Huangpu River Cruise, Shanghai

Menyengal 5 hari 4 malam di Shanghai..

Hallasan, JEJU!

Ongoing. Masih menulis..

Madinah, Saudi Arabia

CikSengal jadi budak baik bila pergi ke sini..

The Peak, Hong Kong

Ni tahun depan baru update entries..

Saturday, May 27, 2006

OBE Workshop

dua hari kebelakangan ni aku ada workshop kat le meredien.. honestly laa.. kepala aku ni dah tepu sejak balik dari induksi hari tu.. tak larat dah nak berfikir.. tapi what to do.. attendance is compulsary.. nak tak nak aku pun pegi laa.. nasib baik tak pegi retreat.. klu tak maunya aku jadi sewel skejap.. aku pegi ngan k wan.. k wan ni happens to be my next door neighbour kat sktm n my jiran belakang rumah.. betul2 blakang rumah.. klu aku kat dapur n dia kat dapur gak bleh main tata titi tutu.. at least ada laa gak geng wat peneman pegi sana.. tak laa aku terpinga2 sorang2 nanti..

so bila dah sampai sana, the major prob was how to find parking.. for your info laa kan kk ni is the worst place to find parking lot.. hehee.. orang kk jangan mare ekk.. susah tahap gaban laa nak carik parking.. mula2 kerek tak nak parking dalam hotel takut kena charge mahal.. tapi got no choice.. terpaksa gak.. nasib baik le dapat cop tiket.. so bayar rm3 for the whole day.. very reasonable laa kan..

so.. apa yang kami workshopkan ni?? aku tak tau mende laa.. something about OBE (Outcome Base Education).. sktm dah penah wat workshop ni dulu.. tapi masa tu aku belum join lagi ums.. so yang ni the 2nd time laa.. tukang bagi ceramah diimport dari ukm.. timb dekan fakulti kejuruteraan.. prof dr mohd jailani mohd noor.. dia ni antara orang yang pioneer guna OBE.. dia ngan ahli2 jabatan dia laa.. so dia nak share laa apa tu OBE ni ngan kami2 ni.. aku ni dah laa blur.. bertambah blur bila dia bercerita dengan OBE ni.. bila dengar je benda ni untuk bidang kejuruteraan apa lagi.. aku pun tutup telinga laa.. hhahahahaa.. tak larat nak dapat input dah.. lagipun dah teringat nak balik jb.. muahahahaha..

by the way.. kami duduk kat meja ikut program.. betapa malunya aku sebab aku tak tau aku program apa.. sebab ada dua program komputer kat sktm ni.. satu kejuruteraan perisian ngan sistem pengurusan.. betul aku tak tau aku program apa.. sumpah.. last2 aku dok je kat program kejuruteraan perisian tu.. hahahaha.. sebabnya apa?? aku ni under hanafi.. hanafi dok kat situ aku pun ikut je laa.. hahahaha..

aku ni buat2 laa paham apa prof jailani tu membebel kat depan.. dah lama sket tu baru aku perasan yang aku penah nampak prof ni seblom ni.. aku tak sure katne tapi very the familiar.. so tengah2 dia syok bkongsi idea tu aku pun tanya bapak aku (via sms laa) samada dia kenal tak prof jailani ni and kat mana aku penah nampak muka dia.. rupa2nya betul laa sangkaan aku.. aku rasa penah jumpa masa dok sheffield dulu.. betulla tu.. wife prof jailani ni ajar kitorang BM masa dok sana.. kebetulan plak wife dia ni cikgu bm.. so dapatlaa kami blaja bm kat sana.. bagus betul.. masa lunch aku bertegur sapa ngan dia.. terkujat dia bila tau aku ni anak daut.. tak sangka dah besor.. abistu.. nak maintain kecik?? bukan stakat besor usia.. besor segala2.. sihat sesihat2nya lagi.. hehehe.. ye laa dah dekat 15 tahun tak jumpa.. mesti laa terkujat badak.. pelik dia camne aku bleh ingat dia lagi.. jagan memain.. aku ni senang cam orang.. tapi tak terer plak bab2 hafal nama.. hikhikhik..

so enuff bout that.. tugasan kami haritu kena prepare program objectives, program outcome and course outcome.. penin woo.. oleh sebab kami ni takde kene mengene ngan kejuruteraan kami pun buat je laa apa yang ada.. tak wajib pun.. dr pat pun kata tak payah.. hahahaha.. dr pat is our timb dekan n also into sc comp gak.. so nak memeriahkan majlis kami pun bergabung 2 program tadi.. abis cerita.. lepas penat perah otak tu kami pun balik ler... besok kena datang lagi.. present kat prof tadi tu.. huhuhu...

