Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Thursday, July 27, 2006

Jalan-jalan

hallo people.. aku ni baru je balik bercuti.. takle cuti jauh2.. jalan2 round sabah ni je.. kebetulan k awa pun datang.. so aku pun bwk laa jalan2.. selain dari menghabiskan duit kat pasar filipin aku bawak k awa gi kundasang n keningau.. kundasang biasalaa.. jalan2 tengok gunung.. gi keningau plak sebab ada sedara dia kat sana.. so dapatlaa aku ikut gak.. klu tak, ntah bila aku nak sampai ke keningau tu..

so aku ni nak share laa sket pengalaman aku yang jakun ni bila gi keningau.. apa yang cantik menarik tertarik nya is perjalanan nak ke sana.. aku ingatkan jalan nak pi kundasang tu dah cukup tension.. rupanya nak ke keningau ni lagi bapak tension.. rasa nak tercabut kepala lutut aku ni menahan brek ngan tekan minyak.. huwaaaa.. tapi takpe.. mahal tu experience camtu.. kat johor takde camni.. scenery yang sangat2 laa cantik.. terasa cam jalan kat puncak gunung ganang.. aku ni sungguh laa tak paham nape laa orang sini buat jalan bergunung ganang bersimpang siur naik turun naik turun.. tapi what to do.. dah bentuk muka bumi dia camtu.. terima je laa.. brek keta hangit jangan cakap laa.. alignment keta pun dah lari.. kehkehkehe.. nak kena pi service keta aku ni.. tapi overall memang worth it laa.. tapi klu pikir2, tak sanggup kot rasanya nak gi lagi.. hahaha.. klu nak gi lagi kena pi sewa keta.. klu pakai keta aku blom habis bayar dah nazak dah agaknya.. hehehe..

padahal banyak tempat lagi aku nak bawak k awa tapi tak sempat.. klu cuti seminggu bleh laa aku bawak dia gi kudat.. gi tip of borneo.. gi beaufort naik train.. mesti best tu.. train ni bukan express.. ko tunggu laa kat tepi2 landasan tu.. klu tahan sure dia berenti.. cam bas.. hekehkehe.. takpe laa kan.. next time datang lagi.. aku pun lama lagi kat sini.. Insya Allah..

Tuesday, July 4, 2006

Sengal Bersamaku

allo.. allo... pekabo korang sume.. baru hari ni aku dapat menjejakkan kaki kat sini setelah macam2 yang aku lalui.. muahahaha.. ayat cam tragik je.. anyways.. setelah 2 minggu berinduksi.. pastu 2 minggu bercuti.. balik kampun woo!! and 2 minggu lepas tu ber p&p.. baru laa aku dapat merenggangkan segala otot2 yang dah sengal2 ni.. dan baru hari ni internet ada kat sini... ceritanya camni.. internet ni bangang sejak 2 minggu lepas.. tapi aku tak menyempat nak panggil technician tolon tengok kan pape yang patut.. ye laa kan.. asyik pi dengar sesi PnP yang membosankan tu je.. hehehe..

