!! takde soalan pon untuk aku.. memang best ler.. lepas abis present je aku terus berlari ke bilik lain sebab kena jadik co chair.. aku sampai je kat situ tak sempat nak buat apa dah terus buat welcoming speech.. tetiba je lancar betul aku cakap.. tak ikut script pon.. kehkehkeh.. tak tau laa nape.. mungkin sebab chairman dia comel kot.. muahahahahhaaaa...

next day aku jadik co chair lagi.. bila dah hari kedua ni dah tenang sket.. kebanyakan sesi memang terus jadik tak formal.. relaks sket laa.. dah abis tu aku bawak kak yanti tour kk.. orang semenanjung bila datang sini tau je laa diorang nak pi mana.. bawak belek2 kristal n mutiara.. pening jadiknye.. dah banyak sangat kan.. sampai juling.. pastu pi muzium lagi.. pi sana sini.. dah penat tu baru balik.. lama2 aku tukar keje jadik tourist guide laa.. hahahahaha...

Wednesday, November 22, 2006

Ada Apa Dengan 25??

salamz... hi people.. hari ni genap 25 tahun aku kat dunia ni.. syukur alhamdulillah.. aku masih bernafas lagi.. masih ada kat sini.. terasa insaf kejap sebab ada jugak orang yang tak dapat cecah usia suku abad macam aku ni.. syukur sangat2.. so.. apa yang ada pada usia 25 ni?? nothing much i guess.. it's just a number.. tapi bagi aku la pada usia 25 tahun ni aku mesti dah terer pikul tanggungjawab sendiri.. dah bersikap lebih matang.. dah tak menyusahkan mak bapak.. tapi kekadang terpikir gak.. betul ke dah terer?? betul ke dah matang?? betul ke dah tak susahkan mak bapak?? duhhh!! susah nak cakap le.. aku percaya sampai ke hari ni aku masih menyusahkan mak bapak aku.. especially mak ler.. selalu risaukan aku.. hampir tiap2 malam aku dok bergayut ngan dia.. macam berchenta plak.. nak2 skarang aku dok sorang2 in a double-storey house with no one.. with no one that can be seen laa.. yang tak nampak tu aku tak tau plak bape ramai.. huhuuuuuuu.. eiiiiiiii.. hihihihihihihiiiiiii.. bleh ko buat lawak yatt?? kalau ko nampak baru padan muka!! wallahhhh.. mintak dijauhkan.. aku ni penakut orangnya.. kekadang lemah semangat gak.. just a few days back in the middle of the night i heard someone calling me.. naaaakkkkkkk... gaya orang2 tua panggil anak dia.. huwaaaaaaaaaa.. i almost into tears tau.. menggigil2 masuk bilik.. siap sendal pintu lagi.. hehe.. macamlaa diorang tak bleh masuk ikut dinding.. ommmmaaaaaaaaaaaa... there i did it again.. no insurance laa this mouth..

ada orang kata usia 25 tahun sesuai untuk kawin.. ye ke?? ngehngehngeh.. bab kawin laju je.. kalau kawin kan senang.. mak aku tak payah risau dah.. takde nak gayut lagi dah tiap2 malam2.. hehe.. i think i need to get married.. why?? desperate?? takde laaa.. it's just that sooner or later im doing my phd.. i dont want to harung segala susah payah sakit kepala memerah otak yang dah tepu semua ni on my own.. and then if i really did my phd i guarantee u laa.. mesti ramai yang takut nak dekat kan.. this girl aaa very scary laa.. harap2 tak laa jadi camni.. tapi kan jodoh ni ketentuan Allah.. tak bleh nak cakap.. kalau ada adalaaa.. kalau takde takdelaa kan.. bila cerita pasal kawin ni aku teringatkan kat sorang member tu.. katanya peluang belajar tak semua orang dapat.. why not proceed.. kawin blakang kira.. buat apa nak kecoh2.. kalau kawin buat sakit hati pon buat apa kan?? baik dok diam2 sorang2 camni.. uihss terbangak kejap aku.. betul gak member tu cakap.. tapi isi hati aku rasa camtu ke?? tetttttttttttttt!! definitely not!! muahahahaa..

well today i suppose to wake up with a big smile.. tapi ntah dengan apa aku wrestling dalam mimpi malam tadi sampaikan pagi2 bangun i got back pain.. so painful laaa.. cannot bend.. tegak je.. and then my foot ada tercucuk something.. WENGGGGGG??? bak kata surya.. menatang apa yang aku pijak?? apa yang aku tendang?? sakit gila woii.. smalam masa tido roh aku melayang ke mana?? huihhh.. scary man.... so i look like an idiot laa today.. jalan tegak tapi berdengkot2.. what a great gift to have on my birthday.. :sigh:..