at lasttt.. abis gak workshop ni.. masa yang ditunggu2 pun datang.. its time for MAKAN!! makanan kat sini memang perghhhh.. sodap.. memang kelas laa.. dah abis tu aku, k rafidah ngan k zatur nak pi pasar filipin.. lah.. yang lagi dua tu nak ikut gak.. sape lagi klu tak si hanafi ngan lau tu.. susah laa shopping bawak orang jantan ni.. aku ni nak beli macam2.. jadik bisneswoman laa katakan.. hehehe.. amik gelang yang aku order seblom ni.. terbeliak mata si hanafi tengok aku bayar almost 300 untuk 7 gelang kristal swarovzki.. isyyy.. dia ni blom tengok lagi aku beli sampai beribu2 kat sini.. ni baru sket ni.. jangan terbeliak pakcik oiii.. benda camni tak dapek harga murah kat semenanjung.. paling koman pun almost 3 kali ganda harga kat pasar filipin ni.... oooppssss... terbongkar dah harga.. hehehe.. betul laa.. kat sini memang murah gila babeng berbanding ngan semenanjung especially kl..

aku pi kedai tu kedai ni.. pelik diorang camne orang kedai tu kenal aku.. ramai plak tu yang kenal aku.. nak buat camne.. dah muka aku je menebeng kat sini sampai semua orang kenal.. antaranya k sarimah.. aku selalu beli dari kedai dia ni.. dari jauh dia dah jerit nama aku.. "yatiii.. adikku sayang.. kao datang jugakkk.." malunya akuuuu.. lau dah dah gelak.. yang lain pun heran.. si hanafi, k rafidah ngan k zatur tu nama je orang local.. tapi biasalaa.. orang local mana pegi tempat2 camni.. tapi.. dengan muka aku kat situ k zatur dapat lah gak beli barang ngan diskaun.. heheheh... berguna gak aku ni rupanya.. dah nak balik tu aku inform k sarimah aku nak balik jb.. dia pun suh aku krem salam kat mak aku.. k rafidah buat muka konpius.. sampai mak kau pun dia kenal?? hehehehehehheeeeee.. abis sume rahsia aku terbongkar.. lepas ni klu aku hilang tau laa diorang mana nak carik aku.. hahaha.. sebenarnya banyak lagi nak dibeli tapi dah malas laa.. tak selesa bila ada orang lelaki ikut.. tak bleh nak suka2 beli.. last2 balik opis terus..

Monday, May 22, 2006

Hari Yang MEMENATKAN!!

Hari sabtu pi jalan2.. bawak k rahida n k leen.. cadangnya nak pegi jalan ke arah gunung laa.. thrill sket.. klu nak jalan2 kat kk ni takde benda sangat.. so pi sewa kereta laa.. nak bawak kereta aku sayang woo.. klu kereta orang lain bleh lanyak sana sini.. tak yah risau.. hahaha.. sewa kelisa je.. tak kisah laa.. janji kereta orang lain.. memula k fai bawak nak pi isi minyak.. tiba tengah jalan dekat ngan ums kereta mati.. MINYAK ABISSS!! sket lagi nak sampai shell.. hahahaha.. lawak gila laa.. memang lawak laa.. nasib baik drive belah kiri.. bleh gak mencilok parking kat tepi.. hehe.. so yang jadik mangsanya si jaya laa.. mintak tolon dia belikan minyak.. pakcik tu tak bangun tido lagi time tu.. sian jaya tapi no choice laa..

dalam stengah jam hero pun datang bawak minyak.. yey!! very thankful sesangat ngan jaya.. hahha.. dapat gak tengok aksi dia bangun tido.. tak mandi lagi tu rasanya.. pakai t shirt, trek ngan selipar jepun.. hahaha.. dr jaya yang sempoi.. mamat tu siap perli2 lagi.. ayat dia paling lawak.. "i rasa kat sini banyak setan laa.. dulu pun mati kat sini gak.." hahahahaa.. teringat aku satu ketika dulu.. k fai n jaya pi jalan2 n kereta abis minyak.. kat area tu gak.. time tu aku yang jadik hero pi beli minyak.. hahaha.. agaknya 'setan2' kat situ dah kenal muka kitorang yang bertiga ni.. dah settle tu terus pi isi minyak.. ha nkau.. full terus.. tau je laa kelisa ni tangki besar.. rm70++.. aduss.. mesti round abis tu.. jeling kat mcD kat seblah shell tu nampak kembara jaya.. waduh.. mamat ni pi bekfes kat mcd ke?? memang sempoi.. hahahaha..

