Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Thursday, October 19, 2006

Raya weh!

tup2 tinggal bape ari je lagi nak raya kan.. aku yang banyak keje ni sampai tak cukup tangan nak siapkan keje seblom cuti.. cepat betul masa berlalu.. dah nak kiamat kot.. malam ni aku balik jb.. yey!! macam melampau sangatlaa plak aku cuti awal camni tapi bos dah luluskan layan je laa.. hehehe.. ni laa first time aku dapat merasa balik raya.. :D tu yang thrilling tu.. slama ni takde rasa excited pon nak raya.. dok ngan family kan.. apa yang excitednya.. balik kg pon pagi raya.. nak2 balik kg bapak aku kat kulai tu.. stengah jam dah sampai.. tapi yang tak bestnya tahun ni dah start kena bagi duit raya kat semua orang.. MENGGANTIKAN BAPAKKU PLAK TU.. wah.. kijam sungguh bapakku itu.. harap2 tak ramai laa ye yang datang beraya ke rumah aku.. hahahaha..

bila puasa ingat zaman puasa dulu2.. bila raya ingat raya saman dulu2.. masa kecik dulu aku laa yang paling ligat beraya rumah orang.. tapi bukannya pi ngan sepupu sepapat.. tapi ngan mak bapak.. sebabnya kalau pi ngan mak bapak duit raya dapat lagi banyak.. muahahaha.. pastu duit raya tu hangus sebab suka bebenor laa buat main tikam.. sanggup tu pi raya jauh2 semata2 nak kumpul duit main tikam.. waduhh.. mereng aku time tu..

masa raya kat UK dulu tak dapek duit raya.. gila ko.. takkan nak bagi pences.. koman2 mestilaa sepound ye tak.. time aku dok sana dulu duit mahal.. tak mampu weh.. tiga tahun tak collect duit raya.. sedih je.. hehehe.. tapi sambutan meriahlaa.. gotong royong buat jamuan.. buat gathering.. buat open house.. student yang muda2 datang bergerombolan ke rumah.. memang havoc.. macam2 pesen.. macam2 rupa.. yang hensem berlambak.. tapi tak sempat nak ngorat laa.. umoq baru 10 tahun.. tapi dah gatai woo.. kahkahkah.. siap berebut ngan member cop buat abang angkat.. wakakakaka.. bestnya raya masa tu..

memandangkan hari ni aku balik nampak gayanya hari ni gak laa last aku bermesra2 ngan housemate aku.. pasnih tak jumpa dia lagi dah.. dia dah quit n fly wat phd dia kat UK.. huwaaaa.. takde geng dah aku.. ni dalam proses mencari housemate.. sesape yang teringin nak keje sini bleh laa dok ngan aku ekk.. aku kalau dok sorang2 ni bleh tahan lagi.. for temporarily laa.. kalau forever maunya aku mereng.. cakap ngan meja.. cakap ngan pintu.. siannya aku.. huhu..

Wednesday, October 18, 2006

PITIPITIPU....

last week aku dapat surat dari PTPTN kata aku tak bayar hutang.. what the S*&%#%$?? ooppssss.. puasa2 ni ter emo laa plak.. ni yang geram ni.. diorang tak inform pon bila start bayar.. alih2 kata hutang aku dah tertunggak 10 bulan.. maksudnya dia dah kuat kuasakan pembayaran balik aku bulan 1 aritu.. bapak ahhh.. at least bagitau la.. susah sangat ke nak hantar surat?? susah sangat ke nak call?? eii.. nak kena lempang ni.. bila aku call tergagap2 diorang kata dah tertera dalam perjanjian.. hahahahahahahaa.. kaber line laa tu.. aku ni manalaa rajin nak belek satu2 perjanjian tu.. manalaa nak ingat start tahun bila nak bayar.. saja je diorang ni nak kaut duit.. dah tak tau nak cakap apa diorang salahkan surat perjanjian.. aku ni bukannya buat pinjaman penuh.. separuh jalan aku tolak.. sebahagian aku dah bayar.. so dalam kes aku ni bukannya kena bayar tiap2 bulan.. bayar sejelepuk.. tu pon dia tak paham.. lantak ko laa.. bulan2 puasa ni aku malas nak cakap banyak.. takde tenaga nak marah.. baru ingat raya ni nak enjoy sakan.. nampaknya bonus aku hangus ke ptptipu ni ler.. isyy..

Thursday, October 5, 2006

Puasa?? Macam Tak Caya je..