Tuesday, November 7, 2006

Riang Ria Hari Raya

hari ni officially aku masuk keje.. malasnyaaaa.. mood raya masih ada.. nak keje pon malas.. office masih lengang.. haiii.. tak balik raya lagi ke orang2 kat sini?? sunyi sepi je.. student dah kurang.. masing2 sebok exam.. aku pon nak kena jaga exam lagi.. bukan subjek aku je.. subjek orang lain skali.. wahh.. banyaknye keje aku.. bila check pigeon hole tadi sampai nak terkeluar2 isi dalamnya.. banyak betul peminat aku.. dengan assignment student.. dengan keje2 pentadbiran.. urgent plak tu.. mati ler.. tapi as usual aku pastinya akan buat bodo ngan semua tu.. hari ni hari untuk berwarm up je.. besok baru start keje ngan tekun.. heheeee.. tekun ke?? wakakaka...

aku balik bercuti on rabu malam.. naik flight kul 9.05 dari kk ni.. penuh sesak ya amat kat terminal 2 tu.. masing2 nak balik raya.. muka2 yang dikenali pon ramai.. mostly student haku ler.. nak nyorok pon tak bleh sebab beg besar.. hehe.. dah laa sesak.. pastu tengah buat major renovation.. semua kelam kabut.. sampaikan aku yang baru sampai 1 jam stengah awal dari flight ni dah dengar announcement suruh pi pemeriksaan imigresen.. gilo opo... check in pon blom lagi.. memang berselirat laa.. sakit kepala jadinya.. sampai jb around 11.30.. parents aku bersemangat jemput.. hehe.. excited sambut anak balik raya..

sampai kat rumah aku terkujat beruk sket.... wallaaaaahhh.. makin banyak kayu!! mak aku ni tak abis2 ngan jatinya.. penat aku tengok.. kerusi raya kot.. tu mesti mengendeng kat bapak aku ntah bape kali ntah tu.. biasalaaa bapakku tu.. konon2 cam haji bakhil laa.. dah mintak kerusi setahun tak bleh mintak pape tau.. hehehe.. bapak aku kalau cakap suka guna ayat2 citer p ramlee.. tahan je laaa.. 5 bulan tak balik rumah banyak gak perubahan yang ada.. dalam rumah jangan cakap laa.. luar rumah plak dah ada segala jenis binatang peliharaan.. rajin plak bebudak rumah ni nak membela ye.. kalau aku tak larat laaa.. depan rumah, gelanggang futsal dah siap.. ramai gak aku nengok main.. bapak aku pon main gak.. ngan geng2 kertu opis dia.. huahuahuahua... mesti lawak gila tengok orang2 tua main.. jusco pon dah lain.. semakin sempit.. bercelaru pon ada gak.. dulu siap hafal tempat barang2 semua.. la ni sorrylaa.. memang lost..

on friday, aku dapat news pakcik aku pass out.. terus masuk spital.. tak sedarkan diri langsung.. masuk icu.. menakutkan betul.. tak tau apa yang jadi.. dengarnya dia jatuh n terhentak kepala.. lagipon takde orang yang nampak.. alih2 dah kat lantai.. nak raya ni macam2 yang jadi.. memula kat spital besar tapi dah seminggu pastu pi masuk spital pakar puteri.. lagipon wife dia keje nurse kat situ.. senang laa.. sampai ke hari ni aku balik kk dia masih tak sedar lagi.. sesekali tu ada bukak mata.. nak cakap tapi tak dapat nak bangun.. macam tido je.. kena strok kot.. semua anggota bleh gerak.. cuma dia tak nak bangun je.. bila orang panggil dia respon.. tapi cakap tak clear.. cam mamai2 je.. harap2 laa dia cepat sembuh..

tahun ni raya tak meriah sangat.. bapak aku tu risaukan adik dia masuk spital.. pagi raya kitorang beraya kat spital.. semualaa keluarga bapak aku.. adik beradik dia yang dah nak balik ke kedah pon patah balik raya kat jb.. so kat spital gak meriah.. tinggal nak makan je lagi.. dah abis beraya kat spital baru balik raya kampung bapak aku kat kulai.. petang sket baru pi kampung mak aku kat kota tinggi.. tido sana dua malam..

raya time ni baru laa aku ngikut beraya.. selama ni tak penah.. so meround laa aku n 5 lagi kereta.. 6 dari 8 orang adik beradik mak aku ikut beraya.. dari aping barat ke kledang.. pastu ke semenchu n last skali ke air tawar 2.. kledang rumah nenek sedara.. semenchu pi rumah sape ntah.. yang aku tau rumah tu rumah family salah sorang ahli kumpulan rabbani.. tapi aku sendiri tak tau camne nak relate kan dia ngan family mak aku ni.. very complicated laa.. patu kat air tawar 2 rumah nenek sedara.. dah penat beraya tu terus balik aping balik.. yang lain2 pi merewang kat kota.. aku tak larat nak pi.. penat dah bawak keta..