settle sume pi jemput k leen n k rahida kat le meredien.. dah pukul 8.30 gak masa tu.. jadual aritu dah berubah sket.. takpe.. bleh lagi.. so my turn to drive.. dengan macho dan penuh gaya aku pun pecut ke arah gunung.. tiba je kat roundabout tamparuli yang tak macam roundabout tu terus tak bleh pecut.. hahaha.. mana taknya dah start naik bukit.. slow je.. paling tinggi pun gear 3 je.. ada certain tempat gear 4 bleh.. ada certain tu gear 2 je.. huhuhu.. lambat laa sampai camni.. penuh tawakal dan tawadduk aku penuh hati2.. paling bosan ikut belakang lori.. memang lambat ahh.. ngantuk jadinya..

cuaca hari tu memang cantekkk.. very clear.. dari jauh dah nampak gunung kinabalu dah.. bersyukur gak sebab seblom ni asyik hujan je.. klu hujan tak nampak dah gunung ni.. k fai yang dah pegi banyak kali gak baru first time nampak gunung.. seblom ni kena cover ngan kabus je.. bad timing laa masa tu.. so around 10.30 sampai dah kat kinabalu park.. dok jalan2 tengok situ.. dah tak sejuk dah.. dulu masa pegi 8 tahun dulu bleh tahan lagi sejuknya.. pi kat starting point orang mendaki.. bergambor sakan kat situ.. rasa macam kat Scotland plak.. muahahaha..
an hour later pi jalan menuju ke poring.. seblom tu singgah kat ranau dulu makan2.. then baru laa jalan lagi.. sampai kat poring main rendam2 kaki je kat dalam air panas tu.. tak bawak baju spare nak mandi.. dulu dah mandi sakan.. takpelaa.. next time bleh pegi lagi.. lagipun mengejar masa.. takut tak sempat nanti.. dah abis tu terus patah balik.. stop balik kat ranau.. relaks2 & sembahyang baru laa jalan lagi.. on the way balik amatlerr mencabar bagi aku sebab tak nampak jalan.. nak turun gunung tu hujan n kabus.. bawak slow sangat2.. aku cuma bleh harapkan line putih kat jalan tu n kereta kat depan je.. memang tak nampak apa.. bukan lagi nak tengok gunung kinabalu.. rumah2 orang kat tepi jalan tu pun tak nampak.. very challenging betul.. rasa macam masuk ke alam lain.. different dimension gitu.. hahahaha..

sampai kat bawah dah terang.. kat bawah memang tak hujan pun.. chett.. dah alang2 lalu kat tamparuli kitorang pun decide nak pi tengok jambatan tamparuli.. selama ni dok dengar je orang nyanyi jambatan tamparuli.. nengoknya tak penah.. anyways.. aku redah je jalan sebab tak tau kat mana jambatan tu.. bila kat one bend tu aku panic sebab sampai kat jambatan one way.. o-ohh.. kat belah atas nampaklaa jambatan tamparuli dok tergantung kat situ.. hehehe.. aku main reverse je kereta.. tak kuasa nak lalu kat jambatan kecik kat bawah tu.. parking kat tepi n pi naik kat jambatan tamparuli tu.. menakutkan gak jambatan ni.. kat situ orang je boleh lalu.. kitorang main dok kat tepi2 je.. nak crossing?? Kena pikir dua tiga kali.. kalau static takpe laa.. ni terhuyung hayang.. klu dekat nak cross bleh tahan lagi.. ni jauh.. lain kali je laa.. hehe..

our next destination is karambunai.. seblom tu pi jalan2 kat tuaran.. pi tengok rasa ria resort yang penah dicanangkan dengan hebat oleh hamba Allah tu.. huh.. takde mende pun kat situ.. tak lawa pun.. camno laa dia kata best.. pantai dia pun menakutkan.. dah alang2 tu gak pi jalan tengok rumah hamba Allah tu.. hehehe.. k fai punya idea laa ni.. belasah je.. around 5 sampai kat karambunai.. nice resort.. dah penah pegi dulu tapi tak penah turun.. pantai dia pun menarik.. marvelous landscapes.. klu nak dibandingkan dengan rasa ria tu.. huhh.. sejuta kali lagi best..

