Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Tuesday, August 29, 2006

Pity Me..

for the past four days, i had my father here with me in KK.. saja jalan2 orang tua tu.. lagipun dapat tiket MAS free tak kan nak bazirkan je.. baik dia jalan2.. tapi.. aku ni yang bermasalah sket.. the truth is i'm not very good in handling my parents.. apatah lagi bapak ku itu.. aku tak tau laa.. we talked.. we laughed.. we did many things together.. tapi we are not that close laa.. aku pun tak tau nape.. kekadang aku tengok family orang lain aku rasa jeles.. diorang bleh sambut father's day.. bleh selebrate birthday bapak dia.. bleh show appreciation terang2 depan bapak dia.. bleh peluk cium pipi kat bapak dia.. tapi aku tak... sangat2 laa tak pandai.. aku tak penah seumur hidup aku selebret father's day.. i never wish him happy birthday.. sedih rasanya.. tak dapat nak buat camtu.. camne ye?? aku memang laa tak reti.. aku nak dia tau yang aku memang betul2 care kat dia walaupun aku tak tunjuk.. takut plak bila aku start buat dia kata aku buang tebiat plak.. ye laa tak penah2.. geli geleman rasanya.. tapi maybe gak perangai aku ni tersampuk dari perangai bapak ku jugak.. hahahaha.. dia pun tak penah tunjuk dia sayang kat anak2 dia.. tapi aku tau dia sayang.. especially me.. hehe.. ingat lagi time masuk u.. even though jarak utm n my home tak sampai 10 minit dia tetap pi hantar.. dia yang uruskan banyak benda sampaikan hal2 hostel.. buat semua yang terbaik untuk aku.. bila jumpa dia kat fakulti slalu tanya are u ok?? ye laa.. time ni je nak jumpa tanya khabar.. aku ni miskin.. final year baru pakai henpon.. tak macam bebudak zaman skarang.. kalau tak dapat kontek aku dia cari aku kat hostel.. time aku pi driving test dia yang hantar pagi2 buta kul 6.30 tu n tunggu sampai aku abis.. sampai tau result.. n hantar aku balik rumah baru laa dia pi keje.. masa aku keje kilang dulu dia laa paling risau.. tengok aku pukul 6 pagi dah pegi keje.. balik pun selalu lambat.. kekadang kul 9 malam pun tak balik lagi.. slalu gak dia call makcik aku yang keje sama ngan aku tanya camne aku kat kilang tu.. ok ke.. tak ok ke.. n bila aku nak ke KK ni dia yang prepare everything.. dari tiket kapal terbang sampaikan ke luggage.. n kereta untuk aku pakai kat sini.. everything laa.. complete.. bertuahnya aku dapat bapak macam ni.. tapi what's wrong with me?? aku cuma senyum.. nak cakap terima kasih pun tak terkeluar.. tersekat kat tekak ni.. macam pelik rasanya walaupun untuk cakap thanks.. so back to these 4 days.. aku amik bapak ku itu di airport n what did i do?? aku hantar dia pi tido kat rumah pakcik aku.. what the hell am i thinking?? nape aku tak bagi dia tido rumah aku je?? masa tu aku tak pikir panjang laa.. mesti bapak ku ingat aku tak suka dia datang.. wallaaahhh.. the main reason nape aku buat camtu is aku takut bila dia dok rumah aku, dia rasa boring.. ye laa.. kami tak rapat.. kalau dia dok rumah pakcik aku at least dia bleh borak2 ngan pakcik aku.. wife dia.. bapak ku bleh layan anak2 sedara dia yang berderet cam keretapi tu.. itu je.. aku takde benda lain laa.. tapi tak tau laa kan.. hati orang tua ni susah nak predict.. tapi aku tengok dia ok je.. sempat gak aku pi bawak jalan2 walaupun these 4 days antara hari2 kritikal dalam hidup aku.. masa aku hantar balik ke airport smalam aku cuma salam cium tangan dia je.. dia pun kata "oklaa ti ye..." itu je.. n then dia blah.. hmmm.. agaknya memang camtu laa style nya tiap kali aku berdepan ngan bapak aku.. kalau dia senang dangan cara ni aku pun ikut senang.. apa pun.. abah.. i will always love u..

Thursday, August 24, 2006

Pity laa..

suppose u're an IT student, u should now what is email right?? tak payah kata IT people laa.. orang bukan IT pun majoriti tau email tu apa.. even budak skolah rendah pun tau.. my 9 years old sister pun ada email account sendiri.. but apa yang aku dapat kat sini?? tragic story.. there's a bunch of ILP's IT student yang buat latihan industri kat sini ni very buta IT laa.. today.. this morning i was asked to teach them the basic of building website.. aku admit yang aku ni pun a little bit bodo laa bab website ni coz i'm not that creative.. tak pandai nak mix match colours, layout n bla bla bla.. but at least i know how to make one.. so tak nak jadikan aku nampak bodo aku suruh diorang ni pakai free templates je kat internet.. hehehee.. nak pakai tu kena laa register.. one of the terms kena provide valid email address.. kat sini laa the problem tiba2 datang.. almost everybody got no email.. what?? ok laa fine.. then create one email laa.. then aku terdengar something shocking.. "miss.. macam mana mo create email??" OMG.. u damn serious?? huwaaaaaaaaaaaaaaaa... terkejut tak terkata.. hey! u're IT students meh?? how come?? why?? then aku tanya laa u all ni tahun brapa.. at that time i'm actually expecting to hear "we're doing sijil" or "we're doing diploma".. but NOOOOO!!! they're doing degree.. astagaaaa... donno what to say laa.. dah keje haku plak ajar sorang2 buat email.. masing2 takut nak tekan next.. next.. next.. semua tunggu aku bagi instruction.. wallahhh.. ini boleh mendatangkan marah!! aku bukannya hapa.. kesian jugak ngan bebudak ni sebenarnya.. camne diorang nak keje pasni.. nak kena compete ngan bebudak lain lagi.. takpelaa.. mungkin diorang tak penah nak tau kepentingan email.. diorang tak guna agaknya.. tak pandai guna email takpelaa.. paling koman pun student IT mesti pandai gak surf internet.. mesti tau guna web browser.. tapi bila aku suruh refresh website........... "miss.. macam mana mo refresh??" kiiiooookkkkk.....