malam tu projek tengok wayang.. tu biasa dibuat tiap2 kali raya.. bapak aku jadik tokey wayang.. aku bawak laptop.. bapak aku bawak lcd projector.. pi pancar kat dinding.. tapi malam tu tokey wayang pi beraya laa plak.. menantu2 hj saleh pi beraya.. hehehe.. atuk aku ni ada menantu lelaki je.. menantu pompuan ilek.. nak buek camno.. adik beradik mak aku 8 orang semuanya pompuan.. so tak dapat laa nak bukak wayang tahun ni.. pasang kat player je laa.. tengok tv.. layan hindustan beb.. kabhi alveda na kehnaaa.. best cerita tu.. tapi tak sesuai laa bebudak kecik nengok.. ada part yang censored sket.. nasib baik yang nengoknya sket.. kalau pasang wayang tadi abislaaaaa.. last2 tinggal aku ngan adik aku je yang layan.. yang lain dah terbongkang.. mana taknye.. 1 pagi baru abis.. masing2 dah kepenatan beraya siang tadi..
disebabkan adik aku yang kecik tu masih kemaruk nak beraya so aku terpaksa balik lambat.. mak bapak aku dah jalan balik dulu.. kitorang ni bawak dua kereta.. kalau satu je mana nak muat.. bapak aku nak pi nengok adik dia kat spital tu.. aku pon masih malas lagi nak balik rumah.. so stay back ler.. biasa hari raya ketiga ni makan lauk paling best skali.. tau apa dia?? makan nasik lauk ikan kering ngan sambal belacan ngan ulam.. perghhh.. memang best laaa.. sebab dah muak makan ayam daging n sewaktunya masa raya.. so biasanya raya ketiga ni hari yang ditunggu2.. hehehe.. orang lain mungkin kata tak best.. tapi bagi aku memang best gila..
raya keempat tak buat apa.. cuma dok rumah je.. malam tu atuk n nenek aku n 2 orang adik mak aku datang beraya rumah aku.. so meriah gak laa malam tu.. bergegar rumah.. asyik gelak je.. memang best laa dapat pakcik tukang lawak ni.. ditambah ngan lawak2 bangsat bapak aku.. hehehe.. sakit perut ler.. besoknya hari sabtu kitorang pi serang batu pahat.. pi beraya rumah2 moyang sedara aku.. 4 rumah semuanya.. 6 kereta pi.. memang havoc laa.. dari parit apa ntah ke parit karjo n last skali ke air hitam.. ramai gak sedara aku kat bp ni ye.. kalau aku tak ikut memang tak kenal laa sedara2 ni semua.. k awa ajak pi beraya rumah dia.. tapi tak sempat laa.. dah petang sangat.. lagipon nak pi shopping kat air hitam lagi.. kehkehekhekekee.. shopping?? macam pelik je bunyinya.. :D

takde banyak perubahan kat air hitam ni.. kaum2 ibu semua bawak anak2 pi beli barang.. kaum2 bapa termasuk atuk aku n menantu2nya pi lepak kat kedai makan.. tu senario biasalaa dalam family aku.. mak2 memang sakit kepala layan anak2.. while bapak2 dok senang2 pi makan.. borak2.. kalau gelak tu sampai nak runtuh kedai makan tu.. takde apa yang nak dishoppingkan kat sini melainkan beli kerepek.. banyak gak yang diborong.. aku pon ada beli untuk bawak balik kk ni.. kat kk aku susah nak jumpa semua ni.. segala jenis kerepek ni.. ni rasa cam nak bukak kilang kerepek je kat kk ni.. hehehe..

tahun ni aku tak buat openhouse pon.. klu seblom2 ni memang buat tiap2 tahun.. ntah ye nape tak buat.. sebab malas kot.. sape nak datang datang je laa.. tak payah berjemput ber hapa.. lebih cuti raya ni aku bergilir2 jaga pakcik aku kat spital.. pastu sempat lagi borong kain buat baju kurung.. aku raya takde baju raya.. lepas raya barulaa buat baju.. aku raya pakai baju keje je.. orang tak perasan punyalaa.. patu sempat gak window shopping.. pastu pi makan2 ngan ina n ka awa n geng rumah dia.. sempena besday k awa laa ni.. makan kat andaman, tampoi.. memang bestlaa.. sedap gak makanan kat situ.. dah siap makan pi CS.. kengkonon nak tengok wayang tapi citer tak best laa plak.. last2 jalan2 cuci mata je..

tup2 dah sampai hari sabtu.. got to go back to KK.. huhuhu.. rasa cam tak puas laa cuti ni.. tapi bila cuti lama camni teringat plak keje2 yang belambak yang aku tinggalkan seblom raya.. mana nak marking assignment lagi.. silap haribulan aku main timbang je assignment bebudak tu.. hehehe.. waduh.. nak start keje ni punyalaa malas.. tolooonnnnnn.... pape pon.. blom terlambat aku nak ucap selamat hari raya kat semua orang.. happy selalu.. chiow!!