time nak balik tu almost gelap dah.. everyone pun dah penat.. so pi hantar k rahida n k leen balik hotel le.. dah sudah hantar tu aku n k fai pi tanjung aru.. rileks2 tengok sunset.. hehe.. gelap dah.. tengok sunset mendenya.. dok lepak2 minum2.. half an hour later kami pun blah balik.. lepas balik rumah bukannya nak relaks terus.. mandi2 n keluar lagi.. gi semula tanjung aru sebab nak pi makan2.. so penat jugak laa.. sebab tanjung aru ngan IP dekat stengah jam.. dah macam patah riuk tulang temulang aku ni.. nak pengsan pun ada..

kat tanjung aru join min n jaya makan2.. sambil borak2.. sambil menikmati angin malam sambil tengok laut.. hahaha.. memang best woo.. orang pun ramai.. meriah gak malam tu.. dah penat makan, borak2.. dah penat borak2, makan.. hahahaha.. cam takde keje je.. aku pun tak biasa buat keje2 camni.. nak kuar malam2 lepak2 camni.. sejak dok sini aku jadik berani.. klu kat jb tak dapatlaa.. belum kul 10 mem besar mesti call carik aku katne.. hehehe.. 12 lebih baru balik rumah.. kira dahsyat laa tu bagi orang macam aku ni.. hehehe..

Saturday, May 13, 2006

Cuti Yang Tak Cuti

hari ni hari jumaat.. cuti.. tapi kena datang keje.. grading punya pasal laa.. sakit jiwa je.. bila sampai sana sistem tutup.. tak dapek nak key in.. huiihhh.. bertambah sakit hati.. so?? hari isnin laaa.. mana laa sempat.. induksi tak abis lagi beb.. lantak laa.. orang dah suruh wat je laa.. karang nanti kena cop plak.. around tengahari balik rumah..

malam tu aku ngan k fai gi bank.. biasalaa membayar segala apa yang patut.. hutang yang menimbun.. so on the way balik aku quite bengkek gak sebab traffic jam yang teramat teruk.. awat??? masa tu dah dekat kul 11.. aku memang heran tahap gaban dah.. ye laa.. before ni jalan2 kat kk kul 9 malam dah macam dead city.. malam ni jem melampau.. rupa2nya ada fiesta hurrah.. chetttttt.. hidup lagi bandar kk ni wpun dah malam.. tension betul aku.. orang2 menebeng tengah2 jalan.. nasib baik kereta tak bergerak.. klu lengang dah aku langgar sekor2..

Monday, May 8, 2006

The most famous song about Johor Bahru..

Tanjung Puteri

Tambak Johor Tanjung Puteri
Selat Tebrau airnya biru
Di Pantai Lido tepian mandi
Sepanjang masa di hari minggu


Atas bukit Tanjung Puteri
Taman hiburan indah berseri
Pemandangan menawan hati
Jalan tambak hubungan negeri

(chorus)
Tanjung Sekijang nun di kuala
Tempat nelayan mengail gelama
Istana Hinggap di Kuala Danga
Pantai berkelah keluarga diRaja

Dari Tebrau orang berakit
Singgah Stulang membeli kopi
Pusara Si Bongkok di lereng bukit
Di tepi pantai Tanjung Puteri

hmm.. aku rasa cam kena rombak balik laa lagu ni.. nasib baik laa jambatan indah tu tak jadik ye.. klu jadik tambak johor tu dah tak bleh pakai.. lagi satu selat tebrau air tak biru dah.. ceklat pekat.. huduh betul.. pantai lido plak bukan tempat mandi lagi.. air dah tercemar.. so apa jadik?? jadi tempat orang wat maksiat.. bertenet beromen dan sebagainya.. atas bukit tanjung puteri tak sure katne.. tapi aku rasa takde dah kot tempat hiburan camtu.. lagi kena masukkan cerita pasal teluk danga.. kuala danga orang tak tau.. klu sebut DANGA BAY semua orang tau.. tempat jomheboh... port konsert AF tour.. bla bla bla.. kalau laa ada rakit lagi kat tebrau tu for sure aku ikut naik.. jem teruk area situ.. nak2 tengah wat flyover tiga tingkat.. very the sesak.. stulang?? skarang ni tempat orang makan2.. mana nak makan best pegi laa stulang... waaaahhh.. ni buat aku teringat kampung halamanku yang "indah permai".. nak balik!!