nak cerita sket ni.. hari khamis lepas aku amik ujian induksi.. muahahahha.. mo kasi jeles ni.. sebab aku syok gila jawab soalan esei.. soalan exam perggghhhhh... aku rasa jpa main fotostat je soalan tahun lepas tak?? hahaha.. sebabnya aku ada laa stadi sket2 soalan tahun lepas.. tak ingat plak bulan bape.. skali bila bukak exam paper tu sebijik soalan dari no 1 sampai laa no 4 bahagian satu ngan dua sama.. hikhik.. aku pandang k fai.. k fai pandang aku.. kitorang pun gelak... konon2 dah bawak toyol dah masa tu.. ceh.. dengan berlagaknya aku tak intai pun toyol yang aku dah siap potong cun2 bagi kecik2 tu.. heheheh.. tak laa riak tapi aku bersyukur sangat2 sebab aku tau semua jawapan pada soalan2 tu.. ALHAMDULILLAHHH... tu esei laa.. bab objektif jangan cerita laa.. penat aku pulun tengok soalan lepas2.. cuma separuh je yang sangkut.. lagi separuh tak penah kuar pun dalam soalan lepas2.. tu slamat tinggal laa.. babai.. hehee..
apa lagi nak merepek.. 2 minggu cuti kat rumah banyak benda tak tersettle.. u know what.. sume projek mega aku tak menjadi.. nak pakai contact lense amoi kedai cermin mata tu kata aku tak sesuai pakai laa.. pakai spek manyak cantek laa amoi.. duss.. kena sedas.. bila nak wat rebonding mak aku dengan machonya pi tunjuk paper metro hari tu berita pasal anak sape laa yang botak gara2 buat rebonding n perm.. duss.. kena lagi.. yang pasal gigi ni.. aku sendiri yang tak sempat pegi.. hahahaha... tapi cita2 aku nak rembat sony t30 berjaya.. muahahahahaa.. apa lagi.. bak kata yati pakai gores dan menang.. senang je.. kalau nak mengumpul duit tak dapat beli punya.. tapi sayang.. sampai skarang blom guna lagi.. sampaikan aku lupa aku letak kamera tu katne.. smalam sampai nak terberak cari kamera tu.. nasib baik ada.. fuhh.. klu aku silap letak kat mana2 naya laa.. nanti laa ye.. k awa mai sini kita amik gambor puas2..

alkisahnya 2 minggu yang lepas ni aku ber PnP.. teramatlaa bosan.. yang bagi lecture tu bosan betul.. lecturer ums gak.. camne laa student2 dia blaja ngan dia.. hahahaha.. aku ni?? agaknya aku camtu tak dalam kelas?? pandai je ngata orang diri sendiri ntah macam mana ntah.. agaknya ni laa perasaan student aku kot?? hehehe.. blasah je laa.. start sem ni aku dah bercita2 tinggi nak jadik garang sket n banyak cakap.. insyaAllah.. well time PnP ni aku jumpa balik umat2 dari induksi dulu.. nasib baik laa takde lagi komentar pasal tak cukup makan dan yang sewaktu dengannya.. makanan kali ni memang banyak.. berlebih plak tu.. so tapau bawak balik je laa.. selain yang join induksi tu ada gak lecturer2 lain yang belum confirm lagi join.. antaranya en lau kita tu.. hehehe.. set2 dia belah sana asyik belek laptop je.. asal aku pandang je tengah gelak2.. asal aku pandang je masing2 tengah menaip benda ntah.. ntah2 main game.. tu laa set2 lau, hanafi n chung.. ntah apa yang dibuatnya pun aku tak tau.. aku terasa sangat2 laa lega bila PnP ni abis.. macam beban tu dah abis kena buang tapi ada gak yang tak best... before start sem ni kena hand in dua assignment.. alaaa.. bosan laa.. takde mood nak buat..

alkisahnya lagi hari sabtu baru ni aku pi jalan2 kat kk.. balik ke rumah panik sket sebab gate tak bleh bukak.. lock dah jammed.. sampai sakit2 tangan aku n k fai memulas kunci tapi still tak nak bukak.. malam tu jadik rambo + mcgyver sket.. dengan machonya aku panjat pagar.. memang tebal laa muka.. anak dara main panjat2.. dari belah dalam aku mengoperatekan lock tu tapi still tak bleh bukak.. masuk dalam amik sket minyak taruk kat lock tu.. pun tak nak jalan.. amik lesung batu plak.. puas aku ketuk tapi still tak bleh.. no choice.. terpaksa pi beli gergaji.. setelah semua penat lelah dan daya usaha yang tinggi mangga tu berjaya dipotong.. adusss.. tak penah aku buat keje2 camni.. dulu kat rumah ni keje adik aku.. kat sini terpaksa laa pandai2 sendiri..
belum reda kisah panas putus tunang dah meninggal dah bapaknya.. sian kat mawi.. ntahlaa.. aku ni malas dah nak dengar citer pasal cerai berai.. putus tunang artis ni.. berbulu telinga.. tapi betulke dia putus?? hehehe.. putus bagus tak putus pun bagus.. apa2 laa.. nama tengah naik.. tengah bz.. banyak benda nak buat tak payah laa kawin dulu.. karang keje ntah ke mana bini ntah ke mana.. kalau ada anak lagi laa ntah ke mana.. so relaks.. slow down.. buat dulu keje2 yang sepatutnya dibuat.. kalau jodoh kuat ada laa tu.. kalau takde baik buat haluan masing2.. (ada can laa marsha pasni??) hahahaha..