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..

ello geng.. lama gak aku tak menaip kat sini.. sekadar menepek review hikmah 2 yang semakin hari semakin nyampah aku nak tengok.. tup2 hari ni dah hari ke 11 kita berpuasa.. macam cepat je masa berlalu.. nak2 bila dah keje macam ni tak perasan pon dah 11 hari.. kalau dulu selalu tunggu bilaa laa nak raya.. hehe.. puasa tahun ni lain sket laa kan.. seblom2 ni puasa ngan family.. makan sahur.. buka ramai2.. tapi sorang je kat meja makan (bapak ku..) yang lain semua buka depan tv.. hehe.. kalau malas nak masak bleh beli je kat param.. param tmn u tu macam2 ada.. kalau tak nak pi situ param kat utm pon ok gak.. macam2 jenis makanan yang ada.. pilih je laa..

kat sini lain.. kiranya syahdu gak laa.. kalau dah dok sorang2 camni alamatnya tak bangun sahur laa.. minum air jarang je.. tu pon letak tepi katil.. hehe.. dah lama tak pakai perkataan air jarang ni.. punyalaa malas nak bangun.. time buka plak most of the time masak sendiri.. nak beli tak bape minat laa.. tak kena ngan tekak.. apa yang slalu aku nampak kat param tmn u takde pon kat sini.. tak bestlaa.. huhuhu.. nasib baik aku balik raya agak awal gak.. dapatlaa merasa puasa 5 hari kat rumah.. bleh laa aku tibai makan semua benda yang aku dok kempunan kat sini.. hehe.. kat sini tak terasa sangat kemeriahan berpuasa.. tak tau laa nape.. mbe sebab klu pi jalan2 nampak cam melayu yang makan tapi bukan melayu.. wallaaahhh.. susah nak bezakan.. pastu agaknya sebab buka cepat.. 6.10 dah buka.. lepas buka tu selalu call rumah saja nak menyakitkan hati si jebon (adik aku yang darjah 5) bagitau aku dah kenyang kat sini.. muahahaha.. geram je si jebon tu..

bila time2 puasa camni selalu teringat zaman2 puasa masa kecik2.. aku start blaja puasa masa darjah 1.. masa tu kalau puasa sehari dapat singgit.. huih.. kalau puasa penuh dapat 30 hengget.. memang kaya laa time tu.. tapi ada trick sket.. bapak aku tu pandai.. kalau puasa 5 hari berturut2 dapat laa rm5.. tapi kalau ponteng hari ke enam collection pon kena reset.. so puasa hari ketujuh dapat singgit balik.. rm5 tu burn.. muahahaha.. memang kaki auta bapakku itu.. siap ada buku rekod lagi.. tapi yang pastinya sejak kecik aku tak penah puasa penuh sampai ke hari ni.. hehe.. aku masa kecik2 selalu je sakit.. demam laa apa laa.. yang paling sakit hati selalu sakit time puasa.. mak aku sampai kata ko tu temberang je.. tapi nak buat camne.. memang sakit.. so tak dapat nak buat collection..

masa darjah 3 aku slalu pi toilet curi2 teguk air.. kahkahkha.. tak senonoh tul.. sampaikan cikgu siap perli lagi.. nak gi toilet lagi?? bape kali nak pegi?? merah je telinga.. tapi pegi jugak.. hehe.. mana geng2 aku masa darjah tiga?? oit geng 3 gandasuli srk tmn melawati!! jangan buat2 lupa ye keje jahat kita ni.. hehe.. balik rumah je melepek kepenatan.. yolaa.. balik jalan kaki.. mana tak penat..

darjah 4-6 aku berpeluang berpuasa kat tempat orang.. cuaca tak bape panas so puasa pon tak terasa sangat.. best jugaklaa.. tapi yang tak bestnya anak2 mat saleh tu memang selalu nak kena penampor jepon ngan aku.. boleh diorang bawak makanan tu pastu menari2 depan aku siap nyanyi "fooddddd... glorious foooooood.." memang sengal betul.. anak paki ngan bengoli pon sama gak sengal.. siap bagi nasihat lagi "kita ni kecik lagi.. tak payah puasa.." bapak hang laa.. tu menghasut namanya.. eii.. cepuk jugak..

bila pikir2 balik lawak pon ada cerita pasal puasa ni.. blom lagi cerita pasal raya.. pasal collection duit raya abis buat main tikam.. muahahahaha.. till next time..