minggu ni student dah mula mendaftar.. rabu ni ada sesi bersama diorang.. ntah macam mana dengan penuh rasa sengalnya aku dilantik jadik penasihat student baru masuk ni.. tak sukanyaa.. bukannya apa.. aku ni mana tau pape.. tetiba je.. takpelaa.. klu tak cuba mana tau laa kan.. so tunggu je laa hari rabu ni.. berjayakah aku menasihatkan mereka?? wait n see laaa ye...

Monday, July 3, 2006

Cikgu Nor yang BZ..

it's been a damn bz week 4 me here.. rasa nak mampus!! starting dengan kehadiran bebudak baru.. kena tunjuk muka time Mustapha Mohammad datang.. bagi amanat kat bebudak baru ni.. dengan registration process lagi.. haduii.. diorang ni relaks je.. aku yang bapak risau.. takut budak2 bawah aku ni salah register subjek.. tak ke satu hal nanti.. well.. budak2 baru.. what can i say.. kesian ada.. lawak pun ada.. ada yang almost into tears.. katanya dia tak tau satu haram pun pasal komputer.. macam laa aku tau bab2 komputer ni 6 tahun dulu.. hehehe.. takpe.. slowly boleh dapat tangkap punya.. klu tak dapat tangkap, cuit sket pun kira allright laa..

rata 2 student ni panggil aku cikgu.. huh.. lantak korang laa.. cikgu pun cikgu laa.. memang laa kita ni cikgu tapi tak sesuai laa dipraktikkan kat sini.. hehehe.. mbe sebab fakulti kat sini pun dipanggil sekolah.. tu agaknya diorang rasa macam kat sekolah kot.. lecturer pun panggil cikgu.. ada sorang tu panggil aku CIKGU NOR.. muahahaha.. mau gelak guling2 kat situ gak.. tapi tahan je laa.. never mind bout that.. so umat2 baru ni tiap2 hari jumpa aku.. banyak benor

masalahnya.. biasalaa kan student.. awal2 ni je nak jumpa bagai nak rak.. nanti dah nak abis tahun hampeh.. kita ni dijumpa sekadar nak mintak sign borang registration je.. hehhe.. macam aku jugak dulu2.. muahahaha.. so diorang carik tak kira tempat.. aku ni jenis baik hati gak.. bagi no tepon aku kat mereka2 ni.. yang dahsyatnya hari ahad pun diorang tanya aku datang keje kul bape.. masya-Allah.. bebudak ni suruh aku keje seminggu non stop ke.. udah2 le tu.. aku nak relaks gak..

settle dah pasal student ni.. now ni aku baru dok lega.. baru siap buat report.. report pasal silibus kursus2 yang akan ditawarkan untuk program diploma.. program aku ni nak dipropose buat diploma.. hmm.. ntahlaa kan.. lecturer macam tak ramai tapi nak buat jugak.. so whateverlaa.. so aku dan beberapa orang lagi ditugaskan rangka course.. nak muntah hijau aku buat benda alah ni.. nasib baik laa dah siap.. nanti mesti ada adjustment kena buat tu.. wait n see je laa..

waaaaa.. banyaknya keje aku.. tu baru report.. assignment PnP nak disubmit minggu ni pun tak siap lagi.. aduss.. camno laa ni.. satu hapa on pengajaran next week pun aku tak prepare lagi.. this semester aku rasa macam patah kaki gak laa.. last sem setakat mengajar je.. this sem ada keje2 pentadbiran plak.. waduh.. gawat donk!! sabo je laa.. next 2 weeks ada nak bagi talk.. aku talk-talk apa2 je laa.. sakitnya jiwa..

kak hawa.. datanglaa cepat.. kita pi jalan2.. tak larat laa nak wat keje ni.. huhuhuhuhu..